Filmpje werkend gemaakt, je had m als shorts en "delen" gelinkt. Dan werkt t vaak niet. Voor de meeste gebruikers werkt alleen de normale video url, en dan kun je hem ook gewoon zichtbaar maken op t forum
Je hoeft geen lekkage te hebben om problemen te hebben met een hydraulische koppeling. Als er lucht in het systeem zit (vaak door lekkage) kan het zelfs zijn dat je zoveel lucht er in hebt zitten dat het vloeistofniveau ook niet meer daalt. Eerste wat je dus doet is de boel dan ontluchten. Vrij simpel om te doen. Meest ideale is als je een ontluchtingsnippel er op hebt zitten, zo niet, even de leiding een beetje losdraaien. pedaal intrappen, leiding weer vast, pedaal paar keer pompen, leiding weer los en pedaal intrappen. en leiding weer vast. Enz enz. je merkt vanzelf wanneer er geen belletjes meer uit komen. Moet vrij snel gaan.
Mocht dat niet lukken ga je het systeem controleren op lekkages.
Als dan blijkt dat eigenlijk alles gewoon in orde is (let wel, lekkage van de hulpcilinder is soms niet te zien omdat deze zich bij de koppeling bevind) hoef je pas te kijken naar koppeling/drukgroep.
Normaliter komt je pedaal nooit in de onderste stand terecht, de druk in de hoofdkoppelingscilinder houdt het pedaal ver genoeg naar boven om niet in die onderste stand terecht te komen. Je werkt ook dan pas tegen die veerwerking in.
Zo met het pedaal los, dan klapt ie idd naar de uiterste standen. Uiteindelijk zit daar wel een veerwerking tussen, maar die merk jij niet in een bankschroef. Vergelijk het met een kastdeurtjes scharnier. Die klappen ook los alleen in de open en dicht stand, terwijl als je er een kastdeurtje aan hangt, dit veel soepeler gaat en niet met volle kracht naar de eindslag.
De onderste stand kan dus alleen gebeuren bij te weinig druk door lekkage van 1 van de cilinders (of de leiding) en/of lucht in de leiding. Of een kapotte drukgroep.
Maar je kijkt altijd eerst t systeem na.
Je pedaal werkt gewoon naar behoren. Waarom je die uitbouwt snap ik niet zo goed. Das meer werk dan de koppelingscilinder
