haarr zei:
Probleem is juist dat bij zacht remmen de remmen niet gebruikt worden.
Ook mijn idee na het zien van de foto, ik zie alleen licht uitgepoetste roest op die schijf die er niet afgaat door gebrek aan druk op de remtang.
Gewoon eens een paar keer een stoplichtroute gaan rijden zodat de rem goed gebruikt wordt tussen de 0 en 80 km/h, en dan niet op de manier van "het nieuwe rijden" maar gewoon ouderwets planken en remmen.
Het spreekwoord is niet voor niets "rust roest"... dat efficiënte rijden scheelt dan wel in brandstofkosten maar de garagerekeningen lopen daarmee tevens op in het kwadraat.
Voor het brandstofzuinige "nieuwe rijden" zou men eigenlijk standaard keramische remschijven moeten monteren, dan heb je er geen last van.
Remschijven zijn gemaakt van gietijzer, van nature een vrij broos en poreus metaalsoort wat snel oppervlakteroest en putvorming geeft.
Maar gietijzer krijgt z'n sterkte en wordt minder broos als het goed op temperatuur komt, en dat gebeurt middels de wrijving met de remblokjes... het metaal wordt daarmee harder aan het oppervlak en de structuur van het oppervlak wordt dichter en gladder.
De schijven worden daarmee minder roestgevoelig, en de remblokken slijten minder snel omdat het oppervlak van de schijf gladder is geworden.
Eigenlijk praat je hier gewoon over het inrijden van de remmen, als je dat de eerste 1000 km even goed doet heb je de levensduur van je remmerij al verdubbelt.
Doe je het niet krijg je al snel ingeroeste remschijven met eerst putvorming en daarna groeven, en dat soort schijven werken weer als schuurpapier in op de remblokken. (daar blijf je dus mee aan het vervangen)
Probeer het maar eens uit of je de huidige schijven nog kunt inrijden, als het niet meer lukt dan deze schijven even af laten draaien en daarna wel gelijk goed inrijden.
Succes ermee.
