Fiat Chrysler reserveert miljarden voor Italiaanse fabrieken

Orde op zaken stellen

Fiat 500X

Fiat Chrysler Automobiles gaat de komende jaren 5 miljard investeren in zijn Italiaanse productiecentra. Dit moet de komst van een compacte SUV van Alfa Romeo en een nieuwe elektrische Fiat 500 mogelijk maken.

De Italiaanse vestigingen van het moederbedrijf van merken als Fiat, Jeep, Alfa Romeo en Maserati hebben al jaren moeite om op volle capaciteit te draaien, waardoor de kosten er tamelijk hoog liggen. Afgelopen kwartaal waren de financiële verhoudingen bij Fiat Chrysler zelfs zo scheef dat de winst voor 97 procent uit Noord-Amerika afkomstig was. Vandaar dat het concern orde op zaken wil stellen. Tot en met 2021 wordt er geld in de fabrieken in Pomigliano en Mirafiori gestoken. Daar moet volgens bronnen in gesprek met Bloomberg de elektrische Fiat 500 van de band lopen.

Pomigliano is aangewezen als productielocatie voor een nieuwe Alfa Romeo-SUV. In het nabijgelegen Melfi moet op termijn naast de Jeep Renegade ook een tweede model van het merk worden gebouwd, te weten de Compass. Persbureau Reuters spreekt over in totaal dertien nieuwe modellen.

Er was deze week meer groot nieuws in de autosector. Het Amerikaanse General Motors (GM) kondigde aan meer dan 14.000 banen te schrappen. Dat kwam het bedrijf achter onder meer Chevrolet en Cadillac op fikse kritiek te staan van president Donald Trump, die liet weten subsidies voor GM te willen intrekken. Ook Ford meldde diverse verschuivingen in de organisatie. Daarmee wil Ford kosten besparen en zijn productie verhogen, zonder dat er arbeidsplaatsen verloren gaan.

Lezersreacties (22) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.