Schone dieselolie en EGR-klep

A

Anoniem

Guest
Ik heb sinds kort een diesel, mijn eerste diesel in eigendom, vorige diesels waren auto's van de zaak.

Wegens relatief veel korte afstanden tussen de lange ritten door, tank ik "schone" diesel van Shell of BP. Ik hoop daarmee de vervuiling van de EGR-klep tegen te gaan. Ja, ik weet het, je moet af en toe even flink gassen om dat ding schoon te branden, maar als het simpelweg tanken van de GTL (gas-to-liquid) diesel van Shell of het BP Ultimate concept ook de boel schoonhoudt, dan heb ik die paar extra centen er graag voor over.
Is er een specialist met de nodige vakkennis die er ervaring mee heeft, of die precies kan vertellen of mijn redenatie steek houdt?
Levert de schonere diesel ook minder uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof op?

Overigens, als je die schone diesel getankt hebt, dan stinken je handen (of je handschoen) ook minder, maar dat is bijvangst.

Alvast dank voor zinnige reactie(s).
 
Slechte kwaliteit brandstof komt maar weinig voor in Nederland. In die zogenaamde premium brandstof zit maar 1/1200 deel toegevoegd wat de reiniging ten goede komt. In hoeverre die brandstof interne vervuiling tegen gaat durf ik niet te zeggen maar er zijn tal van moderne motoren die bekend staan om interne vervuilingsproblemen.

Enkele tips:
-Motorolie sneller vervangen dan voorgeschreven
-Minimaal jaarlijks dieselreiniger en een EGR cleaner gebruiken.
-Bij een oude auto kan een olietest zinvol zijn
-Als de auto voor een beurt moet dan kan de garage ook makkelijk controleren hoe het staat met de vervuiling.
-Als je de motor echt weer proper wil hebben, er zijn bedrijven die over professionele reinigingsapparatuur beschikken en een motorreiniging kunnen uitvoeren
-Indien de motor warm is bij tijds flink planken
 
Even uitgaande van een ouderwetse EGR-klep, die uitlaatgas terug voert naar de inlaat, onder bepaalde motor condities.

Een EGR brand je niet schoon, door lange stukken rijden. Lange stukken rijden, zal er alleen voor zorgen dat hij minder snel vervuilt, maar dat komt meer door de manier waarop de EGR werkt, dan dat hij schoon brand.

De soort brandstof zal naar mijn idee ook niet uit maken, de conditie van de motor des te meer. Dus zorg dragen voor goed en tijdig onderhoud.
Als de auto olie verbruikt of lekker roet, zoals menig diesel, is het zowiezo al kansloos je EGR schoon te houden.
 
Dat is sowieso kansloos. De EGR heeft tot doel de uitstoot van stikstofoxiden te verminderen. Door het terugvoeren van een deel van de uitlaatgassen worden de verbrandingstemperatuur verlaagt. Het onvermijdelijke gevolg is roetvorming.
 
Bij onderhoud jaarlijks vragen of ze de ERG klep schoonmaken, lijkt me in dit geval het simpelste.
 
Ivar,

GTL?
Dit jaar op 99 km na een 11K km meer rondgereden.
Dus ervaringsdeskundige, heb er een topic over volgeschreven op een naburig forum

https://www.saabforum.nl/viewtopic.php?f=9&t=151630

Mocht je verder nog vragen hebben dan lees ik het wel.

note 161207 11:38 uur:
voor de goede orde: Shell V-Power diesel is geen GTL. Het zijn 2 verschillende soorten diesel, met dien verstande dat er in Shell V-Power een aardige slok GTL zit.
 
Waarom maak je je zo druk over de vervuiling van de EGR-klep ?

Ik rij al 18 jaar in dezelfde diesel met thans 300.000 op de teller en heb nog nooit een probleem gehad met vervuilde EGR-klep.
Ik tank altijd excellium diesel of v-powerdiesel : de reden voor deze premium brandstof staat hieronder beschreven.

Door het hogere cetaan-gehalte ( hetzelfde als het klopvastheidsgetal octaan bij benzinemotoren ) van de premium diesel , loopt de motor altijd mooi rond ; start vlotter met minder rook bij koude start.

Verder wordt de veroudering van de brandstof tegengegaan, want de moderne brandstoffen standaard diesel en euro 95 beginnen al na 1 maand te verouderen door de plantaardige bijmengingen .
Zo wordt bij euro95 al 5% en bij E10 zelfs 10% aan ethanol bijgemengd. Deze biologische toevoegingen zorgen voor bacteriele en algengroei in de tank, zeker als de auto lang stilstaat. Ook in de zomer gaat dit sneller dan in een koude winter.
Ook bij diesel wordt 5% tot 10 % bio toegevoegd ( 5% is zelfs verplicht) . Waanzin als je bedenkt dat we producten voor menselijke consumptie in de brandstoftank gooien, maar dat terzijde.
De premium brandstoffen, zowel voor benzine als diesel, zijn zeker goed voor tenminste 1 jaar anti-aging.

Dus mijn advies is : maak je niet druk en blijf premium brandstof tanken.
 
Ook welkom op het forum Fryfrysk.

Heb je wel eens nagedacht over het octaangetal van Ethanol? En dat je momenteel schromelijk overdrijft met je veroudering. Ik ben ook geen fan van het simpel bijmengen van Ethanol in de normale benzine, maar dat wil niet zeggen dat het zo verschrikkelijk is als jij zelf zegt.

Een moderne diesel is heel erg gericht op emmissie, en de EGR vervuilt vele malen sneller dan bij jouw oude hok. ;)
Het "schoonmakende" effect van de premium brandstoffen is een leuke reclameslogan maar slaat in principe helemaal nergens op. Om dat effect te bereiken moet je een veel hoger geraffineerd mengsel hebben, kijk maar eens naar wat Ed laatst deed bij Wheeler Dealers, en dat was enkel om het brandstofsysteem schoon te maken. Voor een EGR werkt dat niet. Die moet je handmatig weer gangbaar maken.
Bij een moderne VW TSi betekent dat een dagtaak aan uitbouwen, vandaar dat het zo duur is en veel onder de aandacht staat.

Emissieregeling voor een moderne diesel heeft alles te maken met de complete rondgang van de brandstof. In het uitlaatsysteem zijn verscheidene stappen waarmee er iets met het dode mengsel word gedaan, een mengsel wat nooit altijd hetzelfde is. Soms zal het arm zijn, en op andere momenten rijk. Dit heeft dan weer te maken met het omzetten van de schadelijke gassen in de katalysatoren van de auto. Soms heb je dan een overschot aan zuurstof nodig, dan weer een overschot in koolwaterstoffen.
Een overvloed aan koolwaterstoffen geeft roet, een tekort aan deze geeft NOx. De roet verstopt de EGR en het roetfilter en de NOx is schadelijk voor Johnny de ijsbeer.

Jouw diesel heeft nog het geluk dat er zoveel mogelijk werd uitgegaan van een stoichiometrisch mengsel. Daarbij heb je enkel roetvorming als de turbo goed aan het werk word gezet en er dus een tijdelijke verrijking van het mengsel is. Daarbij meegenomen houd dat dus tevens in dat jouw EGR langer schoon zal blijven dan bij een moderne diesel.
Besteed jij veel tijd in deellast zul je dus concluderend minder last hebben van evt. vervuiling van je EGR klep.

Heeft helemaal niks te maken met de brandstof die jij tankt. Puur met het gebruik van je auto.
 
Fryfrysk zei:
Waarom maak je je zo druk over de vervuiling van de EGR-klep ?
.

Omdat een moderne diesel er zo'n beetje op total loss kan? Neem bv de 1.2 tdi van Vw. Die vreet egr'en a 800 euro per wissel.
 
s velthuis zei:
Fryfrysk zei:
Waarom maak je je zo druk over de vervuiling van de EGR-klep ?
.

Omdat een moderne diesel er zo'n beetje op total loss kan? Neem bv de 1.2 tdi van Vw. Die vreet egr'en a 800 euro per wissel.
Klopt, de fora staan er vol van. Ze vallen bij bosjes uit, sommigen zijn aan hun 2e vervanging toe en reparatie loopt idd tegen een kleine duizend euro bij de dealer. Het onderdeel zelf is ook nog eens f* duur.
 
Ik heb zelf een fiat punto 1.3 mjet uit 2011. Nieuw gekocht, altijd normale diesel getankt, 162k gelopen nu. Nog nooit problemen gehad met de egr. Ook niet met de dpf trouwens. Denk dat het heel veel samenhangt met het gebruik. En met het onderhoud.
 
hans anders zei:
s velthuis zei:
Fryfrysk zei:
Waarom maak je je zo druk over de vervuiling van de EGR-klep ?
.

Omdat een moderne diesel er zo'n beetje op total loss kan? Neem bv de 1.2 tdi van Vw. Die vreet egr'en a 800 euro per wissel.
Klopt, de fora staan er vol van. Ze vallen bij bosjes uit, sommigen zijn aan hun 2e vervanging toe en reparatie loopt idd tegen een kleine duizend euro bij de dealer. Het onderdeel zelf is ook nog eens f* duur.

Die 2e vervanging klopt niet. De vernieuwde egr van VAG is meteen op verschillende punten verbeterd waarmee de problemen ook werkelijk verholpen zijn. Neemt niet weg dat degene die de pech hebben dat deze na garantie/coulance stuk gaat financieel een zure hebben te verstouwen.

Jos.
 
Vervuiling van de EGR-klep is niet echt te voorkomen door tanken van A-merk brandstof of door toevoegingen in de brandstof te gebruiken. In NL wordt geen slechte brandstof verkocht en bij het preventieve gebruik en vooral de werking van brandstoftoevoegingen heb ik zo mijn twijfels.
Ik kan me wel voorstellend dat als de auto veel roet uitstoot doordat bijvoorbeeld de injectoren slecht zijn, EGR-vervuiling eerder optreedt.
Gewoon accepteren dat de EGR-klep af en toe gereinigd moet worden dus. Of afdoppen, maar dan bega je natuurlijk een milieu delict.
 
Terug
Bovenaan