Europese verkoop bedrijfsauto's gedaald door chiptekort

Niet gespaard

Renault Trafic en Master bestellers bestelbus bedr

De auto-industrie kampt al geruime tijd met een tekort aan microchips. Ook de Europese bedrijfsautoverkoop wordt daardoor geraakt. De verkoop van nieuwe bedrijfsvoertuigen in de Europese Unie, waaronder bestelauto's, vrachtwagens en bussen, zette in de maanden juli en augustus een stevige daling in ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar.

Na een aanmerkelijke stijging in juni is de Europese verkoop van nieuwe bedrijfsauto's nu weer in een dip terecht gekomen. Volgens brancheorganisatie ACEA daalde de totale verkoop in juli tot 148.178 exemplaren, een afname van 11,9 procent ten opzichte van juli 2020. In de maand augustus lag dat aantal met 119.525 exemplaren nog lager, maar was de daling met 5,4 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2020 relatief gezien minder sterk. In Nederland nam de verkoop van nieuwe bedrijfsauto's in juli nog heel licht toe met 0,2 procent tot 5.866 exemplaren, maar in augustus nam dat aantal juist weer met ruim 17 procent af tot 4.617 bedrijfsvoertuigen.

Het is voor het eerst dit jaar dat ACEA twee maanden op rij een daling noteert in de verkoop van nieuwe bedrijfsauto's. Door het economisch herstel van de coronacrisis nam de verkoop tot juli steeds toe, maar nu gooit het chiptekort roet in het eten. Er werden met name minder bestelauto's verkocht, terwijl de vrachtauto's en bussen het juist beter deden dan in dezelfde periode vorig jaar.

Toch is er ook nog een lichtpuntje: ondanks de zwakke zomermaanden werden in de eerste acht maanden van het jaar in totaal bijna 1,3 miljoen nieuwe bedrijfsauto's verkocht in de Europese Unie. Ten opzichte van dezelfde periode in 2020 is dat bijna een kwart meer. In Italië en Frankrijk stegen de verkopen het meest, in Spanje en Duitsland het minst.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.