Autonieuws  |  Ook concept SsangYong op IAA: dit is de XIV-1

14 september 2011  |  11:38  |  Tekst:

Na het bijna-faillissement van SsangYong zijn de Koreanen met frisse zin terug op het wereldtoneel. Naast de productieversie van de SUT-1 nemen ze ook een conceptcar mee, de XIV-1 is volgens SsangYong een kleine SUV in het B-segment.

Wie dacht dat de Kia Soul geen navolging zou krijgen zit ernaast, want de SsangYong XIV-1 hint qua design nadrukkelijk naar dat model. Kijk maar eens naar die schuin lopende raamlijn en het dak dat los lijkt te zweven, dat kennen we van de Kia. Ook een hintje Evoque kan hem niet ontzegd worden. Toch oogt de XIV, wat overigens staat voor ‘eXciting user Interface Vehicle’, fris. Het idee is een kleine SUV die de robuuste uitstraling van zo’n semiterreinauto combineert met de lage kosten van een compacte gezinsauto. Toch is het niet echt een kleine auto, met een lengte van 4.140 mm kruipt de concept tegen het C-segment aan. Ook in de breedte en hoogte is het een vrij forse auto met respectievelijk 1.830 mm en 1.590 mm.
Binnenin zien we nog redelijk wat concept-achtige eigenschappen zoals een futuristisch stuurwiel, uitbundige LED-verlichting en ook de suicide doors zullen een mogelijk productiestadium waarschijnlijk niet gaan halen. Ook het gigantische multimedia display in de middenconsole zal niet op werkelijk formaat zijn gemodelleerd. De stoelen kunnen in de concept 360 graden draaien en naar voren of naar achteren worden verschoven.
Er zijn twee motoropties voor de XIV-1, een 1,6-liter viercilinder benzinemotor en een even grote viercilinder diesel. Beide zijn leverbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zestraps automaat. Ook is het voor beide motorversies mogelijk om vierwielaandrijving te verkrijgen. Eventuele prestaties of verbruikscijfers zijn er nog niet. Ook is het nog niet helemaal zeker of de concept in productie gaat, hoewel er volgens de Koreanen wel concrete plannen zijn. Gezien de korte tijd die er tussen de concept en de productie van het pickup model zat zou het echter weleens heel snel kunnen gaan met deze concept. 

 mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

ONLINE TICKETS BESTELLEN MET KORTING

Bestel nu je kaarten voor de AutoRAI online voor 14,50 euro (kassaprijs 18 euro).   Lees verder
  AutoRAI 2015
 
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

SsangYong XIV-1 Concept SsangYong XIV-1 Concept SsangYong XIV-1 Concept
SsangYong XIV-1 Concept SsangYong XIV-1 Concept SsangYong XIV-1 Concept

Peilstok

Mijn favoriete Jaguar uit de Redactie Raadt Aan is de...

AutoWeek op Blendle

Volg AutoWeek

© 2015 Sanoma B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma groep