advertorial

Onbetrouwbare types zijn gek op courante én op betrouwbare auto’s

Zo verklein je de kans op diefstal van je auto

Interpolis (ON41585)

Zo nu en dan komt er wel eens een nieuwsberichtje voorbij over autodiefstal met daarin een lijstje van de meest gestolen merken en types. Helaas voor Volkswagen-rijders staat hun merk bovenaan, maar het is minstens zo verbazingwekkend dat in dit merkenlijstje Toyota de tweede plaats bezet. Hoe voorkom je diefstal van je auto?

Het moet toch een heel rare ervaring zijn, wanneer je ’s ochtends de gordijnen opentrekt en tegen een lege oprit of parkeerplaats aankijkt. In eerste instantie twijfel je aan jezelf en denk je dat de auto ergens anders in de straat geparkeerd staat. Totdat de harde realiteit het tegendeel bewijst.

Interpolis is de expert op het gebied van autoverzekeringen.

In 2020 werden 6.434 autodiefstallen gemeld, dat is 9,5% minder dan het jaar ervoor. Van al die ontvreemde auto’s werd 40,8 % teruggevonden, zo meldt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Jonge auto’s krijgen vaak een andere identiteit, oudere modellen worden vooral voor de onderdelen gestolen, bijvoorbeeld voor schadeherstel. Opmerkelijk is de tweede plek voor Toyota, terwijl ook de Mazda CX-5 in de top tien staat. Andere gewilde modellen zijn de Fiat 500 en Renault Clio.

De grote vraag is: kan ik diefstal van mijn auto voorkomen? Niet voor 100%, maar er zijn wel manieren om het de dieven lastig of onmogelijk te maken. En hoe meer van onderstaande tips je toepast, hoe kleiner de kans dat je slachtoffer wordt van deze vorm van criminaliteit.

Activeer het stuurslot
Geef na het uitzetten van het contact en nadat je de sleutel uit het contactslot hebt getrokken een rukje aan het stuur om het stuurslot te activeren.

Keyless entry & start: wees extra voorzichtig
Veel nieuwe auto’s hebben de handige mogelijkheid om de deuren te kunnen open en sluiten en de motor te kunnen starten met de sleutel op zak. Dit heet keyless entry. De sleutel maakte via een radiografisch signaal contact met de auto. Ook als die sleutel op het kastje in de hal ligt. Slechteriken hebben apparatuur om dit signaal op te vangen en kunnen vervolgens de auto openen, starten en ermee wegrijden. Berg de sleutel dus ver weg op of verpak hem in een anti-diefstal opbergzakje voor je autosleutels, bijvoorbeeld de De LoJack KeyJack van Interpolis.

Alarmsysteem
Ooit wel eens wakker geschrokken van een loeiend autoalarm? Mooi, want de boefjes schrikken ook en maken zich snel uit de voeten. Heeft je auto nog niet zo’n systeem, informeer dan eens naar de inbouwmogelijkheid.

Parkeer op een goed zichtbare plek
Zet je auto niet ergens in een donker hoekje, maar parkeer bij voorkeur onder een lantaarnpaal of in de buurt daarvan.

Handrem en versnelling
Zet de auto niet alleen op de handrem (parkeerrem), maar ook in de eerste versnelling, een automaat in stand P. In veel gevallen zijn dan de voor- en achterwielen geblokkeerd.

Zorg voor een goede autoverzekering
Diefstal is helaas niet áltijd te voorkomen. In zo’n situatie is het fijn dat je goed verzekerd bent. Kies daarom een autoverzekering die ook diefstal dekt. Wat kan je verzekeraar voor je betekenen na diefstal? En hoeveel krijg je uitgekeerd? En krijg je een vervangende auto? Allemaal vragen waarop je verzekeraar een antwoord heeft en die je zonder meer moet stellen.

Benieuwd naar het diefstalrisico van jouw auto?

Bereken het met de AutodiefstalBarometer van Interpolis.