België wil met camera's controleren op bumperklevers
In Duitsland gebeurt het al
Bumperkleven is niet alleen een van de grootste ergernissen in het verkeer, het is ook ronduit gevaarlijk. In België wil men daarom gaan testen met camera's waarmee bumperklevers automatisch worden opgespoord.
Voldoende afstand houden van je voorligger is essentieel om op tijd te kunnen reageren als er plots stevig moet worden geremd. Zeker in druk verkeer gaat het anders snel mis. De Nederlandse vuistregel is dat je twee seconden afstand moet houden. Dat komt overeen met zo'n 55 meter afstand bij 100 km/h. In de praktijk houden veel automobilisten zich hier niet aan, vaak tot ergernis van hun (op hun beurt al dan niet onnodig linksrijdende) voorliggers. In Nederland kun je tot ruim €600 boete krijgen als je erop wordt betrapt, afhankelijk van de snelheid en de afstand. De kans dat je gesnapt wordt, is echter niet heel groot. Handhaving gebeurt hier immers niet automatisch. In Duitsland wel en straks mogelijk ook in België.
In navolging van onze oosterburen willen ook de zuiderburen namelijk met camera's gaan controleren op bumperklevers. Dat lezen we bij Het Nieuwsblad. “We gaan na of we met behulp van camera’s of radars kunnen nagaan of er voldoende afstand wordt gehouden. In eerste instantie controleren we de veiligheidsafstand van 50 meter tussen vrachtwagens. In tweede instantie zal de test zich richten op personenauto’s”, aldus een woordvoerder van verkeersveiligheidsinstituut Vias. Volgens hem zijn in België één op de drie ongevallen een kop-staartbotsing en is dat meestal het gevolg van te weinig afstand houden. Maar liefst zes op de tien bestuurders in België zou te weinig afstand houden. Reden genoeg dus voor Vias en de Belgische overheid om met automatische handhaving te gaan experimenteren.
In Duitsland gebeurt dit zoals gezegd al. Daar kun je al jaren als bumperklever tegen de lamp lopen op de snelweg, omdat Duitsland camera's heeft die het kunnen vaststellen. Ook in België richt men zich op bumperklevers op de snelwegen. In de tweede helft van dit jaar begint een praktijktest met de camera's.