Fisker onder verscherpt toezicht
Het Department Of Energy, dat tot nu toe 193 miljoen dollar heeft geleend aan Fisker, laat nader onderzoeken of de autobouwer wel genoeg moeite doet om nieuw kapitaal aan te boren nu de productie van de Karma achterblijft bij de doelstellingen.
Het restant van de in 2009 verstrekte lening van totaal 529 miljoen dollar is voorlopig bevroren. Het Department Of Energy (DOE) gaat nu samen met de internationale investeringsbank Houlihan Lokey leningen aan diverse ondernemingen, waaronder Fisker, nader onderzoeken. Ondertussen ligt de ontwikkeling en productie van Fiskers nieuwe model, de Atlantic, flink achter op schema.
Twee republikeinse senatoren, Charles Grassley en John Thune, vragen zich nu af of het verstandig was van de regering om de lening aan Fisker überhaupt te verstrekken en of het wel verantwoord is om belastinggeld te spenderen aan de ontwikkeling van dure, luxe auto's zoals de Karma. De twee twijfelen bovendien aan de aanwezige kennis bij het Department of Energy om de lening voldoende te begeleiden en evalueren.
Het DOE countert door te stellen dat financieringsprogramma's zijn gebonden aan strikte regels en dat er moet worden voldaan aan allerlei voorwaarden om te kunnen blijven profiteren van de lening. "Opstartproblemen zijn gebruikelijk bij een nieuw bedrijf en we bekijken een nieuw business plan zodat Fisker aan z'n verplichtingen kan voldoen, auto's kan bouwen en mensen in Amerika aan het werk te helpen", aldus een woordvoerder.
Fisker claimt een plan te hebben om de Atlantic te lanceren en winstgevend te kunnen zijn zonder overheidssteun. Tot nu toe heeft de autobouwer volgens het DOE 1 miljard dollar aan privéleningen binnengehaald. Gisteren maakte Fisker de plannen bekend om auto's te gaan leveren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.