EV's inzetten om stroomnet te ontlasten: Rotterdam is positief

'Vehicle to everything'

Gemeente Rotterdam zet i3's in voor lagere piekbelasting

De gemeente Rotterdam heeft samen met BMW een proef gedaan waarbij ze volledig elektrische auto's inzet om de piekbelasting van het stroomnet te verlagen. Daarbij stonden twee BMW's i3 op de 'juiste momenten' de vulling van hun accu af. De gemeente kijkt positief terug op de proef.

 

De 'V2x-pilot', waarbij V2x staat voor 'vehicle to everything', gebruikte twee BMW's i3 om in de accu van de auto opgeslagen energie terug te leveren aan het stroomnet. In dit geval werden de twee i3's gebruikt op Kleinpolderplein, de belangrijkste wagenparklocatie van de gemeente Rotterdam. Op de momenten dat zwaarder materieel – zoals elektrische vuilniswagens – werden opgeladen, leverden de i3's stroom aan het energienet van de locatie. Op die manier werd de maximale stroomvraag aan het energienet gedrukt. Op momenten dat de energievraag van de hele locatie lager was, konden de i3's, die werden gebruikt voor personeelsvervoer, hun accu's weer bijladen.

De twee elektrische auto's werden in dit systeem bijgestaan door een 'superaccu', die bestaat uit de accu's van nog eens tien BMW's i3. De gemeente Rotterdam berekende samen met BMW en TotalEnergies dat een wagenpark van 66 i3's goed zou zijn voor een reductie van de piekbelasting van het stroomnet van 14 procent. Aangevuld met een superaccu loopt dit percentage op tot 23 procent.

In 2030 moet het gehele wagenpark van de gemeente Rotterdam elektrisch zijn, waardoor de stroomvraag over de komende jaren nog sterk zal toenemen. Het opschalen van de infrastructuur om aan deze vraag te voldoen, vergt flinke investeringen. Die investeringen kunnen deels onnodig worden gemaakt als het 'ontladen' van elektrische auto's op grotere schaal wordt toegepast, zo laat de pilot zien. Daardoor kunnen de investeringen elders in het energienet worden toegepast en wordt de totale vraag naar opgeschaalde laadnetinfra gedrukt. In het licht van de toch al grote uitdagingen met betrekking tot de energietransitie is dat volgens de gemeente Rotterdam goed nieuws.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (85) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.