Driekwart van automobilisten gebruikt telefoon achter het stuur

Vaak of incidenteel

Appen telefoon achter het stuur (Foto: ANP)

Lang niet iedereen zit iedere dag met de telefoon in de hand achter het stuur, maar toch maar liefst driekwart van de automobilisten maakt zich er weleens schuldig aan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek, in opdracht van Interpolis.

Het telefoongebruik achter het stuur valt bijna tien procent hoger uit dan zes jaar geleden. Achter het stuur wordt niet alleen gebeld; bijna één op de vijf automobilisten gebruikt de telefoon om online te vergaderen tijdens de rit. Een kwart van de automobilisten maakt foto’s en zo'n elf procent speelt games achter het stuur, bijna vier keer meer dan zes jaar geleden. Beginnende automobilisten tussen de 18 en 24 jaar pakken de telefoon het vaakst achter het stuur.

Het hoge percentage van mensen die wel eens hun telefoon pakken tijdens de rit wil overigens niet zeggen dat ze dat altijd en overal doen, blijkt uit eerder onderzoek. Smartphonegebruikers schatten in of het rustig genoeg is om de telefoon even te pakken en een deel doet dat niet als bijvoorbeeld druk is op de weg. Toch schuilt er ook bij rustig verkeer gevaar in en zijn mensen overmoedig. Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis, volgens AD.nl: "Mensen zijn te optimistisch en denken dat ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen terwijl ze hun telefoon gebruiken. We zien ook dat degenen die veel vertrouwen hebben in hun eigen vaardigheden vaker hun telefoon gebruiken in het verkeer."

Campagnes die op de gevaren wijzen, halen niets uit, althans: ze zorgen niet voor een daling in het telefoongebruik achter het stuur. Boetes uitdelen werkt evenmin. Vorig jaar werden bijna 200.000 automobilisten en fietsers bekeurd voor bellen in het verkeer, tien procent meer dan een jaar eerder. De boete is per 1 maart verhoogd naar €420.

Lezersreacties (73)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.