Omgekat

Ik ben O.M. Gekat....
Zelf heb ik ooit ter goeder trouw een omgekatte auto gekocht...
Deze auto heb ik bij een oldtimer handelaar in het zuiden van ons land gekocht. (Doet ook im-en export)
Bij de koop had ik de papieren gecontroleerd,Apk formulier uit Friesland, Vin nr gecontroleerd(met RDW stempel) alleen klopte de kleur op kenteken niet...stond zwart i.p.v. bruin op.
Deze handelaar staat er om bekend dat hij nette klassiekers verkoopt en gebreken gewoon meld.
Ik heb de auto(met werk) dus van hem gekocht.
Bij de volgende APK kwam mijn collega erachter dat er iets niet klopte namelijk inrichting sedan i.p.v. station.
Tijdens de eerste schoonmaak vond ik een factuur van een automaterialenzaak in Friesland(met een ander kenteken en naam van een handelaar), die had ik bewaard bij de autopapieren
Ik had de advertentie op internet (www.gaspedaal.nl) uitgeprint, ik leg altijd een dossier aan van al mijn auto's.
Heb meteen de advertentie, facturen,apk rapport en taxatierapport gedigitaliseerd en meteen contact opgenomen met de handelaar en het hele verhaal verteld...
Ik kon de aanschafprijs terugkrijgen, hij had deze auto toen als inruiler binnengekregen en kon deze nu voor export aanbieden.
Ondertussen was de auto al 5000€ hoger getaxeerd na mijn werkzaamheden.
Dat deed ik dus niet...
Hij beloofde me dat hij me zou helpen als het wel fout zou gaan (had ik schriftelijk)
Hierna alle documenten op USB stick in de auto bewaard incl. kopieën van de documenten.
Dit voor als ik in een fuik zou rijden.

Op een gegeven moment ging ik in Nootdorp onderdelen halen bij een USA car specialist die ik al wat jaartjes kende.
Eerste opmerking : Heb jij de auto van X gekocht, ik ken deze auto! Nee zei ik de auto is van Y gekocht in Limburg.
Ik heb daarna op de site van een USA carclub waar ik ooit lid van was gekeken en zag mijn auto maar dan met bouwjaar 1989 i.p.v. 1984.
Mijn auto herkende ik door een kleine beschadiging aan de bumper en aan de woodgrain folie.

Door toeval? kwam ik via een verkoper op het werk aan meer gegevens toen ik de NAP wou weten namelijk ook de complete naam, adres en telefoon nr van X!
Ik belde hem en noemde het oorspronkelijke kenteken van de auto.
Hij zei me dat hij hier niets mee te maken wilde hebben.
Ik legde hem het hele verhaal uit, en gaf zijn kant van het verhaal.
5 jaar daarvoor had hij zijn auto op Marktplaats te koop aangeboden.
Een handelaar uit Friesland(degene van de automaterialenzaak factuur) kocht de auto van X in het westland, hij kreeg netjes een RDW vrijwaringspapiertje en z'n geld.
Na een tijdje kreeg hij via zijn verzekeringsman te horen dat zijn ex auto niet afgemeld kon worden omdat de auto nog op zijn naam stond!
Al met al een heel verhaal...
X stuurde me meteen zijn documenten (kopie) van de auto, Ebay advertentie USA uit 2003, title, shipping docs,Tüv papieren, RDW kentekenkeuringspapieren,LPG keuringspapieren, politierapporten , valse vrijwaring EN contactpersoon in Phoenix Arizona, de vader van de USA carspecialist in Nootdorp die dus mijn auto uit de container gereden heeft en gezorgd heeft voor de afhandeling van invoer en kenteken!
Small world isn't it?
Sterker nog mijn auto heeft dus 4 jaar bij mij in de stad gereden...
Hierna meteen deze documenten op USB bijgezet,contact opgenomen met de Limburgse handelaar met als antwoord Ik hou me aan me belofte, dat heb je op papier...
En toen het engste moment...
Tijdens de APK in 2012 zei de keurmeester dat het Vin nr slecht leesbaar werd, het jaar erop zou het afkeur worden.
In het voorjaar 2013 nam ik contact op met het RDW om een afspraak VIN inslag te maken.
Toen ik het kenteken noemde kreeg ik de melding dat dit VIN nr geblokkeerd was.
Reden, dit VIN nr behoord aan een Belgische auto toe.
Er zou nader onderzoek volgen en in het ergste geval had ik een mooie plantenbak met V8 van bijna 6 meter x 2 meter.
Ik zei toen dat er door het RDW een VIN was ingeslagen en dat er dus altijd onderzoek gedaan was, dus de RDW had in 2008/2009 zijn huiswerk niet goed gedaan en dat ik hiervan NIET de dupe kon zijn.
Meteen contact opgenomen met de Belgische RDW en die vertelde me dat dit valse VIN in 1984 voor het eerst was toegelaten EN in 1988 ge exporteerd naar NL en vervolgens in 1990 terug geimporteerd in België.
Ook contact met de Limburgse handelaar opgenomen, deze bood aan om als het kenteken ingevorderd zou worden dat hij de auto voor de waarde op mijn taxatierapport zou inkopen en de auto zou exporteren, hij had zijn naam hoog te houden.
Na 3 weken had ik het verlossende telefoontje van de RDW, in 2008 is het nooit correct in de computer gezet.
Toen ik in Amsterdam bij de RDW kwam voor VIN inslag, zei de keurmeester dat het een auto met een heel lang verhaal is.
Hij liet me alle gedigitaliseerde documenten zien incl. kopieën van België en vervalst document uit Dubai met het valse VIN dat de auto als verhuisboedel is meegekomen en oude NL kentekenpapieren.
Hij zei me dat deze auto er vreemd uitzag voor een sedan: MAAR de staat van de auto was erg netjes in zijn ogen, volgens hem had ik mijn huiswerk goed gedaan want ik had ondertussen een heel dik dossier van de auto laten zien.
Kreeg ik de volgende opmerking: maak die kast even voor me open en pak die slijptol, maak ik een sedan voor je...
Hij sleep de chassisbalk een stukje blank, sloeg een nieuw VIN nr in EN liep naar zijn computer en veranderde Sedan in Stationwagon en vulde 8 passagiers in...

Dit was het verhaal van mijn nu legaal omgekatte auto
 
Mooi verhaal. Het heeft je wat bloed, zweet en tranen gekost, maar nu staat ie dus eindelijk goed. Wat is het bouwjaar nu op de papieren? Ik kan me voorstellen dat het interessant is om die wel op 1984 te laten staan, maar dan zou ie nog steeds in dit topic passen :)
 
Bizar verhaal inderdaad. Goed dat het dan nu toch opgelost is, en netjes hoe de handelaar gehandeld heeft. Wat ik me alleen afvraag: als je zo veel onderzoek hebt gedaan en zelfs het VIN hebt gecheckt, hoe kan het dan dat het je is ontgaan dat de auto een sedan was en als station? En is het model 1989 dan identiek aan eentje van 1984?
Maar wel netjes gedaan zo, eerlijk is eerlijk.
 
Op de kentekenpapieren staat niet wat de opbouw van het voertuig is.
Alleen: Kenteken, voertuigcategorie, merk, handelsbenaming, Vin nr, plaats van Vin nr, kleur, type brandstof, cilinderinhoud, aantal cilinders, gewicht etc.
Alle gegevens kwamen behalve de kleur overeen met het voertuig.
Bij dit type auto (body on frame) staat het Vin op het chassis, er is sprake van een 1/3 -2/3 regeling .
Bij legale omkat mag je de body vervangen voor een andere mits 2/3 van het voertuig origineel blijft.
MAAR in de praktijk wordt alleen het VIN van het ouder voertuig ingeslagen....
Qua uiterlijk zit er weinig verschil tussen een 1984 en 1989..
De Boxy GM B-body is van 1977 en 1990 gebouwd, en staat op een ongewijzigd chassis.

Ja, mijn auto is nog steeds omgekat alleen is het nu een "eerlijke" auto.
RDW kijkt bij APK alleen naar het VIN op het chassis,
Dat klopte gewoon alleen had ik in de toekomst misschien een probleem met de Douane/Fiscus kunnen krijgen.
Om problemen te voorkomen heeft de RDW keurmeester alles in de computer veranderd en de auto opnieuw gewogen (wagon is 300kg zwaarder).

Ik heb nog contact opgenomen met het APK keurstation die de auto in 2009 gekeurd had en die zei al dat de Friese autohandelaar
Aardig wat knoeit met (Amerikaanse) auto's.
Daarna heb ik nog contact opgenomen met de omkatter,
Ik vroeg hem of hij iets van de auto wist maar hij ontkende,toen ik zei dat ik al de politierapporten in bezit had en dat de klassieker handelaar uit Limburg
Juridische stappen wou ondernemen begon meneer te schreeuwen en werd de telefoon erop gegooid...

Eind goed al goed!
 
Je hebt veel geluk gehad dat je de historie hebt kunnen achterhalen, en dat je daarbij volle medewerking hebt gekregen van de andere partijen... maar helaas heeft niet iedereen heeft dat geluk.
Afgelopen jaar zijn er al heel wat USA auto's door de mand gevallen na een herkeuring vanwege de gasuitbouw voor de oldtimerregeling.
Die zitten nu met een WOK-registratie opgescheept, moeten maar afwachten wanneer het onderzoek is afgerond en of ze ooit nog mogen rijden met de auto.

De pest is dat veel USA-auto's uit die jaren geen chassisnummers kennen maar bodynummers, en dat maakt het omkatten met een slagsetje wel zeer eenvoudig.
Zo heb ik ruim een jaar gezocht naar een eerlijke en harde 40+ Jeep Wagoneer, die dingen lenen zich ook perfect voor het omkatten.
Zelfs bij hoog aangeschreven handelaren zag ik nog exemplaren staan die zondermeer in aanmerking kwamen voor het stempeltje "omgekat", al dan niet legaal.
Op marktplaats en autoscout zie je ze trouwens nog steeds aangeboden worden tegen hoofdprijzen, Grand Wagoneer uitvoering uit de jaren '84+ met een kenteken begin jaren '70.:(
 
Beros zei:
Rob0032 zei:
Te grappig ook... "de kenner weet wat 'ie waard is". Kortom, 'ik' weet het niet en op deze manier hoop ik er toch het maximale uit te slepen. Overigens heb ik een melding gedaan bij deze advertentie. Ik roep eenieder op dit ook te doen.
Deze uitspraak zie ik ook vaak bij advertenties. Ik interpreteer hem als "ik bepaal wat een te laag bod is en of jij (dus) een kenner bent". Vind het altijd wat onsympathiek overkomen..

Ik kwam een Mercedes tegen waar naar mijn idee weinig van klopte. Deze werd toevallig ook al besproken in dit topic, op de vorige pagina!
https://www.autoweek.nl/forum/read.php?6,5052495,5360546#msg-5360546
Als toevoeging op de door jullie genoemde zaken (volledig facelift model, in 85 nog niet eens als coupé leverbaar, kenteken niet uit 1996), vielen mij nog de bijzonderheden op de op de rdw site:
Bijzonderheden
Datum eerste toelating: 3-07-1985
BASIS T.G.K.: MRCE-1935
CARROSSERIEWIJZIGING IN COUPE


Deze is dus waarschijnlijk op een chassis gebouwd van een W124 sedan? Kun je op basis van deze info met zekerheid stellen dat dit een geval omgekat is?

In het algemeen: hoe kan het dat omgekatte auto's niet "tegen de lamp lopen", bijv. bij een APK keuring of verkeerscontrole?
Hier wordt deze CE weer besproken.
Hij zal wel spijt hebben dat hij dat hok ooit heeft ingeruild.
 
Van deze ben ik niet zeker.
https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/volkswagen/m893168526-wegenbelasting-vrij-golf-1-5-gls-cabriolet-1979-rood-stuurb.html
$_85.JPG
 
Lijkt me toch geen dashboard van een '79-er, met een display in het instrumentenpaneel.
 
Ik bedoel dit display:

$_85.JPG


Googelend op Digifiz kom ik alleen volledig digitale instrumentaria tegen.
 
Die boordcomputer heeft een vriend in zijn cabrio van '80, en die is zeker niet omgekat. Ik zal 'm eens vragen of het origineel is.
 
Een golf van '79 heeft natuurlijk de welbekende tietentellers!
Dus ja wat is omgekat?, deze is gewoon opgeleukt met modernere spullen.
 
Of het slechts bij 'opleuken' is gebleven is te zien aan het reservewiel. Vroege exemplaren hebben nog een volledig exemplaar en lastiger te zien daardoor een kleinere brandstoftank. Ook lastig te zien; de kapconstuctie is iets anders. Maar daar komt de nieuwe eigenaar vanzelf achter bij het vervangen van het slechte dak.
 
En een mooie Audi uit 19..........

https://www.speurders.nl/overzicht/autos/klassiekers-en-oldtimers/page/2/audio-100-bj-1973-blijvend-belasting-vrij-148899405.html?sr_ab=0&query=&category=2003&local-postcode=&local-distance_value=0&subcategory=4407&min_prijs=&max_prijs=&min_kilometerstand=&max_kilometerstand=&min_bouwjaar=&max_bouwjaar=&min_prijs=&max_prijs=&order_direction=&order_by=
 
Mijn hemel, die is wel héél duidelijk! :eek:

Edit: laat ik ook even het kenteken noemen voor het geval de advertentie wordt verwijderd:
Een Audi 100 LS, 1e tenaamstelling op 6 juni 1973, kenteken 8498XX
 
Advertentie is al aangepast, geen verwijzingen meer naar 1973, zou hij meegelezen hebben?
 
929V6 zei:

De 8498XX is inmiddels gesloopt....
Onmogelijk om een C1 model om te bouwen naar een Type 85 model. Er past geen enkel, maar dan ook geen enkel onderdeel van.
 
G. Noot zei:
De 8498XX is inmiddels gesloopt....
Onmogelijk om een C1 model om te bouwen naar een Type 85 model. Er past geen enkel, maar dan ook geen enkel onderdeel van.

Volgens VWE is het kenteken nog geldig...
 
Dat is ook geen XJ-S SC, want die had vaste achterste zijruiten voor zover ik kan nagaan. Dit lijkt me 'gewoon' een exemplaar waarvan het dak is afgezaagd.
 
We hebben er weer eentje!!
https://www.marktplaats.nl/a/auto-onderdelen/chevrolet-onderdelen/m900686635-sloop-of-loop-caprice-1977.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr
 
De carrosserie lijkt me gewoon legaal, tenzij de motor ook nieuw is. Gas inbouwen en niet melden is van alle tijden, voeger stonden ze met camera's bij tankstations maar tegenwoordig mag je hopen dat de bestuurders tegen de lamp lopen bij een 100% controle.
 
Klassiekerrijder zei:
De carrosserie lijkt me gewoon legaal, tenzij de motor ook nieuw is. Gas inbouwen en niet melden is van alle tijden, voeger stonden ze met camera's bij tankstations maar tegenwoordig mag je hopen dat de bestuurders tegen de lamp lopen bij een 100% controle.

Grapjas in m'n omgeving heeft zo'n tank in de kofferbak van z'n formeel niet-LPG ouwe Vento, vulslang er los in. Vroeg 'm
"Wat als je in 'n fuik terecht komt, en ze willen je kofferbak open hebben?"
- "Breek ik de sleutel af" o_O
 
Dit schijnt dan helemaal legaal, maar ja...
https://ww3.autoscout24.nl/classified/266501568?asrc=st|as
 
Waarschijnlijk in een ander EU-land al zo gekeurd, dan wordt bij import de kentekengegevens meestal 1:1 overgenomen.
Marktplaats staat vol met vergelijkbare voertuigen: je ziet in 1 oogopslag gelijk al dat het totaal niet origineel is, maar je kunt niet zien of de verbouwing/kentekenveroudering legaal of illegaal uitgevoerd is.

Hier even een de twijfelgevallen van de 11 advertenties op marktplaats betreffende Jeep Wagoneer:

https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/jeep/m826429984-jeep-wagoneer-5-9-aut-4wd-1971-zwart.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/jeep/m888766514-jeep-wagoneer-1965-blijvend-wegenbelasting-vrij-op-lpg.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/oldtimers/m897995822-jeep-wagoneer-5-9-v8-limited-wagon-lpg-blijvend-wegenbelas.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/jeep/m879075280-jeep-wagoneer-5-9-aut-4wd-1974-grijs.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/auto-s/oldtimers/m896097990-jeep-wagoneer-5-9-v8-limited-wagon-bj-1973-automaat.html?c=a2384ef0ece270f44503df9f8598c624&previousPage=lr

Al bijna een score van 50% aan twijfelgevallen dus. :confused:
Voor de aankoop gewoon even een ID-onderzoek laten uitvoeren bij RDW, en als de verkoper hier niet aan mee wil werken dan weet je wel ongeveer hoe de zaken ervoor staan.:)
 
BeWo zei:
Klassiekerrijder zei:
De carrosserie lijkt me gewoon legaal, tenzij de motor ook nieuw is. Gas inbouwen en niet melden is van alle tijden, voeger stonden ze met camera's bij tankstations maar tegenwoordig mag je hopen dat de bestuurders tegen de lamp lopen bij een 100% controle.

Grapjas in m'n omgeving heeft zo'n tank in de kofferbak van z'n formeel niet-LPG ouwe Vento, vulslang er los in. Vroeg 'm
"Wat als je in 'n fuik terecht komt, en ze willen je kofferbak open hebben?"
- "Breek ik de sleutel af" o_O
Slot waar een aparte sleutel (of knopje) voor nodig is zal niet direct betekenen dat je kofferbak ter plekke opengebroken wordt. Moet je nog wel hopen dat je geen neerklapbare kofferbak hebt of iemand met verstand van zake die onder de motorkap kijkt. ;)
 
Deze al voorbij gekomen?

Wederom een Escort met 1989 kenteken die als 1985 op kenteken staat.

link
image.jpg


Ik ben toch niet gek?

Een oldtimer

Geen APK

het is een MK 3 met nieuwe model MK4 ombouw

nooit problemen aan de auto gehad
Voor de apk ruiterwisser vervangen na 2 deze zitten inbegrepen bij de auto
Geen roestplekken op de bekende plekken


met CD speler erbij

een klein beetje werk

Bouwjaar 1985

Edit: het zou ingevoerd kunnen zijn in 1989 en naderhand omgebouwd naar type 4, maar die kans is wel erg klein.
Dat loont zich niet voor een auto die nauwelijks waarde heeft.
 
In '89 kreeg je ook nog gewoon een nieuw kenteken als je de papieren kwijtraakte, maar je DET bleef op de originele datum staan. Dat verklaart misschien het kenteken. In hoeverre de auto is omgebouwd en hoe makkelijk dat is kan ik hier niet van zeggen...
 
Origineel Nederlandse Escorts van het type cabriolet zijn echt extreem zeldzaam, let er maar eens op. Het plaatje klopt zo overigens wel. :D
 
Wrangler zei:
Edit: het zou ingevoerd kunnen zijn in 1989 en naderhand omgebouwd naar type 4, maar die kans is wel erg klein.
Dat loont zich niet voor een auto die nauwelijks waarde heeft.
Die kans lijkt me niet heel klein. Er is wel meer niet origineel aan deze auto. Dus kennelijk heeft iemand er (ooit) wel de waarde van ingezien. Misschien heeft de auto schade gehad, dan vallen de extra kosten voor zo'n weinig ingrijpende facelift wel mee. (Komt juist bij import wel voor ivm lagere bpm schadeauto's en 'kloppend' kenteken bij uiterlijk.)
 
Veel Mk3`tjes cabrio zijn toendertijd wel omgebouwd naar Mk4.
Je had dan toch het nieuwe model.

En deze heeft de Mk3 deuren met deurpanelen nog (binnenplaat van Mk3 is anders, en daar past mk4 paneel niet zo op).
Dus gok een omgebouwde.
 
@granadavey

ik zat inderdaad ook al naar de deurpanelen te kijken. Die zijn sowieso mk3, of er moeten natuurlijk mk3 deuren ingezet zijn.
Als we de achterbumper mochten demonteren dan kun je het 't beste zien. Dat onderpaneel is het minst gemakkelijk aan te passen :p
 
Terug
Bovenaan