Veelgestelde vragen over parkeren

Parkeren

Hoe moet je achteruit parkeren? Wat zijn de verschillen tussen de parkeerapps en hoe werkt een P+R eigenlijk? De meest gestelde vragen over parkeren beantwoord door de redactie van AutoWeek lees je hier.

Hoe maak je bezwaar tegen een parkeerboete?

Ben je het niet eens met een parkeerboete die je hebt gekregen, dan is het zaak om contact op te nemen met de gemeente waar deze boete is uitgegeven. Het is noodzakelijk dat je tijdig bezwaar aantekent, wil je de boete ontlopen. De termijn om bezwaar aan te tekenen is volgens de wet zes weken, maar probeer dit altijd sneller te doen. Bezwaar maken tegen de boete kan moet altijd via de gemeente waar je de boete hebt gekregen. Vaak kan dit op de website van de betreffende gemeente, anders kun je telefonisch om hulp vragen.

Wat doet een scanauto?

Een scanauto scant kentekens om te controleren of de bestuurder van de auto wel parkeergeld heeft betaald. Een scanauto is een relatief nieuw verschijnsel in een aantal Nederlandse steden. Met het scannen van de kentekens van de auto’s wordt gecontroleerd het nodig is om een bon uit te geven voor het niet betalen van parkeergeld. Echter is dit proces niet volledig automatisch: in twijfelgevallen zal een handhaver naar de auto in kwestie gaan om te bekijken of het inderdaad nodig is om een boete te geven.

Hoe moet je fileparkeren?

Fileparkeren is een handeling om je auto parallel aan de rijrichting in een parkeervak te plaatsen. Voordat je overgaat tot parkeren, is het belangrijk om te bepalen of je auto wel past in de ruimte waar je hem wil neerzetten. Als je dit (hopelijk) correct hebt ingeschat, zet je de auto parallel naast de auto waarachter je wilt parkeren, op een afstand van ongeveer een halve meter. Rijd daarna langzaam achteruit totdat de leuning van de bestuurdersstoel de achterbumper van de andere auto heeft bereikt. Hierna kun je beginnen met insturen. Wanneer je achterwiel bijna bij de stoeprand is gekomen, kun je terugdraaien. Rijd nu verder langzaam achteruit en stop wanneer je netjes in het vak staat, zonder de auto achter je te raken. Nu kun je ook het stuur terugdraaien, zodat de wielen weer vooruit wijzen.

Hoe moet je achteruit parkeren?

Achteruit inparkeren is een fijne manier om te parkeren, omdat je op deze manier vooruit het parkeervak uit kunt rijden. Om op deze manier in het vak terecht te komen, moet je eerst een mooi parkeervak vinden. Heb je dit gedaan, dan moet je ongeveer drie plaatsen verder rijden, zodat je voldoende ruimte hebt om in te sturen. Laat hierbij ook een gat van grofweg een meter aan de zijkant, anders kun je geen goede draaicirkel maken. Is dit alles gelukt, dan kun je langzaam achteruit rijden en richting het vak sturen waar je wil parkeren. Dit kun je doen door het stuur zoveel mogelijk de tegengestelde kant op te draaien, totdat je parallel rijdt aan de auto’s waartussen je wil parkeren. Minder het sturen in de laatste fase om een nette draaicirkel te maken. Het stuur kan weer recht wanneer je parallel staat met de auto’s om je heen.

PARKEREN IN STEDEN

Wat kost parkeren in Amsterdam?

Parkeren in Amsterdam is niet alleen heel moeilijk, het is ook erg duur. De hoofdstad van Nederland behoort in de categorie parkeren tot de duurste plaatsen van Europa. Maximaal betaal je in Amsterdam €7,50 per uur. Dit tarief geldt voor parkeerplekken in de historische binnenstad. Maar het kan ook anders. Wie de juiste zone opzoekt, kan zo weinig als 10 cent per uur (alleen de eerste drie) betalen. Daarna wordt het tarief €3,50 om in Amsterdam te parkeren. Daarnaast is het laagste tarief € 1,40. Een alternatief is je auto parkeren in een van de vele parkeergarages in Amsterdam, vooral als je een dagje op pad gaat. In verschillende parkeergarages die wat verder van het centrum liggen, zoals Interparking Oranjekwartier of Q-Park Amsterdamse Poort, betaal je al minder dan €20 voor een dagkaart – soms zelfs zo weinig als €13,50.

Wat kost een vaste parkeerplaats in Amsterdam?

Parkeren is niet goedkoop in Amsterdam en dat geldt ook voor mensen die een vaste parkeerplaats willen bemachtigen. Volgens vastgoedwebsite Funda kun je al voor minder dan 5.000 euro een parkeerplaats kopen in Amsterdam, maar prijzen stijgen tot boven de 100.000 euro. Daarnaast meldt Gemeente Amsterdam dat er in stadsdeel Zuidoost een aantal parkeergarages zijn waar abonnementen voor afgesloten kunnen worden, die respectievelijk 50 en 70 euro kosten voor motor- en autoplaatsen. Ook kan er een parkeervergunning worden aangevraagd. Kosten voor een parkeervergunning in Amsterdam liggen volgens de gemeente tussen de €34,48 (Zuidoost 1 t/m 4) en de €283,74 (Centrum 1 t/m 3) per zes maanden. In dit geval is er wel sprake van een wachtlijst. Wil je een parkeerplaats voor je elektrische auto, dan krijg je van de gemeente voorrang.

Wat kost parkeren in Rotterdam?

Parkeren in Rotterdam is aardig te doen vanwege de goede toegankelijkheid van de stad. De kosten van parkeren in Rotterdam beginnen in de randgebieden van de stad bij €1,76 per uur. Dichter bij het centrum van Rotterdam parkeren kost €2,56 per uur. In het centrum van Rotterdam parkeren kost het meeste geld, namelijk €4,20 per uur. Betalen kan op drie manieren: met de mobiele telefoon via een parkeerapp, bij een betaalautomaat of met een vooraf betaalde parkeerkaart. Een weekkaart kost minimaal €61 en maximaal €122, terwijl een maandkaart minimaal €244 en maximaal €488 kost. Daarnaast kun je parkeren in een van de 17 openbare parkeergarages, die doorgaans voordeliger zijn voor een dagje uit in Rotterdam. Het maximale dagtarief ligt hier tussen de €13 en €21. Kort parkeren is ook mogelijk en is in sommige gevallen zelfs gratis de eerste minuten. Daarna is het parkeertarief maximaal €0,50 per 14 minuten overdag. Het nachttarief is maximaal €1 per 57 minuten.

Wat kost parkeren in Utrecht?

Een parkeerplaats vinden in het oude centrum van Utrecht kan nogal een uitdaging vormen, en de prijzen zijn relatief hoog, alhoewel niet zo hoog als in Amsterdam. In Zone B1 is parkeren het goedkoopst met een uurtarief van €3,12. In Zone A1 is parkeren het duurst: het uurtarief is hier vastgesteld op €5,69. Er gelden hier ook enkele kortingen: stadsbewoners betalen per uur half zoveel, terwijl kraam- en mantelzorgers slechts een kwart van de prijs hoeven uit te geven. Wie voor straatparkeren een dagkaart wil, betaalt in Utrecht minimaal €21,92 en maximaal €39,91. Bij een langer bezoek aan de stad is het aan te raden om een parkeergarage op te zoeken. Het uurtarief ligt in dit geval tussen de €2,35 en €4,18. Per 24 uur ben je in het beste geval €14,30 kwijt, het hoogste bedrag is €41,75. Betalen kan in de meeste gevallen met de mobiele telefoon en de pinpas/creditcard.

Wat kost parkeren in Den Haag?

Dankzij de vele attracties in Den Haag zijn er redenen genoeg om er te willen parkeren, en dit kan op verscheidene manieren. Allereerst kun je parkeren langs de straat of op parkeerplaatsen. Parkeren kost door heel Den Haag minimaal €2 en maximaal €4,85 per uur, al zijn er ook plekken waar zo weinig als €0,20 betaald hoeft te worden. Ook geldt er in sommige gebieden een maximum parkeertijd van 2 of 3 uur. Betalen kan bij de parkeerautomaat, maar ook digitaal via de mobiele telefoon. Parkeergarages zijn er ook in overvloed: prijzen liggen in dit geval tussen de €2,75 en €5,20 per uur. Dagkaarten zijn er ook en kosten maximaal €35.

Wat kost parkeren op Schiphol?

Op de luchthaven van Schiphol arriveren en vertrekken dagelijks ruim 35.000 reizigers en een flink gedeelte daarvan moet de auto kwijt kunnen. Om alles in goede banen te leiden heeft Schiphol Airport een aantal grote parkeergarages- en plaatsen in het leven geroepen. Parkeergarage P1, bedoeld voor kort parkeren, behoort tot de duurste locaties en kost €88 voor de eerste twee dagen. P6 Valet Parking en de Terminal Valet Parking zijn nog duurder, maar de tarieven verschillen afhankelijk van de reisduur en het seizoen. De P3 parkeerplaatsen kosten beide €44 voor de eerste dag, maar op dag twee is het terrein goedkoper (€31) dan de garage (€36). De dagen daarna kosten beide plekken €8,50 per dag. Parkeerplaats P4 is het scherpst geprijsd, maar deze is het verst verwijderd van de luchthaven, namelijk 10 minuten met de gratis pendelbus. Tevens zijn er allerhande derde partijen die parkeren op dan wel dicht bij Schiphol aanbieden, veelal tegen competitieve prijzen.

Wat kost parkeren op Eindhoven Airport?

Parkeren bij de luchthaven van Eindhoven is sinds de afronding van de nieuwe parkeergarages goed te doen. Eindhoven Airport heeft de verschillen tussen de parkeerplaatsen voor het gemak aangeduid met de volgende benamingen: Gold, Silver en Bronze. Hierbij wijst Gold op de dichtstbijzijnde en duurste parkeerplaatsen en Bronze op de goedkope en verder afgelegen plekken. Prijzen verschillen onderling flink en zijn ook afhankelijk van het moment van reservering. Het parkeertarief van de P1 (Gold) ligt voor 8 dagen op €68, inclusief reservering. Zonder reservering geldt een aanzienlijk hoger dagtarief. Goedkoop parkeren kan ook bij Eindhoven Airport, bijvoorbeeld bij de P5 (Bronze). Deze parkeerplaats kost €52 voor 8 dagen parkeren, inclusief reserveren. Het is ook mogelijk om via andere parkeerbedrijven aan een goedkope parkeerplaats te komen, al wordt dit afgeraden door de luchthaven.

Hoe werkt P+R?

P+R staat voor Park and Ride, oftewel parkeren en doorreizen. Dit is een initiatief dat in het leven is geroepen om auto’s uit binnensteden te houden door parkeren buiten het centrum aantrekkelijker te maken. Het gaat om parkeergarages die vaak net buiten het centrum en op een of andere manier verbonden zijn aan het openbaar vervoer. Parkeren op de P+R betekent lagere parkeerkosten en goedkoper of zelfs helemaal gratis met het openbaar vervoer naar je bestemming verder reizen. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld een dagje naar het centrum van Amsterdam wilt, maar je niet scheel wilt betalen aan parkeerkosten. Het laatste stuk reis je tegen een gereduceerd tarief met het openbaar vervoer. Ook scheelt het een boel hoofdpijn, aangezien het vinden van een parkeerplaats in binnensteden vaak niet makkelijk blijkt.

Waar is de P+R in Amsterdam?

Amsterdam heeft wel 10 verschillende P+R locaties gelegen rondom het centrum. In het noorden van Amsterdam is de P+R Noord. In het oosten zijn drie P+R locaties, te weten Zeeburg I, Zeeburg II en Zeeburg III. Ten zuiden van Amsterdam liggen er vier: het gaat om de P+R van de Johan Cruijff Arena, de RAI, de P+R van het VUmc en het Olympisch Stadion. Tenslotte zijn er de P+R locaties in het westen van Amsterdam: Sloterdijk, en Bos en Lommer. Het parkeertarief ligt maandag tot en met vrijdag na 10 uur en in de weekenden op €1 per dag, in alle andere gevallen is het €8 voor de eerste 24 uur parkeren. Na vier dagen parkeren geldt het standaardtarief weer, deze verschilt per locatie.

Waar is de P+R in Rotterdam?

Rotterdam heeft een overvloed aan P+R locaties die aan de rand van het stadscentrum gelegen zijn. In alle gevallen zijn deze direct verbonden aan een bus- of metrostation, waardoor je binnen enkele minuten in het centrum kunt zijn. In de meeste gevallen kun je ook gratis parkeren als je je ov-chipkaart meeneemt. De dichtstbijzijnde P+R parkeerplaatsen zijn Slinge, Kralingse Zoom, Noorderhelling, Pernis, Melanchtonweg, Meijersplein en Capelsebrug. Is het parkeren niet gratis, dan betaal je hooguit €2 voor een dag.

Waar is de P+R in Utrecht?

Utrecht kent een aantal P+R locaties die vlak buiten de binnenstad liggen. De parkeerplaatsen Westraven, Berlijnplein, Utrecht Science Park en en Papendorp zijn het dichtst bij het centrum te vinden. Vanuit deze locaties is reizen naar het oude centrum van Utrecht een fluitje van een cent, en niet te vergeten erg goedkoop. Voor een scherp prijsje van maar €6 kun je 24 uur parkeren en reizen met vijf personen. De P+R Westraven is met een capaciteit van 1.385 parkeerplaatsen de grootste van de stad.

Waar is de P+R in Den Haag?

Den Haag heeft een flink aantal P+R locaties die te vinden zijn aan de rand van de stad, de binnenstad en nabij Scheveningen. In sommige gevallen, zoals de P+R De Uithof in het centrum en P+R Mariahoeve, kun je hier gratis parkeren. In de meeste gevallen komt er echter een bepaald parkeertarief bij kijken, dat afhankelijk van de locatie in prijs varieert. Ook kun je parkeren op een P+B (Park and Bike) plaats. Hier kun je voor een goedkoop bedrag parkeren en de stad in op een deelfiets. Andere P+R locaties aan de rand van de stad zijn Hoornwijck en Station Ypenburg. In de stad vind je nog P+R Station Laan van Nieuw Oost-Indië en P+R World Forum.

PARKEER APPS

Welke apps zijn er om te parkeren?

In Nederland zijn er door de jaren heen heel wat apps gelanceerd om mobiel parkeren mogelijk te maken. Het lopen naar de parkeerautomaat is daarmee vrijwel verleden tijd; wie wil er nu immers nog onnodig meters maken als je alles via je smartphone kunt afhandelen? Het is makkelijk en eigenlijk altijd wel voordeliger, omdat je alleen voor de minuten betaalt dat je daadwerkelijk parkeert. Een mogelijk nadeel is dat er transactie- of abonnementskosten komen kijken bij parkeren. Ook zul je van tevoren moeten bepalen welke parkeer app het beste bij jou past: iedere app is namelijk anders en heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Hieronder vind je de populairste en bekendste parkeer apps van deze tijd:

 • ANWB Parkeren
 • App Parking
 • Ease2pay
 • EasyPark
 • Flitsmeister
 • MyOrder
 • On the Go!
 • Park-line
 • Parkmobile
 • Parksen
 • Q-Park
 • Stadsparkeren
 • TanQyou Park
 • Yellowbrick

Wat zijn de verschillen tussen de parkeerapps?

Iedere parkeerapp die je in Nederland kunt gebruiken heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een van de bekendste parkeerapps is Yellowbrick, met het opvallende gele logo. Dit is tevens een van de meest diverse en gebruiksvriendelijke apps om te parkeren. Bij Yellowbrick betaal je standaard per parkeertransactie (€0,15 - 0,50 of een vast tarief van €0,34), maar voor €0,75 per week kun je ook een abonnement afsluiten waarbij dit niet het geval is. Yellowbrick is actief in een groot aantal steden en je kunt parkeren in locaties van ParkBee en Q-Park, wat niet het geval is bij alle andere apps. Aan de andere kant behoort Yellowbrick wel tot de duurste parkeerapps die je kunt gebruiken. Deze kosten zijn iets lager bij de parkeerapp van de ANWB, die is gemaakt in samenwerking met Yellowbrick. Inschrijven is in dit geval gratis en de vaste transactiekosten per parkeeractie dalen van €0,34 euro naar €0,28.

Parkeren is standaard ook goedkoop met de app van Parkmobile, waar de transactiekosten €0,27 zijn en een maandabonnement €2,50 kost. Ook kan deze app wel drie verschillende soorten pushberichten sturen om je te herinneren aan je actieve parkeersessie. Andere apps waarbij de transactiekosten laag liggen – in dit geval op €0,20 – zijn Parksen en TanQyou. Maar geen van de apps kan tippen aan het tarief van Ease2Pay: dit bedrijf brengt namelijk helemaal geen transactiekosten in rekening en is volledig gratis in gebruik. De app van Q-Park laat je parkeren in de parkeergarages. En je kunt op straat parkeren zonder transactiekosten (en zonder abonnement).

Er zijn ook een aantal parkeerapps die zich meer hebben gespecialiseerd. Neem bijvoorbeeld Park-line, een parkeerapp die gericht is op zakelijke rijders. Met Park-line kun je zowel in Nederland als in België én in een groot aantal parkeergarages parkeren. Wel zijn hieraan eenmalige registratiekosten van €5 en maandelijkse kosten van €2,50 aan verbonden. Reis je vaak en naar het buitenland, dan is EasyPark een goed alternatief. Deze parkeerapp is namelijk in meer dan 2.000 Europese steden beschikbaar en deze accepteert behalve creditcards ook PayPal.

Wat is Parkbee?

ParkBee is een relatief nieuwe en creatieve oplossing om auto’s uit het stadsbeeld te halen. Door gebruik te maken van bijv. deels leegstaande garages en parkeerplaatsen van kantoorgebouwen en appartementen hoopt ParkBee het parkeren in binnensteden en centra makkelijker te maken en tegelijk de drukte in de straten te verminderen. Bovendien is het aanzienlijk goedkoper om op een parkeerplaats van ParkBee te parkeren dan bijvoorbeeld langs de straat. ParkBee heeft zelf geen app, maar werkt samen met enkele grote parkeerapps, zoals Parkmobile, Yellowbrick en Park-line

Hoe werkt een parkeerapp?

Een parkeerapp is relatief eenvoudig in gebruik. Hoewel verschillende parkeerapps ook op verschillende manieren werken, zijn ze in de basis doorgaans hetzelfde. Middels een interactieve kaart kun je op je smartphone zien waar je in een bepaalde omgeving kunt parkeren. Vervolgens kies je een locatie en rijd je er naartoe, om eenmaal daar aangekomen toegang te krijgen tot de desbetreffende parkeerplaats. Wanneer je geparkeerd staat, kun je de klok starten totdat je weer weg wilt rijden. Daarna beëindig je de parkeeractie en wordt het bedrag ofwel automatisch van je rekening gehaald of moet je zelf het bedrag overmaken via iDeal of bijvoorbeeld de betaalapp Tikkie. Vaak komen er transactiekosten kijken bij parkeerapps, maar het is in veel gevallen ook mogelijk om een abonnement af te sluiten waarbij dit niet het geval is. Het bedrag wordt dan wekelijks, maandelijks of jaarlijks van je rekening gehaald.

Hoe vind ik een vrije parkeerplaats?

Het vinden van een vrije parkeerplaats kan ook in het digitale tijdperk nog knap lastig blijken. Hoewel lang niet alle parkeerapps vrije parkeerplaatsen laten zien, zijn er sommige die dit wel doen. Het grote EasyPark, dat in meer dan 2.000 Europese steden gebruikt kan worden, evenals Parkmobile hebben bijvoorbeeld een Find & Park-mogelijkheid. Deze functie toont door het gebruik van kleurcodes aan waar je de beste kans op parkeren hebt. Intuïtief genoeg staat de felgroene kleur in dit geval voor de beste kans en donkerrood voor de slechtste kans. Zonder app is het een kwestie van goed naar de interactieve borden van parkeergarages en -plaatsen langs de weg kijken, waar de hoeveelheid parkeerplekken doorgaans wordt aangegeven.

Kun je een parkeerplaats reserveren?

Er zijn verschillende manieren om een parkeerplaats te reserveren. Vaak is dit een slimme keuze, omdat je zo een plaats gegarandeerd bent tegen een voordeliger tarief. Allereerst kan het reserveren van een parkeerplaats met een parkeerapp, zoals Yellowbrick, door van tevoren een tijd en locatie aan te geven op je smartphone. Het is ook zonder app mogelijk in verschillende grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam. In dit geval kun je een parkeergarage opzoeken, bijvoorbeeld in beheer van Interparking of Q-Park, om zo via het internet een plek te reserveren. Een parkeerplaats reserveren is erg handig, aangezien je je niet druk hoeft te maken over het vinden van een degelijke plek, omdat je deze van tevoren al hebt uitgezocht.