Bruto loon voor toeslagen.

rke zei:
En, niet te vergeten, een eigen huis heeft waarde. Zie het als een belegging die bruikbaar is om in te wonen.

Voor die verbouwing: praat met een bouwkundige. Een draagmuur vervangen door een balk kost stevig geld omdat de klant vaak wil dat er een koofje omheen gemept wordt. En de vloer moet uitgepakt. En, en, en...

Van alle kosten die we gemaakt hebben bij de verbouwing van vorig jaar vond ik juist de kosten van zo'n balk best meevallen.

Ik heb zelf het sloopwerk gedaan. Gespecialiseerd bedrijf kwam langs om het laatste deel van de muur netjes recht af te zagen, koste 200eu dacht ik.
Aannemer heeft een H-balk geplaatst over een lengte van 3,5 meter, deze koste iets van 300eu. Plaatsen was een fluitje van een cent, wel alles even goed ondersteund uiteraard.

Muur netjes afwerken en verlaagd plafond doortrekken moest wel gebeuren, maar dat moest sowieso al aangezien de rest ook open lag.

Kortom, viel mij reuze mee. Als je, zoals ons, toch al bezig bent zijn dat de kosten (relatief gezien) niet.
 
Total Loss zei:
Je zou nooit moeten twijfelen tussen huren of kopen, als het kan gewoon altijd kopen. ..

Daar kan ik het nog niet helemaal mee eens zijn... als je moeite hebt met sparen en de gewoonte hebt om continu op de laatste cent te leven dan kun je maar beter blijven huren.
Reservepotjes opbouwen is namelijk wel een vrij essentieel iets bij een koophuis naast het aflossen van de hypotheek: als er eens wat kapot gaat, versleten is of onderhoud nodig heeft dan moet daar wel geld beschikbaar voor zijn om het te herstellen.
Ik kijk regelmatig op Funda naar het woningaanbod en de vraagprijzen hier in de regio, het valt mij al een paar jaar op dat er in de oudere (jaren '70-'00) aangeboden woningen steeds meer achterstallig onderhoud/lapwerk zit en er regelmatig CV-ketels enz. op leasebasis aanwezig zijn, terwijl het interieur op de foto's vreemd genoeg wel weer één en al luxe en allerlei nieuw spul in dure merken laat zien.
 
Huren blijft uiteindelijk een kostenpost. Je betaalt voor woongenot, maar de centjes ben je kwijt. Als je dat niet erg vindt, is huren prima. Je hebt dan immers ook de zorg niet voor onderhoud. Zakelijk werkt dat net zo. Een pand goed onderhouden is in feite een vak. Er zijn veel ondernemers die daar geen zin in of verstand van hebben, zij huren met hun bedrijf gewoon een locatie. De vastgoedeigenaar heeft er wel zijn vak van gemaakt en verdient daar zijn brood mee. Zo kun je er als particulier ook naar kijken. Jij focust je dan op andere zaken in plaats van je bezig te houden met vastgoedonderhoud en aanverwante zaken.
 
Nico GTR zei:
Ik had een heel mooi klushuis gevonden, maar dat was meer werk en geld aan het kosten toen ik daar rondliep dan een 2 delige verbouwing waar ik mijn pijlen op had gezet.
Het verschil tussen woonbaar maken en de renovatie zat niet veel verschil meer tussen.

Zaken als kozijnen en het evt. vernieuwen van de badkamer kon wachten. Maar er zat geen keuken in, het elektrische systeem vond ik qua stoppenkast al te gedateerd, maar dat was nog netjes. Boven waren alle contactpunten verkoold (ergo moest nieuw anders niet veilig) een aantal verwarmingsbuizen waren aan vervanging toe en de toestroom verbaasde me nog het meeste...
Oudere stellen die al direct een aannemer mee hadden en er gewoon groot geld voor wilden neerleggen. Ik durf veel zelf en ik kan ook wel wat maar dragende muren slopen of een huis helemaal renoveren zag ik qua oplopende kosten niet zo zitten.

Ook een ander appartement wat iets beter lag voor mijn vriendin was van die leest geschoeid, maar toen ik al erover begon te sputteren dat ik voor de zaken als de badkamer en de keuken om maar even los te laten dat de huidige huurder een roker was, iets van de prijs af wilde....kreeg ik al direct te horen van de makelaar dat er in de prijs van de eigenaresse weinig zat.
Ik wil daar niet de komende 10 jaar zitten met een hypotheek en iets onverkoopbaars. Ja een pandje opknappen, waarde vermeerderen en over 4 a 5 jaar met een leuke spaarpot zoeken naar iets echt moois in Brabant zie ik het meeste zitten. Maar dat lijkt best lastig, en dat geloof ik dan ook wel.
Als je toch een huurder hebt die grof geld betaald en akkoord gaat met een keuken uit de jaren 70, zou ik ook niet zo happig zijn om snel te verkopen, mits je zelf lekker zit natuurlijk.
En dat prijsverschil bestaat dus amper. Wat is dan erger, 900 euro per maand met zijn 2 in een woning die lekker ligt voor ons allebei qua reistijd, mooie locatie, lekker rustig, nieuw en alles schoon. Of iets kopen voor een hypotheek van bijna 500, een kosten koper van 7k uiteindelijk na aftrek van alle belastingposten?
Ik betaal nu voor mijn 25 m2 in Eindhoven ook 402 euro, dat is woningbouw voor studenten en bof ik behoorlijk mee. Maar ja daar moet ik begrijpelijkerwijs ook uit. En dan is 900 in mijn ogen niet overdreven geprijsd. Zeker niet voor 90 m2 en alles keurig nieuw en goed bereikbaar.

Over reistijd trouwens, ik heb getekend bij een detacheerder voor een "talent development program". Ook omdat ik nog niet helemaal weet hoe ik mijn carrière wil indelen en ik hiermee ook de kans krijg om vertrouwd van baan te wisselen en wat leuke cursussen kan volgen naar eigen inzicht. Dus mijn werk kan in Eindhoven, Tilburg, Den Bosch zijn, maar ook evt. Maastricht of Born. Waarbij ik dan als onderdeel van de soft skills training ik een keer in de maand naar Amsterdam moet.

Klinkt goed Nico. Lekker breed oriënteren in het begin. Leer je veel van en het is heel leuk. Bij die fase lijkt huur ook het beste te passen. Die investering in een huis komt wel als je echt weet waar je een beetje landt. Tegen die tijd verdien je ook weer wat meer, dus dat geeft dan ook weer wat ruimte.
 
Muddy Bandit zei:
Total Loss zei:
Je zou nooit moeten twijfelen tussen huren of kopen, als het kan gewoon altijd kopen. ..

Daar kan ik het nog niet helemaal mee eens zijn... als je moeite hebt met sparen en de gewoonte hebt om continu op de laatste cent te leven dan kun je maar beter blijven huren.
Reservepotjes opbouwen is namelijk wel een vrij essentieel iets bij een koophuis naast het aflossen van de hypotheek: als er eens wat kapot gaat, versleten is of onderhoud nodig heeft dan moet daar wel geld beschikbaar voor zijn om het te herstellen.
Ik kijk regelmatig op Funda naar het woningaanbod en de vraagprijzen hier in de regio, het valt mij al een paar jaar op dat er in de oudere (jaren '70-'00) aangeboden woningen steeds meer achterstallig onderhoud/lapwerk zit en er regelmatig CV-ketels enz. op leasebasis aanwezig zijn, terwijl het interieur op de foto's vreemd genoeg wel weer één en al luxe en allerlei nieuw spul in dure merken laat zien.

Wat jij hier beschrijft is de grote valkuil van huren en lenen.

Huren en lenen zijn twee varianten van geld voorschieten met de bedoeling dat degene die het geld voorschiet een bedrag terug krijgt. Zoiets als de rente van spaarbanken. Bij lenen wil de geldverstrekker het bedrag aan het eind van de looptijd terug hebben, bij huren krijgt de geldverstrekker het onderpand terug.

Als we het over een huis hebben, hebben we het ook over huren en lenen. Vroeger was er een "aflossingsvrije hypotheek" waarbij met de hypotheeknemer werd afgesproken dat de volledige restschuld aan het eind van de hypotheek open bleef staan. In feite is dat huren waarbij het huis in bezit blijft van de bank - als onderpand van de hypotheek. maar het huis. Een annuïteiten of lineaire hypotheek is een constructie waarbij je uiteindelijk het huis afbetaald hebben.

Een paar dingen spelen nog meer mee bij een huis kopen. Een lineaire hypotheek is vrijwel onbetaalbaar voor starters maar je begint wel vanaf de eerste betaling met aflossen van de schuld terwijl je bij een annuíteiten hyportheek de eerste jaren vooral rente betaalt en in de laatste jaren (ongeveer de laatste zeven) de aflossing pas aan bod komt. Naast dit geneuzel speelt de roverheid een grote rol. Huren via een organisatie is duur dankzij belastingen, huren biedt het voordeel van onderhoud door verhuurder, huren biedt de mogelijkheid van snel opzeggen (behalve in Belgie), kopen middels hypotheek wordt middels renteaftrek scheefgetrokken richting annuïteiten en tussendoor speelt ook nog de rente-van-bank en box-3-bijtelling.

Naast dit alles speelt ook het boven-je-stand leven een rol. Moderne social media nodigen uit tot het tonen van plaatjes. Plaatjes van je nieuwe waggie, plaatjes van de nieuwe keuken en meer van dat soort plaatjes. Meer in het algemeen: plaatjes die jaloersmakend zijn. Omdat mensen graag plaatjes plaatsen en niet iedereen zijn waggie tot het allerlaatste schroefje wil oppoetsen, moet je als lui mens de toevlucht nemen tot plaatjes van de nieuwe keuken. Het plaatje van de nieuwe cv-ketel geeft hooguit een "like", het plaatje van de nieuwe keuken geeft "likes" van de hele familie en de helft van de hockey-club. Wat het daarbij nog minder overzichtelijk maakt is dat veel huur- of leenconstructies vermomd worden met hippe kreten. Je huurt geen auto meer, je leased er een. Je leent niet meer voor een telefoon, je neemt een all-in contract. Je koopt geen software en computers meer, je kiest een app(licatie) "in tha cloud", software en computer in beheer bij een ander.

Met alle vormen van lenen of huren is er een derde partij. De partij die het product levert, de partij die het product afneemt en de partij die het geld verstrekt. Voor woonhuizen is het nodige wettelijk geregeld maar iedereen kent wel het tussentijds bijstellen van het tarief van een app. Bij huur is er ook de derde partij die bepaalt hoe het onderhoud wordt gedaan. Bij een eigen huis kan je zelf de buitenboel verven, bij een huurhuis is dat in opdracht van de huiseigenaar.

En daar is niets mis mee tot het moment dat jij het onderhoud anders wil. Bijvoorbeeld, ene Nico wil graag zijn wat oudere auto in tiptop-super conditie houden. Een verhuurder zou zoiets niet doen want zakelijk (niet financieel) gezien is het voordeliger niets aan die auto te doen en te wachten tot hij instort. Zodat er over een paar jaar een andere bolide met ander huurcontract kan worden geleverd waarbij de reclameboys direct uitgebreid de kans krijgen het nieuwste, zinvolle speelgoed te slijten.
Neem de telefoon, wie heeft er nog een Apple 4 ? Zwaar outdated, je kan er nog net mee bellen - en dat is toch eigenlijk ook de functie van een telefoon.....

Je ziet het ook bij leaseauto's. Het is bekend dat de onderhoudsinterval tegenwoordig bij voorkeur erg lang gekozen wordt. Je zou op basis van het in goede conditie houden kunnen denken aan een kortere onderhoudsinterval. Maar aan vaker onderhoud wil de leasemaatschappij niet beginnen, er zijn tegenwoordig zelfs leasemaatschappijen die bij voorkeur alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud laten uitvoeren (Rijdt het barrel nog? Ja, doorcrossen met dat wrak...). .
Puur financieel gezien een goede keuze, het leeuwendeel van het tweedehands kopend publiek koopt puur op basis van leeftijd en kilometerstand, niet op basis van kwaliteit van onderhoud. Dat geeft dus een marktwaarde aan het eind van het contract die maar weinig afhangt van het gepleegde onderhoud terwijl juist dat onderhoud een hele grote factor is in de levensduur van een auto. Je zou, als pure business-leek, verwachten dat onderhoud in waardering in de tweedehands markt wel meespeelt maar het blijkt dat mensen daar bitter weinig aandacht aan schenken.

Met huizen zie je hetzelfde. De woning met een keurig onderhouden jaren-90 keuken, boeren-plavuizen vloer en nette staat van onderhoud wordt veel minder gewaardeerd dan de woning met hypermoderne state-of-the-art keuken, hippe laminaatvloer en slecht onderhoud. Terwijl je in de eerste woning veel lagere operationele kosten kan hebben dan in de tweede.

Ik noem dat het Truus en Bep verschijnsel. Zolang tante Truus en buurvrouw Bep niet per direct OMG roepen zodra er plaatjes op Instagram verschijnen is het niet goed.
 
funf zei:
Huren blijft uiteindelijk een kostenpost. Je betaalt voor woongenot, maar de centjes ben je kwijt. Als je dat niet erg vindt, is huren prima. Je hebt dan immers ook de zorg niet voor onderhoud. Zakelijk werkt dat net zo. Een pand goed onderhouden is in feite een vak. Er zijn veel ondernemers die daar geen zin in of verstand van hebben, zij huren met hun bedrijf gewoon een locatie. De vastgoedeigenaar heeft er wel zijn vak van gemaakt en verdient daar zijn brood mee. Zo kun je er als particulier ook naar kijken. Jij focust je dan op andere zaken in plaats van je bezig te houden met vastgoedonderhoud en aanverwante zaken.
In de basis heb je gelijk hoor, maar daar zou ik wel een toevoeging aan willen doen. Een pand goed onderhouden is inderdaad een vak, maar de meeste vastgoedeigenaren hebben daar zelf ook geen kaas van gegeten. Die zetten dat ook allemaal extern weg, niet alleen het fysieke werk zelf maar ook de inspecties en onderhoudsplanningen. Veel (grootschalig) vastgoed dat in de verhuur wordt gezet is in handen van pensioenfondsen of investeringsclubs. Voorheen ging dat eigenlijk alleen om zakelijk vastgoed, maar je ziet de laatste tijd dat ook seriematige woningbouw interessant wordt. Woningcorporaties mogen niet meer in de vrije sector actief zijn, dat 'gat' wordt nu opgevuld door andere marktpartijen die er wel brood in zien.
 
funf zei:
Klinkt goed Nico. Lekker breed oriënteren in het begin. Leer je veel van en het is heel leuk. Bij die fase lijkt huur ook het beste te passen. Die investering in een huis komt wel als je echt weet waar je een beetje landt. Tegen die tijd verdien je ook weer wat meer, dus dat geeft dan ook weer wat ruimte.

Zeker leuk! maar ik vind het wel lastig van tijd tot tijd, want wat is huiswaarde, daar doet gevoel ook wat mee, als het al niet als een fijne plek voelt als je binnen loopt, is dat dan de jaren erna wel zo? En hoe verkoop je het over een tijdje.....
Dus inderdaad dat huren nu de lichte voorkeur geniet boven kopen, met inachtneming uiteraard dat als er iets leuks kan opduiken we zomaar nog daarvoor kunnen gaan, maar goed, dat is het plaatje de tijd zal het leren.

Ik ben wel door de eerste "ronde" om het zo maar te noemen heen maar ze willen wat meer gegevens om zeker te zijn dat ik serieus ben gok ik, vanwege het corona, dus ben benieuwd. Werkgeversverklaring voordat ik in dienst treed krijgen is ook wel apart. :p
 
Ik hoop dat je proeftijd, die je ongetwijfeld hebt, geen roet in het eten gooit.......

Voor een hypotheek aanvraag is het namelijk zo dat je geen hypotheek krijgt zolang je proeftijd nog loopt, ook al is er daarna sprake van een vast contract. Been there done that....
Ik gok dat je werkgever een werkgeversverklaring ook pas na verstrijken van de looptijd wil geven....

Misschien dat het voor huur iets anders werkt
 
B Real zei:
Ik hoop dat je proeftijd, die je ongetwijfeld hebt, geen roet in het eten gooit.......

Voor een hypotheek aanvraag is het namelijk zo dat je geen hypotheek krijgt zolang je proeftijd nog loopt, ook al is er daarna sprake van een vast contract. Been there done that....
Ik gok dat je werkgever een werkgeversverklaring ook pas na verstrijken van de looptijd wil geven....

Misschien dat het voor huur iets anders werkt

Dat hoop ik ook ja....

Ja voor huur verschilt enorm met welke organisatie je te maken hebt. :rolleyes: echt super vervelend. Ik had me ook voorgenomen me hier niet op dit moment al zo druk over te maken. maar ja dan zie je ineens wat he.
 
Tja volgens mij is een verhuurder redelijk vrij aan de eisen die men stelt, bij een hypotheek ben je veel meer gebonden aan wat de wetgever er van vind (en eventueel aanvullend nog wat de NHG er mee mag/wil). Dat is enerzijds een voordeel, omdat een verhuurder dan flexibeler kan zijn op bepaalde punten. Maar het is mogelijk ook een nadeel, omdat je niet weet waar je aan toe bent. Elke verhuurder kan z'n eigen eisen verzinnen.
 
Als je veel zelf kan doen zitten de grote kosten in keuken en sanitair. Denk dat op een budget van 80.000 die wij hadden, circa 40% daaraan is besteed. Waarbij wij een hele rigoureuze verbouwing hebben gedaan waarbij de hele benedenverdieping inclusief vloer en plafond gestript zijn. 8 meter muur is verplaatst en ongeveer een zelfde hoeveelheid muur is verwijderd. Om een beeld te geven we zijn van 7 naar 3 binnendeuren gegaan op de benedenverdieping.
 
Vin cent zei:
Om een beeld te geven we zijn van 7 naar 3 binnendeuren gegaan op de benedenverdieping.

Dat snap ik nooit zo goed. Je ziet op Funda veel van die doorgebroken verdiepingen en verwijderde deuren. Ik begrijp best dat het met de huidige mode van in elkaar doorlopende ruimtes allemaal heerlijk ruim lijkt. Maar het betekent ook dat je in het stookseizoen alles moet verwarmen, want je kunt niet even de verwarming uitzetten in de ruimtes waar je niet in bent. Zeker als er vanuit de woonruimte een open doorgang naar de bovenverdieping is, stook je echt onnodig veel (want warmte stijgt) als daar niet ook de hele tijd mensen aanwezig zijn.

Hetzelfde geldt voor vides en ruimtes met hoogtes van bijv. 5 meter. Ziet er prachtig uit, maar al die warmte die tegen het plafond hangt, daar heb je helemaal niets aan.

Natuurlijk zijn moderne huizen goed geïsoleerd, maar bij oudere huizen is dat niet altijd zo en het blijft een feit dat je vooral ook stookt voor de kat z'n @#$%&*.
 
Carkiller zei:
Ik zie het andersom. Eerst huren, alles blijft stabiel qua relatie en inkomen dan gaan kijken voor koop.

Zo zie ik het ook. Ik zou als je net in een relatie zit (geen idee of dat op Nico van toepassing is hoor) en net een nieuwe baan zeker nog niet gaan kopen. Zo doe ik het ook. Eerst huren, hard sparen kijken of de relatie goed blijft en je inkomenszekerheid hebt. Ik heb het in mijn omgeving vaak genoeg mis zien gaan op relatiegebied, vlak nadat er een huis werd gekocht. En inkomenszekerheid in Corona-tijd moet je ook maar net gegeven zijn.
 
Tydelyck zei:
(...) want je kunt niet even de verwarming uitzetten in de ruimtes waar je niet in bent.

Dat kan toch juist wel, met die thermostaten die per ruimte de temperatuur kunnen regelen?
 
Bentley Arnage zei:
Carkiller zei:
Ik zie het andersom. Eerst huren, alles blijft stabiel qua relatie en inkomen dan gaan kijken voor koop.

Zo zie ik het ook. Ik zou als je net in een relatie zit (geen idee of dat op Nico van toepassing is hoor) en net een nieuwe baan zeker nog niet gaan kopen. Zo doe ik het ook. Eerst huren, hard sparen kijken of de relatie goed blijft en je inkomenszekerheid hebt. Ik heb het in mijn omgeving vaak genoeg mis zien gaan op relatiegebied, vlak nadat er een huis werd gekocht. En inkomenszekerheid in Corona-tijd moet je ook maar net gegeven zijn.

Plus wat daar nog bij komt is dat als je na gaat denken je ook je "erfenis" (als bijna 25 jarige) moet regelen. Koop je namelijk samen een huis is dat prima op geschrift, maar zodra ik dan mocht komen te overlijden zonder dat je verder iets hebt vastgelegd gaat jouw deel naar je familie, dus mijn ouders in dit geval.
Op modelauto's vond mijn vriendin dat geen slecht plan geloof ik. :p maar dan nog.....het is niet waar je dan mee te maken wilt hebben.

En ik ben een behoorlijke romanticus dus ik wil graag wel een keertje op de juiste manier gewoon dingen regelen en tuurlijk, niks mis met een samenlevingscontract maar....nou ja.
 
funf zei:
Tydelyck zei:
(...) want je kunt niet even de verwarming uitzetten in de ruimtes waar je niet in bent.

Dat kan toch juist wel, met die thermostaten die per ruimte de temperatuur kunnen regelen?

Daarvoor heb je geen thermostatische kraan nodig, dat kan ook met een draaiknop. Maar het wegstromen van de warmte houden die niet tegen. Ik heb zelf een kamer op een lagere verdieping die ik niet warm krijg als de deur open staat die verbinding geeft naar de eveneens verwarmde kamer erboven. Doe ik de deur dicht, dan is het geen probleem.
 
Nico GTR zei:
(..)

Nu wordt er voor de bezichtiging al gevraagd naar mijn bruto inkomen...

Makelaar zei:
Overigens willen we u erop attenderen dat u over voldoende inkomen dient te beschikken. Onder uw inkomen wordt verstaan: uw bruto maandloon exclusief vakantiegeld en toeslagen.

Exclusief de 8,33% vakantiegeld snap ik, het feit dat je dus rekent buiten de evt. zorgtoeslagen ook. (..)

Volgens mij wordt hiermee niet de fiscale toeslagen bedoeld maar toeslagen vanuit de arbeidsrechtelijke verhouding.
Dus, stel dat je regelmatig op een zaterdag of zondag moet werken en daarvoor een toeslag op het uurloon ontvangt (of overwerktoeslagen).. etc..
Soms wordt een deel daarvan als 'structureel' meegeteld.
Maar ja, zoals nu de coronacrisis laat zien.. sectoren met structurele overuren.. zijn nu (deels) fiks gedaald.

~~~~~~~~~~~~~~~

Verders, ook met het huren dien je wel e.e.a. te regelen. Wie moet er vertrekken indien de relatie uit gaat (wie kan er wat betalen?) of erger, overlijden oid.
Schrijf beiden in als huurder, is dan de oplossing, d8 ik.

Dus, als je solo inkomen wél aan de sociale huurvoorwaarde voldoet, schrijf je in bij de sociale woningbouw (die ook in de vrije sector verhuurd, d8 ik) voor het geval dat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ik zou nog ff wachten met kopen totdat je wat verder bent met werk en relatie en je zeker weet dat het blijvend is.
Door ervaring wijs geworden, zeg maar. :T

Succesverhalen over de waardevermeerdering van kopen etc. lees je altijd.. maar de dompers etc. niet. Zoals B-real en enkelen al aangeven: het maandelijks bedrag dat een koopwoning 'kost' is meer dan die, netto, hypotheeksom. Alleen, dát is lastig om in voorzieningen 'potjes' te vatten. Je zou d'r eigenlijk aparte spaarrekeningen voor moeten openen.. denk ik.

Verders wel een mooi voorbeeld van mijn huisbaas, zelf actief in de bouwwereld: bij nieuwbouw heb je niet alleen de koopprijs van de woning (exclusief de bijkomende kosten voor de verwerving ervan) maar ook de stichtingskosten. Daar zitten posten bij zoals de aankleding van de woning en tuin. Waterafvoer van je perceel is ook belangrijk.
Ik zie het nu wel in die nieuwbouwwijken.. woningen worden bewoond, de aannemer heeft nog wel een schuurtje gebouwd.. maar de tuin is nog één aardezooi.. Ja, dat kost ook wel ff geld om dat een beetje netjes te maken.. maar ja, dat is dan vaak 'als een particulier klusproject' bestempeld. :p
 
Durashift zei:
Succesverhalen over de waardevermeerdering van kopen etc. lees je altijd.. maar de dompers etc. niet. Zoals B-real en enkelen al aangeven: het maandelijks bedrag dat een koopwoning 'kost' is meer dan die, netto, hypotheeksom. Alleen, dát is lastig om in voorzieningen 'potjes' te vatten. Je zou d'r eigenlijk aparte spaarrekeningen voor moeten openen.. denk ik.

Alle financiën moeten uiteraard goed geregeld zijn.

Op verzoek dan een paar domperverhalen:

Stelletje, ongeveer 20 jaar samen, ik meen een kind. Manlief werkt zich "de schompes" als zzp-er en verdient daar goed geld mee. Groot huis.
Relatie loopt stuk, boedel wordt verdeeld en moeders (met nieuwe vlam) besluit dat pa zijn kindje niet meer mag zien.
Rechtzaak na rechtzaak, meer hypotheek en dan breekt de financiële crisis uit.

Door de kosten van de diverse rechtzaken staat zijn huis inmiddels ernstig ver "onder water" maar verkopen kan niet. Want, na verkoop blijft de man zitten met kartonnen doos als woon- en verblijfplaats en een schuld waar een ander een compleet huis voor koopt.
Dat is afzien, als je de muntencollectie moet verkopen om een wasmachine te kunnen vervangen.

Nog een domperverhaal:
Oudere cobolkrasser woont in mooi, groot huis. Scheiding, moeders neemt de helft mee. Werkgever ziet een oude man met burn-out problemen en besluit de man de lederen voetafdruk mee te geven. Bye bye, zwaai zwaai.
Het gaat inmiddels weer prima met de oude man. Hij heeft een nieuwe relatie, de burn-out is verleden tijd en hij woont nog steeds in dat mooie huis.
Maar leeftijdsdiscriminatie mag niet, net zoals de mocromaffia niet gediscrimineerd mag worden. Dus de oude man is een soort tevergeefse mailbom-actie begonnen om weer aan het werk te geraken. En dat mooie huis is nu een zwaardere last geworden terwijl de waarde van dat huis in het verhaal niet echt meespeelt.
 
Durashift zei:
Dus, als je solo inkomen wél aan de sociale huurvoorwaarde voldoet, schrijf je in bij de sociale woningbouw (die ook in de vrije sector verhuurd, d8 ik) voor het geval dat.

Helaas....

Durashift zei:
Succesverhalen over de waardevermeerdering van kopen etc. lees je altijd.. maar de dompers etc. niet. Zoals B-real en enkelen al aangeven: het maandelijks bedrag dat een koopwoning 'kost' is meer dan die, netto, hypotheeksom. Alleen, dát is lastig om in voorzieningen 'potjes' te vatten. Je zou d'r eigenlijk aparte spaarrekeningen voor moeten openen.. denk ik.

Nee daarom en dat zijn toch ook dingen om rekening mee te houden. Zeker als er wel een zeker spaarpotje is maar dat ook wel al voor andere dingen gereserveerd is.
 
Los van de keuze of het verstandig is om een woning te kopen als de relatie nog niet zo heel lang duurt...

Het is geloof ik nog niet genoemd: hypotheek van de familiebank. Ik ken vergelijkbare situaties waar (eventueel naast een hypotheek van de bank ook) een hypotheek van bijvoorbeeld de ouders genomen is: als zij veel hebben gespaard, het eigen huis afgelost, de spaarrekening amper nog rente geeft, dan is het geen gek idee om meer rente te krijgen van je eigen kind terwijl je kind minder rente betaalt dan bij de bank; het moet wel een realistisch rentepercentage blijven, anders wordt de belastingdienst boos. Het zou zelfs zowel bij je eigen ouders als die van je vriendin kunnen (bijv. allebei de helft). Ik heb het ook wel eens andersom gezien, kinderen die een hypotheek verstrekken aan de ouders. Ook het vooruit verkrijgen van een deel van de erfenis wordt wel eens ingezet om de financiering van een huis rond te krijgen. Kijk ook eens hier, daar staan nog meer tips.

Misschien is er in die richting een mogelijkheid. Je hoeft hier niet op te reageren zodat we niet te diep ingaan op de persoonlijke situaties van jullie en je familie.
 
Tydelyck zei:
Het is geloof ik nog niet genoemd: hypotheek van de familiebank. Ik ken vergelijkbare situaties waar (eventueel naast een hypotheek van de bank ook) een hypotheek van bijvoorbeeld de ouders genomen is: als zij veel hebben gespaard, het eigen huis afgelost, de spaarrekening amper nog rente geeft, dan is het geen gek idee om meer rente te krijgen van je eigen kind terwijl je kind minder rente betaalt dan bij de bank; het moet wel een realistisch rentepercentage blijven, anders wordt de belastingdienst boos. Het zou zelfs zowel bij je eigen ouders als die van je vriendin kunnen (bijv. allebei de helft). Ik heb het ook wel eens andersom gezien, kinderen die een hypotheek verstrekken aan de ouders. Ook het vooruit verkrijgen van een deel van de erfenis wordt wel eens ingezet om de financiering van een huis rond te krijgen. Kijk ook eens hier, daar staan nog meer tips.

Misschien is er in die richting een mogelijkheid. Je hoeft hier niet op te reageren zodat we niet te diep ingaan op de persoonlijke situaties van jullie en je familie.

Ik dacht dat in principe iedereen het geld voor een hypotheek mag leveren. Een contract tussen geldverstrekker en leningnemer is zeer aan te raden, zelfs bij familie.

Hoe het wettelijk precies zit zal je moeten navragen.
 
Betreffende 'familiebank':

Het is juist beter om aan het kind een hogere (hypotheek)rente te rekenen (met grenzen). Immers, bij het kind is die rente aftrekbaar, terwijl het bij de ouders niet wordt belast (afgezien van vermogensrendementsheffing).
Vervolgens kan de door de ouders ontvangen rente weer worden terug geschonken aan het kind, belastingvrij tot € 5.515 per jaar (2020, los van andere schenkingsmogelijkheden). Eventueel kan een deel (restant) van deze belastingvrije som worden gebruikt voor de aflossing van de hypotheek.
 
rke zei:
Tydelyck zei:
Het is geloof ik nog niet genoemd: hypotheek van de familiebank. Ik ken vergelijkbare situaties waar (eventueel naast een hypotheek van de bank ook) een hypotheek van bijvoorbeeld de ouders genomen is: als zij veel hebben gespaard, het eigen huis afgelost, de spaarrekening amper nog rente geeft, dan is het geen gek idee om meer rente te krijgen van je eigen kind terwijl je kind minder rente betaalt dan bij de bank; het moet wel een realistisch rentepercentage blijven, anders wordt de belastingdienst boos. Het zou zelfs zowel bij je eigen ouders als die van je vriendin kunnen (bijv. allebei de helft). Ik heb het ook wel eens andersom gezien, kinderen die een hypotheek verstrekken aan de ouders. Ook het vooruit verkrijgen van een deel van de erfenis wordt wel eens ingezet om de financiering van een huis rond te krijgen. Kijk ook eens hier, daar staan nog meer tips.

Misschien is er in die richting een mogelijkheid. Je hoeft hier niet op te reageren zodat we niet te diep ingaan op de persoonlijke situaties van jullie en je familie.

Ik dacht dat in principe iedereen het geld voor een hypotheek mag leveren. Een contract tussen geldverstrekker en leningnemer is zeer aan te raden, zelfs bij familie.

Hoe het wettelijk precies zit zal je moeten navragen.
Vormvrij. Een gang naar de notaris is niet eens een vereiste. Enige om recht te houden op renteaftrek is dat er een leningovereenkomst moet zijn. Met daaraan vast geniet een (minimaal) annuitair aflosschema van maximaal 30 jaar en klaar is Clara. Ow ja en de rente en aflossingsbetalingen en het terug schenken moeten 2 aparte betalingen zijn. Ook moet je voor de fiscus geen repeterende schenkingsovereenkomst maken maar ieder jaar een nieuwe. Doe je dit niet ziet de fiscus het alsnog als een schenking ineens.
 
Meeuw zei:
Betreffende 'familiebank':

Het is juist beter om aan het kind een hogere (hypotheek)rente te rekenen (met grenzen). Immers, bij het kind is die rente aftrekbaar, terwijl het bij de ouders niet wordt belast (afgezien van vermogensrendementsheffing).
Vervolgens kan de door de ouders ontvangen rente weer worden terug geschonken aan het kind, belastingvrij tot € 5.515 per jaar (2020, los van andere schenkingsmogelijkheden). Eventueel kan een deel (restant) van deze belastingvrije som worden gebruikt voor de aflossing van de hypotheek.

Met de negatieve spaarrente die banken tegenwoordig innen/dreigen te gaan innen, is dat een hele mooie constructie.
 
Tydelyck zei:
Vin cent zei:
Om een beeld te geven we zijn van 7 naar 3 binnendeuren gegaan op de benedenverdieping.

Dat snap ik nooit zo goed. Je ziet op Funda veel van die doorgebroken verdiepingen en verwijderde deuren. Ik begrijp best dat het met de huidige mode van in elkaar doorlopende ruimtes allemaal heerlijk ruim lijkt. Maar het betekent ook dat je in het stookseizoen alles moet verwarmen, want je kunt niet even de verwarming uitzetten in de ruimtes waar je niet in bent. Zeker als er vanuit de woonruimte een open doorgang naar de bovenverdieping is, stook je echt onnodig veel (want warmte stijgt) als daar niet ook de hele tijd mensen aanwezig zijn.

Wij hebben de gehele layout van de benedenverdieping veranderd. Geen muren doorgebroken, maar muren compleet verwijderd of verplaatst. Het was echt een hokjes huis en nu is de woonkamer en eetkamer een geworden. Naar de gang en de bijkeuken zit gewoon een deur. Afgelopen jaar 800 m3 verstookt, vrijstaande woning van 170 m2.
 
Even wat opties:
- antikraak
- vakantiehuis
- bouwval (caravan erbij zetten)
- tinyhouse
- zelf bouwen (echt zelf, met hulp of speciaal bouwpakket)

Je kan ook combineren. Er zijn mensen die 365/jaar op een camping zitten of je koopt een bouwval die je voor einde campingseizoen bewoonbaar moet hebben.

Als je jong bent zou ik wel een avontuur aandurven hoor, antikraak of een verbouwing waar je pas na 2 jaar een keuken en badkamer hebt en tot die tijd douchen bij de 24/7 fitness. En tegenwoordig kan er veel: ongestucte bakstenen, beton met koper leidingwerk. Allemaal hip en trendy. Als je het praatje goed duurzaam verpakt kom je zelfs weg met alleen een "zaagsel-wc" en geen elektriciteit.

Nu met de coronacrisis kan je een gokje wagen op lange reistijd omdat het verkeer de komende jaren hopelijk veel rustiger zal blijven door de omslag naar thuiswerken. Bijkomend effect is ook dat die spotgoedkope twee-onder-een-kap in de krimpdorpen de komende jaren ook weer gevonden wordt door mensen die ineens nog maar 2x per week naar kantoor gaan.
 
V0RQ zei:
Even wat opties:
- antikraak
- vakantiehuis
- bouwval (caravan erbij zetten)
- tinyhouse
- zelf bouwen (echt zelf, met hulp of speciaal bouwpakket)

Je kan ook combineren. Er zijn mensen die 365/jaar op een camping zitten of je koopt een bouwval die je voor einde campingseizoen bewoonbaar moet hebben.

Als je jong bent zou ik wel een avontuur aandurven hoor, antikraak of een verbouwing waar je pas na 2 jaar een keuken en badkamer hebt en tot die tijd douchen bij de 24/7 fitness. En tegenwoordig kan er veel: ongestucte bakstenen, beton met koper leidingwerk. Allemaal hip en trendy. Als je het praatje goed duurzaam verpakt kom je zelfs weg met alleen een "zaagsel-wc" en geen elektriciteit.

Nu met de coronacrisis kan je een gokje wagen op lange reistijd omdat het verkeer de komende jaren hopelijk veel rustiger zal blijven door de omslag naar thuiswerken. Bijkomend effect is ook dat die spotgoedkope twee-onder-een-kap in de krimpdorpen de komende jaren ook weer gevonden wordt door mensen die ineens nog maar 2x per week naar kantoor gaan.

Jammer dat er niet meer werk gemaakt wordt van tijdelijke woningen: De Heymans one bijvoorbeeld: is een tiny hiuse en vrijstaand. Voordeel: ook met een hoger inkomen kan je er in wonen(is geen onroerend goed) met twee kan je daar prima in wonen. Nadeel: huurcontract is altijd tijdelijk.
 
@Vorq, ja antikraak lijkt me dan als student wel leuk inderdaad en heb het ook bijna een keertje gedaan maar ja als je er dan ineens uit moet. Dat camping of vakantiepark heb ik ook gezien ja, dat is best aantrekkelijk maar ik weet niet of je daar zaken als een hypotheek op krijgt en volgens mij mag je er niet eens 365 dagen per jaar wonen toch?

Qua verbouwing, eens dat vond ik ook wel, mijn vriendin zag dat niet zo zitten, zelfs niet toen ik de storyline van help mijn man is klusser schetste. Misschien nog maar eens terug naar dat ene huis dan....

Marcel 4745100 zei:
...ben ik per ongeluk beland op de site van Vereniging Eigen huis?

Je hoeft niet te lezen en te reageren. Ik weet ondertussen na hier al vele jaren rond te hebben gehangen, soms tot vervelens van vele anderen toe omdat ik wel wat mondig en jeugdig "wijs" was...(wat ik dus niet altijd ben of zal zijn), weet ik dat hier menig forummers zijn die mij een antwoord kunnen geven op een dergelijke vraag omdat het hun werk is of omdat ze er vaker mee te maken krijgen. Ook goede ervaring uit de praktijk.
Daar heb ik meer aan dan hopen op een antwoord van totaal onbekenden. Want ook al heb ik lang niet alle mensen hier in levende lijve ontmoet je kent elkaar toch wat "beter" dan een reeks onbekende mensen.
Als je over mijn auto wilt lezen, ik zal zo een kleine update over mijn Clio typen voor je. Tip. Je kunt teruglezen en er zijn hier hele leuke topics te vinden over een keur aan uiteenlopende voertuigen.
 
terug dan naar iets van autoweek. Je kunt ook een soort stacaravan / tiny huisje op basis van een BE oplegger of een oude dieplader ( die uitgeschreven is of terug gekeurd is naar landbouw trailer) bouwen. Let er wel op dat de combi maximaal 4 meter hoog mag zijn en 2,40 meter breed zodra het de openbare weg op gaat, anders zit je weer met allerlei transport ontheffingen / vergunningen.
Hoef je alleen nog maar een plekje voor de time being te zoeken (camping) en als je weer verder wilt, trekker of BE busje ervoor en je rijdt zo weer naar je nieuwe stek. Let op! een trailer met eigen kenteken moet om de zoveel jaar gekeurd worden, een landbouwwagen niet:T Op een chaletpark mag je ook staan alleen moet je elders een adres huren waar je "verblijft" dat kan ook het adres zijn van een familielid waar al 3 personen wonen ( bij 3 of meer huis genoten maakt de gemeentelijke lasten niks meer uit voor de huiseigenaar) en in praktijk hoef je er nooit te zijn. Ik ken iemand die 14 jaar zo een adres in Amsterdam heeft gehuurd samen met nog 13 andere mensen om zo in aanmerking te komen voor een huurwoning ( waar hij nu al een paar jaar in woont)

Soms moet je de regels goed lezen van de verschillende partijen o_O

nog een leuk puntje : Op moment van inschrijving moet je aan een paar eisen voldoen, wat je een dag later doet vraagt niemand naar. Dus voordat je op wereld reis gaat eerst inschrijven voor een huurwoning en dan pas gaan. En heel belangrijk : je mag maar 364 dagen per jaar uit Nederland wegblijven! zorg dus dat je een reclamefoldertje met jouw naam erop, op een adres in Nederland regelmatig laat binnenkomen... anders wordt je 2% per jaar op je pensioenpremie gekort! of je werkgever in het buitenland moet je sociale premies betalen.
 
V0RQ zei:
Even wat opties:
- antikraak
- vakantiehuis
- bouwval (caravan erbij zetten)
- tinyhouse
- zelf bouwen (echt zelf, met hulp of speciaal bouwpakket)

Je kan ook combineren. Er zijn mensen die 365/jaar op een camping zitten of je koopt een bouwval die je voor einde campingseizoen bewoonbaar moet hebben.

Als je jong bent zou ik wel een avontuur aandurven hoor, antikraak of een verbouwing waar je pas na 2 jaar een keuken en badkamer hebt en tot die tijd douchen bij de 24/7 fitness. En tegenwoordig kan er veel: ongestucte bakstenen, beton met koper leidingwerk. Allemaal hip en trendy. Als je het praatje goed duurzaam verpakt kom je zelfs weg met alleen een "zaagsel-wc" en geen elektriciteit.

Nu met de coronacrisis kan je een gokje wagen op lange reistijd omdat het verkeer de komende jaren hopelijk veel rustiger zal blijven door de omslag naar thuiswerken. Bijkomend effect is ook dat die spotgoedkope twee-onder-een-kap in de krimpdorpen de komende jaren ook weer gevonden wordt door mensen die ineens nog maar 2x per week naar kantoor gaan.
Probleem bij zelf bouwen is dat je nog steeds een hypotheek nodig hebt en ook bij Eindhoven moet je ver daar buiten zitten om nog betaalbare grond te kunnen vinden.
Tinyhouse lijkt mij persoonlijk helemaal niks, wel eens in gekeken en kreeg al claustrofobie je kan je kont niet keren en je kan er niks in kwijt, maar ieder zijn ding.
Ais ik nu voor het eerst op mijn zelf zou moeten, dan is er hier maar 1 optie huren in de vrije en of particulieren sector. Sociale huur kom ik al niet meer voor in aanmerking, er is daar ook een giga wachtlijst die op kan lopen tot meer dan 20 jaar. Kopen is niet te doen zelfs appartementen gaan al aardig richting de 200k. Huizen zijn nog erger en als je al een betaalbare woning vind moet je die nog opknappen en zit je ook weer op de 220k of meer.
Dus ja het is heel erg lastig, maar ken je niemand die gaat samen wonen en nog een huurwoning/appartement heeft waar je een tijdje in kan? Doet mijn zusje nu ook.
 
In de huidige (opgeblazen) marktsituatie moet je je eigenlijk eerst eens af gaan vragen hoe afhankelijk je bent/wilt zijn van een woonomgeving.
Vaak is het al vrij aantrekkelijk om in een ruime omgeving van het werk een woning (huur/koop) te gaan zoeken en het langere woon/werk verkeer een tijdje voor lief te nemen.
Je kunt altijd nog verder zoeken in de gewenste locatie als de huizenmarkt weer wat inzakt, en daarnaast kan het ook zomaar zijn dat je baan nog wel een keer veranderd.

Een straat achter mij is een nette jaren '60 rijtjeswoning (4 slaapkamers) een paar maand geleden verkocht voor € 165.000,=… de nieuwe bewoners werken in Zwolle en Deventer (reistijd resp. 1 en ½ uur), ze zijn hier voorlopig gaan wonen omdat de koopprijs voor een vergelijkbare woning in Zwolle of Deventer al ruim een ton hoger ligt en daarmee buiten hun budget kwam.
 
Dat hele concept van het tinyhouse heb ik ook nooit begrepen. Vernieuwend is het trouwens ook niet, (sta)caravans bestaan al sinds jaar en dag en die worden ook maar in zeer beperkte mate gebruikt voor permanente bewoning. Maar ja, geef er een Engelse naam aan en er zijn altijd wel weer mensen die er 'vernieuwend' mee bezig gaan. Ik zou er gillend gek worden in ieder geval. Sowieso is het hele lock-down-gedoe wel interessant om te zien, ook door de landen heen. Als je gewend bent om 'op straat te leven' overdag en dus voldoende hebt aan een appartementje met een klein balkon (want ik ben er toch bijna nooit) dan kom je er nu wel bekaaid vanaf hoor. Ik heb na de verbouwing van mijn woning afgelopen jaar ook de tuin grotendeels aangepakt, dit voorjaar de laatste puntjes op de i gezet. Dan merk je toch wel hoe fijn het is om een zonnig achtertuintje te hebben hoor. Ben natuurlijk wel blij dat de maatregelen weer versoepeld worden langzaam aan, maar ik had het nog wel even uitgehouden anders. :)
 
Ik heb een tijd in een (kleine) caravan gewoond. Dat is een oplossing die niet wenselijk is voor de lange termijn maar voor hooguit een paar jaar kan het voldoen.


Ik had een opdracht relatief ver van huis waardoor dagelijks filekruipen niet te doen was en om nu iedere dag bijna 300 km met de motor te rijden ging zelfs mij te ver. Motorrijden is erg leuk maar met slecht weer blijkt dat 90% van de auto's toch een vochtprobleem heeft - waarschijnlijk veroorzaakt door "the nut that holds the steering wheel".
Ik heb een kleine boerencamping opgezocht, afgesproken met de boerin dat ik mijn sleurhut daar 24/7 liet staan maar dat ik maar voor 5 dagen betaalde.
De boerin gelukkig met een vast inkomen, ik gelukkig met een woonplekje dicht bij het werk en het scheelde flink wat muntjes ten opzichte van heen en weer crossen.

Een goedkope caravan (hij hoeft maar een keer naar de camping te rollen) kost je ook geen godsvermogen, een voortent is gewoon noodzaak en je moet de boel uiteraard storm vast zetten.
Eenmaal op de camping leer je meer mensen kennen die deze truc toepassen. Zo stond er op "mijn" camping een groep Schotten die seizoenswerk deden en een man met kleine opgooi-tent die de hele dag tegen zichzelf liep te praten. De boerin had wat vee lopen - leuk om te helpen - en in de omgeving kon ik een rondje fietsen, wat zwemmen in een groot open lucht zwembad en natuurlijk hardlopen. Er zaten ook sportscholen in de buurt maar helaas niet van het clubje waar ik een abonnement bij heb..

Achteraf gezien was dit een van mijn betere beslissingen.
 
rke zei:
Ik heb een tijd in een (kleine) caravan gewoond. Dat is een oplossing die niet wenselijk is voor de lange termijn maar voor hooguit een paar jaar kan het voldoen.


Ik had een opdracht relatief ver van huis waardoor dagelijks filekruipen niet te doen was en om nu iedere dag bijna 300 km met de motor te rijden ging zelfs mij te ver. Motorrijden is erg leuk maar met slecht weer blijkt dat 90% van de auto's toch een vochtprobleem heeft - waarschijnlijk veroorzaakt door "the nut that holds the steering wheel".
Ik heb een kleine boerencamping opgezocht, afgesproken met de boerin dat ik mijn sleurhut daar 24/7 liet staan maar dat ik maar voor 5 dagen betaalde.
De boerin gelukkig met een vast inkomen, ik gelukkig met een woonplekje dicht bij het werk en het scheelde flink wat muntjes ten opzichte van heen en weer crossen.

Een goedkope caravan (hij hoeft maar een keer naar de camping te rollen) kost je ook geen godsvermogen, een voortent is gewoon noodzaak en je moet de boel uiteraard storm vast zetten.
Eenmaal op de camping leer je meer mensen kennen die deze truc toepassen. Zo stond er op "mijn" camping een groep Schotten die seizoenswerk deden en een man met kleine opgooi-tent die de hele dag tegen zichzelf liep te praten. De boerin had wat vee lopen - leuk om te helpen - en in de omgeving kon ik een rondje fietsen, wat zwemmen in een groot open lucht zwembad en natuurlijk hardlopen. Er zaten ook sportscholen in de buurt maar helaas niet van het clubje waar ik een abonnement bij heb..

Achteraf gezien was dit een van mijn betere beslissingen.
Maar in het weekend ging je wel gewoon weer naar "huis"?
 
Ja, in het weekend naar huis of bij mijn vriendin overnachten. In een weekend trap je dan al snel 500 km weg.

Mijn dochters woonden nog thuis en daar kon ik de was doen. Voor het sanitair kon ik uiteraard de camping faciliteiten gebruiken. De sleurhut stond dus lekker dicht bij het toiletgebouw. De groep Schotten reisden met een viertal enorme caravans maar die woonden er ook met het hele gezin in. In de grootste caravan (een tandemasser) woonden zelfs vijf personen: pa, ma, twee kinderen en waarschijnlijk de oma. En die mensen leefden vrijwel zonder voortent, er waren maar een paar caravans met een luifel. Een van die schotten bood mij nog zijn caravan te koop aan maar ik heb niet zomaar ergens 20.000 euro liggen.

Als ik de was ook in dat kleine sleurhutje (de opbouw is 3,20 m) had moeten doen was het echt heel erg krap geworden.

Overigens is het opvallend hoe stil het buiten het seizoen op een camping is. En, buiten het seizoen komt de natuur op de camping weer op gang. De campingkat liep konijnen en vogels te vangen, een buizerd vloog regelmatig over op zoek naar een maaltje, een paar konijnen lieten zich door mij graag bijvoeren, de koeien van de boerin en haar buurman waren extreem nieuwsgierig en vonden echt alles lekker en de lokale vogeltjes lieten zich het fruit wat begon te schimmelen goed smaken. Er stonden meestal oudere mensen op de camping, variërend van reizende, wijnende levensgenieters die een paar maanden bleven tot en met fietsende campinggasten die even een paar dagen rust namen in hun gezonde plannen. Een stel wilde zelfs helemaal naar Marokko trappen op iets wat voor mij normale stadsfietsen leken. De helft van een ander stel bleek een soort dierenarts / bioloog / ornitoloog te zijn, van ieder sijsje wist hij de soortnaam en toen een koe achterin de wei problemen had wist hij dat hij dat de boerin moest melden. De koe was aan het bevallen en dat ging in zoverre niet goed dat het kalfje het niet gehaald heeft.
 
Ach wat leuk! Het wordt nu zelfs een huizen-feuilleton. Ik ben nog steeds vóór kopen en tégen huren. Dat geldt ook voor auto's trouwens. Een caravan heb ik niet. Wel een grote boot . Daar woon ik soms op, of ik verhuur deze. Fiscaal erg gunstig, maar alleen als ik dichtbij werk ben.
Groet! Ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken.
 
Marcel 4745100 zei:
Ach wat leuk! Het wordt nu zelfs een huizen-feuilleton. Ik ben nog steeds vóór kopen en tégen huren. Dat geldt ook voor auto's trouwens. Een caravan heb ik niet. Wel een grote boot . Daar woon ik soms op, of ik verhuur deze. Fiscaal erg gunstig, maar alleen als ik dichtbij werk ben.
Groet! Ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken.
Leul en aardig dat jij tehen huren bent alleenheeft Nico daar weinig aan. Kopen is niet verstandig met een beginnende relatie en daarbij moet je ook nog een hypotheek kunnen krijgen.
 
Ik heb ook een tijdje op een boot geleefd, na beëindigen relatie. Beviel mij eerlijk gezegd prima.

Nico GTR zei:
Das het vervelende inderdaad, ik kan afzien van de lease auto ter faveure van meer bruto maandloon....dan komt er 250 euro bij. Maar ja....je zult begrijpen dat ik dat liever niet doe.
Eerlijk gezegd niet. Als die leaseauto serieuze invloed heeft op je kansen op een woning zou ik daar nog even mee wachten. Ik neem aan dat je op een later moment alsnog voor die leaseauto kan kiezen?
 
Dakloos zei:
Nico GTR zei:
Das het vervelende inderdaad, ik kan afzien van de lease auto ter faveure van meer bruto maandloon....dan komt er 250 euro bij. Maar ja....je zult begrijpen dat ik dat liever niet doe.
Eerlijk gezegd niet. Als die leaseauto serieuze invloed heeft op je kansen op een woning zou ik daar nog even mee wachten. Ik neem aan dat je op een later moment alsnog voor die leaseauto kan kiezen?

Vast, maar je krijgt 250 euro per maand extra zonder extra reiskostentoeslag of wat dan ook. Dus gerekend vanaf mijn huidige Clio is dat vaste lasten 125 euro per maand. en dan nog 1450 km die ik kan rijden per maand voor dat geld. Terwijl het waarschijnlijk 2000 km per maand wordt of nog meer. En das enkel woon-werk.
De Clio blijft want daar heb ik een plan mee, maar netto betaal ik voor die leaseauto ook 125 euro per maand. En dan is alles betaald, geen eigen bijdrage voor privé gebruik, ik kan alleen niet tanken in het buitenland.

Die 250 euro per maand vind ik minder interessant dan een gloednieuwe auto voor de deur met tankpas die ik gewoon mag inleveren bij de dealer als die het niet doet. Ik bedoel, mijn Clio mag best betrouwbaar zijn maar het kan altijd stuk. En bij de leaseauto leg je de sleutel op de balie en je zegt tegen de beste man "is stuk" en klaar.
 
Nico GTR zei:
Die 250 euro per maand vind ik minder interessant dan een gloednieuwe auto voor de deur met tankpas die ik gewoon mag inleveren bij de dealer als die het niet doet. Ik bedoel, mijn Clio mag best betrouwbaar zijn maar het kan altijd stuk. En bij de leaseauto leg je de sleutel op de balie en je zegt tegen de beste man "is stuk" en klaar.

Ik weet natuurlijk niet hoe jouw kilometervergoeding is maar de wettelijke 19 ct/km is echt heel krap. Ik kan er mijn Clio mee rijden maar het "houdt niet over" en dan ga ik er van uit dat dit een afgeschreven auto is. En, zoek maar eens een volgende "afgeschreven auto" als deze kort gereden wordt.

Wat betreft de woonwerk kilometers heb je ook nog opties.
Een voor de hand liggende optie is meerijden. Je gaat carpoolen en declareert toch de volle afstand. Nog een alternatief is de elektrische motor of Twizy. (Deze zijn tegenwoordig te tunen tot 105 km/uur).
Als je dat voertuig met huishoudstroom oplaadt is die 19 ct/km wel voldoende - zeker als dat in de fietsenstalling van de baas gedaan kan worden. Maar de beste optie blijft toch een korte woonwerk afstand. Reiskilometers zijn (ongemerkt) geestelijk vermoeiende kilometers en zelfs in een trein merk je dat reizen vermoeiend is..
De relatie is meestal gebaat bij weinig vermoeidheid en de gezondheid heeft vooral baat bij fysieke vermoeidheid. Wat dat betreft zijn afstanden tot 30 km woonwerk ideaal, hoewel het naast de deur werken vaak ook betekent dat jij aanspreekpunt wordt voor alle buiten-werktijd-ellende.

Een leaseauto is wel handig maar er zijn ook nadelen aan de leasebak. Uit dienst gaan is een ding (afkoopregeling contract, wat wordt de volgende auto) en tussentijds van auto wisselen (mooie sportwagen ruilen voor saaie SUV met kinderstoeltjes) kan zo maar noodzakelijk zijn. Bovendien is een leaseauto niet gratis, met jouw werk kan je heel makkelijk iets een goedkope auto scoren waarmee je zou kunnen rijden. Je moet de opbrengst km-vergoeding minus kosten vergelijken met bijtelling plus eigen bijdrage.

Ik kies daarom de laatste jaren voor auto's zoals jij die van mij kent. De Peugeot 106, bijvoorbeeld, heeft met dagelijks 2 * 130 km zijn kosten ruimschoots opgebracht terwijl ik voor een leasedoos had moeten bijbetalen. De Peugeot was ook erg zuinig, zelfs bijna continu volgas wist dat ding nog steeds 1 op 16 te scoren.
 
Nico GTR zei:
De Clio blijft want daar heb ik een plan mee, maar netto betaal ik voor die leaseauto ook 125 euro per maand. En dan is alles betaald, geen eigen bijdrage voor privé gebruik, ik kan alleen niet tanken in het buitenland.

Het is niet ongebruikelijk dat de leaseauto maar voor een max. aantal km's per jaar privé mag worden gebruikt. Dat is iets dat je sowieso even moet navragen voordat je een keuze maakt. Die 12 x 125 = 1500 euro even delen door dat aantal km's, en je weet precies wat je minimaal betaalt per privé km.
 
EVV zei:
Leon in zn Fiesta zei:
Tja de makelaar vraagt dat niet, de verhuurder vraagt dat. En daar kan ik me wel iets bij voorstellen, als je elke maand achter de huursom aan moet vangen omdat ene Nico de centen niet heeft dan is de winst snel verdampt. En voor jou 10 anderen, dus of de vraag/eis redelijk is doet in de huidige markt niet ter zake. Helaas...
Wat ik altijd zo krom vind aan dit soort eisen is dat als Nico heel zuinig leeft, zoals nu geen auto kosten heeft, hij dit appartement niet kan huren ondanks dat hij iedere maand genoeg over houd, terwijl Leon met het dubbele inkomen maar 5x per week uit eten, een geld verslindende auto en iedere maand amper rond komt, zonder probleem het huur contract kan tekenen. Kijken naar inkomen is prima, maar kijk dan ook naar de uitgaven.

Het gaat bij dit soort checks om gemiddelden. Natuurlijk zal je altijd uitschieters hebben, maar de doorsnee koopkracht van iemand die modaal of 2x modaal verdient is redelijk homogeen.
 
Terug
Bovenaan