Hoe moet het in de toekomst met onze klassiekers?

Quadrifoglio Verde

Kilometervreter
We lijken er niet onderuit te komen; elektrisch rijden heeft de toekomst en oude auto's worden op steeds meer plekken geweerd. Zo was er vanavond weer in het nieuws dat Shell zich ook op meer milieuvriendelijke producten gaat richten. Nu zie ik het heus niet zo snel gebeuren dat we over 5 jaar allemaal elektrisch rijden, maar hoe zit dat over 15, 20 jaar, of misschien al over 10 jaar? Nu kan ik gewoon overal (op een paar grote steden na waar ik toch nooit kom) met mijn 34 jaar oude Alfa rondtoeren en gewoon Formula Shell of iets vergelijkbaars tanken hier op de hoek.

Maar wat als er ooit weinig of misschien wel helemaal geen benzinepompen meer zijn? Of als bijna elke weg verboden gebied gaat worden voor oude auto's? Kunnen we straks alleen nog maar genieten van onze klassiekers door er naar te kijken? Of moeten we hem om laten bouwen tot elektrische auto en niet meer kunnen genieten van het mooie geluid? En wanneer zou dat allemaal eventueel gaan gebeuren?

Ik ben wel eens benieuwd of er nog meer mensen zijn die hierover nadenken en hoe jullie het rijden van een klassieker in de toekomst zien. Ik ben benieuwd!
 
Ik maak me er absoluut niet druk om, en wat het over 15 jaar geeft zie ik dan wel weer... tegen die tijd ben ik al ruimschoots met pensioen, misschien rijd ik dan wel met kolengestookte stoommachines.:)
Vele milieuzone's zijn voor oldtimers nog vrij, en met het brandstofprobleem wat betreft ethanol heb ik lang geleden al definitief afgerekend door single lpg te gaan rijden.
Waar ik me meer zorgen om maak is de steeds groter wordende chaos in regelgeving voor al die verschillende milieuzone's, iedereen hanteert weer andere regels.... is het nou zo moeilijk om hiervoor gewoon 1 simpele en duidelijke europese norm voor neer te zetten?
 
Ik denk dat er via de weg van fossielvrije diesel en alkylaatbenzine nog veel wordt gewonnen. Eventueel nog een filter en katalysator en lekker blijven karren. Veel futuristischere nano-nucleair speelgoed ter grootte van een schoenendoos die je appelsap in de tank laat gieten zien we over 50 jaar vast ook nog wel.
 
Aan het eind van de 19e eeuw was paardenmest op straat een groot probleem, bij die groep mensen die nu nog eea achterlaat bij het hobbymatig gebruik van een paard wordt dat veel minder als een issue gezien. Eenzelfde fenomeen zou ik wel plaats kunnen zien vinden bij auto's.
 
D Elzinga zei:
Eenzelfde fenomeen zou ik wel plaats kunnen zien vinden bij auto's.

Tja maar paardenvoer kun je in elk weiland vinden. Als straks 98% van de auto's elektrisch zijn, gaan er een hoop, zo niet alle benzine pompen dicht.
Misschien kun je dan 50 liter via Amazon bestellen oid :)

Ik zie dat nu nog niet zo snel gebeuren, maar door regelgeving kan het snel gaan. Kunnen we die klassieke Ferrari's ombouwen met een electromotor en een paar batterijen. Dat had ik vroeger als 5 jarige al


9tVTqSw.jpg
 
Ik denk dat het hetzelfde gaat als met tweetakt. Tweetakt olie moet je tegenwoordig via gespecialiseerde websites bestellen en mengsmering kan je zelf maken of je moet het gemengd bestellen.

Ik had een Vespa bromfietsje en daarvoor mengde ik zelf de mengsmering. Jerrycan van 20 liter in de schuur, jampotje met maatverdeling er op, tien liter benzine tanken in de jerrycan, juiste hoeveelheid olie er bij, schudden en rijden maar.


Wanneer? Ik denk dat het nog wel een jaar of twintig duurt, zeker wanneer ooit het besef komt dat oude ICE voertuigen voortijdig vervangen door EV onzin is. DIe 10 ton CO2, de duizenden kilo's vervuiling en het meerverbruik aan energie voor een nieuwe EV zal onder de streep echt niet opwegen tegen doorrijden met een ICE die correct onderhouden wordt.
Als dit besef er niet komt - we leven nu eenmaal in een weggooimaatschappij waar geld koning is en product life cycle is de oorlogskreet - zal je over 5 tot 10 jaar het aantal tankstations sterk zien afnemen. Dan wordt het een tonnetje benzine bestellen bij ome Ali.


Leuk voor de brandweerman als er her en der zoiets in de schuur staat. Ze zijn nu al zo blij met de gastankjes van sleurhutten en bbq's.
171746_ap_de.jpg


Overigens heeft EV ook haar uitdagingen voor de brandweer.
 
Een tankstation sluiten is volgens mij zo makkelijk nog niet. De reden dat er zoveel bemande stations dicht gegaan zijn en vervolgens onbemand doorgegaan zijn is vanwege de saneringskosten. Ik weet niet precies hoe de regelgeving is, maar volgens mij moet je als je je tankstation wilt sluiten de boel ook opruimen en dan is het rendabeler om het gewoon onbemand open te houden.
Verder kocht je vroeger benzine bij de apotheek, die kant zal het in de verre toekomst ook wel opgaan. Aspen benzine koop je nu ook bij de tuinwinkel in kannetjes van 5 liter. Maar ik verwacht dat NL voor zal lopen op Duitsland en aangezien ik dicht bij de grens woon, verwacht ik me de komende jaren nog geen zorgen te hoeven maken.
 
Ik heb onlangs het vrij gedetailleerde plan van California gezien. Die sla ik hoger aan dan Europa door de grote hoeveelheid kennis die daar is maar alsnog hebben zij ook zeer ambiteuze doelen. En daarnaast heeft California het "probleem" dat het wagenpark ook relatief oud is (doordat er geen sprake is van roest en populariteit van klassiekers) en betaalbaarheid (een groot deel van de inwoners is erg arm).

California stopt de nieuwverkoop van ICEs in 2035. Dat betekent dat tot 2045 er maar een gestage maar niet al te vlot verlopende afname is van ICEs in de totale vloot. Die afname blijft doorgaan tot 2050 en stabiliseert dan. Maar zal niet naar 0 gaan. Er zal een ongeveer 5% aandeel in de vloot blijven van ICEs. Kan eventueel ook nog 10% zijn. Wat ze daar in ieder geval gaan doen is 100% synthetische of bio-brandstof toelaten met een neutrale CO2 balans. Vermoedelijk blijven er een paar tankstations wel bestaan daarvoor maar verder ook verkoop per vat/jerrycan. Maar ICE vrije zones houden ze ook als mogelijkheid achter de hand; echter alleen als tijdelijke optie voor wanneer die 10% ICEs zich teveel bij elkaar verzamelen. Meer een soort toerisme dingetje dan.

Ik heb de (ijdele?) hoop dat Europa algemeen ook die kant op gaat. Ik weet dat veel Europese landen in contact zijn met California, aangezien zij de eerste zijn die niet alleen wat roepen maar een compleet plan klaar hebben. Binnen zo'n constructie kan de klassieker zijn bestaansrecht houden op een zelfde manier als waarop paarden nu een bestaansrecht hebben. Lijkt mij een acceptabel compromis.
 
dickey zei:
...maar volgens mij moet je als je je tankstation wilt sluiten de boel ook opruimen en dan is het rendabeler om het gewoon onbemand open te houden....

Zit die verkoop punten niet in een aparte bv? Dan gaan die gewoon failliet, en is het opruimen voor de overheid :LOL:
 
Op dit moment wordt er in milieuzones vaak nog wel een uitzondering gemaakt voor oldtimers (40+). Maar of de youngtimers van nu daar ooit nog voor in aanmerking komen? Misschien tegen een hoge kilometerheffing, als het daar ooit nog van gaat komen. Of zoals je nu bijvoorbeeld in Amsterdam ziet voor klassieke bromfietsen, met een ontheffing voor het weekend.

Gullwing zei:
Ik zie dat nu nog niet zo snel gebeuren, maar door regelgeving kan het snel gaan. Kunnen we die klassieke Ferrari's ombouwen met een electromotor en een paar batterijen. Dat had ik vroeger als 5 jarige al
Bij klassieke Ferrari's zie ik dat niet zo snel gebeuren (hoewel ik op internet al wel een redelijk klassiek exemplaar ben tegengekomen). Bij klassiekers die met regelmaat deelnemen aan het dagelijks verkeer verwacht ik wel dat dit op grote schaal zal gebeuren als de techniek wat betaalbaarder wordt.

dickey zei:
Een tankstation sluiten is volgens mij zo makkelijk nog niet. De reden dat er zoveel bemande stations dicht gegaan zijn en vervolgens onbemand doorgegaan zijn is vanwege de saneringskosten. Ik weet niet precies hoe de regelgeving is, maar volgens mij moet je als je je tankstation wilt sluiten de boel ook opruimen en dan is het rendabeler om het gewoon onbemand open te houden.
Dat is ook afhankelijk van de locatie. In binnensteden verwacht ik wel een relatief snelle afname van tankstations als de vraag naar brandstof keldert.
 
Dakloos zei:
Op dit moment wordt er in milieuzones vaak nog wel een uitzondering gemaakt voor oldtimers (40+). Maar of de youngtimers van nu daar ooit nog voor in aanmerking komen?

De specificaties voor een oldtimer wijzigen steeds, nu is dat geloof ik 40 jaar in NL, het zou mij verbazen als dat straks niet wordt opgerekt. Bijvoorbeeld max bj 1990 oid/
 
In Wallonië is het in 2023 al over en uit voor klassieke auto's. Heel dat gebied wordt dan verboden terrein voor alle auto's van voor bouwjaar 1996, en een jaar later 1997. Tenzij je kan aantonen dat je minder dan 3000 km per jaar ermee rijdt, maar dat wordt voor Nederlanders op doorreis al een lastig punt natuurlijk.
 
929V6 zei:
In Wallonië is het in 2023 al over en uit voor klassieke auto's. Heel dat gebied wordt dan verboden terrein voor alle auto's van voor bouwjaar 1996, en een jaar later 1997. Tenzij je kan aantonen dat je minder dan 3000 km per jaar ermee rijdt, maar dat wordt voor Nederlanders op doorreis al een lastig punt natuurlijk.

Ik vermoed dat dit nog wel eens door het Europees Hof gaat worden tegengewerkt, want het beperkt namen het Schengen-verdrag n.a.v. het vrije verkeer van personen. In Frankrijk zijn bepaalde steden afgesloten voor oudere voertuigen als die geen milieusticker hebben, maar ik heb vorig jaar gemaild met de préfecture en die kon mij zonder problemen een ontheffing geven...
 
De ICE van nu, zeg Prius of een ander betrouwbaar beest, gaat met 10.000 km per jaar makkelijk 30 jaar mee. EV blíjft vooral voor de weinigrijder erg prijzig. Caravantrekkers die graag richting Italië gaan stappen ook niet zomaar even over. Het kan flink verminderen maar 90% minder pompen zie ik niet zomaar gebeuren als in 2040 een EV nog steeds €35k is voor een stevige bak.

Er kunnen ontwikkelingen komen (accu's van €1000 voor 500km range) dat ICE echt alleen door hobbyisten wordt gedaan omdat een flinke D segmenter echt heel goedkoop gebouwd kan worden, maar dan nog steeds. Een hobbypomp bij een oldtimergarage hoeft niet veel winst te maken.
 
Engineer2 zei:
Ik heb onlangs het vrij gedetailleerde plan van California gezien. Die sla ik hoger aan dan Europa door de grote hoeveelheid kennis die daar is maar alsnog hebben zij ook zeer ambiteuze doelen. En daarnaast heeft California het "probleem" dat het wagenpark ook relatief oud is (doordat er geen sprake is van roest en populariteit van klassiekers) en betaalbaarheid (een groot deel van de inwoners is erg arm).

Ik heb mij er twee jaar geleden in Californië elke dag over verbaasd hoe ongelooflijk veel klassiekers ik daar zag. Volkswagens, Fords, Chevrolets en zelfs een Packard (!) die me deden denken aan de oldtimers in Cars: ik wil ze geen barrels noemen maar u snapt wat ik bedoel. Ik krijg het idee dat die klassiekers vooral zo in trek zijn omdat ze goedkoop te rijden zijn, zo maken ze ze niet meer. De uiterst geliefde Cadillacs, Mustangs en prachtige Pontiac GTO daargelaten zagen verreweg de meesten eruit alsof ze gewoon al een jaartje of veertig/vijftig als dagelijks vervoer dienden. Werkelijk fascinerend, maar voordat dus het oudere dagelijks te gebruiken blik in Californië van de generatie is die we hier nu hebben, zijn we zo twintig jaar verder.

Van het idee van Wallonië schrik ik wel. Naast dat 27 jaar als leeftijdsgrens niet logisch is - ook naar onze eigen verleden belastingen kijkend - is het vrij streng. De gemiddelde Waal is echt geen miljonair, er zijn er daar genoeg die gewoon dagelijks in Golfjes II rijden (en terecht), het zou me verbazen als ze zo'n maatregel zelfs maar door het nationale parlement krijgen. Zelfs als, dan verwacht ik zoals Michiel dat Europa er wel een stokje voor gaat steken.

V0RQ zei:
De ICE van nu, zeg Prius of een ander betrouwbaar beest, gaat met 10.000 km per jaar makkelijk 30 jaar mee. EV blíjft vooral voor de weinigrijder erg prijzig. Caravantrekkers die graag richting Italië gaan stappen ook niet zomaar even over. Het kan flink verminderen maar 90% minder pompen zie ik niet zomaar gebeuren als in 2040 een EV nog steeds €35k is voor een stevige bak.
Er kunnen ontwikkelingen komen (accu's van €1000 voor 500km range) dat ICE echt alleen door hobbyisten wordt gedaan omdat een flinke D segmenter echt heel goedkoop gebouwd kan worden, maar dan nog steeds. Een hobbypomp bij een oldtimergarage hoeft niet veel winst te maken.

Voordat een EV voor de gewone mens betaalbaar én praktsich wordt gaat het nog heel lang duren. Als ik ongeacht het merk zie wat zo'n nieuwe EV moet kosten is dat alleen te verkopen als je inderdaad weinig rijdt, én ruimte niet het belangrijkste ter wereld vindt, én budget hebt voor een nieuwe auto van het kaliber BMW 3-serie. En dan nog zullen er genoeg zijn die voor het geld wat een 3-serie ook daadwerkelijk een 3-serie kiezen, in plaats van een hatchback uit een segment of twee kleiner. En gelijk hebben ze vaak, want als je eens een weekendje naar Friesland gaat krijg je je 2,2 kind; labrador en koffers toch makkelijker in een stationcar gepropt dan in voornoemde hatchback.
 
afentoe zei:
...
Voordat een EV voor de gewone mens betaalbaar én praktsich wordt gaat het nog heel lang duren. Als ik ongeacht het merk zie wat zo'n nieuwe EV moet kosten is dat alleen te verkopen als je inderdaad weinig rijdt, én ruimte niet het belangrijkste ter wereld vindt, én budget hebt voor een nieuwe auto van het kaliber BMW 3-serie. En dan nog zullen er genoeg zijn die voor het geld wat een 3-serie ook daadwerkelijk een 3-serie kiezen, in plaats van een hatchback uit een segment of twee kleiner. En gelijk hebben ze vaak, want als je eens een weekendje naar Friesland gaat krijg je je 2,2 kind; labrador en koffers toch makkelijker in een stationcar gepropt dan in voornoemde hatchback.

Ik bedoelde juist dat je ern veelrijder moet zijn voor EV (dan ben je eerder aan een nieuwe wagen toe die erg zuinig is) maar inderdaad ook weer niet té veel want range.

Zeker met de thuiswerkomslag zullen veel mensen 5000 - 10000 minder rijden. De genoemde 'oude Prius' (of met iets meer reparaties eigenlijk elke ICE) uit 2024 kan dan in 50 jaar naar de 3 ton rijden ;)
 
Ik denk dat er veel bedrijven zullen ontstaan die klassiekers gaan moderniseren of ombouwen tot EV.
Is dan niet meer zo puur rijden, maar beter dan niets.

En de motor...

4bf2a5b08c2c69b625ea767f7aec6af4_motorblok%2Btafel.jpg
 
Carkiller zei:
Ik denk dat er veel bedrijven zullen ontstaan die klassiekers gaan moderniseren of ombouwen tot EV.

Benieuwd wat dit allemaal met de prijzen van young en old timers gaat doen.
Leuk hoor die porsche 930 van 150.000 euro of die Countach van 600.000 euro, maar als je er niet meer mee kan rijden :rolleyes:
 
Gullwing zei:
Carkiller zei:
Ik denk dat er veel bedrijven zullen ontstaan die klassiekers gaan moderniseren of ombouwen tot EV.

Benieuwd wat dit allemaal met de prijzen van young en old timers gaat doen.
Leuk hoor die porsche 930 van 150.000 euro of die Countach van 600.000 euro, maar als je er niet meer mee kan rijden :rolleyes:

Jawel, alleen niet met de originele motor.
 
Gullwing, wordt leuk als de old timers weer beschikbaar worden voor de liefhebbers in plaats van enkel voor investeerders. Die prijzen gaan nergens meer over.
 
Los van alle mogelijke regelgeving die het rijden in een klassieker moeilijker zou kunnen gaan maken, is er nog een dingetje. De volgende generatie heeft echt geen interesse meer in die ouwe techniek.
Ik verwacht dan ook dat het klassieker-wagenpark net zo drastisch zal krimpen als het aantal benzinestations.
 
Nou ja, geen interesse.... eerst nog even platjagen in een autorodeo of bangerrace. En dan blijkt zo'n ding ineens toch wel leuk om aan te sleutelen...
 
Renault15 17 zei:
De volgende generatie heeft echt geen interesse meer in die ouwe techniek.

Is dat niet altijd zo geweest? Er is eigenlijk altijd maar een hele kleine groep mensen die oude auto's kunnen waarderen. Als er op 250 koters 1 of 2 autoliefhebbers zijn, heb je uiteindelijk toch nog een auto forum vol :)
 
Renault15 17 zei:
De volgende generatie heeft echt geen interesse meer in die ouwe techniek.

Dat denk ik ook. De nieuwe generatie denkt veel eerder aan OV en klein vervoer (fiets, E-bike, scooter) dan aan auto's.

Je ziet het effect nu al met carburatie-auto's. Als je nog een monteur kan vinden die weet aan welke schroefjes hij moet draaien (en dat de computer even niet meedoet), is het nog maar de vraag of hij dat wil doen met al die ouderwetse meetinstrumenten. Of zoek eens een monteur die iets weet van magneetontsteking of een zijklepper. Of een auto kan "doorsmeren"....

Maar dat is een algemeen verschijnsel bij verouderde technieken. Ik noem maar even de buizen-techniek, de mechanische uurwerken, houtverbindingen, koetsen bouwen, muziekinstrumenten...
 
929V6 zei:
Nou ja, geen interesse.... eerst nog even platjagen in een autorodeo of bangerrace. En dan blijkt zo'n ding ineens toch wel leuk om aan te sleutelen...

Prima toch?... zo ben ik (en vele anderen) ook ooit eens begonnen, de gestripte donorauto en de cross/banger gaan prima samen.
Ik merk hier in de omgeving trouwens dat er onder de jongere generatie (20-30 jaar) ook nog best wel wat interesse is in de oude(re) auto als hobby-auto, en die zijn er echt wel serieus op een goede manier mee bezig.... diverse Duitse merken, Volvo model "schoenendoos" en japanse sportwagentjes uit de jaren '80/'90' in nette staat zie ik hier regelmatig gereden door de jongere liefhebbers.
M'n zoon rijdt nu ook al bijna 4 jaar met een auto waarin hij in z'n kinderjaren op de achterbank moest zitten:), en daar heeft hij ook veel meer lol aan als die luxe leasebak van z'n werkgever.
 
Over 10 ~ 20 jaar zijn die jaren 80 ~ 90 auto's waardevolle klassiekers en moeten de kinders leren sleutelen aan een rijdende Nintendo. Zo'n ding waar je niets mee kan als je niet de bijpassende werkplaatscomputer en software hebt.

Een auto tot 2000 kan je nog zonder fabriekssoftware uit elkaar trekken, bij een auto uit 2020 begin je met "sluit de werkplaatscomputer aan en start de dealer sufware op".
Universele garages lopen nu al tegen het probleem aan dat sommige klussen niet uit voeren zijn zonder de specifieke hard-/software van de fabrikant.

Over 10 jaar is deze software nergens meer beschikbaar en zal je een alternatief moeten verzinnen voor het hele netwerk in zo'n 2020-auto. En dat is op dat moment een oud, afgeschreven barrel.
 
rke zei:
Over 10 jaar is deze software nergens meer beschikbaar en zal je een alternatief moeten verzinnen voor het hele netwerk in zo'n 2020-auto. En dat is op dat moment een oud, afgeschreven barrel.

Dat gat in de markt is in de beginjaren van deze eeuw al opgevuld door ACtronics, daar maken/repareren/reviseren/programmeren ze eigenlijk alle soorten auto-elektronica.
Dit bedrijf is een heel mooi voorbeeld van hoe een tak van een lokaal auto-demontagebedrijf zichzelf in een recordtempo heeft ontwikkeld en gespecialiseerd in de auto-elektronica, ze werken inmiddels al internationaal.
 
Ik zag laatst op tv in Amerika een bedrijf dat alle schade teslas opkocht en de motor plus accu on europese klasiekers zette.
Tuurlijk is dat duur, maar als je dit bv met een prius blok zou kunnen doen.......
Wie weet
 
Muddy Bandit zei:
rke zei:
Over 10 jaar is deze software nergens meer beschikbaar en zal je een alternatief moeten verzinnen voor het hele netwerk in zo'n 2020-auto. En dat is op dat moment een oud, afgeschreven barrel.

Dat gat in de markt is in de beginjaren van deze eeuw al opgevuld door ACtronics, daar maken/repareren/reviseren/programmeren ze eigenlijk alle soorten auto-elektronica.
Dit bedrijf is een heel mooi voorbeeld van hoe een tak van een lokaal auto-demontagebedrijf zichzelf in een recordtempo heeft ontwikkeld en gespecialiseerd in de auto-elektronica, ze werken inmiddels al internationaal.

Goed voorbeeld inderdaad. En er is inderdaad een hele industrie al ontstaan hierin. Van mijn Alfa Romeo 164 was bij het (Siemens) LC display een lijmlaag losgelaten op het glas waardoor het niet meer werkte. Een jaar of 8 geleden laten repareren en toen moest ik nog even zoeken naar iemand die het kon repareren. Inmiddels zijn er zat firma's die dit kunnen. En waar zo'n 30 jaar geleden een dergelijke lijmlaag op een LCD display nog high-tech was... inmiddels is het antiek.

Je ziet hetzelfde met andere systemen in een auto. Zo rond 2000 gingen veel auto's over naar en intern computernetwerk wat we nu kennen als CAN bus. Dat werkte heel anders dan een signaaldraad en de codering hiervan was ook allemaal onbekend en geheim. Alleen al het gereedschap om iets te doen met zo'n CAN bus was al duizenden Euro's. Nu hebje voor een paar tientjes al het gereedschap en het reverse engineeren van wat zo'n CAN bus doet uit ene auto van rond 2000 is zo ontzettend eenvoudig geworden dat er Cyber Security maatregelen voor auto's zijn gekomen en iedere verzekeringsmaatschappij wel een rijgedrag analyserende OBD-dongle kan leveren. Tegen de tijd dat een auto klassiek is is al die high-tech zo simpel als maar kan zijn.

En inderdaad kan je (zoals je nu niet meer overal een monteur kan vinden die een carburateur of contactpuntjes kan afstellen) met die inmiddels antieke techniek niet overal terecht. Maar wel, zoals nu ook al, bij gespecialiseerde garage's. Uiteraard is (nu al) en zal het nog meer zo zijn dat het rijdend houden van een klassieker geen goedkope activiteit is.

Ik geloof best dat de populariteit van klassiekers wat zal dalen; door de hoge kosten, de beperkingen die er best zullen zijn hier en daar en door een algemeen wat mindere interesse bij jongeren. Maar aan de andere kant is het klassiekerbezit ook wel op een hoogtepunt. Je zou zeggen dat er wel wat ruimte is voor minder; zonder dat het meteen helemaal ophoudt.
 
Ach ja, eigenlijk is het hoog tijd dat we de auto meer als gereedschap gaan zien in plaats van knuffelblik. Moedertje natuur zal ons zeer zeker dankbaar zijn als we wat meer met natuurbehoud in het achterhoofd gaan bouwen.
 
Nouja niet meer aan moderne auto's kunnen sleutelen klopt ook niet helemaal.
Tuurlijk voor een normaal persoon is het niet rendabel, maar met een professionele uitleeskast kun je op het gebied van onderhoud eigenlijk alles wel.
Komt wel bij dat je een investering van ongeveer 1000 euro moet doen. Maar ik kan in principe aan alle auto's sleutelen en alle normale service taken uitvoeren die nodig zijn.
Zoals electronische handremmen in service modus zetten, om de blokken en schijven te vervangen, om even een voorbeeld te noemen.

Met modernere auto's heb je ook een stukje software nodig, ipv alleen wat hand gereedschap.

Ik werk zelf bij een renault dealer, er is gratis sofware voor deze auto's beschikbaar waarmee ik nog meer mee kan dan de software van renault zelf.

Dus niet meer aan modernere auto's kunnen sleutelen klopt niet helemaal.
 
rke zei:
Ach ja, eigenlijk is het hoog tijd dat we de auto meer als gereedschap gaan zien in plaats van knuffelblik. Moedertje natuur zal ons zeer zeker dankbaar zijn als we wat meer met natuurbehoud in het achterhoofd gaan bouwen.

Nee, niet mee eens. Waarom? omdat we worden doodgegooid met reclames over EV's en milieu gezanik? Bouwen van windmolenparken, zonneweides...de natuur redden ten koste van de natuur? Dat sociaal verantwoord gedrag kan mij gestolen worden. Over alles nadenken wat je doet, want stel je voor wat anderen er van denken...typisch iets van deze tijd...

Veel mensen op dit forum rijden een auto omdat ze er een bepaalde passie voor hebben. Voor de techniek, ontwerp, rij eigenschappen etc.

Als het zover is, zijn er synthetische brandstoffen die onze klassiekers en youngtimers voortstuwen, en is het ICE wagenpark al zo uitgedund en vervangen door waterstof auto's, dat die 100.000 wagens in NL geen significant effect zullen hebben op het klimaat, wat trouwens toch doet wat het wil, al miljoenen jaren.
 
Quatrelle zei:
.... en is het ICE wagenpark al zo uitgedund en vervangen door waterstof auto's, dat die 100.000 wagens in NL geen significant effect zullen hebben op het klimaat, wat trouwens toch doet wat het wil, al miljoenen jaren.

Kop-in-Zand-800x456.jpg
 
Quatrelle zei:
Als het zover is, zijn er synthetische brandstoffen die onze klassiekers en youngtimers voortstuwen, en is het ICE wagenpark al zo uitgedund en vervangen door waterstof auto's, dat die 100.000 wagens in NL geen significant effect zullen hebben op het klimaat, wat trouwens toch doet wat het wil, al miljoenen jaren.

Eindelijk iemand die de waarheid durft schrijven:
wist je trouwens dat God Eva heeft geschapen uit een rib van Adam,
dat de zon rond de aarde draait en niet andersom
en dat de aarde vlak is?
o_O
 
"Toekomst 'ronkende' oldtimers onzeker door gebrek aan kundige monteurs"

"Zo'n 200.000 rijden er nog op de Nederlandse wegen: oldtimers. Oftewel auto's van 30, 40 jaar oud en in een enkel geval nog ouder. Liefhebbers kijken er verlekkerd naar, maar er dreigt een groot probleem; er zijn te weinig mensen om deze klassieke voertuigen te repareren en te renoveren. ..."

https://nos.nl/artikel/2439825-toekomst-ronkende-oldtimers-onzeker-door-gebrek-aan-kundige-monteurs
 
er zal inderdaad een schifting komen tussen de liefhebbers (die er ook tijd,geld en wat ruimte voor over hebben) en de knakenrijders. Er zal ook een schifting komen tussen de museumstukken en de gewone doorrijders. Zelf rij ik ook regelmatig met een 49 jaar oude Dyane. 7 jaar gelden de keus gemaakt om met deze auto jaar rond te gaan rijden, ook in de winter. Daarom heb ik hem wel compleet gegalvaniseerd / verzinkt en voorzien van moderne techniek met behoud van oude elementen ( gasplank bv). Natuurlijk vraag ik me ook af hoe het op termijn verder gaat met de aanvoer van brandstof. Nu tank ik gewoon de e5 benzine, die is wel wat duurder maar is wel het behoud van het brandstof systeem en het boxerblokje. Sleutelen doe ik voor een gedeelte zelf, heb daar ook de ruimte voor maar soms besteed ik het ook uit aan een specialist. Er zijn wel elektrificatie pakketten maar die zijn nog erg duur. De Dyane is natuurlijk vrijgesteld van wegenbelasting maar met de blauwe platen mag ik ook in heel Europa alle milieuzones in zonder aflaat stickers te moeten aanschaffen. Nog een maand en dan is de Dyane ook vrijgesteld van A.P.K en ik ben dan ook heel benieuwd hoe ze dat gaan doen met rekening rijden straks ( een Dyane / eend is niet zo wind en water dicht) Ik vermoed dat net als bij de invoering van de katalysator er gewoon een datum wordt getrokken en vanaf die datum moeten alle auto's aan een registratiekastje / module kaart die bij apk kan worden uitgelezen. Alles voor die datum wordt gewoon vrijgesteld want dat is niet goed te handhaven... Bij nieuwere auto's wordt dan de elektronische kilometerteller uitgelezen..

Ik heb een auto om mee te rijden en te genieten, als gevolg daarvan heb ik een plank vol fotoboeken van alle reizen die ik er mee heb gemaakt.
 
Tekort aan goed opgeleid personeel is er tegenwoordig in bijna elke technische branche en daarop zijn oldtimergarages natuurlijk geen uitzondering. Dus om daar nou een speciaal nieuwsitem van te maken... je zou bijna denken dat het eigenlijk is bedoeld om oldtimerbezit te ontmoedigen of ombouw tot EV te promoten.
 
Volt zei:
"Toekomst 'ronkende' oldtimers onzeker door gebrek aan kundige monteurs"

"Zo'n 200.000 rijden er nog op de Nederlandse wegen: oldtimers. Oftewel auto's van 30, 40 jaar oud en in een enkel geval nog ouder. Liefhebbers kijken er verlekkerd naar, maar er dreigt een groot probleem; er zijn te weinig mensen om deze klassieke voertuigen te repareren en te renoveren. ..."

https://nos.nl/artikel/2439825-toekomst-ronkende-oldtimers-onzeker-door-gebrek-aan-kundige-monteurs

Blijkbaar is de komkommertijd weer aangebroken bij de NOS en grijpen ze weer alles aan voor de paginavulling.:confused:

Het merendeel van de oldtimerrijders kent z'n auto beter als de doorsnee garagemonteur en heeft z'n handen ook niet verkeerd om staan, wat het doorsnee onderhoud betreft zullen de meeste oldtimers niet zo vaak in een garagebedrijf komen te staan.
Daarnaast zijn er vele merkenclubs waar de kennis en sleutelvaardigheid ook gewoon aanwezig is, het internet heeft de speurtocht naar onderdelen inmiddels ook al een heel stuk gemakkelijker gemaakt, en er zijn nog vele bedrijven die gespecialiseerd zijn in onderhoud, revisie en restauratie van de oldtimers.
Voor het laatste zal de oldtimerrijder echter aardig in de buidel moeten tasten, de tijd dat je voor een habbekrats nog piekfijn werk kreeg afgeleverd ligt inmiddels al ver achter ons... werkplaatstarieven zijn overal gewoon torenhoog en het zijn nogal tijdrovende klusjes.
En brandstofprobleem: er bestaat zoiets als Aspen4, daar lopen de oldtimer benzinestokertjes nog beter op als op die rubber vretende kwastenreiniger die tegenwoordig als benzine verkocht wordt... en als die Aspen4 te duur is kun je na wat aanpassingen ook nog kiezen voor LPG als brandstof.

Een ombouw naar elektrische aandrijving is wat mij betreft ook gelijk einde oldtimerstatus... dat is net zoiets als een modern gebouw waar voor de show een monumentale gevel aan vast geknoeid is, kortom definitief verpest erfgoed.
 
Muddy Bandit zei:
929V6 zei:
Nou ja, geen interesse.... eerst nog even platjagen in een autorodeo of bangerrace. En dan blijkt zo'n ding ineens toch wel leuk om aan te sleutelen...

Prima toch?... zo ben ik (en vele anderen) ook ooit eens begonnen, de gestripte donorauto en de cross/banger gaan prima samen.
Ik merk hier in de omgeving trouwens dat er onder de jongere generatie (20-30 jaar) ook nog best wel wat interesse is in de oude(re) auto als hobby-auto, en die zijn er echt wel serieus op een goede manier mee bezig.... diverse Duitse merken, Volvo model "schoenendoos" en japanse sportwagentjes uit de jaren '80/'90' in nette staat zie ik hier regelmatig gereden door de jongere liefhebbers.
M'n zoon rijdt nu ook al bijna 4 jaar met een auto waarin hij in z'n kinderjaren op de achterbank moest zitten:), en daar heeft hij ook veel meer lol aan als die luxe leasebak van z'n werkgever.

Volgens mij is er onder de 'jeugd' nog hartstikke veel interesse in auto's, motoren en ander spul waar een verbrandingsmotor in zit. Althans, op YouTube zijn er verschillende vloggers die heel leuke auto- en motorgerelateerde content maken, en die trekken heel veel views.
 
Muddy Bandit zei:
Volt zei:
"Toekomst 'ronkende' oldtimers onzeker door gebrek aan kundige monteurs"

"Zo'n 200.000 rijden er nog op de Nederlandse wegen: oldtimers. Oftewel auto's van 30, 40 jaar oud en in een enkel geval nog ouder. Liefhebbers kijken er verlekkerd naar, maar er dreigt een groot probleem; er zijn te weinig mensen om deze klassieke voertuigen te repareren en te renoveren. ..."

https://nos.nl/artikel/2439825-toekomst-ronkende-oldtimers-onzeker-door-gebrek-aan-kundige-monteurs

Blijkbaar is de komkommertijd weer aangebroken bij de NOS en grijpen ze weer alles aan voor de paginavulling.:confused:

Het merendeel van de oldtimerrijders kent z'n auto beter als de doorsnee garagemonteur en heeft z'n handen ook niet verkeerd om staan, wat het doorsnee onderhoud betreft zullen de meeste oldtimers niet zo vaak in een garagebedrijf komen te staan.
Daarnaast zijn er vele merkenclubs waar de kennis en sleutelvaardigheid ook gewoon aanwezig is, het internet heeft de speurtocht naar onderdelen inmiddels ook al een heel stuk gemakkelijker gemaakt, en er zijn nog vele bedrijven die gespecialiseerd zijn in onderhoud, revisie en restauratie van de oldtimers.
Voor het laatste zal de oldtimerrijder echter aardig in de buidel moeten tasten, de tijd dat je voor een habbekrats nog piekfijn werk kreeg afgeleverd ligt inmiddels al ver achter ons... werkplaatstarieven zijn overal gewoon torenhoog en het zijn nogal tijdrovende klusjes.
En brandstofprobleem: er bestaat zoiets als Aspen4, daar lopen de oldtimer benzinestokertjes nog beter op als op die rubber vretende kwastenreiniger die tegenwoordig als benzine verkocht wordt... en als die Aspen4 te duur is kun je na wat aanpassingen ook nog kiezen voor LPG als brandstof.

Een ombouw naar elektrische aandrijving is wat mij betreft ook gelijk einde oldtimerstatus... dat is net zoiets als een modern gebouw waar voor de show een monumentale gevel aan vast geknoeid is, kortom definitief verpest erfgoed.
Dit is meer je kop in het zand steken voor de feiten dan dat het iets te maken heeft met komkommertijd. Er is al jaren een te kort aan monteurs en voor oldtimers is het helemaal lastig, de monteurs die er zijn kunnen geen motorreviseren en al dat soort werkzaamheden, leuk dat er bij een club gesleuteld kan worden maar dat maakt je geen volwaardig monteur.
 
Dat heeft niets met kop in het zand steken te maken.
Er is in alle branches een chronisch gebrek aan werklieden die nog met de handen willen en kunnen werken, dat heeft totaal niets specifiek met de oldtimerbranche te maken maar is een algemeen gegeven in het ambachtelijke bedrijfsleven... dus volgende week weer een gelijkwaardig NOS artikel over het gebrek aan installateurs, en die week daarop nog een artikel over bouwvakkers en volgende maand over hoveniers?

En voor het gebrek aan werklieden steek ik m'n kop echt niet in het zand, ik zie al enkele decennia dat we in Nederland voor het handwerk steeds meer afhankelijk gaan worden van arbeidskrachten vanuit het buitenland.
Men wil tegenwoordig niet meer een ambacht leren, en de huidige moderne scholen (lees "leerfabrieken" ) zijn ook totaal niet meer gericht op het leren van een beroepsgericht ambacht.
Doorstuderen tot je 30e, en dan maar hopen dat je gelijk een topbaan ergens in de ICT vind waar je zonder enige vorm van praktijkervaring direct op directieniveau binnen kunt stappen om je studieschulden z.s.m. weer af te lossen.
En dan laten we het maar niet verder hebben over de vaak bedroevende arbeidsmentaliteit van een fors deel van de huidige verwende schoolverlaters, het besef dat een inkomen nog wel verdient moet worden en absoluut geen aanwezigheidsgift is ontbreekt bij velen al volledig.
En dat probleem los je 1-2-3 echt niet op... daarvoor zal er enerzijds een stevige mentaliteitsverandering nodig zijn, en anderzijds zal daarvoor een zeer forse wijziging in het onderwijsstelsel gerealiseerd moeten worden waar weer plaats is voor een stukje persoonlijke begeleiding.
Breng die ouderwetse praktijkgerichte ambachtsscholen maar weer terug in het leerstelsel, dan krijgen we weer wat meer vaklieden en wat minder afvallers die met een gesubsidieerd rugzakje of Wajongstempeltje in de maatschappij gedumpt worden.
 
Muddy Bandit zei:
Breng die ouderwetse praktijkgerichte ambachtsscholen maar weer terug in het leerstelsel, dan krijgen we weer wat meer vaklieden en wat minder afvallers die met een gesubsidieerd rugzakje of Wajongstempeltje in de maatschappij gedumpt worden.

Precies dat!
Ik heb twee jaar lang als assistent/docent het vak Technologie mogen geven op het vmbo. Bij dat vak leerden de 3e en 4e klassers allerlei zaken die hoorden bij het profiel dat ze hadden gekozen. Om als voorbeeld te noemen: schakeschema's leren lezen en die in de praktijk uitvoeren, de werking van domotica, graveermachines programmeren (en fysiek ook onderhouden).

Dat was echt heel goed! Leerlingen kwamen zo in contact met fysiek leren. Niet alleen maar theorie. Helaas is het vak later opgeheven...

Ik sluit niet uit dat, wanneer ik ooit het onderwijs zou verlaten, nog een ander ambachtsgericht vak zou willen leren. Techniek intersseert me, maar een tuin aanleggen ook...
 
Muddy Bandit zei:
rke zei:
Over 10 jaar is deze software nergens meer beschikbaar en zal je een alternatief moeten verzinnen voor het hele netwerk in zo'n 2020-auto. En dat is op dat moment een oud, afgeschreven barrel.

Dat gat in de markt is in de beginjaren van deze eeuw al opgevuld door ACtronics, daar maken/repareren/reviseren/programmeren ze eigenlijk alle soorten auto-elektronica.
Dit bedrijf is een heel mooi voorbeeld van hoe een tak van een lokaal auto-demontagebedrijf zichzelf in een recordtempo heeft ontwikkeld en gespecialiseerd in de auto-elektronica, ze werken inmiddels al internationaal.
Dit soort voorbeelden laten zien dat je twee groepen hebt: de "doem!" roepers en de "doen!" roepers die een kans zien. Ook voor brandstoffen kan ik me voorstellen dat er een moment komt dat het loont ombouwkits te verlopen voor alternatieve ("circulaire") brandstoffen, en dat het voor de echte liefhebber loont daarin te investeren. Voor de meeste praktische problemen ...kuch "uitdagingen" wordt wel wat bedacht, ook in de liefhebbers hoek. En van de olieproducten zijn we voorlopig niet af, dus ik vermoed dat de meesten hier de laatste pomp niet zien sluiten.
 
Volt zei:
"Toekomst 'ronkende' oldtimers onzeker door gebrek aan kundige monteurs"

"Zo'n 200.000 rijden er nog op de Nederlandse wegen: oldtimers. Oftewel auto's van 30, 40 jaar oud en in een enkel geval nog ouder. Liefhebbers kijken er verlekkerd naar, maar er dreigt een groot probleem; er zijn te weinig mensen om deze klassieke voertuigen te repareren en te renoveren. ..."

https://nos.nl/artikel/2439825-toekomst-ronkende-oldtimers-onzeker-door-gebrek-aan-kundige-monteurs

Nou niet alleen oldtimers hoor, als je je moderne auto naar de garage brengt moet je ook blij zijn dat je deze maand nog geholpen wordt....
Laatst nog een woonwinkelwarenhuis hier die de deuren al om vier uur dicht deed omdat er geen personeel is.
Het dorpstankstation (met LPG) die smiddags ook al vroeg de deur dicht doet omdat ....idd geen personeel.
Ik moet er niet aan denken dat straks mijn cv stuk gaat ofzo iets.
 
Het probleem zal niet zijn dat er geen brandstof (of alternatief) meer te krijgen zal zijn. Het probleem zal zijn dat dat spul dan onwijs duur zal zijn.
Een jerrycan van 25 liter gaat dan gewoon 100 tot 200 euro kosten. Dan wordt het wel een ontzettend prijzige hobby.
 
Terug
Bovenaan