Zoals eerder gezegd was het Suzuki die als eerste kwam met een auto in de (360cc) kei-klasse. In Japan had je echter een verschil tussen 'commercial vehicles' en 'passenger vehicles'. Een commercial was vaak een 'light van' en was zo basic als je het maar kon krijgen, maar vaak wel met de looks van een 'gewone' auto. Japan had het natuurlijk erg zwaar na de Tweede Wereldoorlog en er waren na de oorlog slechts een handjevol Japanse auto's en het bezitten van een auto was sowieso niet gemeengoed. Het was dus Subaru, en niet Suzuki, die de eerste passagiersauto in de kei-klasse op de markt bracht en deze ook in grote getale produceerde. Vandaar dat de Subaru 360 (1958) in een lijstje eerder bovenaan staat. Toch wil ik de voorgeschiedenis jullie niet onthouden.
Suzuki Suzulight SF.
In oktober 1955 verscheen de Suzulight SF (F=four wheel) in drie carrosserievormen; de
SS (
sedan),
SL (light van) en
SP (pick-up). Een maand later volgde een 'stationwagon', de
SD (
delivery van). Het concept was gebaseerd op de Lloyd LP400 en nam daarmee ook de voorwielaandrijving over en ook de motor (16pk) lag voorin. De opvallend grote 16" wielen waren meer noodzaak omdat ze overgenomen konden worden van bestaande trucks van het merk, want passagiersauto's bestonden nog nauwelijks. Een jaar later verscheen de auto wel met 14 inch wielen. De auto had onafhankelijke wielophanging met dubbele draagarmen maar die bleken niet opgewassen te zijn tegen de slechte wegen in Japan. In 1956 werden daarom simpele bladveren gemonteerd. Op
deze link vind je nog interieurfoto's van deze auto.
De Suzulight verkocht matig (uiteindelijk 43 sedans en 30 á 50 pick-ups) en vooral aan huisartsen die zo droog op huisbezoeken konden gaan. In 1957 werd daarom besloten om de Suzulight alleen nog maar te verkopen als SL, die in brochures stond als
Suzulight SF Light Van. Om te kunnen voldoen aan de 15% belastingvoordeel voor kleine passagiersauto's kon deze auto met een simpel achterbankje worden uitgevoerd. In de basis bleef het echter een zeer minimalistische auto met een grote, praktische achterklep. De eerste generatie Suzulight was op de Japanse markt van 1955 tot 1959 en waren nog geen 1000 van geproduceerd.
Suzuki Suzulight TL.
De opvolger verscheen halverwege 1959 en was er alleen als 'light van' en had nu 'gewone' 12 inch wielen wat beter paste bij zo'n kleine auto. En daardoor staken de wielkasten ook niet meer zoveel uit in het interieur. De wielbasis was iets langer geworden en van binnen was de auto ook ruimer. Het interieur was nog altijd
spartaans maar had nu wel een bankje die in twee delen neer te klappen was. Het ontwerp van de TL heeft veel weg van de Europese Mini maar de ontwikkelingen van de TL begonnen al in 1957; twee jaar voor de onthulling van de Mini. Al direct verkocht de tweede generatie Suzulight beter dan zijn voorganger maar kon niet opboksen tegen de goedkopere Subaru 360 en Mazda R360 Coupé.
In 1961 verscheen de
TL II. Deze kreeg een nieuwe grille, chroom op de bumpers en een tweede ruitenwisser. Ook de motor werd verbeterd en opvallend genoeg ging de prijs omlaag.
Deze trend werd doorgezet bij de
TL III die een jaar later verscheen. Deze had tevens een nieuwe transmissie en de knipperlichten op de B-stijl werden vervangen door geïntegreerde units in de grille en achterlampen. Tevens werd de achterklep gewijzigd naar een gespleten horizontale klep. De TL III werd ook wel aangeduid als "Suzulight Van 360".
https://www.youtube.com/watch?v=Zdd06XNU9VM
De tweede generatie Suzulight was er van 1959 tot 1968. In 1962 kwam Suzuki dan eindelijk met een echte passagiersauto op basis van de TL. Deze werd gedoopt tot Suzulight Fronte en zal ik later nog eens uitwerken.