ginkelvanmichiel’s wagenpark: Dyane, Marbella, Trans, Dwergauto, Ampera en Twingo. Swift?!

Geinig die Cactus, zeker in het geel. Heb ik altijd een leuke auto gevonden. Sterker nog, ik heb hem mijn ouders proberen aan te smeren toen ze een nieuwe auto zochten met een iets hogere instap. De Cactus is het niet geworden, omdat de stoelen te weinig steun gaven en de auto te comfortabel geveerd was naar hun smaak.
Zijn bij de C3 de airbumps nou verwijderd of is de auto ook zonder geleverd?
 
Het schiet allemaal nog niet echt op. Vandaag heb ik een prachtige Cactus 2 uit 2018 met EAT6-automaat bekeken en mee gereden. Dat beviel uitstekend. Een potentiële kandidaat dus.

Maar ik heb hem (nog) niet gekocht. Waarom niet? Omdat de deuren door het bekende roestmonster zijn aangetast. Er zijn in bepaalde series fouten gemaakt bij de afwerkingen van de felsnaad onderaan de deur. Daardoor laat de lak los. Normaliter werden de deuren dan vervangen, maar Citroën NL schijnt nu te menen dat corrosie geen roest is, en niet onder de carrosseriegarantie valt...?!

De verkopende partij heeft meteen een Citroën-dealer gebeld, en dat moet dus verder onderzocht worden via de importeur… Ofwel, we wachten rustig af en kijken verder.
 
Te gek voor woorden eigenlijk, zeker bij een faceliftmodel. Ik begrijp wel dat je 'm wilt, want een fijn ding is het! Hopelijk kan dit probleem alsnog worden opgelost.
 
Pfoh wat een tegenvaller, en dat bij zo'n recent ding! Heb er nooit van gehoord bij dit model overigens.
Fiat ging daar heel wat netter mee om: in 2016 werden bij mijn toen 6 jaar oude Punto Evo de motorkap en kofferklep (felsranden) onder garantie ontdaan van roest en opnieuw gespoten.
 
Barri zei:
Pfoh wat een tegenvaller, en dat bij zo'n recent ding! Heb er nooit van gehoord bij dit model overigens.
Fiat ging daar heel wat netter mee om: in 2016 werden bij mijn toen 6 jaar oude Punto Evo de motorkap en kofferklep (felsranden) onder garantie ontdaan van roest en opnieuw gespoten.

er zijn hele topics over volgeschreven, vandaar dat ik het wist... maar bij het 2e type cactus had ik het nog nooit gezien.
het ziet er zo uit:
IMG-0897.jpg
 
Je zou inderdaad verwachten dat fabrikanten roestpreventie na al die jaren toch wel onder controle zouden hebben... maar zo zie je maar.
Goed dat je er van op de hoogte bent! Daarmee heb je je een hele hoop ellende bespaard, lijkt me. Ik ben benieuwd of ze nog op hun oplossing terugkomen.
 
Ondertussen heb ik ook proefgereden in een Renault Zoé R90, die met een actieradius van 180-280 kilometer ook nog wel eens in aanmerking kan komen. Qua infrastructuur (laden) geen probleem thuis en op het werk wordt er binnenkort een nieuwe parkeerplaats opgeleverd (waarbij ik heb aangegeven dat het handig zou zijn als ze daar ook laadpalen zouden plaatsen).

Morgen nog even kijken bij een andere Cactus en dan maar eens een besluit nemen.
Het lijkt er nu op
- C4 Cactus 2017>
- Renault Zoé R90 met koopaccu
- blijven rijden met de Karl
 
haarr zei:
Jezus, 2018 en roest. Dat kan alleen bij een Franse auto.

tsja, het is een productiefout en dat is ook als dusdanig door Citroën Nederland erkend. Echter lijkt het erop dat door de enorme hoeveelheid deuren die reeds vervangen zijn men nu toch wat minder soepel is geworden...
 
haarr zei:
Jezus, 2018 en roest. Dat kan alleen bij een Franse auto.

Zeker in de jaren'80 blijven hangeno_O: Roest anno 2018

Wel jammer van die Cactus. Heb in 2018 met het toen verse facelift-model gereden, ook om de PHC-vering te testen versus de hydropneumaten die ik gewend ben en dat viel zeker niet tegen: vinnig motortje, soepele vering (hoewel die het nivo van de HP-vering niet haalt) en idd lekker licht.
 
Nadat ik woensdag met een Zoë heb mogen rijden is die auto ook een potentiële kandidaat geworden. Alleen ben ik er nog niet echt uit of het écht iets voor mij is. Ik rijd natuurlijk voornamelijk snelweg, en een 41kw accupakket is opzich redelijke groot, maar ook weer niet extreem. Ook staan er hier verwoede laadpaalklevers die eigenlijk altijd de hele nacht staan te laden. Ga ik dat risico nemen? Mijn huisaansluiting blijkt 1x25A, dus een eigen wallbox gaat hem niet worden. 't maakt het er in ieder geval niet veel makkelijker op. Ander ding is: hoe comfortabel is het (veel) rijden met een Zoë? Ontspannen aankomen op het werk is ook wel een vereiste...

IMG-0924a.jpg
 
1x 25A is inderdaad wat weinig. Wij hebben 1x 35A. De Citigo laden we op met 10A. Dat is prima te doen.
Met goed weer geeft ie 300km range, op z'n slechtst heb ik m op 160km zien staan bij vol.
Ik weet dat jij niet heel vlot rijdt en dan kan je een heel net verbruik scoren. Pas waren we een nachtje weg, en over 110km hadden we 10kwh/100km verbruikt. Erg zuinig dus, terwijl we er met vier man in zaten.
 
Die 'laadpaalklevers' moeten dan maar opgevoed worden. Met 11 kw publiek laden heb jij de Zoe met een uurtje of drie wel vol, denk ik? Als jij niet heel laat thuis van werk bent, kan je als eerste gaan en afspreken met 'de klevers' dat jij ze een seintje geeft om te wisselen?

Of.. wellicht is de gemeente nog wel van plan om een extra laadpunt voor jou te maken?
Check de subsidie regelingen even.

Daarnaast heb je dan wel de zekerheid nodig dat er op je werk een laadpunt komt, denk ik.

De (hoge) zit in de ZOE is geen probleem voor je? (stand van het been/voet..).
 
De zitpositie was wat mij betreft prima, ik kon de stoel ver genoeg naar achter schuiven waardoor ik niet 'opgevouwen' achter het stuur zat. Dat is vaak het meest belangrijk.

@Barri
ah, dat valt me ook niet tegen!
Ik ben inderdaad geen laagvlieger (hoewel de Escort wel uitnodigt tot wat steviger doorrijden, dat ding heeft akelig wat koppel). Maar in het geval van de Zoe zou het inderdaad wel een uitdaging zijn om -weliswaar gewoon met het verkeer mee rijdend- zuinig te rijden, bijvoorbeeld zoveel mogelijk regeneratie te genereren (ook leuke zin!) bij het verlaten van de snelweg bijvoorbeeld en in de stukken waarbij ik wel in het dorp/stad rijd.
 
Mijn vrouw rijdt met de Citigo in Eco+, maar dan gaat ie dus niet harder dan 95 :D
Ik, zet 'm gewoon in Eco. En daarmee is dus ook een prima verbruik te halen.
Ik weet niet wat je snachts voor stroom verbruikt, maar als je m tien uur lang aan de stekker hangt dan laad je 23kWh bij. Dat is dus prima te doen en dan heb je nog 11A over voor andere stroomverbruikers. Het is even opletten als je de oven, waterkoker en wasmachine tegelijk wil gebruiken tijdens het laden.
 
De Zoe heeft inderdaad ook zo'n eco-stand, dan is de max-snelheid 96 km/h en de acceleratie geknepen.
Je hebt gelijk wat betreft het laden aan een stopcontact. Ik zal eens kijken of die laders waterdicht zijn (want hij zou immers wel gewoon buiten liggen).
 
Bij ons staat ie half onder de carport, maar meestal in de regen. De lader zelf is prima waterdicht. Alleen bij de wandcontactdoos zelf moet je even opletten. We hebben twee keer gehad dat de aardlek eruit sprong bij het loskoppelen. Denk dat er toch wat water in het stopcontact liep.
 
Ik had een Kangoo ZE een paar dagen te leen. Die reed ik 4x op en neer voor die weer aan de laadpaal moest.

20 kWh/100 km, in hartje winter met stoplichtsprintjes. Die gaf meestal 180 km aan actieradius. Zoe met 41 kWh komt wel op 200 minimaal.

Het fijne aan een Zoe is dat die veelzijdig is, hij kan overal op laden en doet dat eigenlijk prima. Maar dat neemt inderdaad niet weg dat je er wel over na moet denken want het is heel anders dan een reguliere auto "tanken" en als je dingen moet delen kan dat niet heel handig zijn.
Ik weet dat het ook een kwestie van wennen is, tuurlijk is een Zoe van deze generatie geen hele volledige vervanger van een benzineauto, maar hij is ook zeker niet slecht.

Niet dat ik wil zeggen dat het makkelijk is of dat het altijd even fijn werkt met een auto op accu. Het is wel fijn rijden in mijn optiek, heerlijk stil, comfortabel, vlot. Bovenal is het efficient en heb je niet al te hoge kosten voor "running" costs.
Goed onderzoek doen naar het type laadpas en abbonement dat je nodig hebt. Fastchargen op DC lukt niet met deze Zoe dus daar hoef je niet naar te kijken. Een goede optie is wel om een Zoe met Chameleon lader te vinden. Dan kan die AC op 44 kWh laden. FastNed ondersteunt deze op dit moment nog. Anders kan die sowieso 22 kW laden. Dat kom je in praktijk amper tegen maar ze zijn er wel.

Een goede app waar je laadpalen kunt vinden is ook handig. Ik weet niet hoe je omgaat met alle buren? Maar wellicht is er een afspraak of appgroep te maken zodat het laden een beetje verdeeld kan worden. Of idd thuis laden en op werk.

Het is een beetje rekenen met zo'n ding....als je een keer rustig wat meer uitleg zou willen moet je maar ff pb sturen. ;) dan geef ik je mijn nummer.
 
Dank Nico! Altijd prettig een uiteenzetting te kunnen lezen.
Ik heb de tijd, bijna zomervakantie (want onderwijs) dus ik heb niet super veel haast. Aangezien ik toch nog niet op vakantie kan (vaccinatie is pas 27 juli) heb ik in die periode tijd zat me nog eens te verdiepen in het thema 'elektrisch rijden'.
 
Nog maar eens verder gaan kijken. Bij toeval een 2018-e-Golf ontdekt met een iets hogere km-stand, maar wel voor een redelijk bedrag.
Die vandaag bekeken en ermee gereden. Ook een potentiële optie.

Het was ook meteen de eerste keer dat ik in een Volkswagen heb gereden. Gelukkig geen gekke verstopte knoppen en dergelijke.

Maar ik ben er nog niet over uit of elektrisch rijden het nu 'echt' is.

Plaatje bij de Golf het praatje:
IMG-0975a.jpg

IMG-0976a.jpg

IMG-0978.jpg
 
ginkelvanmichiel zei:
Maar ik ben er nog niet over uit of elektrisch rijden het nu 'echt' is.

Het is jouw keus, jouw auto, jij mag het zeggen... ;-)
Maar eerlijk gezegd lijkt me elektrisch rijden voor woon/werkverkeer echt ideaal!
Je werkt toch op een school? Een beetje werkgever die om duurzaamheid geeft, geeft misschien gelegenheid tot gratis laden 'op de zaak'?
Is dat bij jou eventueel een optie?

Overigens een prachtige auto, zo'n eGolf. Maar ook de Zoë mag er best zijn. Die laatste vind ik nog aparter/opvallender.
En ik heb een zwak voor Renault... Maar dat terzijde ;-)
 
madmat1986 zei:
ginkelvanmichiel zei:
Maar ik ben er nog niet over uit of elektrisch rijden het nu 'echt' is.

Het is jouw keus, jouw auto, jij mag het zeggen... ;-)
Maar eerlijk gezegd lijkt me elektrisch rijden voor woon/werkverkeer echt ideaal!
Je werkt toch op een school? Een beetje werkgever die om duurzaamheid geeft, geeft misschien gelegenheid tot gratis laden 'op de zaak'?
Is dat bij jou eventueel een optie?

Overigens een prachtige auto, zo'n eGolf. Maar ook de Zoë mag er best zijn. Die laatste vind ik nog aparter/opvallender.
En ik heb een zwak voor Renault... Maar dat terzijde ;-)

Helaas is onze school nog niet zo welwillend wat dat betreft... De gemeente heeft juist met de stichting van 3 scholen die al samenwerkten een soort campus ontwikkeld, ofwel, 3 scholen in een campus in nieuwbouw, maar daar waren nog geen laadpalen gesitueerd. Nu ze toch bezig zijn met de openbare weg e.d. naar het plangebied toe heb ik de gemeente aangeschreven en die vonden het geen gek idee, zeker gezien er meer collega's zijn die elektrisch rijden. Nu is het afwachten of er een paal geplaatst gaat worden. (lijkt me toch wel, op die hele campus lopen straks bijna 4000 leerlingen rond en een stuk of 350 docenten...!)

Ik vind de Zoé inderdaad ook leuk. En ook die reed prima. Nu ik met de eGolf heb gereden wil ik eigenlijk nog een keer met een Zoé rijden om het wat beter te kunnen vergelijken. Voordeel is ook dat die laatste net iets meer actieradius heeft. Hoef je in de winter ook niet persé helemaal zonder verwarming te gaan rijden :)
 
Geen idee van je exacte wensen, budget en verdere gebruik van de auto maar als je naar een oplaadbare auto kijkt maar je toch min of meer zorgen maakt over het bereik is dan onderstaande niet een logischere optie? Bij steevast laden amper ( of helemaal geen ) benzineverbruik maar indien nodig/gewenst wel een onbeperkt bereik.

https://www.autowereld.nl/opel/ampera/1-4-34508506/details.html?_ga=GA1.2.346816898.1591120700
 
Haha, inderdaad! Een Ampera heb ik ook overwogen. Jammergenoeg zijn de vaste lasten vanwege het eigen gewicht à1600 kilo best hoog, en de elektrische actieradius maar zo’n 50 kilometer. Aangezien ik 65 km enkele reis heb denk ik dat een Ampera niet zo rendabel is. Maar wel gaaf :)
 
Ik ben toch wat huiverig in het kopen van een EV, alhoewel ze nog wel in de garantie zitten tot 8 jaar/ 160.000km.
De eGolf heb ik regelmatig mee gereden, de Zoe nog nooit.

Iets heel anders: een Prius plugin? Lijkt me een heel fijne auto. Zuinig, en de helft van je reis rij je volledig elektrisch. Op 130km heb je dan zo'n 70km nog brandstof nodig, dus zo'n 3 a 4 liter.
 
En zoiets? ( I3 met Range Extender )

https://www.autowereld.nl/bmw/i3/range-extender-rex-inc-btw-marge-navi-pdc-tel-ecc-stoelverw-usb-cruise-19-lm-34902040/details.html?_ga=GA1.2.346816898.1591120700
 
Of zoiets? ( CT200 H )

https://www.autowereld.nl/lexus/ct-200h/25th-edition-navi-stoelverw-camera-pdc-16-lmv-35225611/details.html?_ga=GA1.2.346816898.1591120700
 
Is er geen optie bij een dealer om zelf een SoH test uit te voeren van de accu?

Ik kan me voorstellen dat ze daar gezien tijd en mogelijk risico niet echt heel happig op zijn. Maar het vertelt je wel ontzettend veel over een dergelijke auto.

SoH test. -> Diep ontladen, dus rijd hem naar >3% State of Charge. Dan gaan laden, het liefste niet al te snel want hoe sneller hoe meer warmte er vrij komt. Warmte is verlies dus je uitslag wordt erdoor vertroebeld. Dan laden van x% naar 100%
Dan weet je bijvoorbeeld dat er 31 kWh geladen is in die 97%. Extrapoleer dat naar 100% dan heb je een fictieve kleine 32 kWh. Voor de 35 kWh van de Golf (theoretisch en nieuw) zou dat dan neerkomen op een SoH van 92%

Qua accu werkt het meestal zo dat het eerste deel heel snel wegvloeit. Je echt grote capaciteit haal je enkel in het begin van de levensduur, rond de 92 tot 88% vlakt het af en kun je met goed in de gaten houden van je laadgedrag de accu lang op die gezondheid houden. Daarna zal die langzaam dalen naar 80% Op het moment dat die onder de 75% komt dan is het meestal snel gedaan.

Dat is niet in de eerste plaats omdat het pakket zelf in het gedrang komt, maar ook omdat de kans dan steeds groter wordt dat er 1 cel in het pakket het echte einde van zijn levensduur vind. Deze gedragen zich vaak als een vampier, omdat die ene cel achterblijft werkt het hele pakket met een paar 1000 cellen niet meer goed.
Een modern pakket is op een dusdanige manier opgebouwd dat een dergelijke cel wordt afgestoten en dus niet meer meedoet. Maar dan praat je echt over de huidige generatie EV.
 
Ik vond de ZOE een behoorlijk goede snelwegauto. Goede rechtuitstabiliteit, stil genoeg. De zitpositie van die auto heb ik nooit echt goed gevonden. Je zit echt op de bok en de vrij vlakke zittingen moeten je ding zijn. De e-Golf is wat dat betreft een veel volwassenere auto. Springt verdraaid efficiënt met z'n stroom om, ook, zolang de weersomstandigheden meezitten. Een Golf is een Golf is een Golf, maar de e-Golf is wel een hele fijne auto.

Overigens kan het heel lucratief zijn om een ZOE of andere jonge EV uit Duitsland te (laten) halen. Via bepaalde regelingen kun je dan subsidie op subsidie stapelen.
 
Ik moet nog maar eens een keer in een Zoë gaan zitten om te kunnen vergelijken. Een absolute plus is de actieradius, die is beduidend groter dan die van de Golf. Gisteren kwam ik op weg naar mijn werk in een file terecht waaraan ik nog net kon ontsnappen, waardoor ik wel ruim een half uur moest omrijden, met bijbehorende kilometers. In een e-auto met een relatief kleine actieradius zou ik dat dus absoluut niet willen. Dan schiet je al helemaal in de stress...
 
Ga jij maar lekker rekenen, wij volgen (ik tenminste wel) het met belangstelling!
Ooit zal ik toch ook van m'n benzineslurpende gezinsbak (Scenic) naar iets elektrisch moeten overstappen.
 
hahaha, neem dat rekenen met een korrel zout. Ik maak vaak gewoon een spreadsheet waarin ik bepaalde gegevens van bepaalde autotypen kan zetten om zo de kosten te kunnen vergelijken. Ik gebruik nu gegevens van spritmonitor.de om het gemiddelde verbruik van elektrische auto's te kunnen vergelijken met auto's voorzien van een benzinemotor.
 
Ik heb een Renault Zoë kort overwogen bij de aanschaf van mijn (eerste) auto. Ik vond de investering helaas nog niet in verhouding staan tot de flexibiliteit die een auto voor mij moet hebben wil ik er een dergelijk geldbedrag ( plm. € 27.000) voor over hebben. Uiteindelijk gekozen voor een Clio TCe 130 EDC, waarmee ik met een gemiddeld verbruik van 5,5l/100 km nog niet mag klagen.

Maar goed over de Zöe: laatst i.v.m. garantiewerkzaamheden aan de Clio toch een weekend lang Zoë kunnen rijden. Tijdens dit weekend bewust geen concessies gedaan aan mijn manier van rijden, om te kijken waar ik in praktijk op uitkwam als ik er zelf een zou hebben. Uiteindelijk in iets meer dan een weekend tijd 295 kilometer gereden en op maandagmiddag braaf de Zoë terug naar dealer gebracht met 12% actieradius resterend. Keurig aan de laadpaal gekoppeld die ik zelf eigenlijk nergens heb (appartement, en op werk continu bezet).

Het rijden zelf is erg prettig, geen moment het idee gehad dat ik concessies deed qua (elektro)motorisering. Het rijdt erg stil en soepel! Bochtengedrag is anders omdat het autootje gevoelsmatig veel hoger is dan een Clio, waarbij zoals ik hier ook lees de stoelen aan de vlakke kant zijn.

In stadsverkeer kun je met regeneratief remmen heel veel energie terugwinnen, de actieradius daalde op zulke momenten echt heel beperkt. De Zoë was hier overduidelijk in het voordeel. Ga de snelweg op en het wordt al snel een ander verhaal. Bij een snelheid van 100 kilometer per uur daalt de actieradius al behoorlijk sneller, boven de 100 kilometer per uur is er geen houden meer aan. In veel gevallen niet erg in ons kikkerlandje waar het maximum toch maar 100 km/u is, een nachtelijke rit van 60 kilometer op een snelheid van 138 km/u (in feite topsnelheid) is natuurlijk funest voor de actieradius maar conform verwachting. Dat snoepte 95 kilometer actieradius af.

Concluderend: afhankelijk van jouw gebruik zeker doen! Als ik het goed begrijp zou het niet jouw enige auto worden dus dan zijn er weinig bezwaren over, zolang de anderen nog op benzine of diesel rijden. Maar voor mij is het nog te vroeg, te beperkte laadmogelijkheden en te beperkte actieradius voor bijvoorbeeld een vakantie is voor mij niet goed te praten zolang aanschaf mij € 27.000 of meer kost.

Welk model Zoë zoek je precies? De foto is van een eerste generatie, maar je bekijkt ook een e-Golf die volgens mij zeer veel duurder is dan een eerste generatie e-Golf? Is een tweede generatie Zoë ook een optie?
 
Ik kijk naar de Zoë ZE40, met het 40 kW accupakket, en de eGolf in kwestie was een 2e type, met de 36 kW accu. (gezien de km-stand voor een gunstige prijs, want inderdaad, het moet niet te gek worden, zeker gezien de Karl maar 4,5 liter/100 kilometer verbruikt...
 
ginkelvanmichiel zei:
Ik kijk naar de Zoë ZE40, met het 40 kW accupakket, en de eGolf in kwestie was een 2e type, met de 36 kW accu. (gezien de km-stand voor een gunstige prijs, want inderdaad, het moet niet te gek worden, zeker gezien de Karl maar 4,5 liter/100 kilometer verbruikt...

Ik heb niet de hele discussie gevolgd, maar waarom niet "gewoon" een hybride? Dan heb je toch veel meer zekerheid, flexibiliteit en vrijheid dan met een EV.
 
Wouter82 zei:
ginkelvanmichiel zei:
Ik kijk naar de Zoë ZE40, met het 40 kW accupakket, en de eGolf in kwestie was een 2e type, met de 36 kW accu. (gezien de km-stand voor een gunstige prijs, want inderdaad, het moet niet te gek worden, zeker gezien de Karl maar 4,5 liter/100 kilometer verbruikt...

Ik heb niet de hele discussie gevolgd, maar waarom niet "gewoon" een hybride? Dan heb je toch veel meer zekerheid, flexibiliteit en vrijheid dan met een EV.

Gewone hybrides zijn niet zuiniger dan mijn Karl, en wegen over het algemeen veel meer, waardoor de wegenbelasting niet leuk meer is.
Een Zoë of eGolf zal straks, als er weer belasting op elektrische auto's geheven wordt zo'n 500 euro per jaar duurder zijn dan de Karl.
In mijn berekening bleek dat bijv. een Ampera (oude model) gezien de beperkte actieradius zelfs duurder is!

Ik moet nu enkel nog uitzoeken hoe het zit met de BMW i3 22kW met range-extender, (die is 350 kilo lichter dan de Ampera) want het schijnt dat je met die extender niet op de snelweg kunt rijden.. Dan schiet ik er dus niets mee op. Maar daar ben ik nog niet helemaal uit.
 
Het gemiddelde verbruik van een Yaris Hybrid is ongeveer 4,7 l/100 km. Dus vergelijkbaar met de Karl. Hij weegt alleen 1065 kilo (en komt niet in aanmerking voor het half-tarief omdat het geen plug-in hybride is, ofwel een die kan rijden puur op elektriciteit).
 
Het is echt een sport om te gaan uitzoeken wat het beste is beste Michiel, dit is wat jij ook doet.
Prachtig.
Ik mocht gaan plaatsnemen in de "nieuwe" 6 jaar oude toyota auris station hybride van de buurman.
Dat viel me niet tegen, best een leuk neusje, en 1:22!

Uiteindelijk moeten we er allemaal aan......
 
Precies, ik wil dit niet overhaast beslissen. Echt een goede afweging maken.

Op basis van de gebruiksmonitor op Spritmonitor.de heb ik gekeken naar het aantal kilometers dat je gemiddeld genomen kunt rijden met zowel de Zoë ZE40 als de eGolf vanaf 2017. Daar komt het volgende uit:

Zoë:
gemiddeld verbruik van 16,37 kWh per 100 kilometer (de gebruikte data gaat uit van een afstand van minimaal 10.000 gereden kilometers)
met een bruikbare accucapaciteit van 41 kWh betekent dit een actieradius van 250,3 kilometer gemiddeld, het gehele jaar rond, op één lading.

eGolf:
gemiddeld verbruik van 15,07 kWh per 100 kilometer (de gebruikte data gaat uit van een afstand van minimaal 10.000 gereden kilometers)
met een bruikbare accucapaciteit van 32 kWh betekent dit een actieradius van 212,5 kilometer gemiddeld, het gehele jaar rond, op één lading.

Dat betekent dus dat de eGolf weliswaar efficiënter omspringt met de energie (opmerkelijk, gezien het extra gewicht!) maar, dat door het veel grotere accupakket, de Zoë voor lange afstandsrijden veel geschikter is.

Afgelopen vrijdag kwam ik in een flinke file te staan, en ben ik helemaal binnendoor naar mijn werk gereden. Een elektrische auto is dan zuiniger, maar gezien de afstand ben ik benieuwd of de eGolf die afstand zonder tussendoor bijladen bij 0 graden celcius had gered.
 
Terug
Bovenaan