Chinese brancheorganisatie: 'EU-onderzoek naar Chinese autofabrikanten partijdig'
'Opvallende selectie'
De Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de concurrentiepositie van Chinese autofabrikanten ten opzichte van Europese. Een Chinese brancheorganisatie uit zich bijzonder kritisch op dat onderzoek.
De Europese Unie kijkt, enigszins aangespoord vanuit de Europese auto-industrie, met argusogen naar de toestroom van Chinese auto's in ons deel van de wereld. Het legde daarom de geldstromen in China onder de loep om te kijken of er vanwege subsidies vanuit de Chinese overheid sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Vorige maand kwam naar buiten dat daar inderdaad aanwijzingen voor gevonden zijn. Momenteel wordt nog in kaart gebracht wat de 'omvang van de marktverstorende subsidiëring' is. Vanuit China klinkt er nu in elk geval een kritisch geluid over het onderzoek.
De vicepresident van de CCCME, de Chinese Kamer van Koophandel voor import en export van machines en elektronische producten, vindt dat het onderzoek riekt naar partijdigheid. Volgens Reuters heeft Shi Yonghong vooral problemen met de selectie van de bedrijven die onder de loep worden genomen. Zo kijken de onderzoekers naar bedrijven die vanuit China auto's exporteren én in Chinese handen zijn, maar blijven fabrikanten als Tesla en Dacia ondanks hun enorme Chinese productie buiten het onderzoek. Volgens Yonghong is er sprake van partijdige selectie, ofwel een selectie die westerse fabrikanten buiten schot houdt. Sowieso lijkt Yonhong het onderzoek wat nutteloos te vinden, omdat volgens hem Chinese fabrikanten niet in dezelfde segmenten opereren als Europese en er vooral auto's van Europese merken uit China komen.