Def zei:
rke zei:
Ik ben zelf een iemand die graag iedere 100.000 km de olie van handbakken ververst. Toen ik de Camry net had, ben ik er met de sleurhut mee naar Frankrijk gereden. Onderweg begon de bak "te zingen", vooral in drie. Na het verversen schakelde hij beter en hij zingt niet meer.
Dat was ook de reden dat ik bij m'n X- type de bakolie liet vervangen. In de vijfde versnelling bij zo'n 130 km/h - een gebied waar je dus net een constante snelheid aanhoudt- begon een licht gegons op te spelen. Na vervangen olie schakelt ie zoals gezegd weer soepeler en geen gegons meer.
Eén en ander is blijkbaar sterk afhankelijk van het type auto. Mijn Golf TDI heeft geen voorgeschreven oliewissel voor de bak, en dat ding schakelt nog als nieuw met 475k.
Dat is ook mijn ervaring.
Vooral als je gaat tunen, merk je pas waar die 10% overbreng verliezen (vermogen krukas versus vermogen aan de wielen) in warmte omgezet worden. De krap bemeten componenten gaan als eerste stuk.
Bij een Fiat Cinquecento die we voor rally's hadden omgebouwd werd de bak zo heet dat de olie in de korte tijd dat een rally duurt compleet verbrandde. Niet zo raar, van 39 paardjes naar 73 paardjes is ook wel "testen op de limiet". Het reglement van die cup liet het plaatsen van een oliekoeler op de bak niet toe en de rest van het team zag geen heil in het toepassen van een koelplaat op de bak of het toepassen van andere dan de door Fiat voorgeschreven olie. (Veel teams gebruikten andere oliesoorten en/of extra toe te voegen dopes)
Dus gingen er bij ons drie, vier bakken per seizoen door.
Bij de Cossie die we voor de rally aangepast hebben, werd de bak ook knap heet (ruim boven de 100 graden, dus). Daar hebben we wel een oliekoeler geplaatst, maar door budget-problemen hebben we daar geen geschikte oliepomp gemonteerd (pomp moet ook tegen dik 100 graden kunnen). De pomp sneuvelde dus, maar tot dat moment bleef de bak goed schakelen.
In principe is een motor ontworpen/aangepast voor een setje specificaties. Iedere auto heeft wat dat betreft wel zijn nukken, bij het ene model is schoonhouden belangrijk, bij het andere model is de smering belangrijker. Er wordt ook nog steeds veel research gestopt in de ontwikkeling van olie en dat is merkbaar. De "Aldi" olie zal in een behoorlijk aantal gevallen afdoende werken, zeker in de voor lage onderhoudskosten ontworpen lichte scooters. Bovendien kan een te goede kwaliteit olie ook wel eens averechts werken. Als je een vervuild blok (door jarenlang mindere kwaliteit olie verwaarloosd) ineens vult met een olie die extreem goed schoonmaakt kan je door loskomende stukken vuil oliekanalen verstoppen met alle gevolgen van dien.
Moderne oliesoorten worden gemaakt voor moderne motoren en overbrengingen. Nu is de techniek van een tandwielkastje de laatste eeuw nauwelijks veranderd, maar de techniek van de verbrandingsmotor is nog steeds heftig aan het veranderen. Voor advies over klassieke voertuigen wil ik daarom nog steeds blijven zeuren over de ervaringen van de specialist.
Wat ik wel af wil raden is het negeren van de voorgeschreven specs. Fabrikanten hebben er nauwelijks baat bij een oliewissel te vroeg of te laat voor te schrijven. Te vroeg, de auto krijgt de naam dat hij duur is in onderhoud; te laat en het produkt scoort de titel "olieboot" (oudere BMW 3-series...). En de fabrikant moet uitgaan van een "doorsnee" gebruiker, het advies moet gelden voor een filetijger die gemiddeld nauwelijks meer dan wandelsnelheid scoort maar ook voor de Autobahn-piloot die drie cijfers nodig heeft om het gemiddelde te noteren. En, als het even kan, ook voor de misbruiker die de auto met ritjes van minder dan vijf kilometer nooit lekker warm stookt.
Modernere auto's hebben daarom ook een soort oliediagnose systeem waarbij de boorcomputer een advies geeft wat wat beter onderbouwd is dan "iedere zoveel duizend kilometer". Ik ken deze systemen niet, maar ik verwacht dat er weinig meer achter steekt dan een stukje software wat op basis van een paar parameters (motortemperatuur, toerental, het gevraagde vermogen) een wisseladvies geeft.
Toch blijft het een beetje koffiedik kijken. Zie het als het verven van je huis: je kan ieder jaar de kozijnen verven en je kan het nooit laten doen. Je kan de duurste verf er op smeren en je kan bij de bouwmarkt goedkope verf scoren.
Wat is wijsheid? Eens in de twintig jaar nieuwe kozijnen monteren of ieder jaar uren werk en vijftig euro per liter weg smeren?
En een klassiek grachtenpand? Kozijntjes speciaal laten maken van 3 meter hoog met glasinlood? Of advies inwinnen welke verf het beste is voor dat ouderwetse Amerikaanse grenen in plaats van het moderne bankirai?