Geweldenaar: Aston Martin DB9

Aston Martin DB9
Altijd weer een mooi moment als Aston Martin een nieuwe exoot presenteert. Volgende week in Frankfurt is het weer zo ver en wel met de DB9.

Altijd weer een mooi moment als Aston Martin een nieuwe exoot presenteert. Volgende week in Frankfurt is het weer zo ver en wel met de DB9.


Voor de opvolger van de DB7 zijn de Britten nu ook overgestapt op aluminium. Zo is de carrosserie van lichtmetaal. Dat zagen we trouwens ook al bij de AM V8 Vantage die voor 2005 op de planning staat. Maar zo lang hoeven we niet op de DB9 te wachten, want eind dit jaar gaat hij al in productie. Rijden kunnen we in het voorjaar van 2004. De DB9 staat bovendien op een nieuw platform, wat Aston Martin voor alle toekomstige modellen gaat toepassen.

Op het eerste gezicht ziet de DB9 er niet eens zo vernieuwend uit. Alsof de DB7 hier en daar met een vijl is bewerkt, maar toch is er sprake van een compleet nieuw model. Door de langwerpige koplampen heeft' hij een gemenere snoet dan zijn voorganger. De karakteristieke grille ziet er imposant uit, als een open gesperde muil van een roofvis. En natuurlijk heeft Aston Martin het koetswerk op verschillende punten uitgeklopt om de DB9 een extra gespierd uiterlijk te geven. De DB9 oogt wel strakker dan de DB7 die bijvoorbeeld nog extra mistlampen in de voorbumper heeft. Deze zijn nu ondergebracht in de langwerpige koplampunits.

Onder de fraaie neus gaat uiteraard een twaalfcilinder schuil. Met die 5,9-liter V12 met 450 pk wil de DB9 heus vooruit: de sprint van 0-100 km/h duurt 4,7 seconden, de automaat doet er tweetienden langer over. Volgens de fabriek loopt hij precies 300 km/h, een gegeven dat het altijd goed doet aan de borreltafel. Ondanks de toepassing van aluminium, legt de nieuwe Aston Martin nog altijd 1.710 kg op de schaal. Maar ja, zo'n exclusieve Brit zit natuurlijk bomvol hout en leder en er zijn bijvoorbeeld elektrisch verstelbare stoelen aan boord. Stuk voor stuk zaken die het gewicht opkrikken. Je kunt de DB9 bestellen met een handbak met zes versnellingen of een zestraps automatische transmissie.

Aston Martin heeft de fabriek in Gaydon gemoderniseerd en is zo goed als klaar voor de productie van de nieuweling. In een DB9 zit meer dan 200 uur handwerk en zoals gebruikelijk heb je als klant de mogelijkheid de auto geheel naar eigen smaak aan te laten kleden. Zoals u begrijpt zal zoiets heel wat gaan kosten, op dit moment is echter nog niet bekend hoe hoog het prijskaartje is dat aan de DB9 komt te hangen. Reken op een prijs van iets boven de twee ton (in euro's uiteraard). Aston Martin is in elk geval directe concurrent Ferrari vóór. Die komt begin volgend jaar met de opvolger van de 456M, dat is evenees een 2+2 met een V12.

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.