Kaal topic

Pieter.Ge zei:
En in de UK had je 2 Astra's geleden ook nog uitvoeringen met deels plastic bumpers. Ook in 5-deurs, maar daarvan vind ik niets terug.

Het was even zoeken...

media

media

media

media

media

media


Ook de Corsa was er destijds met zwarte, plastieken bumpers.

048.jpg

image.php

image.php
 
Ik kan me de Volvo 340 Winner nog heel goed herinneren. Zo kaal als het maar kon gemaakt. Zelfs de achteruitrijlampen waren afwezig. Om kosten te besparen het productieproces was alles hetzelfde als de 340 L ( bedrading, koplampunit etc.), alleen de lampen zelf ontbraken.
 
opelfreak zei:
Hier mijn superkale karretje ook maar eens laten zien:

Kadettje C1 1.0N uit 1974. Heeft 1 extra, en dat is kunstlederen bekleding. Ik heb er later de spatlappen en mistlampen bijgezet.

Wat mocht je verwachten:

-12 inch wielen
-trommelremmen rondom
-rubberen vloerbedekking
-Géén verstelbare rugleuningen
-géén sigaretteaansteker
-géén achterruitverwarming
-géén standaard achtermistlicht
-géén tunnelbakje
-géén elektrisch bediende ruitensproeiers.
-géén motorkapontgrendeling van binnenuit
-géén handgrepen op het plafond, enkel kleerhaakjes
-géén make-upspiegel
-40 dappere paarden onder de kap!
-etc etc...

Is gewoon de beste auto die ik heb. Rijdt super en enorm betrouwbaar. En gekocht voor een habbekrats van de 1ste eigenaresse :D

Zijn naam is Marcel :D. De blauwe 5C hierboven afgebeeld is trouwens zijn maatje :D

6jzo.jpg

Ik heb uit die tijd (1974/1975) nog een Kadett City gehad. Dacht de 1.2N, dus ruim 50 pk. Een heerlijke eenvoudige auto, ging nooit stuk. Wel een stukje doorgeroest plaatwerk toen de auto ca. 4 jaar oud was (iets onder de buitenspiegel).
 
J. Mulder zei:
Ouwediesel zei:
Kale basisuitvoeringen bestaan nog overigens nog steeds.

De Toyota Aygo Access

- Raamslingers
- Geen airco
- Geen cruise control
- Geen radio (wel een groot bergvak :cool: )
- Stalen velgen met doppen

Oftewel KAAL!

Ondanks dat dit nu een van de goedkoopste nieuwe auto's van dit moment is, zit hij nog bomvol zaken die vroeger nog niet eens op de meest luxe versie van auto's in dit segment zaten. We staan hier niet eens meer bij stil. Denk eens aan 2 airbags en ABS. Dit was zelfs op veel dure auto's nog een optie. Verder 2 buitenspiegels die ook van binnenuit verstelbaar zijn, getint glas , wieldoppen, vijfbak, neerklapbare achterbank en zelfs stuurbekrachtiging. Kortom: ondanks dat dit nu een basisversie is, kan hij zich niet meten aan de basisversies van vroeger waar deze luxe alleen op de topversie zat. Maar ja, wat deze auto in euro's kost, kostten een Panda, Marbella en Alto (bijna) in guldens.....


Het hele veiligheidsgebeuren staat nu natuurlijk op een heel ander niveau als vroeger, zonder airbag haal je nu geen sterren bij een botsproef. ABS is volgens mij nu zelfs verplicht op nieuwe auto's. Die oude Panda's en Alto's zijn op het gebied van veiligheid natuurlijk niet meer te vergelijken met bv een Aygo.

Filmpje met het verschil tussen vroeger en nu: crash Volvo 940 vs Renault Modus

Oude Renault Espace vs moderne Renault Espace.
 
Veiligheidsniveau is nu inderdaad (verplicht) veel hoger. Toch heeft Hyundai nog de brutailiteit gehad om bij de i10 op de 2 instapversies 250 euro extra te vragen voor een bijrijdersairbag. En dit was tot 2010 zo. Gelukkig zien ze nu zelf ook in dat dat een verkeerde manier van beknibbelen is en zit hij er standaard in.
 
J. Mulder zei:
Toch heeft Hyundai nog de brutailiteit gehad om bij de i10 op de 2 instapversies 250 euro extra te vragen voor een bijrijdersairbag. En dit was tot 2010 zo. Gelukkig zien ze nu zelf ook in dat dat een verkeerde manier van beknibbelen is en zit hij er standaard in.

Zo'n basis-i10 staat hier in de buurt. Om het 'feest' compleet te maken is dat exemplaar wit en zonder meegespoten bumpers. Zal eens zien of ik er een foto van kan maken...
 
Leuk onderwerp hoor!

Ik vond het verschil in populariteit van de basisversie altijd opvallend. Een Fiesta/Eescort/Taunus/Sierra custom zag je zelden, terwijl de VW's in kale C-uitvoering wel goed werden verkocht (althans in Nederland!) en de LS-versie het best verkochte Opel-uitrustingsniveau was (hoewel ik me nu bedenk dat er ook een E-Kadett "L" bestond, maar die heb ik nooit gezien). Het verschil tussen kaal en luxe was toen (jaren '80) in mijn ogen ook groter dan nu. Vergelijk de Golf 2 C met de Golf 2 Carat of de Sierra Custom met de Sierra Ghia, compleet andere auto's....
 
Misschien kwam dat doordat de Golf al een pak duurder was als basismodel dan een basis-concurrent?
 
Tussen de Golf en de E-Kadett zat destijds niet zoveel, mijn ouders hebben de vergelijking eens gemaakt. De Kadett was volgens mij in de basisuitvoering wel beter uitgerust.

Een auto die er in de kaalste uitvoering totaal anders uitzag dan de luxe uitvoeringen was de Mazda 121 'bolhoed'.

800px-1994_Mazda_121_%28DB_Series_2%29_1.3_sedan_%282009-06-06%29.jpg


002009-0509-autozam-revue-mazda-121.JPG


Bumpers in de kleur doen veel voor het uiterlijk van een auto... (minder 'basic' kleuren ook, trouwens).
 
Vind ik niet, hij krijgt echt een andere uitstraling. Ook in wit met meegespoten bumpers trouwens, die bumpers domineren echt het uiterlijk en veranderen de vorm van de auto...

800px-1994-1995_Mazda_121_%28DB_Series_2%29_1.5_sedan_%282008-09-16%29.jpg
 
Ik herinner nog de wagen waarin ik heb leren rijden (van mijn moeder)

Golf III 1.4 CL (november 1991, toen de Golf II nog langst de III werd verkocht)
- 60pk
- 4-bak
- geen servostuur
- geen abs
- volle schijven vooraan, trommels achter (direct fading)
- 2 spaaks stuur
- klok ipv toerenteller
- geen hoogte-verstelling zetels
- achterbank in 1 stuk
- gedeeltelijk rubberen kofferbekleding (ipv stof)

enige opties waren: metaalkleur en getinte ramen. En de iele 13inch wielen werden enkele jaren later vervangen door stalen 14duims wielen die toen standaard onder een 1.9d van een familielid lagen, die ze verving door 15 duims alu o_O
 
Kaal, da's wel iets dat bij mijn karretje past. Vind ik eigenlijk juist leuk, zo'n basisuitvoering! De Tsjechen vinden dat altijd maar raar, dat wij 'verwende' Nederlanders juist dát leuk kunnen vinden.

- geen radio
- geen vloerbedekking (rubber matten)
- binnenverlichting alleen werkend als de bestuurdersdeur opengaat
- geen neerdraaibare achterramen
- origineel geen rechter buitenspiegel (die van mij wel)
- origineel geen hoofdsteunen (zijn wel met hoofdsteunen aan NL geleverd)
- eenvoudige brede teller inplaats van klokken

P1060008-1.jpg
 
@ S120LS:

En wat dacht je van dat knakkende geluid als je je portier opendoet? Dat had mijn vader met z'n Skoda ook,en bij jou hoorde ik dat geluid in de Bijlmer weer na een hele lange tijd !
Dat geluid hoort dus echt bij de Skoda 120L!!!!!!
 
rottieroodmax zei:
@ S120LS:

En wat dacht je van dat knakkende geluid als je je portier opendoet? Dat had mijn vader met z'n Skoda ook,en bij jou hoorde ik dat geluid in de Bijlmer weer na een hele lange tijd !
Dat geluid hoort dus echt bij de Skoda 120L!!!!!!

Klopt inderdaad! Typisch deur-geluidje voor deze Skoda's. Ook voor de luxere 130 serie. Komt omdat de pin waaraan de deur-stopper zit altijd wat speling heeft.
 
Geen neerdraaibare achterramen!! Dat is wel het summum van kaalheid :)

Ik herinner me ook nog de W124 200d van mijn vader uit 1988 geloof ik:
- 4 bak
- geen centrale vergrendeling
- geen achterhoofdsteunen
- geen toerenteller maar klok
- geen el ramen (maar wel electrisch schuifdak o_O)
- aftermarket alarm aan te zetten met een appart sleuteltje in een cilinder in het linker voorspatbord
 
die 121 had je ook met "beren"wieldoppen toch? o_O..ow...is net al gezegd....is dus toch blijven hangen bij de mensen...hahahaha....
 
Radar zei:
die 121 had je ook met "beren"wieldoppen toch? o_O..ow...is net al gezegd....is dus toch blijven hangen bij de mensen...hahahaha....

Lichtmetalen velgen zelfs!
En er waren ook nog 2 soorten van (weet alleen niet of die beiden op de 121 zijn geleverd) Koala en Teddy ;) Geproduceerd door Ronal.
 
Klok ipv toerenteller?
Een toerenteller heb je niet nodig. Een klok wel. Ik wou dat ik daar een klok ipv dat vervelende toerending.

Ik heb geen klok
 
Soloman zei:
Klok ipv toerenteller?
Een toerenteller heb je niet nodig. Een klok wel. Ik wou dat ik daar een klok ipv dat vervelende toerending.

Ik heb geen klok

Alle Toyota's hebben toch zo'n Casio-achtig klokje met groene cijfers? :confused:
 
Dat klopt, in het midden ergens bij de voorruit. Maar ik heb liever een klok, dan kan ik de Casio (de boordcomputer) op een van de andere 20 functies zetten. Ik heb een automaat, dus wat heeft een toerenteller in mijn auto te zoeken, vraag ik mij af.
 
De Dodge Grand Caravan die we een paar jaar geleden in Amerika hadden gehuurd had inderdaad ook geen toerenteller, met een automaat mis je dat ding eerlijk gezegd ook niet.
De pook op het dashboard naast het stuur was overigens ook erg makkelijk.

Een Dodge-dash.
used-2008-dodge-grand_caravan-se-8542-10738512-15-400.jpg
 
Ook met een schakelbak heb je hem eigenlijk niet nodig, het is meer een hebbedingetje.
Ik heb dan liever dat ze het geld investeren in bandendrukmeters, lampenindicators, betere regensensoren e.d.
 
In de TDI vind ik het wel prettig (en om m'n vriendin makkelijker uit te leggen dat ze niet zo hoeft door te trappen zoals ze in haar benzineautootje is gewend).
 
Vrouwen trappen altijd door. Die kennen het woord maximum snelheid niet. Als je het hun uitlegt, krijg je als reactie: flauwekul.
Ben niet anders gewend met vrouwen. dan denk ik: laat ook maar, ze zullen wel gelijk hebben.
 
Toen Audi in 1986 de nieuwe, gegalvaniseerde derde generatie van de 80 introduceerde kwam er ook een instapper om te verhullen dat het nieuwe model wel erg duur was geworden. Standaard een 1.8 met 75 pk in plaats van de 90 van de 1.8S en een vierbak. Geen rechter buitenspiegel, toerenteller of stuurbekrachtiging en geen radiovoorbereiding. Net als de 1.8S was de 1.8 voorzien van een handchoke, omdat de automatische choke van de eerste twee generaties niet door de emissie-eisen kwam.
 
Mij schiet de Volvo 440 1.6i zonder verdere aanduiding te binnen.

Ik meen dat het enige verschil met de iets luxere 'DL' was het ontbreken van stuurbekrachtiging en de matzwarte bumpers.

volvo__440_1_6i_power__sunroof__apc__zv___2_1994_1_lgw.jpg
 
De Daihatsu Charmant was leverbaar in LD uitvoering:

- 4-bak
- skai bekleding
- kleinere stalen bumpers
- geen middenconsole
- deels onbeklede deurpanelen
- geen gelaagde voorruit
- geen klokje
- minder waarschuwingslampjes op het dashboard
- deurranden in lakkleur i.p.v. zwart gespoten
- gefixeerde achterbankleuning

Later kreeg je een LD Economic, zoals hierboven genoemd, en de LD Luxe. De laatste had deels skai/deels stoffen bekleding en de kunststof bumpers van de LC uitvoering.

daihatsu-charmant-i-06-ld.jpg
 
@VW1200: Is de LD dus minder luxe dan een LC uitvoering? Of begrijp ik dat nu verkeerd?

Als LC luxer is dan LD, dan voelt dat onlogisch aan (uit alfabetisch oogpunt bekeken tenminste). Waar ligt dat dan aan?
 
Gisteren heb ik mijn Daihatsu Move 850 opgehaald.
Ik was blij dat er geen enkele luxe op zat, op de verstelbare achterstoelen na.
Helaas las ik vandaag op de stengels bij het stuurwiel dat de interval op de ruitenwissers nog enkele variabelen kent.
Sj**t: zit er toch nog luxe op mijn auto... ;)
 
Helaas las ik vandaag op de stengels bij het stuurwiel dat de interval op de ruitenwissers nog enkele variabelen kent

Die heb ik dus niet op de Camry, geen interval niks. En ik mis het verschrikkelijk.
Wees er maar trots op.
 
Soloman zei:
Helaas las ik vandaag op de stengels bij het stuurwiel dat de interval op de ruitenwissers nog enkele variabelen kent

Die heb ik dus niet op de Camry, geen interval niks. En ik mis het verschrikkelijk.
Wees er maar trots op.

Bij al mijn vw zat er alleen een vaste interval op. Slechts een ander relais zorgde voor variabele interval. Zo simpel kan het zijn soms. Dus wellicht kun je nog downgraden met de move :p

Geen interval is idd kak. Ik gebruik het vrijwel alleen maar (daarom is het wel handig een variabele)
 
Het komt omdat de auto geleverd is met een regensensor. Maar die is dramatisch slecht. Ik heb hem al een keer laten vervangen in de garantieperiode, maar nog steeds hetzelfde slechte resultaat. Dan heb ik liever een interval.
 
Ami zei:
Ik kan me de Volvo 340 Winner nog heel goed herinneren. Zo kaal als het maar kon gemaakt. Zelfs de achteruitrijlampen waren afwezig. Om kosten te besparen het productieproces was alles hetzelfde als de 340 L ( bedrading, koplampunit etc.), alleen de lampen zelf ontbraken.

Het dashboard van zo'n Winner is nog erger. Je hebt hier 6 plaatsen voor klokken. Bij de kale uitvoeringen worden er 4 gebruikt: snelheidsmeter, een enorme klok (luxere versies toerenteller), en brandstof en temperatuurmeter. Bij een Winner kreeg je een schietschijf :rolleyes:
P1000666.JPG


Ook moest je het zonder hoedenplank stellen, aansteker ontbrak, en zelfs verschillende minder essentiële lampjes werden niet gemonteerd! Ook de exterieurkleuren vielen nogal mee: rood, wit, en blauwe unilak, in combinatie met zwarte bekleding. En die optielijst? Een CVT, in plaats van een 4-bak.

Dit terwijl de GL volgehangen was met luxespeeltjes als stoelverwarming, getint glas, velours bekleding, en natuurlijk een 5-bak. Bovendien kende deze nog een flinke optielijst ook!
 
Mijn ouders maakten in 1992 de keuze in, of een astra of een golf III, de keuze viel [helaas] op de astra.
De golf had oa geen wieldoppen.
Geen leuk geintregeerd achterspoilertje.
En geen CV.
Het enige dat de astra toen niet had was stuurbekrachtiging, maar ja dat hadden ze ook niet op de vorige auto's.

Heb wel eens gehoord dat de duitsers speciale [goedkope] auto's moesten maken voor die krenterige hollanders.
Met name bij opel.
Naar mijn idee ben je als fabrikant dan duurder uit.
 
In Duitsland is er geen BPM, dus de auto's zijn er goedkoper. Met kale, dus goedkopere auto's komen ze ons hier tegemoet.

Overigens waren het niet alleen de Duitsers.
 
Stif zei:
Mijn ouders maakten in 1992 de keuze in, of een astra of een golf III, de keuze viel [helaas] op de astra.
De golf had oa geen wieldoppen.
Geen leuk geintregeerd achterspoilertje.
En geen CV.
Het enige dat de astra toen niet had was stuurbekrachtiging, maar ja dat hadden ze ook niet op de vorige auto's.

Heb wel eens gehoord dat de duitsers speciale [goedkope] auto's moesten maken voor die krenterige hollanders.
Met name bij opel.
Naar mijn idee ben je als fabrikant dan duurder uit.

Toch ben ik die Astraatjes altijd wel het leukste type blijven vinden. Mijn opa en oma kochten er vroeger ook een, maar dan in de meest luxe CD uitvoering. In de enige juiste kleur: bordeauxrood. Dit in combinatie met die prachtige, typische CD velgen en velours interieur, maakt dat ik deze auto niet zo snel vergeten ben als hun andere auto's.

Voor die tijd was de CD uitvoering ongekend luxe met zaken als ABS, elektrische ramen en spiegels, stuurbekrachtiging, cv, velours, lichtmetaal, mistlampen, boordcomputer (met checkpanel) etc. en ik keek natuurlijk altijd door het achterruitje om te zien hoe de antenne elektrisch in- en uitschoof. Bovendien een lekkere motor erin. Ze hebben hem helaas weg moeten doen vanwege de roest, ondanks de dat hij toen nog maar een paar jaar oud was. Het water stond in de auto.
 
Soloman zei:
Die heb ik dus niet op de Camry, geen interval niks. En ik mis het verschrikkelijk.
Wees er maar trots op.

Een vaste interval is zo'n beetje standaard op elke auto sinds 1980.
Maar wat een regelbare interval betreft: kun je het regelen, dan moet je het ook regelen. Het resultaat is dat ik onder het rijden tijdens de regen constant de interval aan het veranderen ben... Een vaste interval is meestal goed ingesteld en daar hoef je verder niet mee bezig te zijn.
 
Pobresh zei:
Soloman zei:
Helaas las ik vandaag op de stengels bij het stuurwiel dat de interval op de ruitenwissers nog enkele variabelen kent

Die heb ik dus niet op de Camry, geen interval niks. En ik mis het verschrikkelijk.
Wees er maar trots op.

Bij al mijn vw zat er alleen een vaste interval op. Slechts een ander relais zorgde voor variabele interval. Zo simpel kan het zijn soms. Dus wellicht kun je nog downgraden met de move :p

Geen interval is idd kak. Ik gebruik het vrijwel alleen maar (daarom is het wel handig een variabele)

Ik herinner me van mijn VW dat je de interval kon regelen door de wissers op interval te zetten, dan na de gewenste tijd weer aan, dan weer op interval. De tussentijd van aan en interval was dan de intervaltijd.
 
haarr zei:
Pobresh zei:
Soloman zei:
Helaas las ik vandaag op de stengels bij het stuurwiel dat de interval op de ruitenwissers nog enkele variabelen kent

Die heb ik dus niet op de Camry, geen interval niks. En ik mis het verschrikkelijk.
Wees er maar trots op.

Bij al mijn vw zat er alleen een vaste interval op. Slechts een ander relais zorgde voor variabele interval. Zo simpel kan het zijn soms. Dus wellicht kun je nog downgraden met de move :p

Geen interval is idd kak. Ik gebruik het vrijwel alleen maar (daarom is het wel handig een variabele)

Ik herinner me van mijn VW dat je de interval kon regelen door de wissers op interval te zetten, dan na de gewenste tijd weer aan, dan weer op interval. De tussentijd van aan en interval was dan de intervaltijd.
Jups zo gaat dat. Verschil tussen relais 99 (vooral in golf 3 geleverd) en relais 19. Relais 99 is variabel, 19 niet.
 
Veel "verbouwd" in de golfjes I van kameraden/familie en natuurlijk van mezelf.
Relais of van de sloop of bij de dealer vandaan, stuur d'r af palletje weghalen en tadaa je hebt interval.
 
Mijn ex-Volvo 144 GL (!) had niet eens een stengel voor de ruitenwissers maar gewoon een knop op het dashboard. Ook nog eens zonder interval dus dat was best irritant.
 
Precies, heeft mijn Dyane ook. Een knop, aan-uit dat is alles. Het went vanzelf ;)
Maar dan ben ik wel blij met de interval in de Panda en Marbella. Bij beiden een optie, en gelukkig hebben de kopers die genomen.

Mijn Dwergauto heeft overigens helemaal geen ruitenwisser. Ook leuk :p
 
General Custom zei:
...Het dashboard van zo'n Winner is nog erger. Je hebt hier 6 plaatsen voor klokken. Bij de kale uitvoeringen worden er 4 gebruikt: snelheidsmeter, een enorme klok (luxere versies toerenteller), en brandstof en temperatuurmeter. Bij een Winner kreeg je een schietschijf :rolleyes:
https://www.snarfvz.nl/v340/P1000666.JPG...

hahaha, volvo had er nog beter een foto van een krent kunnen plaatsen.
 
De Schaduw zei:
Mijn ex-Volvo 144 GL (!) had niet eens een stengel voor de ruitenwissers maar gewoon een knop op het dashboard. Ook nog eens zonder interval dus dat was best irritant.

GL betekend toch Geen Luxe? ;)
 
D. Elzinga zei:
J. Mulder zei:
Toch heeft Hyundai nog de brutailiteit gehad om bij de i10 op de 2 instapversies 250 euro extra te vragen voor een bijrijdersairbag. En dit was tot 2010 zo. Gelukkig zien ze nu zelf ook in dat dat een verkeerde manier van beknibbelen is en zit hij er standaard in.

Zo'n basis-i10 staat hier in de buurt. Om het 'feest' compleet te maken is dat exemplaar wit en zonder meegespoten bumpers. Zal eens zien of ik er een foto van kan maken...

Aanschouw:

9375583777_5e8d2f3c7b_c.jpg
 
Zo een heb ik ook weleens gezien, is echt heel basic. Vandaag zag ik nog een Agila I met van die mooie zwarte bumpers.
 
Waar is de tijd gebleven dat de bumpers niet de halve auto in beslag namen, en dat zwarte bumpers er gewoon netjes uitzagen?
Nog eventjes en dan bestaat de hele neus en achterkant uit bumper. Hoe zou dat er ongespoten uitzien?
 
Terug
Bovenaan