Dynamo goed maar accu laadt niet

A

Anoniem

Guest
Hallo allemaal
Ik heb een BMW E24 635 .
Een tijdje gelden reed ik met mij auto en de motor viel zomaar uit . Bleek dat de accu was leeg . Naar weer laden van de accu gebeurde weer . Dus ik denk
Dat problemen heb met het laden van mij accu .
De dynamo van mij auto is vanochtend getest en is goed . Ik heb de accu aan de lader gehad en was vol rond 12,4 v .
Ik heb alles weeer aangesloten en de auto gestart . Toen de accu gemeten met draaiende motor en de multimeter gaf aan 13.9-13,8v
Maar ik had meter constant aangesloten en de waardes gingen naar beneden. Na 5 minuten met draaiende motor gaf de meter aan 13,5-13,4v .
Dynamo vanochtend naar een specialist gebracht en hij heeft hem getest en laadt gewoon normaal . Maar in mij auto niet .
Wie weet wat hier de probleem is ? Of tips wat ik kan doen .
Alvast bedankt .
 
Met de accu . Opgegegeven moment gaat de motor uit . En de accu is leeg.
 
Brandt het laadcontrolelampje wel, als het contact aanstaat maar de motor nog niet loopt? Of is het lampje recent vervangen?
Het lampje is bij oudere auto's namelijk van cruciaal belang voor het bekrachtigen van de veldwikkeling van je dynamo.

Ik ken het van een Ford van mij, waarbij er een massaprobleem in de tellerbak zat. Met lampen aan (=achtergrondverlichting teller) was dat teveel voor de geoxideerde massaverbinding van het tellerpaneel. Dan gaat stroom heel raar doen en andere wegen zoeken. Met als gevolg dat de dynamobekrachtiging uitviel.

Is de bedrading op de dynamo B+ en het kabeloog daarvan wel fris? Schuur het kabeloog voor de zekerheid eens op (accu loskoppelen!) en draai er een schone, verse moer op.
 
Er is volgens mij helemaal geen controller lampje bij de teller.
Ik heb zojuist een nieuwe massa kabel aangemaakt dynamo motor . De B+ bedoek je de rooie dikke kabel . ?
Maar waarom als de motor niet loopt is de accu spanning 12,4v en als de motor loopt gaatviennaar 13,9 en dan langzaam loopt
ie af ?? Hoe kan dat ?
 
Heb ooit een MB 190d gehad die stationair waarbij de dynamo netjes 14 volt gaf, maar als de motor boven de 2000 toeren kwam nog maar 10 volt leverde.
Nu was dat een diesel dus die bleef wel lopen, als ik op mijn bestemming was liet ik hem 5 minuten stationair lopen zodat ik de auto nog kon starten.
Na een week was ik dat zat en heb ik een nieuwe dynamo gemonteerd.
 
Indien een motor stilvalt als gevolg van een lege accu, dan werkt de dynamo niet (goed) . Een dynamo geeft normaliter bij draaiende motor ruim voldoende elektrische energie ( ook zonder accu) om de hele auto van stroom te voorzien, anders zou iedere auto vroeg of laat stil vallen.

De gemeten dynamo spanning is ook aan de lage kant. ± 14 volt is gebruikelijk, indien de motor sneller dan staitonair draait.
13.4 volt is echter wel voldoende om het laadstroomlampje te laten doven.

Kortom: Ik vrees dat de dynamo onvoldoende energie levert, om alles van stroom te voorzien, en daarbij de accu geladen te houden. Oorzaak kan een te gevoelig werkende spanningsregelaar zijn.
 
Een E24 is nog een relatief eenvoudige auto, elektronisch gezien. Warmte wekt weerstand op in elektrische systemen. Als het goed is brand er een rood lampje op je dashboard als je de auto op contact zet en welke uitgaat als je de motor start (Zie reactie van TomTom) Als de dynamo wil gaan laden maar de stroomkring (ook van de massadraden) is niet goed of heeft een hoge weerstand, dan gaat het niet goed. Bij dit soort halve oldtimers komt het regelmatig voor dat de stroomkring van het laadsysteem door oude, gecorrodeerde, verbindingen niet meer goed is. Bij landrovers is een doorgerammelde massadraad tussen versnellingsbak en carrosserie vaak de reden dat de startmotor onvoldoende toeren kan draaien. In jouw geval, als de dynamo en spanningsregelaar getest en goed zijn, zal je alle kabels moeten gaan controleren. Als je met een multimeter de weerstand van massakabels gaat meten (dmv klein 9v stroompje) kan het zijn dat de dynamo zijn 60Ah er echt niet doorheen krijgt. Alle verbindingen, ook in stekkers, controleren en reinigen/opschuren. Het is een zoekplaatje! Sterkte!
 
Indien je meer stroom verbruikt dan moet de dynamo harder werken, het is goed mogelijk dat de dynamo het niet goed meer kan bijbenen en dus vervangen moet worden. Gooi het grote licht er maar eens op en de achterruit verwarming en kijk of het laadvoltage nog steeds voldoende is.

Controleer verder de kabels, maak de contactpunten schoon en de massapunten, ook van de dynamo zelf. Haal ook even de zekering los en kijk of dat die niet geoxideerd is. Het eerst genoemde kun je ook doormeten door de weerstand te meten met de multimeter.

Er branden geen lampjes op het dashboard?

Verder kan lekstroom nog een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld een radio dit niet meer in orde is en langzaam de accu leeg trekt als de auto niet gebruikt wordt.
 
Ik tip toch op het laadcontrolelampje. Dat heb je namelijk wel degelijk in je auto zitten, en die moet branden met motor uit, contact aan.

Oude type klok, linksboven:
instr_old.jpg


Nieuwe type klok, rechtsonder:
dr9j5.jpg


Kijk heeeeeel goed welk type lampje dat moet zijn. De meeste waarschuwingslampjes in een tellerbak zijn 1 of 1,2 W, maar het laadstroomlampje is vaak 3 of 5W, omdat het ook een koudgeleider moet zijn. Verkeerd lampje, en je dynamo laadt niet/niet goed. Verder adviseer ik je ook de stekker van de teller goed schoon te maken.

En dan gaan we er gemakshalve van uit dat de specialist die de dynamo heeft getest, inderdaad zijn werk goed heeft gedaan.
 
12,4V voor een volle accu is niet heel veel. De dynamo levert een laadspanning die afhankelijk is van de laadtoestand van de accu zelf. Als deze vol is, wordt er 'geladen' met een spanning tussen de 13,7 en 14,4V. Bij een nagenoeg lege accu is die spanning veel lager, tussen de 12,5 en 13V. Uitgaande van de constatering dat de dynamo het goed doet, het feit dat tijdens het laden de dynamospanning naar beneden wordt bijgesteld en de accuspanning ook vol niet boven de 12,4V komt, lijkt het erop dat de accu geen energie opneemt, hoewel de dynamo die wel kan leveren. Inderdaad levert een dynamo een overmaat energie en zou de auto zonder accu ook moeten blijven werken, maar we hebben met onze Uno oot meegemaakt dat er tijdens het rijden een accucel stuk ging (witte melk in één cel) en de auto viel uit tijdens het rijden. Heb ik geen verklaring voor. Maar is je accu ook doorgemeten, niet alleen op spanning, maar vooral ook op capaciteit?

Het lampje van TomTom is inderdaad cruciaal, omdat je eigenlijk geen dynamo hebt (met vaste magneten), maar een alternator (met alleen maar elektromagneten). Een alternator heeft een kleine externe spanning nodig om aan de praat te komen voor hij zelf elektrische energie kan leveren en zijn eigen magneetveld in stand kan houden. Een auto zonder accu krijg je dan ook niet zo maar aangesleept. De kleine spanning wordt geleverd door het elektrisch circuit waar het laadlampje ook deel van uitmaakt. De stroom door dat lampje is dezelfde stroom die de alternator bekrachtigt.
 
DioE24 zei:
Er is volgens mij helemaal geen controller lampje bij de teller.
Ik heb zojuist een nieuwe massa kabel aangemaakt dynamo motor . De B+ bedoek je de rooie dikke kabel . ?
Maar waarom als de bmotor niet loopt is de accu spanning 12,4v en als de motor loopt gaatviennaar 13,9 en dan langzaam loopt
ie af ?? Hoe kan dat ?

Als je de auto start gaat er flink wat stroom/vermogen uit de accu. De dynamo laadt dit weer bij en daarvoor is een hogere laadspanning nodig van 13.8 volt. Als de accu weer vol is hoeft de dynamo alleen bij te laden wat je op dat moment verbruikt ( injectiesysteem, verlixhting enz.) en omdat daarvoor de stroom stukken minder is, is de spanning nu ook lager. Normaal gedrag dus.
 
Terug
Bovenaan