Brandstofverbruik verschillen in: 1.2, 1.4 en 1.6

A

Anoniem

Guest
Goedendag,

Is een kleine motorinhoud nou echt 'zuiniger' dan een wat grotere motorinhoud? Ik vraag me vaak af dat omdat zo'n 1.2 toch 'harder' moet werken om met het verkeer mee te komen.

Ik heb een Clio van generatie 2 gehad met een 1.2 (voor korte duur geleend) en een met 1.4 motor in gebruik gehad en kan niet echt merken wat en hoe de verschillen zijn?

De 1.2 voelde vrij rapper aan in de stad dan mijn 1.4 hoogstwaarschijnlijk door de kortere versnelling/ratio (of hoe je dag ook noemt).

Een scenario als voorbeeld;

Stel ik rij met een 1.2, 1.4 en 1.6, de eerste twee auto's komen in de zelfde kwartaal prijs van onze wegenbelasting en de 1.6 is wat zwaarder en duurder in de wegenbelasting.

Stel ik rij met alle drie auto's 100 km/h. Met alle auto's trek ik zo op dat ik in 20 seconden ongeveer op de 100 km/h zit. Welke auto is dat zuiniger? Als alle drie de auto's 2900 toeren per minuut draaien op de CC bij bovenstaande snelheid.

Ben benieuwd naar jullie specialisten!
 
Er zal wel verschil in verbruik zijn, tussen de genoemde motoren, maar dat zal minimaal zijn. De manier van rijden, en wáár je rijdt is vooral bepalend voor het verbruik. Ook de algehele conditie van auto speel een grote(re) rol. In theorie, zal op de snelweg bij constant 100 km/h de 1.2 het zuinigst zijn, aangezien bij de kleinste motor de gas/lucht klep verder open moet, wat in principe een beter rendement oplevert. Of dit in de praktijk ook zo uitpakt, zal alleen uitproberen en testen uitwijzen.
 
Je veronderstelling is dat ze alle 3 2900 toeren draaien bij 100 km/h en dat doen ze juist niet in de praktijk.

De 1.2 zal dan inderdaad het zuinigste zijn in het vlakke Nederland.
Is er een heuvel, tegenwind, zware belading of zo dan kan de 1.2 best vol gas gaan geven op de cc en dan zeker niet zuinig.
Verder niet blind staren op cilinderinhoud. Suzuki bijvoorbeeld heeft een 1.2 met 94 pk en er zijn bij andere merken 1.6 blokken met 90 pk.
 
Is haast niet te zeggen hangt heel erg van de motoren af.
Een 1.8 kan zuiniger zijn dan een 1.4 vooral op de snelweg, maar dat komt juist puur omdat deze een lager toerental kan aan houden.

Draaien ze alle twee het zelfde toerental dan zijn de pomp verliezen groter in de 1.8. Echter vaak grotere motoren(vooral oudere types) hebben vaak techniek die de goedkopere 1.2/1.4 versie niet hebben van die generaties. Denk aan technieken die tegenwoordig bijna op elke motor zitten zo als VVT, directe injectie ETC(er zijn uitzondering zo als toyota die VVT a langer gebruikt ook op kleinere motoren)..

En dan hangt het er ook nog vanaf hoe je rijd met deze motoren, omdat een 1.8 het zeer waarschijnlijk een stuk slechter doet in de stad dan een 1.4 maar op de snelweg omgekeerd.
 
Ik weet vanuit mijn vorige auto (Ibiza 6L) dat de 1.6 16V meer vermogen heeft dan de 1.4 16V, maar dat het verbruik gelijk of zelfs beter kan zijn in geval van vergelijkbaar gebruik. Waarschijnlijk inderdaad omdat de motor er dan minder hard voor hoeft te werken. Inmiddels rijd ik in een Fiësta met een 1.0 (turbo)motor. PK's zijn van origine vergelijkbaar met de Ibiza (koppel is wel minder), het verbruik ligt daar iets lager maar dat verschil is niet wereldschokkend. De Fiesta is wel iets zwaarder 1044 vs 1090 kg leeggewicht. Trajecten die ik met beide auto's rijd/reed zijn hetzelfde (combinatie binnen en buiten bebouwde kom, korte stukjes snelweg). Inmiddels heb ik de auto laten chiptunen, dit zou het verbruik ten goede moeten komen maar daar kan ik op dit moment nog niks zinnigs over zeggen (dit is te recent om goede cijfers/indicatie te hebben).
 
Dat "harder werken" is een mythe.

Dezelfde auto heeft bij dezelfde snelheid bijvoorbeeld 50pk continu nodig. Bij perfecte efficiëntie zou de motorgrootte dan niet uitmaken.

Helaas: bij een 1.6 is alles groter, de zuigers wrijven meer tegen de oliefilm, de kleppen moeten opgetild worden en zijn net iets groter, de krukas is net iets zwaarder er moet net iets meer olie en koelmiddel rondgepompt worden en het blok zelf is ook zwaarder.

Ja een grotere motor maakt minder toeren, maar toeren zijn niet evenredig met het verbruik (denk maar aan flinke dakkoffer met tegenwind). Onder de streep 'underperformed' de grotere motor en dat maakt hem inefficiënt

Er zijn wel bijzondere gevallen te bedenken waarbij een grotere motor iets zuiniger is doordat hij een éxtra versnelling heeft of toevallig net even wat optimaler loopt bij een erg hoge snelheid die dan vaak buiten de WLTP range ligt.
 
Het aantal CC's van een motor zegt niet veel over het verbruik. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen zoals gewicht van het voertuig, wel of geen turbo, het maximum koppel bij x toeren, CW waarde (luchtweerstand), overbrengingsverhoudingen van versnellingsbak, weerstand van de banden, etc. Het is wel zo dat hoe kleiner het aantal CC's, hoe kleiner het motorblok en des te lichter het gewicht. Overigens komt dat moderne downsizen door de bank genomen de sterkte en kwaliteit niet ten goede in vergelijking met dat van oudere, zwaardere motoren met dezelfde inhoud.
 
Terug
Bovenaan