Importeren van een auto uit Duitsland naar Nederland

ik lees nu ineens van doppelkarte.wat is dat soort verzekering?

je kan toch je auto op basis van chassienr ook verzekeren nl bij de ANWB

of heb ik het mis
 
sarko Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik lees nu ineens van doppelkarte.wat is dat soort
> verzekering?
>
> je kan toch je auto op basis van chassienr ook
> verzekeren nl bij de ANWB
>
> of heb ik het mis

Doppelkarte Viel erfolg!
 
Op chassinr. verzekeren kan bij sommige verzekeringsmij's. Echter kun je op die manier alleen niet met een export kentekenplaat terugrijden naar NL.
 
ik ben van plan om een phaeton uit duitsland te halen,

maar nou had ik de vraag of het verschuldigde bedrag aan BPM via een grafiekje of door een specialist wordt bepaald.

want volgens mij moet daar in eht geval van een phaeton wel over te praten zijn....

want deze wagen schrijft in 5 jaar tijd bijna 80% van zijn waarde af.

Ik hoop dat iemand mij voor morgen kan helpen....

ZZII
 
Voor de BPM-berekening zijn er naar keuze 3 mogelijkheden:
1) Afschrijving op basis van tijdsverloop. Bijvoorbeeld 45% korting op de BPM na x maanden.
2) BPM op basis van de gangbare waarde van de auto (koerslijst).
3) BPM op basis van taxatie van de auto.

zie deze link: https://www.douane.nl/variabel/bpm/bpm-20.html#P334_33891
 
https://www.bpmberekenen.com/ ; kun je uitrekeen welke manier voor jou het goedkoopst is, tabal basis lijkt mij geen optie idd.
 
Ik heb alles gelezen maar volgens mij is er al weer iets veranderd ik wil ook graag een auto invoeren nu heb ik nog enkele vragen ik wil namelijk eerst de auto gaan bekijken en misschien daarna ophalen wat moet ik regelen voordat ik de auto ophaal wat moet ik regelen in Duitsland dus eigenlijk het hele verhaal van begin tot eind

Optie 1: Als ik de auto met autoambulance ophaal en kan eventueel aan groene borden komen
Optie 2: Heenrijden met 1 auto terug met 2 auto's

Waar moet ik alles regelen en hoe heet het in het Duits

Alvast bedankt

Vr. Groet R. Veenstra
 
Beste forumbezoekers..
Ik ben van plan om binnenkort (voor de fun) een Zastava 600,750 of 850 te importeren vanuit voormalig Joegoslavie (waarschijnlijk Slovenië omdat deze lid zijn van de EU en scheelt dus importheffing). Heb wat research gedaan maar een aantal dingen zijn mij nog niet duidelijk.. Ik zit nog met de volgende vragen en hoop dat iemand van jullie mij hier wat verder mee kan helpen.

1. Ik zou graag de auto zelf terugrijden ipv een autoambulance te gebruiken. Nu lees ik dat het verstandig is om de auto tijdens de reis terug te verzekeren. Nu is mijn vraag kan ik een auto die nog niet op mijn naam staat verzekeren op basis van het chassisnummer? En laat ik dan gewoon de sloveense platen eropzitten? Moet ik deze verzekering ter plaatse in Slovenie regelen of kan ik kiezen voor een Nederlandse verzekeraar? Heeft iemand namen van maatschappijen? En moet ik tijdens mijn terugtocht een bewijs hebben dat deze auto verzekerd is? Dus moet de Nederlandse verzekering maatschappij mij de papieren faxen of per post toesturen?

2. Ik lees dat het niet toegestaan is om met een buitenlands kenteken door Nederland te rijden ivm bpm en wegenbelasting ontduiking. Ik ben van plan om een eendagskenteken aan te vragen precies op de dag dat ik NL binnenrijdt en ze dan dus bij de grens te monteren en in 1x doorterijden naar de RDW. Heeft iemand ervaring met het aanvragen van een eendagskenteken? Hoe lang zit er tussen het aanvragen en het ontvangen van dit kenteken? En moet ik dit papiertje ook bij me hebben als ik vanaf de grens naar het RDW station rijd?

Groeten HJ Timmer
 
Geen idee of slovenie exportplaten heeft, anders zou je dat gewoon kunnen doen, vaak gaat dat samen met een tijdelijke wa verzekering

Je mag 2 weken met buitenlands kenteken rondrijden in nl, je moet wel eerst het kenteken aanmelden bij de douane. https://evat.belastingdienst.nl/bpmlease/welkom.do (zoals reeds 50x vermeld in dit topic)
 
Ik heb een vraagje. Ik heb in Duitsland een Golf mk1 van 1983 gekocht. Ik wil hem deze week gaan ophalen. Deze wagen is afgemeld (abmeldungsschein) en ik wil een Exportkenteken voor aanvragen. De oude eigenaar kan niet met mij naar de Zulassungsstelle gaan. Hij heeft bij deze instantie geinformeerd om een exportkenteken te krijgen en krijgt als antwoord dat ik en de auto fysiek aanwezig moeten zijn om identiteit en chassisnummer te controleren. Nu komt de vraag! Hoe moet ik met de auto naar de Zulassungsstelle rijden? Zonder kenteken en verzekering. De afstand naar dit kantoor is ongeveer 10 minuten rijden. Kan ik in Duitsland een verzekering afsluiten op chassisnummer en een tijdelijk kenteken krijgen? Ik denk bij de Kraftfahrzeugzulassungsstellen. Weet iemand een antwoord hierop?

Groetjes Runfirst
 
Weet iemand hoe de fiscale waarde wordt bepaald voor de bijtelling bij invoer? Ik wil een nieuw model A4 Avant Ambition 2.0 T importeren. Het Ambition pakket kennen ze in NL niet en bovendien zijn in Duitsland de nettoprijzen van de opties veel lager. Kijken ze simpelweg naar de factuurwaarde en leeftijd of wordt de auto getaxeerd.
 
3 methodes (naar keuze):
1. de cataloguswaarde (nieuwwaarde) die in NL zou gelden wordt bepaald en daar wordt het BPM-percentage op losgelaten, echter met kortingen voor leeftijd
2. gangbare waarde in NL (normale 2e hands verloopprijs)
3. taxatie

Eerder in dit topic staan er linkjes.
 
Gullwing zei:
Je mag 2 weken met buitenlands kenteken rondrijden in nl, je moet wel eerst het kenteken aanmelden bij de douane. [evat.belastingdienst.nl] (zoals reeds 50x vermeld in dit topic)

Dat kan wel zo zijn.. Maar is dat ook 100% waar? Als ik de site van de douane lees zie ik:
site Douane zei:
kunt u vrijstelling vragen voor kortstondig gebruik van een motorrijtuig (personenauto, bestelauto of motor) met een buitenlands kenteken, die u vanuit het buitenland hebt gehuurd, geleaset of geleend. Voorwaarde daarbij is dat u het motorrijtuig binnen 14 dagen weer terugbrengt naar het buitenland

zie: site Douane
Dus dan zou het toch niet correct zijn? Sowieso natuurlijk wel vreemd om voor een oldtimer vrijstelling van BPM en wegenbelasting te vragen omdat oldtimers daar beide gevrijwaard van zijn..
Groeten HJT
 
Voorwaarden vrijstelling bpm en mrb bij kortstondig gebruik
De vrijstelling bij kortstondig gebruik geldt alleen onder de volgende voorwaarden:



-
Het moet gaan om een personenauto, motorrijwiel of bestelauto die is geregistreerd in het buitenland en die vanuit dat land voor een periode van maximaal 2 weken in Nederland ter beschikking staat van een in Nederland wonend persoon en zijn inwonende gezinsleden, of van een in Nederland gevestigd lichaam.

-
Het beroep op de vrijstelling moet u elektronisch melden vóórdat u met het motorrijtuig gebruikmaakt van de Nederlandse weg.

-
U kunt voor hetzelfde motorrijtuig slechts 1 maal per jaar 2 weken vrijstelling krijgen.

-
De aanvangsdatum is de datum waarop is gemeld dat u met het motorrijtuig gebruikmaakt van de Nederlandse weg, tenzij deze melding vóór die datum is ingetrokken of gewijzigd. Het is dus niet mogelijk na het ingaan van de opgegeven periode van 2 weken de aanvangsdatum alsnog te wijzigen naar een later tijdstip.

-
De vrijstelling wordt verleend aan de natuurlijke persoon of het lichaam aan wie het motorrijtuig ter beschikking staat.

-
Als degene aan wie de vrijstelling is verleend of een inwonend gezinslid na de periode van 2 weken in Nederland gebruik blijft maken van het motorrijtuig, moeten de bpm en de mrb vóór het verstrijken van deze periode op aangifte worden voldaan. In dat geval vervalt de vrijstelling en zijn beide belastingen verschuldigd vanaf de gemelde aanvangsdatum.

En dat ben je toch ook van plan? De douane heeft er bij mij nooit iets over gezegd, behalve dat de plaatsen waar ik de auto's vandaan haalde zo leuk waren :)

Iedereen doet het op die manier, gewoon naar NL rijden en dan zo snel mogelijk naar de RDW, waar tig auto's staan met export platen.
 
Bedankt Gullwing.. Dan doe ik dit gewoon. Zit er ook over te denken om een eendagskenteken aan te vragen en in 1x door te rijden naar de RDW. En dan bij de grens de exportkentekks verwisselen voor een eendagskenteken. Wordt wel goed timen dus :p

Iemand nog een idee of er uberhaupt exportplaten bestaan in Slovenie?

Is het ook mogelijk het sloveense kenteken erop te laten zitten en via tel/fax een tijdelijke verzekering in NL aftesluiten bij bv GRB of Importautos.nl.

Iemand hier ervaring mee?

HJT
 
Hoeveel dagen aan papier zit er aan een auto importeren...?

Wij hebben een auto gekocht welke niet uit NL Komt, hij wordt geïmporteerd. De auto is inmiddels al en week of 2 in Nederland. Maar hoeveel dagen / weken werk heeft een dealer nodig om alles rond te krijgen met de Douane, en weet ik wat van instanties. Het gaat om een "normale" auto, dus geen bijzonder model.

Iemand een indicatie? Het duurt bij ons al 2 weken, en nog schijnen ze druk te zijn met het papier werk rondom de auto..

Bedankt,
RioolDokter.
 
Als het een EU auto is, dan is het een kwestie van keuren en betalen en na 3 a 4 dagen krijg je het kenteken thuis.

Ergens heb ik het gevoel dat het om een niet EU auto gaat.....
 
Klopt.

Het gaat om een auto uit de USA. Het betreft een Mercedes ML van 2jaar oud (ongeveer, weet het niet precies, gaat om ouders auto). Geen bijzondere auto. Zal de garage er dan nog altijd meer dan 2 weken over moeten doen? Het lijkt me allemaal wat lang, maar men houdt vol dat het erg lang allemaal duurd bij diverse instanties..

Is 2 weken dan reeel? Of nog langer?
 
Geen idee of een a label in deze iets uitmaakt, dus zonder rekening houdende met het a label moet je nog 915 euro BPM betalen en reken op ongeveer 250 voor de rdw keuring, export platen en verzekering etc etc. MAW waarom een dergelijk goedkoop vehikel uit Duitsland halen? Voor hetzelfde geld, of een paar honderd meer, heb je een C1 bij een Nederlandse Citroen dealer, met de daarbij behorende garantie.
 
Kan iemand mij vertellen over dat verhuis gedoe, dat als je half jaar in Duitsland woont dat je dan hem belastingvrij op Nederlandse kentekens kan zetten?
 
Niet alleen importeren van auto is aantrekkelijk. Sinds de invoering van nieuwe regels is 't ook mogelijk om een gebruikte auto vanaf 16-10-2006 (1e registratie) te exporteren naar b.v. Duitsland en nog een deel BPM terug te krijgen. Meer info hierover vindt je onder andere in een artikel over BPM-teruggave bij export gebruikte auto. Dit is wellicht handig om te weten voor degenen die een (bijna) nieuwe auto willen importeren en nog een auto kwijt moeten die aan de voorwaarden voldoet. Probleem met importeren is/was immers altijd het verkopen van je eigen auto. Dat moe(s)t in de meeste gevallen particulier of via een auto-inkoper. Nu heb je dus de mogelijkheid om 'm in te ruilen bij de Duitse dealer waar je je nieuwe auto koopt.
 
Sorry Joey, maar expliciete reclame is niet toegestaan.

Cardozo!
Moderator.
 
meeuw Schreef:
-------------------------------------------------------
> Speciaal aangemeld voor wat reclame?


Met zijn informatie kan hij iemand helpen, maar aan jou onzin hebben we niks aan.
 
Sorry voor de overlast, ben al een stief kwartiertje aan het zoeken naar specifieke info betreffende BTW bij gebruikte auto import uit Duitsland in dit Topic.
Zal ongetwijfeld wel ergens staan, maar kan het zo 1,2,3 niet vinden.

Dus als iemand deze vraag even simpel kan beantwoorden, dan ben ik daar zeer erkentelijk voor.

Ben van plan begin volgend jaar als privepersoon een 2e hands auto uit Duitsland te importeren.
Nou gaat het om de Mwst ofwel de BTW.
Nou staat er vaak het volgende:
Preis: ------------------ Netto14.005 MwSt. 19,00% 2.661 ------------------ Brutto16.666

Met welk bedrag moet ik dan rekening houden, Netto of Bruto?

Bij voorbaat dank voor de moeite.
 
Zojuist zo'n beetje alle topics doorgelezen en een heleboel wijzer geworden(y). Ik heb toch nog enkele vragen omdat mijn situatie toch wat afwijkt.

Het verhaal;

Ik wil een Land Rover importeren uit Duitsland en de wagen waarschijnlijk niet op kenteken zetten in NL (athans voorlopig niet) en hem zeer waarschijnlijk voor onderdelen gebruiken. Kan goed met een Land Rover want is eigenlijk een grote mecanodoos:). Overigens wil ik wel de mogelijkheid hebben hem eventueel toch op kenteken te zetten mochten de plannen veranderen.
Gezien de afstand wil ik maar 1x naar Duitsland. Ik heb voldoende informatie en foto's gehad van de verkoper en weet eigenlijk nagenoeg zeker dat ik de wagen ga kopen (planning 29-09-2008).

Nu de vragen;

Volstaat het in dit geval dat de wagen in Duitsland afgemeld wordt (bij Strassenverkehrsambt?) en ik de papieren en koopcontract meeneem om bij een eventuele grenscontrole aan te kunnen tonen dat ik de eigenaar ben. Overigens wil ik de wagen op een aanhanger naar NL halen dus het lijkt me niet nodig dat ik een exportkenteken met verzekering regel. Klopt dit?

Mocht het toch noodzakelijk zijn een exportkenteken te regelen kan dat alles dan op dezelfde dag geregeld worden?

Andere optie zou zijn om in NL exportplaten (voor 180 euro met verzekering) te regelen en dan naar NL te rijden. Dit heb ik reeds gedaan voor een Land Rover die ik uit Engeland ingevoerd heb. Zijn deze kentekenplaten ook geldig/toegestaan en vergelijkbaar met het halen van de exportplaten met verzekering in Duitsland. Moet dit dan ook gemeld worden bij de genoemde website voor tijdelijke toestemming om te rijden met exportkenteken. Heb ik niet gedaan toen ik de wagen uit Engeland gehaald heb.

Alvast bedankt voor de reakties.
 
Rrover,

Je 1e vraag is correct. Je hebt genoeg aan de genoemde papieren en bent geen exportkenteken nodig.

Het verhaal van het NL exportkenteken ken ik niet. Volgens mij krijg je die alleen voor een NL met nog minimaal 14 dagen geldige APK. Dat lukt niet met een buitenlandse auto. Maar dat ben je op een aanhanger toch niet nodig.
 
Hallo,
Ik ben nieuw hier en heb dit forum al enkele malen doorgelezen maar heb nog steeds vragen.

NL. Ik wil een bijna oldtimer Mercedes kopen in Duitsland, deze is van maart 1984.
Nu wil deze auto halen en stallen in Nederland tot hij oldtimer is nl. maart 2009 en dan naar RDW keuren en een kenteken halen, of is deze nu al BPM vrij? Of komt hij nooit BPM vrij wat de BPM berekening aangeeft in een eerdere link in dit forum?

Kan ik deze auto nu al zelf rijden naar Nederland met een eendags kenteken of moet ik hem per autoambulance verplaatsen naar mijn stalling?

Als ik goed gelezen heb heb ik van de eigenaar alleen een kfz brief en een koopkontract nodig of...?
Een hoop vragen maar dit is mij nog onduidelijk.

Hoop dat jullie met jullie ervaring mij op weg kunnen helpen.

mvg, Ed
 
Ed, wees gerust, na 19 jaar en een beetje bedraagt de te betalen BPM 0 Euro. Dat is ook waar bpmberekenen.com als het goed is mee komt. Voor de BPM heeft het dus geen zin deze auto in een schuurtje te stallen.

Je kunt hem naar NL rijden met een Duits exportkenteken. Dat is het kenteken met het rode vlakje. Die is 2 weken geldig, ook in NL.

Je bent van de verkoper de Fahrzeugbrief nodig. Die moet je meenemen naar de RDW keuring.
 
hallo,

wanneer moet je co2,fijnstof enz op ingevoerde auto betalen(leeftijd auto)?want dat zijn volgens mij nieuw!
En hoe zit het met die doppelkarte?
Op ebay kost die 40 euro en bij zg postkantoor 80 euro?Je zou automatisch voor ebay gaan,maar hoe gaat dat in zijn werk?

Wat ik niet begrijp,je kan je auto via ANWB ook verzekeren mbv chassienummer,waarom 40 of 80 euro meer betalen?

doppelkarte blijft een vaag begrip

mvg
 
Sarko, even een quote van bpmberekenen.com over de doppelkarte:
Voor het verkrijgen van een exportkenteken (of een ander kenteken) ben je in Duitsland een Doppelkarte nodig. Deze Doppelkarte wordt door een Duitse verzekeraar afgegeven en is een bewijs voor de dekking. Dat is ook de reden waarom je aan een Nederlandse verzekering niet genoeg hebt. Deze Doppelkarte kun je (goedkoop) op internet bestellen met 3-5 dagen levertijd of als je wat ongeduldiger bent en direct je nieuwe bolide wilt ophalen bij de ADAC of bij de meeste Schildermachers (kentekenplaatmaker) naast het Strassenverkehrsamt.

Wat betreft CO2 en Fijnstof, als je van voor 2008 koopt, heb je daar geen omkijken naar. Alleen het energielabel, welke er sinds ergens in 2006 is.
 
hallo.

Siemi1,bedankt voor je antwoord.

fijnstof en co2 dat is duidelijk,

bestellen via internet of adac,prijsverschil?(ik bedoel is dat moeite waard?

Maar hoe kan ik die doppelkarte bestellen als ik de gegevens van de auto niet heb.Ik moet eerst de auto hebben(kopen) daarna kanik toch gegevens ingeven om het te bestellen?En als ik het besteld heb kan ik nog 3 of 4 dagen in duitsland op straat zwerven(wachtend op die doppelkarte):confused:

oja soms zie ik op aut**cout24.de bij bepaalde autos onder de verkoopprijs "BTW VERREKENBAAR"WAT HOUDT DAT IN?Sommige autos hebben dat niet.Moet je dan nog in Duitsland btw over betalen??
 
Gewoon die verzekering via een schilder-macher afsluiten, die paar tientjes boeien weinig bij aankoop van een auto nietwaar?

Als er btw verrekenbaar bij staat, kun je als Nederlands bedrijf de btw verrekenen. Dit geldt dus alleen als je een bedrijf / btw nummer hebt. Je hoeft geen extra btw te betalen oid.
 
Hallo allemaal,

Ben nieuw hier, maar volg dit forum al geruime tijd.
Mijn vader wil een auto (VW Passat uit 2008) importeren vanuit Duitsland. Vroeg me af of het nog steeds loont om fabrieksopties uit een auto te halen voordat je de BPM-afgifte doet bij de douane. Denk hierbij aan een navigatiesysteem en het verwisselen van de lichtmetalen wielen en banden voor winterbanden op stalen velgen. Stel deze vraag omdat je de laatste tijd wel eens berichten hoort dat de douane direct bij de fabrikant de voertuiggegevens (dus ook alle fabrieksopties) opvraagt. Hoop dat iemand hier meer over weet.

Mvg,
Michel
 
@Michel: Ja, dat scheelt. Is bij mij ook voor een A3 dit jaar gedaan.

Als de belastingdienst op basis van fabrikantengegevens gaat heffen (weet niet of dat ook gebeurt), heb je er toch recht op dat je minder BPM betaalt als bepaalde accessoires zijn weggehaald. Je moet immers BPM betalen over de accessoires die op de auto zitten als die wordt ingevoerd.
 
@ Meeuw, bedankt voor de informatie.

Nog een vraagje. Mag je, aangezien het om een zogenaamde Jahreswagen gaat (dit houdt in dat Volkswagen de vorige eigenaar was) en de auto bij een Duitse Volkswagendealer zal worden gekocht, er vanuit gaan dat de garantie (volgens mij 2 jaar) ook gewoon geldig is in Nederland? Volgens mij geldt de garantie op een auto die die in Europa de eerste tenaamstelling heeft namelijk in heel Europa.

Mvg,
Michel
 
Jahreswagen worden door partuculieren verkocht, zowel rechtstreeks als via dealers. Het zijn auto's die werknemers van VW met korting gekocht hebben en na een jaar weer verkopen. Dacht dat het jaar ermee te maken heeft dat ze maar 1x per jaar een auto met speciale korting kunnen kopen.

Als je van VW zelf wilt kopen, moet je onder Werkswagen zoeken.

De farieksgarantie blijft volgens mij trouwens bij Jahreswagen gewoon van toepassing (dat is bij Audi zo, maar voor VW zou ik als ik jou was het wel even navragen).
 
Ik lees hier en daar op internet dat als een auto jonger is dan 6 maanden en/of minder dan 6000 km. heeft gelopen, er BTW bovenop de BPM moet worden betaald. Lijkt me niet helemaal kloppen aangezien je de BTW al betaald bij de dealer in Duitsland en dit BTW percentage (19%) gelijk is aan dat van Nederland. Kan op de website van de douane ook niets vinden over deze regeling.

Mvg,
Michel
 
BTW over BPM heb ik nog nooit gehoord. Als ik op de BPM-calculator een importauto van eind juli 2008 neem zie ik dat alleen BTW over de kale prijs wordt gerekend en niet over het BPM-bedrag.
https://www.autoweek.nl/bpmcalculator.php
 
Hoe zit het trouwens met de garantie als je een auto uit Duitsland importeert? Normaal heb je 1 jaar garantie op een occassion, moet je dan helemaal naar Duitsland voor bijv. een beurt of een defect?
 
Als je alleen garantie van de betreffende verkoper hebt moet je idd naar Duitsland terug. Fabrieksgarantie blijft wel gelden. Voor een (additionele)merkgarantie kan het per merk verschillen. Dus even navragen voordat je koopt.

Uitgangspunt is dus dat normaal voor een garantie de voorwaarde geldt dat je de reparatie dan wel moet laten doen bij degene die de garantie verstrekt. Als dat de verkopende garage is zal de daarnaar toe moeten, als het de importeur is blijf je binnen de landsgrenzen, als het de fabriek is gaat het over de grenzen heen.
 
Wel belangrijk is mij gezegd dat je goed kijkt of het model wat je wilt gaan kopen ook in Nederland rijd. Als je bijvoorbeeld een seat ibiza 1.5 koopt die in nederland niet bekend is omdat hier alleen 1.4 en 1.6 rijden kan het echt een paar maanden duren ipv een paar dagen!!
 
Auto Chick zei:
Wel belangrijk is mij gezegd dat je goed kijkt of het model wat je wilt gaan kopen ook in Nederland rijd. Als je bijvoorbeeld een seat ibiza 1.5 koopt die in nederland niet bekend is omdat hier alleen 1.4 en 1.6 rijden kan het echt een paar maanden duren ipv een paar dagen!!

Zolang dit model een Europese typegoedkeuring heeft is alles in orde. Mocht de auto niet in een Europees land zijn verkocht heeft deze geen Europese typegoedkeuring. De RDW heeft lijsten van alle auto's die in Nederland (Nederlandse typegoedkeuring) en lijsten van auto's die niet in Nederland maar wel in een Europees land (Europese typegoedkeuring) zijn verkocht.

Voorbeeld:
Mijn vader heeft een eigen autobedrijf met specialisatie in auto's uit de jaren '80. Een paar maanden geleden heeft hij een Volkswagen Golf I Formel E verkocht (heeft ook in Autoweek-magazine gestaan, De slimste rijder van Nederland). Aangezien deze auto op Duits kenteken stond moest deze worden ingevoerd. Maar deze auto is nooit in Nederland geleverd. Echter, bij RDW Zwolle is deze auto gewoon ingevoerd doormiddel van de Europese typegoedkeuring. Het kenteken lag dus ook 4 werkdagen later op de mat.
 
pffff als ik dit zo allemaal lees zou ik bijna iemand gaan inhuren om de klus te klaren. Maar die zijn ook niet goedkoop en reken dan maar gauw op een €1000 tot €2000. Terwijl het eigenlijk heel simpel klinkt.

Maar de één zegt dit en de ander dat. Beetje bos vol bomen soms. Msien eerst maar eens en studie van dit topic maken.....

Maar ik zag mn droomauto in Duitsland staan en volgens mij staat ie beter bij mij voor de deur. :D
 
Gullwing zei:
Op chassinr. verzekeren kan bij sommige verzekeringsmij's. Echter kun je op die manier alleen niet met een export kentekenplaat terugrijden naar NL.

Ehm, maar ik lees op bpmberekenen.com dat er bij een export kentekenplaat een WA verzekering zit die geldig is in heel Europa....

Dus als je via je eigen verzekeringmaatschappij de auto via chassisnummer All Risk wil laten verzekeren voor de rit naar huis is dat niet mogelijk in combinatie met de eerdergenoemde exportkentekenplaat?

Hoe dan te handelen als je All Risk wil laten verzekeren? Heb je dan niks aan de exportkentekenplaten?
 
Terug
Bovenaan