Autoverzekering gemiddeld goedkoper geworden

Niet alles wordt duurder

Schade deuk parkeerschade

Op het moment lijkt vrijwel alles duurder te worden, maar er zijn uitzonderingen. Zo is een autoverzekering nu gemiddeld goedkoper dan vorig jaar. Het is weliswaar een minimaal verschil, maar toch.

Terwijl onder meer de hoge inflatie bijna alles duurder maakt, zijn autoverzekeringen in de eerste helft van dit jaar juist goedkoper geworden. Dit stelt de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Volgens de site komt dit onder meer doordat er vorig jaar minder sprake was van autobranden en andere vormen van voertuigcriminaliteit. "Dit effect verwerken verzekeraars in de premies van de eerste maanden van dit jaar", zegt deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl.

De gemiddelde premie voor een autoverzekering bedroeg tussen januari en juni €80,74 per maand. Vorig jaar ging het nog om €82,27 per maand. De gunstige schadecijfers die verzekeraars in hun premies verrekenen, zijn waarschijnlijk voor een deel te danken aan de corona-pandemie. Daardoor bleven veel mensen vorig jaar vaker thuis.

Stijging verwacht

Helaas is het waarschijnlijk een kwestie van (een korte) tijd voordat ook een autoverzekering gemiddeld duurder wordt. Bulthuis denkt dat de premies de komende tijd weer zullen stijgen. "Nu mensen weer vaker met de auto op pad of naar het werk gaan, neemt de criminaliteit toe", legt ze uit. "Daarnaast zorgt de hoge inflatie er ook voor dat reparaties aan auto’s steeds duurder worden. Hierdoor zullen autoverzekeraars de premies juist weer moeten verhogen om de toenemende schadelast te kunnen betalen."

Lezersreacties (22) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.