Muddy Bandit zei:
Total Loss zei:
Je zou nooit moeten twijfelen tussen huren of kopen, als het kan gewoon altijd kopen. ..
Daar kan ik het nog niet helemaal mee eens zijn... als je moeite hebt met sparen en de gewoonte hebt om continu op de laatste cent te leven dan kun je maar beter blijven huren.
Reservepotjes opbouwen is namelijk wel een vrij essentieel iets bij een koophuis naast het aflossen van de hypotheek: als er eens wat kapot gaat, versleten is of onderhoud nodig heeft dan moet daar wel geld beschikbaar voor zijn om het te herstellen.
Ik kijk regelmatig op Funda naar het woningaanbod en de vraagprijzen hier in de regio, het valt mij al een paar jaar op dat er in de oudere (jaren '70-'00) aangeboden woningen steeds meer achterstallig onderhoud/lapwerk zit en er regelmatig CV-ketels enz. op leasebasis aanwezig zijn, terwijl het interieur op de foto's vreemd genoeg wel weer één en al luxe en allerlei nieuw spul in dure merken laat zien.
Wat jij hier beschrijft is de grote valkuil van huren en lenen.
Huren en lenen zijn twee varianten van geld voorschieten met de bedoeling dat degene die het geld voorschiet een bedrag terug krijgt. Zoiets als de rente van spaarbanken. Bij lenen wil de geldverstrekker het bedrag aan het eind van de looptijd terug hebben, bij huren krijgt de geldverstrekker het onderpand terug.
Als we het over een huis hebben, hebben we het ook over huren en lenen. Vroeger was er een "aflossingsvrije hypotheek" waarbij met de hypotheeknemer werd afgesproken dat de volledige restschuld aan het eind van de hypotheek open bleef staan. In feite is dat huren waarbij het huis in bezit blijft van de bank - als onderpand van de hypotheek. maar het huis. Een annuïteiten of lineaire hypotheek is een constructie waarbij je uiteindelijk het huis afbetaald hebben.
Een paar dingen spelen nog meer mee bij een huis kopen. Een lineaire hypotheek is vrijwel onbetaalbaar voor starters maar je begint wel vanaf de eerste betaling met aflossen van de schuld terwijl je bij een annuíteiten hyportheek de eerste jaren vooral rente betaalt en in de laatste jaren (ongeveer de laatste zeven) de aflossing pas aan bod komt. Naast dit geneuzel speelt de roverheid een grote rol. Huren via een organisatie is duur dankzij belastingen, huren biedt het voordeel van onderhoud door verhuurder, huren biedt de mogelijkheid van snel opzeggen (behalve in Belgie), kopen middels hypotheek wordt middels renteaftrek scheefgetrokken richting annuïteiten en tussendoor speelt ook nog de rente-van-bank en box-3-bijtelling.
Naast dit alles speelt ook het boven-je-stand leven een rol. Moderne social media nodigen uit tot het tonen van plaatjes. Plaatjes van je nieuwe waggie, plaatjes van de nieuwe keuken en meer van dat soort plaatjes. Meer in het algemeen: plaatjes die jaloersmakend zijn. Omdat mensen graag plaatjes plaatsen en niet iedereen zijn waggie tot het allerlaatste schroefje wil oppoetsen, moet je als lui mens de toevlucht nemen tot plaatjes van de nieuwe keuken. Het plaatje van de nieuwe cv-ketel geeft hooguit een "like", het plaatje van de nieuwe keuken geeft "likes" van de hele familie en de helft van de hockey-club. Wat het daarbij nog minder overzichtelijk maakt is dat veel huur- of leenconstructies vermomd worden met hippe kreten. Je huurt geen auto meer, je leased er een. Je leent niet meer voor een telefoon, je neemt een all-in contract. Je koopt geen software en computers meer, je kiest een app(licatie) "in tha cloud", software en computer in beheer bij een ander.
Met alle vormen van lenen of huren is er een derde partij. De partij die het product levert, de partij die het product afneemt en de partij die het geld verstrekt. Voor woonhuizen is het nodige wettelijk geregeld maar iedereen kent wel het tussentijds bijstellen van het tarief van een app. Bij huur is er ook de derde partij die bepaalt hoe het onderhoud wordt gedaan. Bij een eigen huis kan je zelf de buitenboel verven, bij een huurhuis is dat in opdracht van de huiseigenaar.
En daar is niets mis mee tot het moment dat jij het onderhoud anders wil. Bijvoorbeeld, ene Nico wil graag zijn wat oudere auto in tiptop-super conditie houden. Een verhuurder zou zoiets niet doen want zakelijk (niet financieel) gezien is het voordeliger niets aan die auto te doen en te wachten tot hij instort. Zodat er over een paar jaar een andere bolide met ander huurcontract kan worden geleverd waarbij de reclameboys direct uitgebreid de kans krijgen het nieuwste, zinvolle speelgoed te slijten.
Neem de telefoon, wie heeft er nog een Apple 4 ? Zwaar outdated, je kan er nog net mee bellen - en dat is toch eigenlijk ook de functie van een telefoon.....
Je ziet het ook bij leaseauto's. Het is bekend dat de onderhoudsinterval tegenwoordig bij voorkeur erg lang gekozen wordt. Je zou op basis van het in goede conditie houden kunnen denken aan een kortere onderhoudsinterval. Maar aan vaker onderhoud wil de leasemaatschappij niet beginnen, er zijn tegenwoordig zelfs leasemaatschappijen die bij voorkeur alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud laten uitvoeren (Rijdt het barrel nog? Ja, doorcrossen met dat wrak...). .
Puur financieel gezien een goede keuze, het leeuwendeel van het tweedehands kopend publiek koopt puur op basis van leeftijd en kilometerstand, niet op basis van kwaliteit van onderhoud. Dat geeft dus een marktwaarde aan het eind van het contract die maar weinig afhangt van het gepleegde onderhoud terwijl juist dat onderhoud een hele grote factor is in de levensduur van een auto. Je zou, als pure business-leek, verwachten dat onderhoud in waardering in de tweedehands markt wel meespeelt maar het blijkt dat mensen daar bitter weinig aandacht aan schenken.
Met huizen zie je hetzelfde. De woning met een keurig onderhouden jaren-90 keuken, boeren-plavuizen vloer en nette staat van onderhoud wordt veel minder gewaardeerd dan de woning met hypermoderne state-of-the-art keuken, hippe laminaatvloer en slecht onderhoud. Terwijl je in de eerste woning veel lagere operationele kosten
kan hebben dan in de tweede.
Ik noem dat het Truus en Bep verschijnsel. Zolang tante Truus en buurvrouw Bep niet per direct OMG roepen zodra er plaatjes op Instagram verschijnen is het niet goed.