Een op drie auto's beboet voor snelheid

Daihatsu-rijders het braafst, Tesla-rijders het stoutst

Flatout Porsche 911 Turbo S

Tesla-rijders krijgen opvallend vaak snelheidsbekeuringen. In Nederland rijden ongeveer 9.000 auto's van dat merk rond en driekwart kreeg vorig jaar minstens één boete voor te hard rijden. Bijna de helft van alle Audi's en BMW's werd bekeurd. Ook Land Rovers en Volvo's reden relatief vaak te hard.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn het de Porsche-bestuurders die, als ze tegen de lamp lopen, het hardst hebben gereden. Gemiddeld reden zij 9,3 kilometer per uur te hard.

Daihatsu's rijden het keurigst. Een op de vijf auto's van het Japanse merk werd vorig jaar geflitst. Bovendien hadden ze de laagste overschrijding: gemiddeld maar 7,4 kilometer per uur te hard. Ook mensen met een Daewoo en een Suzuki houden zich vaak aan de limieten.

Nederland telde vorig jaar ruim 9 miljoen auto's. Een op de drie werd bekeurd voor de snelheid, zo'n 2,9 miljoen auto's, en in totaal ging het om 5,8 miljoen boetes. Jongeren worden vaker bekeurd dan ouderen. Bijna vier op de tien 19-jarigen kregen een bon, tegen nog geen twee op de tien 80-plussers. Verder bleek dat bedrijfswagens relatief vaker een bekeuring krijgen dan auto's van particulieren.

Lezersreacties (161) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.