Aftellen naar Detroit - Deel 4 BMW Nazca C2

BMW Nazca C2
BMW Nazca C2BMW Nazca C2BMW Nazca C2BMW Nazca C2BMW Nazca C2BMW Nazca M12

In het vierde deel van onze terugblik op de North American International Auto Show nemen we een bijzondere BMW onder de loep. Italiaans design met Duitse brute kracht: de BMW Nazca C2 schitterde in 1993 op de bühne.

In 1993 stond deze bijzondere Duitse supercar op de Amerikaanse beursvloer. De BMW Nazca C2 komt voor een groot deel overeen met de BMW Nazca M12, een concept-car die een aantal jaar eerder aan het grote publiek werd getoond. De M12 was een door F1-auto's geïnspireerde sportwagen waarin een 5-liter V12 met 300 pk uit de BMW 850i voor de aandrijving zorgde. Het chassis en de carrosserie waren samengesteld uit een combinatie van koolstofvezel en aluminium om het gewicht beperkt te houden. Zodoende legde de supercar slechts 1.100 kilo in de schaal.

In de C2, waar bezoekers van de beurs zich in 1993 aan konden vergapen, werd het BMW-blok vervangen onder handen genomen door Alpina. Het vermogen werd zo opgekrikt tot 350 pk. De toepassing van meer lichtgewicht onderdelen deden het totaal gewicht met ruim 100 kilo dalen. De spoorbreedte werd enkele centimeters vergroot en de spoilers werden aangepakt voor een meer efficiënte aerodynamica. Voor bakken downforce zorgde de nu meer aanwezige achterspoiler. Met deze aanpassingen moest de C2 in 4,2 seconden de 100 km/h kunnen aantikken. De Italiaanse tekenmeester Gioretto Giugiaro van designhuis Italdesign tekende de neus hardcore C2 stukken agressiever die van de redelijk ronde M12. Later volgde een opengewerkte uitvoering van de C2, welke ook nooit het productiestadium heeft bereikt. Het is opvallend dat BMW opdracht heeft gegeven om de auto's te laten tekenen, maar er verder nooit meer iets mee heeft gedaan.

Wie eind jaren negentig eens computerspel Need for Speed II onder ogen heeft gekregen heeft vast eens digitaal een rondje gestuurd met deze Italiaans-Duitse BMW. Een flitsende introductievideo in de game zorgde voor de eerste digitale kennismaking:

Lezersreacties (16)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.