Remproblemen Audi RS3 Sportback 8V

Twente86 zei:
Nee, Pantherschwarz, bij weinig zonlicht is dat zwart, en vol in de zon lijkt het meer op paars. Nardo grijs is wel mooi, maar ook de basis kleur.
Hier alvast een filmpje toen de glascoating werd aangebracht:
https://www.facebook.com/NXTCcom/videos/281650082194017/

Filmpje in de volle zon op de Villacher hochalpenstrasse:
https://www.instagram.com/p/BEn_KEmPN_82kvF1yLSTpcvNB0wrl9rtllwBYE0/?taken-by=cuprar32t

Helaas is je Instagram prive. Maar dat is ook een gave kleur inderdaad!
Er kwam bij een dezelfde kleur gisteren tegemoet toen ik van Oldenzaal naar Enschede reed. Wellicht dus al onverwacht snel gespot haha!

Houd ons op de hoogte van de afhandeling!
 
Gezien je Forumnaam woon je in Twente.
Is het misschien een idee om naar een VAG Dealer in bijv. Gronau te gaan ( Vortkamp ) ?
Voor een second opinion
 
@Twente:

Waarom zet je dit probleem niet op het Audiforum? Daar zijn meerder RS3-rijders die dan hetzelfde probleem moeten hebben ervaren. Ook blijkt vaak de een wel een coulanceregeling te hebben gekregen en de ander niet (waardoor je je eigen dealer onder druk kan zetten).
 
Iemand op het forum van Flitsservice heeft ook deze problemen. Maar inderdaad, op Audiforum moet toch meer ervaring en kennis zijn
 
Meeuw zei:
Ook blijkt vaak de een wel een coulanceregeling te hebben gekregen en de ander niet (waardoor je je eigen dealer onder druk kan zetten).

Dat is toch ook raar? Er zit dus een fout in het produkt, maar de oplossing moet weer afgedwongen worden doordat de klant de dealer onder druk moet zetten? Daar wringt toch iets?

Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor in deze casus het aloude woord "produkteigenschap" om de hoek komt kijken...
 
s velthuis zei:
Meeuw zei:
Ook blijkt vaak de een wel een coulanceregeling te hebben gekregen en de ander niet (waardoor je je eigen dealer onder druk kan zetten).

Dat is toch ook raar? Er zit dus een fout in het produkt, maar de oplossing moet weer afgedwongen worden doordat de klant de dealer onder druk moet zetten? Daar wringt toch iets?

Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor in deze casus het aloude woord "produkteigenschap" om de hoek komt kijken...

Problemen moeten in eerste instantie door de dealer worden opgelost. En dat zijn deels zelfstandige bedrijven. Bij coulancegevallen worden vaak (afhankelijk van het geval) de kosten verdeeld over Pon en de dealer. En de ene dealer zal dan wat minder bereidwillig zijn dan de ander. Dat kan ik best begrijpen. Als je dan op een merkforum leest dat Pietje het bij zijn dealer voor elkaar heeft gekregen en Jantje niet, geeft dat Jantje een extra drukmiddel om het bij zijn dealer alsnog voor elkaar te krijgen. Recent speelde dat op het Audiforum bij het hoge olieverbruik bij bepaalde motoren (verhaal schraapveren). Pon heeft daarvoor een (verbeterde) coulanceregeling in het leven geroepen die blijkbaar niet bij alle dealers even goed 'bekend' bleek te zijn + dat bij de ene dealer wel door de klant moest worden bijbetaald en de andere niet. Dat leverde een uitgebreide uitwisseling van ervaringen op waarvan diverse Audirijders konden profiteren. Sommigen wisten niet eens dat die coulanceregeling er was en ook voor hun auto gold.
 
Beste mede RS3 rijdert..
Ik ga me in deze discussie/topic toch ook even inmengen. Je bent namelijk met de 8V, absoluut niet de enigste. De 8P RS3 had hier namelijk ook al last van. Vele klachten met exact dezelfde problemen hebben er destijds toe geleid dat er een herziene versie remmerij op de plank kwam bij Audi. Voor de Duitse rijders van dat monster hot hatch'juh was er een 'terugroep' actie. Hier in NL kreeg je deze alleen als je hard genoeg zeurde. Omdat in DLD de remmerij inmiddels al volop werd vervangen, moest men in NL hier ook aan geloven. Er werd toen een setje remklauwen, remschijven, blokken en een luchthapper/bumper modificatie uitgebracht/gewisseld. Op het eerste oog was er niets anders aan te zien, behalve dat de remklauw ineens 2 vibratie dempers erbij had gekregen. De remschijven hadden weliswaar een opvolgende nieuwe letter er bij, maar een wijziging in ontwerp was visueel niet te zien. De blokken, zelfde verhaal. Alleen de luchthapper was duidelijk anders. Daar over zometeen meer. Deze geheel onder coulance vallende operatie voor de RS3/TTRS 8P/8J rijders, was een erkenning voor het remprobleem bij deze auto's vanuit Audi. En nou komt het mooiste, als iemand denkt: Zo, mooi opgelost, NOOP!! Zelfde problemen!! Zoooo'n enorme schijf, behoorlijke klauw, en een merk remblok die je bij menig ander 'snel' merk ziet, die daar zonder problemen voor vertraging zorgt.. Het mocht niet baten. De RS3/TTRS bleven deze problemen houden.

Why..
Well, er zitten major ontwerpfouten in deze auto betreffende de remmerij.
Zo is bijv, hoe gek dan ook, de linker luchthapper onder in de voorbumper open. Zo kan er lucht door een tunnel door de warmtewisselaar stromen die daar in hangt. De lucht die daar doorheen gaat, die komt weer uit in de wielkast om je bandenprofiel te koelen ofzo. Aan de onderzijde van dezelfde kant van die bumper, zit een soort klein miezerig tunneltje, (met de opening van een reisföhn), wat lucht naar de scoop op de onderste draagarm zou moeten richten, om vervolgens zonder enige manier van gericht te worden, alsnog naar de binnenzijde van de remschijf/remklauw aan te komen. Nou, ik zal je vertellen, daar klopt geen snars van. Degene die dat ontworpen heeft, die had idd maar eens een dagje bij bijv Porsche, afd remmen moeten gaan rondlopen.
We zitten nog steeds links.. De lucht die aankomt op de ankerplaat (als die aankomt) die kan namelijk nergens heen! Hoezo niet, zal je afvragen.. Nou, iemand die deze schijven heeft getekend met cad, waarna goedkeuring is verleend voor productie, (wss beide slaapkoppen), die hebben aan de binnenkant van de schijf, een blokkering gemaakt dmv een verstevegingsbrug tussen de 'spaken' van de ophanging van die schijf.. De flowopeningen in de schijf zijn AFGESLOTEN!! Dammn! Geen wonder dat dit spul veelste heet wordt, waardoor temperatuur verschillen enorm uit elkaar liggen, en trillingen onheroepelijk geboren worden.
Maarrrr, het wordt nog mooier. RECHTS..

De rechterkant bij deze RS3 8P heeft vanaf de bumper, luchthapper, luchtscoop aan de onderkant heee le maal GEEN opening om rijwind door te laten stromen!! Luchthapper in de bumper zit dicht, en de scoop zit er wel, maar ook hier geen gat/tunnel. Gewoon dicht..!!
Hier kwam dan die nieuwe 'gemodificeerde' luchthapper in beeld.. De oplossing: er zitten gaatjes in. Heel veel gaatjes... Je kan merken dat daar over nagedacht was! Want, het enigste effect dat die gaatjes hadden, was het koelen van de ruitensproeiertank, de pompjes en de claxon! Deze modificatie, (waar de bumper er voor af moest), die had helemaal geen zin! De extra lucht die daar naar binnen kon komen na modificatie, die koelde vervolgens alleen weer je banden profiel. De lucht wordt namelijk door wat zogenaamde airodynamica vins in de binnenschermen, meteen weer weg over het wiel heen, naar buiten geleid... De enigste optie om alsnog een beetje meer koele air bij de remmen te krijgen, via de onderste luchtscoop, daar deed men niets aan! niks ff met luchtzaagje gaatje maken ofzo.. Nee, dit was het.. Dit was het protocol, en daar zult u het mee moeten doen.

Deze gehele, door de ingenieurs ( je weet wel, die mannen met zo'n naamplaatje met Dr. of Ir. er op. Pfff) bedachte 'upgrade', heeft totaal geen zin gehad! Helemaal nikkes nada nakkes!
Na zo'n 3k, weer trillen, piepen, faden, en de ABS pomp niet eens in werking kunnen krijgen..

Zoals ook ergens boven in een reactie, begon bij mij het slijtlampje idd ook na 9k te branden. Ik was idd stom verbaasd, en dacht aan een breukje, slechte connector. Toch maar eens gaan kijken.. Verdorie, blokken op!!!! 9000 KILOMETER!! Met als rijstijl: normaal rijden, vlot rijden, bumperkleven en opzouten voor me neus want ik heb haast, en soms n paar sprintjes hier en daar. Hoofdzakelijk, normaal rijden, want de vrouw rijd het meeste met deze auto.
Toch maar weer eens gaan bellen.. Want nou mag Audi wel een modificatie toegepast hebben, in de vorm van zeeer zachte blokken, om HUN problemen ermee gedacht te hebben opgelost, maar no way dat ik elke 10K een setje 'slijtdeel' a €350'- ex montage ga aanschaffen... Dus Audi, whats it gonna be? Tja, slijtdeel, kunnen we niks op claimen, kunnen we dus niks mee doen. Bovendien, je moet er niet mee gaan racen of het circuit op gaan, dan gaat het harder. WHUT?!?!

Afijn, dit te weten gekomen, ben ik met stomheid geslagen naar de vrouw gegaan.. Vrouw, je mag niet meer het circuit op! Sinds die dag zaten we beiden verslagen thuis, en op dokters recept aan de Prozac welke de vraagtekens een beetje weg zou moeten halen

Veeeelen met dit exact hetzelfde verhaal, zijn er destijds achter gekomen dat het remmen met de Audi brakes, het niet ging worden. Veeeelen hebben er toen zelfstandig uit eigen beurs/wallet/portemonnaie, hoe je zo'n ding ook noemt waar je je geld in bewaard, een setje fatsoenlijke remmen onder geplempt en de rijlucht koeling aangepast. Vaak staal, net zo groot of zelfs groter, fatsoenlijke klauw, deftige rembloken en soms zelfs Ceramic sets.

Nou krijg ik dan ook echt rode vlekjes in me nek, dat ik hier voornamelijk lees en kort vertaald: Rij normaal....?!
Het net staat vol met 2de hands sets van de RS3/TTRS van bestuurders die eieren voor d'r... Afijn, je snapt wat ik bedoel te zeggen.. Zouden dit allemaal Schumi's zijn? Weliswaar niet de helaas nog steeds in coma liggende Schumi, maar meer doelend op zijn rij skills van toendertijd..
Welnee.. Duidelijk een klein ontwerp voutje..
Nou heb ik met andere blokken geëxperimenteerd, de "regensensor geeft opdracht om de schijven droog te houden als het regent" functie uitgezet. De stuurhoeksensor afwijkend gecalibreerd, de 'neigungssensor' (mooi woord) voor het geval dat deze info deelt met het actief bijremmen in een lekkere bocht, ontkoppeld, en zelfs de armpjes van de Xenon los gehaald.. Met ESP uit, ding blijft 'bij' remmen. Hoofdzakelijk achter, maar aan de voorzijde ook. (ritje doen zoals een mijnheer hierboven, leuke afstand rijden, zonder je rempedaal aan te raken. En dat kan!) Na zo'n ritje de temp meten met een IR meetdinges, en je weet dat er door de wagen ipv me rechtervoet geremd is..

Waarom reageer ik op deze thread.
Well, ik krijg er echt een slappe jonko van, dat dit in de 8V nog steeds niet is opgelost... Bij topic starter remschijven vervangen ZONDER nieuwe blokken te monteren! WoW.. Dat afdoen alsof je de enigste bent! DAF*CK..
Nou heb ik op een ander forum recentelijk geleden, door een zeer oplettende 5 pitter bestuurder, die dit onderwerp ook meer dan interessant blijft volgen/onderzoeken, en volgens mij zelfs met een microscoop op z'n beeldscherm aan het zoeken is naar details, van hem een afbeelding gezien van een test auto, een RS 5pitter veet ik ut, waar totaal nieuw ontworpen remschijven onder geschroefd waren. Geen 'wave's, geen aftermarket spul, nee remschijven van Audi zonder die 'brug' tussen de 'vingers' van het hart naar de remschijf toe.. Zouden ze dan toch....???
Als dat zo is, dan heb ik nog wel een paar bonnetjes vanuit het verleden liggen voor de mannen! En ik gok zo, dat er wel wat meer bestuurders van de 8P er zo over denken...

Nah, ik ben iig even wat frustie kwijt, ik dank de starter van dit topic (je bent niet alleen, samen sta je sterk) en ga nu meteen de vrouw bellen dat er weer hoop is!!
P.s. Sgrijfvouten, DUH, je weet wak bedoel..
P.s.s. Ik moet stoppen, moet me schoonmoeder uit bad gaan halen die er al sinds 08:00 in zit. Heb geen tijd meer om door te gaan, anders had ik nog wel ff wat te melden, maar ze begint nu steeds harder te schreeuwen.

Succes ermee!
 
Zolang er binnen VW geen goede vervangingsdelen zijn wordt het, met geheven hoofd en een beetje in de buidel tasten, toch een externe partij om het remsysteem te upgraden.... Collega had met zijn Auto Union (veredelde Horch) het zelfde probleem. Slecht remmen, trillingen in de auto etc etc. Voor de remmen en trillingen is hij nu bij een specialist beland, die hem super heeft geholpen (Velgen uitdraaien, centreerringen leveren, remschijven en blokken van een echt premium remmen merk). Hij geniet nu weer iedere dag van zijn auto!
 
@ Geepster, briljant verhaal welke ik met een glimlach gelezen heb. Door de schrijfstijl dan, het onderwerp is dieptriest natuurlijk :D

Afijn, dit te weten gekomen, ben ik met stomheid geslagen naar de vrouw gegaan.. Vrouw, je mag niet meer het circuit op! Sinds die dag zaten we beiden verslagen thuis, en op dokters recept aan de Prozac welke de vraagtekens een beetje weg zou moeten halen

:):):)
 
@ B-Real..
Thankz, maar idd, kneiterharde waarheid, helaas...
Krijg steeds meer hekel aan dat spelletje vanuit Leusden..
Ze trekken hier in NL voor een groot deel bij aanschaf je rekening leeg, en als je dan iets hebt, waarvan er echt zoveel problemen over bekend zijn, waarbij Audi GMBH zelf ooit heeft 'toegegeven' aan de hand van een eerdere 'upgrade' en wss een nieuwe nog uit te brengen 'upgrade', en je geeft dan als importeur nog niet thuis, maar stuurt mogelijk interne mail rond met "stilhouden".. Dan breekt er bij mij echt nog 1 van de weinig draadjes die ik in me kop heb..
 
Niet de eerste keer dat ik dat soort verhalen over PON hoor. Wat dat betreft kun je met je VAG product beter direct naar een Duitse dealer rijden aangezien daar de fabrieksgarantie ook geld, volgens mij zijn ze daar een stuk coulanter.

Lees ik tussen de regels door goed dat jullie RS3 inmiddels van het toneel is verdwenen thuis? Vervangen door?
 
Staat nog steeds als familielid bekend... Nee, die gaat voorlopig niet weg.
 
Meeuw zei:
Recent speelde dat op het Audiforum bij het hoge olieverbruik bij bepaalde motoren (verhaal schraapveren). Pon heeft daarvoor een (verbeterde) coulanceregeling in het leven geroepen die blijkbaar niet bij alle dealers even goed 'bekend' bleek te zijn + dat bij de ene dealer wel door de klant moest worden bijbetaald en de andere niet. Dat leverde een uitgebreide uitwisseling van ervaringen op waarvan diverse Audirijders konden profiteren. Sommigen wisten niet eens dat die coulanceregeling er was en ook voor hun auto gold.

Die schraapveren is inderdaad ook zo'n ding. Die zijn simpelweg en bewezen ondeugdelijk. Nou heeft PON blijkbaar iets gedaan (niet zo goed als sommige onafhankelijke tuners, maar dat terzijde), wat niet door iedere dealer wordt uitgevoerd. Dat klopt toch niet? Ik krijg ieder jaar van drie garages het bericht dat ik mijn APK moet verlengen, waaronder een dealer waar de auto tot 2005 in onderhoud was. Dat weten ze feilloos. Waarom schrijft PON niet gewoon de klanten aan? Ook hier met deze remmen? Mea culpa, jullie hebben een bak geld betaald voor je auto, daar klopt iets niet aan, we gaan het oplossen. Dat verwacht je zelfs al bij een nieuwe Dacia. Daar moet je niet zelf achteraan hoeven, al helemaal niet als het een nog nieuw product betreft, maar ook niet als het om iets levensgevaarlijks gaat wat zich misschien pas na een paar jaar openbaart. Zoiets fundamenteels moet je als klant op kunnen vertrouwen. Niet dat afschuiven en die struisvogelpolitiek.
 
Phaeton W12 zei:
Het zit je erg hoog, s velthuis!

Ja, dat klopt. Ik sta iedere keer weer met open mond te kijken dat zoiets blijkbaar mogelijk is. Als VAG vliegtuigbouwer was geweest hadden ze al lang aan de grond gezeten. Ook in dat stuk van Geepster staat het weer duidelijk wat ik nu zelf ook al vaak geconstateerd heb: er zitten compleet foute technische keuzes onder het mooie huidje. Keuzes waar geen enkele verantwoordelijkheid voor wordt genomen, zelfs niet als het gevaarlijk is. Produkteigenschap, vervangen tot het einde van de garantie met dezelfde onderdelen zonder het feitelijke probleem op te lossen, etc. Ik vind het echt bizar dat een fabrikant/importeur/dealerschap daar zo mee blijft wegkomen. En het gaat dan al niet eens meer om percentages. Dit mag gewoon absoluut niet voorkomen. Maar goed, het blijft toch wel verkocht worden. Jammer, want het waren ooit fantastische merken. Toen de engineers meer te vertellen hadden dan de economen en er onder het keiharde plastic toplaagje nog goed doordacht en overengineerde techniek zat.
 
Twente86 zei:
adinsx zei:
Iemand op het forum van Flitsservice heeft ook deze problemen. Maar inderdaad, op Audiforum moet toch meer ervaring en kennis zijn
Thatsme! :p

:) Hou dan ook eens eenzelfde forumnaam aan joh ;)

Op FS het hele draadje even gelezen. Tja, bij PON ga je echt niet verder komen. Lekker naar die Duitse Audi Sport dealer toe (y)
 
Eerder heb ik mijn probleem met dit type Rs3 beschreven. Op het driving fun forum kun je een verhaal lezen van een van de vaste gasten daar. De combinatie van slechte kwaliteit schijven, een electronisch sper en veel gewicht op de vooras is niet geschikt voor een sportieve rijstijl. De dealer kan dit niet oplossen, de importeur ook niet. Dat lukte bij het vorige type rs3 ook niet. Mensen hebben vaak veel geld uitgegeven aan aftermarket remmen (zie ook hierboven) en zonder succes. Ik heb proefgereden met een exemplaar met een movit remsysteem. Loeiduur. Maar trilde alweer binnen de 10,000km. De Audi Rs3 is een snelle auto maar niet geschikt voor een sportieve rijstijl. De m2 en de a45 zijn op dit punt veel beter. Om over Porsche maar niet te spreken.
 
Het is toch eigenlijk ook idioot dat op een RS3 nog gerotzooid wordt met een elektronisch sper?
Mercedes begon ermee, maar stapte in juli standaard over op een mechanisch sper. M2 weet ik zo even niet, maar ook lager vind je ze. Mégane RS, Focus RS, etc. etc. Mijn Mégane R26 (2008) had zelfs een mechanisch torsensper.

Succes met de rompslomp TS, ik blijf het draadje even volgen. Kan t.z.t. altijd wat leuks opleveren qua info (y) ;)
 
adinsx zei:
Het is toch eigenlijk ook idioot dat op een RS3 nog gerotzooid wordt met een elektronisch sper?
Mercedes begon ermee, maar stapte in juli standaard over op een mechanisch sper. M2 weet ik zo even niet, maar ook lager vind je ze. Mégane RS, Focus RS, etc. etc. Mijn Mégane R26 (2008) had zelfs een mechanisch torsensper.

Succes met de rompslomp TS, ik blijf het draadje even volgen. Kan t.z.t. altijd wat leuks opleveren qua info (y) ;)
De Rs3 heeft in ieder geval(deels) een zekere mate van torque vectoring en de mogelijkheid om alle kracht naar de achterwielen te sturen. De Mercedes is een voorwielaandrijver, die, als de kracht niet meer naar de voorwielen kan, de kracht naar de achterwielen brengt. Een mechanische sper is dan helemaal geen voordeel omdat het de besturing beïnvloed, slijtage gevoelig is en extra gewicht met zich mee brengt.
Dat de Audi hier in het nadeel is vind ik een beetje onzin. Een elektronische sper heeft Ferrari ook. Dus hoezo idioot?
 
FHgt3 zei:
Eerder heb ik mijn probleem met dit type Rs3 beschreven. Op het driving fun forum kun je een verhaal lezen van een van de vaste gasten daar. De combinatie van slechte kwaliteit schijven, een electronisch sper en veel gewicht op de vooras is niet geschikt voor een sportieve rijstijl. De dealer kan dit niet oplossen, de importeur ook niet. Dat lukte bij het vorige type rs3 ook niet. Mensen hebben vaak veel geld uitgegeven aan aftermarket remmen (zie ook hierboven) en zonder succes. Ik heb proefgereden met een exemplaar met een movit remsysteem. Loeiduur. Maar trilde alweer binnen de 10,000km. De Audi Rs3 is een snelle auto maar niet geschikt voor een sportieve rijstijl. De m2 en de a45 zijn op dit punt veel beter. Om over Porsche maar niet te spreken.
Zoals boven aangegeven heeft de RS3 deels een soort Torque vectoring, en dat is niet brake based. Verder Heeft de Mercedes een vergelijkbare gewichtsverdeling dus dat haalt je verhaal onderuit. En Ferrari enz. hebben ook gewoon een elektronische sper. Zijn die niet sportief?
 
Om spraakverwarring te voorkomen: de RS3 simuleert een sperfunctie door remingrepen. Dat is conceptueel al een minder goed systeem. Bij deze auto pakt het desastreus uit voor de remmen. Ik heb er 7000km in gereden. Ook in Eifel en ook op de Nurburgring (had geluk dat de vln-variant open was). De remmen die sowieso al van mindere kwaliteit zijn, worden warm bij het aannemen van de bocht en door autonome remingrepen in de bocht en bij het uit accelereren (om het doorslapende wiel af te remmen) oververhitten ze. En daar kunnen zelfs hele goede keramische remmen niet tegen. Lees de laatste hothatch test in het Duitse blad Sportauto en zie hoe de GTI clubsport op het van de afstelling van de electronische systemen volkomen door de mand valt en compleet zoekgereden wordt door een 308 gti 270. VAG heeft op dit punt bij dit platform gewoon steken laten vallen. Een A45 heeft betere remmen en is met een mechanisch sper op de vooras te leveren. Een BMW M of een Ferrari heeft een electronisch geregeld diff. Dat werkt niet met remingrepen maar maakt een electronisch geregelde krachtsverdeling tussen de wielen mogelijk. Dat is constructief niet te vergelijken met het systeem op de RS3.
 
Het electronische geregelde diff van een Ferrari is dus totaal niet te vergelijken met de electronische sperfunctie van een RS3.
 
Phaeton W12 zei:
Het electronische geregelde diff van een Ferrari is dus totaal niet te vergelijken met de electronische sperfunctie van een RS3.
De RS3 heeft op de achteras een elektronisch geregeld diff
 
Wil je zeggen dat het systeem van Audi net zo goed is als dat van Ferrari?
 
Phaeton W12 zei:
Wil je zeggen dat het systeem van Audi net zo goed is als dat van Ferrari?
Ik wil zeggen dat het systeem wat op de achteras zit niet werkt met remmen. Vandaar de vergelijking met Ferrari.
 
zeebra zei:
Phaeton W12 zei:
Wil je zeggen dat het systeem van Audi net zo goed is als dat van Ferrari?
Ik wil zeggen dat het systeem wat op de achteras zit niet werkt met remmen. Vandaar de vergelijking met Ferrari.

Bedoel je hiermee de meerplatenkoppeling bij de achteras? Die regelt volgens mij regelt alleen de verhouding aandrijving voor/achter.

RS3 is koning hot hatches

Quote hieruit:
De aandrijving geschiedt op alle vier de wielen en schakelen gaat met een zeventraps S-Tronic-automaat. De Quattro-aandrijving heeft een nieuw ontwikkelde meerplatenkoppeling op de achteras. Afhankelijk van rijstijl en gripniveau gaat 50 tot 100 procent van het koppel naar de achteras.

Uitleg over (elektronische) differentieel
 
FHgt3 zei:
Eerder heb ik mijn probleem met dit type Rs3 beschreven. Op het driving fun forum kun je een verhaal lezen van een van de vaste gasten daar. De combinatie van slechte kwaliteit schijven, een electronisch sper en veel gewicht op de vooras is niet geschikt voor een sportieve rijstijl. De dealer kan dit niet oplossen, de importeur ook niet. Dat lukte bij het vorige type rs3 ook niet. Mensen hebben vaak veel geld uitgegeven aan aftermarket remmen (zie ook hierboven) en zonder succes. Ik heb proefgereden met een exemplaar met een movit remsysteem. Loeiduur. Maar trilde alweer binnen de 10,000km. De Audi Rs3 is een snelle auto maar niet geschikt voor een sportieve rijstijl. De m2 en de a45 zijn op dit punt veel beter. Om over Porsche maar niet te spreken.

Ik denk zelf dat het vooral te maken heeft met de gewichtsverdeling voor/achter.

Om dan bij het nemen van bochten een neutrale besturing te krijgen moet het ESP overuren draaien om de auto in het gareel te houden.

Twente86 zei:
In April, een maand na aanschaf, hadden we een reis gepland door de Alpen en Italië. In een week tijd 4500km gereden over de mooiste wegen, van een halve meter sneeuw boven op een skipiste tot temperaturen boven de 20 graden aan het Gardameer. De auto gedroeg zich voorbeeldig, en we hebben echt 0 grote problemen gehad. Echter bij thuiskomst begon het, op de Duitse autobaan een paar keer lang en hard moeten remmen voor langzamer verkeer waarbij de remmen begonnen te trillen. Dit bleef vervolgens ook voelbaar op lagere snelheden.

Heb je tijdens de rit het ESP-lampje regelmatig zien branden?
 
Ik rij 9 van de 10 keer met ESP uit, tenzij de cruise control gebruikt is, dan moet je m weer uit zetten. ESP grijpt zeker bij uitacceleren veel te vroeg in, en soms wacht je dan alsof er een 80mm turbo op zit voor je weer een beetje gaat. Met ESP helemaal uit is de respons een stuk beter.
 
Twente86 zei:
Ik rij 9 van de 10 keer met ESP uit, tenzij de cruise control gebruikt is, dan moet je m weer uit zetten. ESP grijpt zeker bij uitacceleren veel te vroeg in, en soms wacht je dan alsof er een 80mm turbo op zit voor je weer een beetje gaat. Met ESP helemaal uit is de respons een stuk beter.

Mijn vraag is niet zozeer of je het ESP zelf (gedeeltelijk) uitschakelt, maar of je tijden het acceleren en/of hard door een bocht gaat de controlelampjes van het ESP ziet branden.

Ik vraag me (gezien het opgegeven motorvermogen van 250 kW/340pk) of het ESP wel helemaal valt uit te schakelen.
Naar mijn idee moet je dan van heel goede huize komen om de auto in bedwang te kunnen houden ...
 
Ik denk dat het esp-lampje helemaal niet gaat branden als deze voor het zogenaamde sperdiiferentieel gebruikt wordt.

Wel bizar dat Audi zo probeert weg te komen met zo'n lowbudget sper-oplossing, mocht het echt het probleem zijn van de trillende remmen is het echt slecht uitgedacht. Voorsprong door techniek noemen ze dat:)
 
Blackadder the 5th zei:
zeebra zei:
Phaeton W12 zei:
Wil je zeggen dat het systeem van Audi net zo goed is als dat van Ferrari?
Ik wil zeggen dat het systeem wat op de achteras zit niet werkt met remmen. Vandaar de vergelijking met Ferrari.

Bedoel je hiermee de meerplatenkoppeling bij de achteras? Die regelt volgens mij regelt alleen de verhouding aandrijving voor/achter.

RS3 is koning hot hatches

Quote hieruit:
De aandrijving geschiedt op alle vier de wielen en schakelen gaat met een zeventraps S-Tronic-automaat. De Quattro-aandrijving heeft een nieuw ontwikkelde meerplatenkoppeling op de achteras. Afhankelijk van rijstijl en gripniveau gaat 50 tot 100 procent van het koppel naar de achteras.

Uitleg over (elektronische) differentieel

Dit bedoel ik:
https://www.topgear.nl/autotests/audi-rs3-vs-mercedes-gla-45-amg-vs-subaru-wrx-sti-test-uitgelicht/
Waar ondermeer staat: In een poging het gewicht voorin te reduceren, is een lamellenkoppeling gemonteerd op de achteras die wordt aangestuurd door elektronica. Hierdoor beschikt de RS3 over een zekere mate van torque-vectoring
 
zeebra zei:
Dit bedoel ik:
https://www.topgear.nl/autotests/audi-rs3-vs-mercedes-gla-45-amg-vs-subaru-wrx-sti-test-uitgelicht/
Waar ondermeer staat: In een poging het gewicht voorin te reduceren, is een lamellenkoppeling gemonteerd op de achteras die wordt aangestuurd door elektronica. Hierdoor beschikt de RS3 over een zekere mate van torque-vectoring.

Ik haal het er niet uit dat bij de RS3 het achterdifferenteel elektronisch geregeld zou via de lamellenkoppeling, alleen dat de verhouding
vermogen tussen voor- en achteras door de lamellenkoppeling elektronisch kan worden aangepast.

Bij de Subaru staat het duidelijker omschreven:

De WRX heeft nog steeds een viercilinder boxermotor met turbo, een handgeschakelde versnellingsbak, een hydraulisch gestuurd centraal differentieel en een bruut limited-slip-differentieel op de achteras. Het dynamische stabiliteitssysteem kan zich af en toe nogal nadrukkelijk melden, maar het kan helemaal worden uitgeschakeld. Wat de WRX uniek maakt, is dat je als bestuurder nog enige mate van eigen inbreng kunt leveren. Het middelste sperdifferentieel is instelbaar, waardoor er naar keuze meer of minder vermogen naar de voor- en achteras kan worden gestuurd. Het aantal keuzemogelijkheden is groot, dus je kan altijd wel een stand vinden die optimaal is voor de gegeven omstandigheden. Regel je helemaal niets, dan is de vermogensverdeling – onder normale omstandigheden – gelijk verdeeld over de voor- en achteras.
 
Blackadder the 5th zei:
zeebra zei:
Dit bedoel ik:
https://www.topgear.nl/autotests/audi-rs3-vs-mercedes-gla-45-amg-vs-subaru-wrx-sti-test-uitgelicht/
Waar ondermeer staat: In een poging het gewicht voorin te reduceren, is een lamellenkoppeling gemonteerd op de achteras die wordt aangestuurd door elektronica. Hierdoor beschikt de RS3 over een zekere mate van torque-vectoring.

Ik haal het er niet uit dat bij de RS3 het achterdifferenteel elektronisch geregeld zou via de lamellenkoppeling, alleen dat de verhouding
vermogen tussen voor- en achteras door de lamellenkoppeling elektronisch kan worden aangepast.

Bij de Subaru staat het duidelijker omschreven:

De WRX heeft nog steeds een viercilinder boxermotor met turbo, een handgeschakelde versnellingsbak, een hydraulisch gestuurd centraal differentieel en een bruut limited-slip-differentieel op de achteras. Het dynamische stabiliteitssysteem kan zich af en toe nogal nadrukkelijk melden, maar het kan helemaal worden uitgeschakeld. Wat de WRX uniek maakt, is dat je als bestuurder nog enige mate van eigen inbreng kunt leveren. Het middelste sperdifferentieel is instelbaar, waardoor er naar keuze meer of minder vermogen naar de voor- en achteras kan worden gestuurd. Het aantal keuzemogelijkheden is groot, dus je kan altijd wel een stand vinden die optimaal is voor de gegeven omstandigheden. Regel je helemaal niets, dan is de vermogensverdeling – onder normale omstandigheden – gelijk verdeeld over de voor- en achteras.

Jij leest het niet, ik lees het wel. Toque vectoring, en dat niet door middel van remmen. Die lamellenkoppeling verdeeld de aandrijfkracht over de achterwielen.
 
Monsieur Le Loure zei:
Verspilde moeite, zebraa neemt toch niets van iemand aan als het om Volkswagen gaat.

Als iemand met goede argumenten komt neem ik die wel aan. Alleen probeer ik dat wel te controleren met de achtergrond informatie die ik op zoek.
Kijk maar naar mijn auto's die ik in de loop der tijd gereden heb. Daar is geen Volkswagen bij. Ook geen Lexus, maar die kan ik simpelweg niet betalen.
;-) . Toevallig weet ik wel uit ervaring dat ze zeer betrouwbaar zijn, maar niet goedkoop.
 
zeebra zei:
Jij leest het niet, ik lees het wel. Toque vectoring, en dat niet door middel van remmen. Die lamellenkoppeling verdeeld de aandrijfkracht over de achterwielen.

Welnee. Een lamellenkoppeling doet precies wat het zegt: koppelen. Dat is iets anders dan een differentieel of sperdifferentieel. Audi's zijn in de basis voorwielaandrijvers en als ze grip verliezen worden de achterwielen variabel bijgeschakeld door meer of minder hydraulische druk op de lamellenkoppeling te zetten. Bij de RS3 kan dat tot 100%. Differentielen zorgen vervolgens voor de verdeling over links en rechts. Een gewoon diff doet dat naar het wiel met de minste weerstand, een sperdiff kan afhankelijk van de afstelling tot zo'n 70% op het wiel met de meeste weerstand zetten en met remingrepen kun je van een gewoon diff een soort sperdiff maken. De lamellenkoppeling moet ergens tussen voor en achteras geplaatst zitten, bij de RS3 is hij dus tegen het achterdiff geplaatst vanwege een betere gewichtsverdeling, om dezelfde reden waarom de versnellingsbak daar zit bij transaxle auto's.
 
En aangezien je me wel weer niet zult geloven, even voor je opgezocht:

https://www.audi.nl/nl/web/nl/modellen/layer/audi-quattro/quattro-met-lamellenkoppeling.html

https://www.tagesspiegel.de/mobil/fahrbericht-audi-rs3-die-neue-querklasse/11269698.html

--> Die neu entwickelte Lamellenkupplung, die aus Gründen der Gewichtsverteilung direkt auf der Hinterachse sitzt, verteilt nun das Gros von Drehmoment und Leistung auf die Hinterachse. Der Audi verhält sich fast wie ein Hecktriebler, lässt sich wunderbar einlenken und mit dem Heck herumwirbeln. Wird das Heck wieder leicht, dann werden die Antriebskräfte zurück auf die Vorderachse verteilt und der Audi RS3 zieht sich wie am Abschleppseil aus der Kurve raus. So viel Fahrspaß gab es mit einem Allradauto auf Eis wohl noch nie. Eine spezielle Software sorgt dafür, dass die Lamellenkupplung in der Lage ist blitzschnell die Antriebsmomente zu verteilen. Die Kraft dafür kommt aus einer Öl-Pumpe, die mit 38 bar Druck arbeitet und so blitzschnell verschieben.

Edit: één verschil is er dus wel, de RS3 is dus blijkbaar in de basis als achterwielaandrijver ingesteld. Gezien het slijtagebeeld van de voorremmen niet helemaal te begrijpen cq te geloven.
 
s velthuis zei:
zeebra zei:
Jij leest het niet, ik lees het wel. Toque vectoring, en dat niet door middel van remmen. Die lamellenkoppeling verdeeld de aandrijfkracht over de achterwielen.

Welnee. Een lamellenkoppeling doet precies wat het zegt: koppelen. Dat is iets anders dan een differentieel of sperdifferentieel. Audi's zijn in de basis voorwielaandrijvers en als ze grip verliezen worden de achterwielen variabel bijgeschakeld door meer of minder hydraulische druk op de lamellenkoppeling te zetten. Bij de RS3 kan dat tot 100%. Differentielen zorgen vervolgens voor de verdeling over links en rechts. Een gewoon diff doet dat naar het wiel met de minste weerstand, een sperdiff kan tot 100% op het wiel met de meeste weerstand zetten en met remingrepen kun je van een gewoon diff een soort sperdiff maken. De lamellenkoppeling moet ergens tussen voor en achteras geplaatst zitten, bij de RS3 is hij dus tegen het achterdiff geplaatst vanwege een betere gewichtsverdeling, om dezelfde reden waarom de versnellingsbak daar zit bij transaxle auto's.

En wat staat er bij jouw link van Audi:

quattro is een permanente vierwielaandrijving. Als de wielen van een as grip verliezen of dreigen door te slippen, gaat de aandrijfkracht naar de as of het wiel met de meeste grip. De tussenbak en hydraulische lamellenkoppeling regelen deze wielafhankelijke koppelverdeling (torque vectoring).

WIELAFHANKELIJKE KOPPELVERDELING. dat is iets anders dan simpele verdeling van het koppel tussen voor en achteras. En er staat nog wat bij:
TORQUE VECTORING: verdeling van het koppel tussen de beide achterwielen. Juist ja.
 
zeebra zei:
WIELAFHANKELIJKE KOPPELVERDELING. dat is iets anders dan simpele verdeling van het koppel tussen voor en achteras. En er staat nog wat bij:
TORQUE VECTORING: verdeling van het koppel tussen de beide achterwielen. Juist ja.

De kreet "torque vectoring" zegt op zich niets: kan zowel gelden voor linker/rechterwiel als voor/achter-as:

Torque vectoring

Daarom vind ik die kreet nogal onduidelijk in het Top Gear gedeelte.

Vond bij het google nog dit plaatje van het Quatrro Haldex systeem:

4wd-haldex-vw.gif


Hier zie je de lamellenkoppeling ingetekend staan als inschakelbare koppeling van de voor- en achteras.
Het differentieel in de achteras zit daar los van.
 
zeebra zei:
En wat staat er bij jouw link van Audi:

quattro is een permanente vierwielaandrijving. Als de wielen van een as grip verliezen of dreigen door te slippen, gaat de aandrijfkracht naar de as of het wiel met de meeste grip. De tussenbak en hydraulische lamellenkoppeling regelen deze wielafhankelijke koppelverdeling (torque vectoring).

WIELAFHANKELIJKE KOPPELVERDELING. dat is iets anders dan simpele verdeling van het koppel tussen voor en achteras. En er staat nog wat bij:
TORQUE VECTORING: verdeling van het koppel tussen de beide achterwielen. Juist ja.

Ja, dat is wat Audi onder "Quattro" verstaat. Dat is dus een ander soort aandrijving dan AWD zoals bv Subaru dat gebruikt. En 4x4's kun je ook overzetten op 2WD door middels een handbediende koppeling volledig te ontkoppelen. De lamellenkoppeling neemt die taak over en kan dat als een dimmer ipv als een aan/uit-schakelaar. Dat is wat ze verstaan onder wielafhankelijk. De differentiëlen moeten vervolgens de aandrijfkrachten tussen links en rechts verdelen. Dus niet zoals jij schrijft: " Die lamellenkoppeling verdeeldt de aandrijfkracht over de achterwielen."

Het diff wat Audi gebruikt lijkt op deze:

https://www.youtube.com/watch?v=qwwFZAbYGW0

Die zorgt voor de torque vectoring door extra overbrengingen tussen diff en aandrijfas. Maar dat is dus niet de lamellenkoppeling, die heeft daar niets mee te maken. Een torque vectoring diff kan ook op een achterwielaandrijver, de lamellenkoppeling is dan niet nodig.
 
Monsieur Le Loure zei:
Ik denk dat het esp-lampje helemaal niet gaat branden als deze voor het zogenaamde sperdiiferentieel gebruikt wordt.

Kan me dit eerlijk gezegd niet voorstellen, bij mijn Audi A2 gaat er wel een lampje knipperen als de wielen beginnen door te slaan
bij het wegtrekken of onder het rijden. (heb dit alleen bij sneeuw/ernstige nattigheid bij het wat minder subtiel bedienen van het gaspedaal :cool: )
 
Hoe je het ook wendt of keert, als Audi eens van die voorwielaangedreven meuk zou afstappen hebben ze amper meer een quattrosysteem nodig om het te compenseren.
 
Interessant draadje dit.
Wat ik mij na het lezen afvraag.. de geschetste problemen... die zouden toch ook in de (rij)testfase door de fabriektesters moeten zijn ontstaan?
Ik mag toch aannemen dat er wel meer dan 2-3 duizend testkilometers zijn gemaakt met zo'n ontwerp'fout'..
 
Durashift zei:
Interessant draadje dit.
Wat ik mij na het lezen afvraag.. de geschetste problemen... die zouden toch ook in de (rij)testfase door de fabriektesters moeten zijn ontstaan?
Ik mag toch aannemen dat er wel meer dan 2-3 duizend testkilometers zijn gemaakt met zo'n ontwerp'fout'..

Ik denk dat de testritten zijn uitgevoerd door de mannen die over de centjes gaan ... ;)
 
Durashift zei:
Interessant draadje dit.
Wat ik mij na het lezen afvraag.. de geschetste problemen... die zouden toch ook in de (rij)testfase door de fabriektesters moeten zijn ontstaan?
Ik mag toch aannemen dat er wel meer dan 2-3 duizend testkilometers zijn gemaakt met zo'n ontwerp'fout'..
Testfase wordt uitgevoerd met handgebouwde auto's. De materialen zijn nooit helemaal identiek. Er gaat bij alle automerken wel eens iets mis.
En misschien moet er ook gewerkt worden aan het verwachtingsmanagement voor de koper. Wat verwacht je van de auto en wat mag je er van verwachten. Trillende remmen mogen niet voorkomen in dit geval, maar snelle slijtage vind ik niet zo gek.
 
Monsieur Le Loure zei:
Hoe je het ook wendt of keert, als Audi eens van die voorwielaangedreven meuk zou afstappen hebben ze amper meer een quattrosysteem nodig om het te compenseren.

Er is een categorie mensen die dit gewoon prettig vinden rijden. En je kunt met zo'n vermogen niet om een quattro heen.
 
Blackadder the 5th zei:
Monsieur Le Loure zei:
Ik denk dat het esp-lampje helemaal niet gaat branden als deze voor het zogenaamde sperdiiferentieel gebruikt wordt.

Kan me dit eerlijk gezegd niet voorstellen, bij mijn Audi A2 gaat er wel een lampje knipperen als de wielen beginnen door te slaan
bij het wegtrekken of onder het rijden. (heb dit alleen bij sneeuw/ernstige nattigheid bij het wat minder subtiel bedienen van het gaspedaal :cool: )
Lampje gaat niet branden. Het elektronisch sper differentieel(overigens door veel fabrikanten gebruikt) maakt gebruik van de sensoren van ESP maar maakt daar geen onderdeel van uit. Net als ABS. Als dat in werking treed brand er ook geen lampje.
 
Terug
Bovenaan