'30 miljoen EV's in EU in 2030'

Veel meer, maar...

EV-multitest Skoda Citigo-e iV - Smart Fortwo EQ -

Tijd om weer even lekker doelen te stellen voor de toekomst: In 2030 moeten er in de EU in totaal 30 miljoen volledig elektrische auto’s rondrijden. Dat betekent dat er nog een heleboel moet gebeuren in de komende tien jaar.

De doelstelling van de Europese Commissie is ontdekt door Bloomberg, dat weer wordt aangehaald door Automotive News Europe. In een voortijdig opgedoken plan zou concreet worden gesteld dat er ‘minstens’ 30 miljoen EV’s moeten rondrijden op het wegennet van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie.

Dertig miljoen zal voor velen een wat abstract getal zijn, maar een blik op de huidige situatie maakt veel duidelijk. Op dit moment rijden er zo’n 1,4 miljoen EV’s rond in de betreffende landen. In het licht van het totale wagenpark is de doelstelling trouwens heel wat minder ambitieus dan de gewenste groei doet vermoeden. De European Automobile Manufacturers Association (ACEA) meldt dat er op dit moment zo’n 312,7 miljoen motorvoertuigen rijden in de EU. Met 30 miljoen zouden we dus nog net niet op 10 procent zitten.

Ambitieuzer

Nederland is overigens net als een aantal andere landen een stuk ambitieuzer: in 2030 moet hier helemaal geen nieuwe brandstofauto meer worden verkocht. Het plan, dat vooral uiteenzet hoe de gehele transportsector moet transformeren, zou ook uitweiden over een stevige uitbreiding van snel internationaal treinvervoer en de snelle ontwikkeling van schone vliegtuigen.

Lezersreacties (82) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.