Kleine leaseauto fors duurder

Grote modellen juist goedkoper

Fiat 500
De leaseprijs van kleinere typen personenauto's is in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gestegen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De leaseprijs van de grotere typen is juist gedaald, aldus het statistiekbureau.

In de afgelopen jaren is het leasen van een auto in het A-segment, waar bijvoorbeeld de Volkswagen Up, Fiat 500 en Peugeot 107 in vallen, duurder geworden. De operationele leaseprijs, dus exclusief brandstofvoorschot, voor de zakelijke markt nam in dit segment met 18,6 procent toe in de afgelopen vijf jaar. Ook in het B-segment, waaronder bijvoorbeeld de Ford Fiesta en Toyota Yaris vallen, steeg de prijs relatief sterk met 7,1 procent in de periode. Veel kleine modellen genoten voorheen kortingen in de MRB, die door aanscherping van de CO2-grenzen kwamen te vervallen. Deze post maakt deel uit van het operationele leasetarief.

Andere segmenten vertoonden juist een dalende trend: de leaseprijs van de compacte middenklasse en middelgrote auto's in de segmenten C en D, samen goed voor meer dan de helft van de leasemarkt, daalden met respectievelijk 3,7 en 0,1 procent. De leaseprijs van auto's in segment E, de hogere middenklasse met auto's als Audi A6 en BMW 5-serie, daalde met 6,1 procent. Onderaan de streep is het gemiddelde leasetarief in 2016 nagenoeg gelijk aan het tarief van 2011.

Ook in brandstofsoorten neemt het CBS een verschuiving waar. Benzinemodellen stegen gemiddeld 2,8 procent in het operationele leasetarief, diesels werden juistr 2,7 procent goedkoper. Elektrisch en hybride steeg de afgelopen vijf jaar fractioneel in leasetatrief. Dit is te verklaren door de aanscherping van de CO2-grenzen en de daaruit voortvloeiende fiscale consequenties.

Opmerkelijk is de explosieve groei van private lease. Per maand gaat het om zo'n duizend auto's, een kleine tien procent van de particuliere verkopen, en de groei is daar naar verwachting nog lang niet uit.

Lezersreacties (41)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.