Waarschuwing voor Franse Supermarkt brandstoffen.

Donkeyman

Net ingestapt
Een paar dagen geleden ben ik terug gekomen uit Zuid-Frankrijk met mijn Mondeo 1.5 TDCI Wagon. Twee keer kreeg ik te maken met het motorstoringslampje en noodloop zonder trekkracht en dat was niet voor de eerste keer tijdens vakanties met deze auto. Het euvel treedt op na een paar honderd kilometer rijden en uitsluitend nadat ik als zuinige Hollander bij de supermarkt Intermarché "voordelige" dieselolie heb getankt. Het heeft lang geduurd voordat ik de connectie met slechte dieselolie maakte en ik ben er dan ook van overtuigd dat deze mindere dieselolie de oorzaak is van de storing.
Vorig jaar ging de auto ook op deze manier in noodloop en na uitlezen kwam vertaald naar Nederlands het volgende eruit:

P2563:72-6C- (PCM) - Positiesensor A boostregeling turbocompressor - circuitlimieten / prestatie - Actuator zit vast in open positie - (DTC) bezig, fout eerder gedetecteerd, momenteel niet aanwezig

P2599:00-E4- (PCM) - Turbocharger boost-regeling A positiesensor Rendement - Vast in hoge positie - Geen aanvullende informatie over het fouttype hiervoor (DTC) - (DTC) aanwezig - Waarschuwingslampje geactiveerd, fout afwezig tijdens huidige sleutel- / rijcyclus of eerder, met indicatielampje aan ((MIL), multimediadisplaytoets, enz.

Een probleem met een turbosensor dus... In mijn geval hielp een gewone herstart weer om normaal verder te kunnen rijden, maar mijn schoonzoon die bij dezelfde pomp had getankt moest op de terugweg in België zijn Mercedes Vito laten afslepen naar Nederland met: Een defecte turbosensor!!! Toeval?? Sinds mijn recente vakantie zie ik eindelijk het verband met goedkope, merkloze dieselolie.
Het jaar daarvoor had ik ook een oranje motorlamp in Slowakije na het tanken bij een obscuur tankstation, ook daar ging het mis en in Nederland waar ik ook heel wat afstanden rijd komt dit nooit voor.

Voor mij staat dus vast dat brandstoffen van mindere kwaliteit storingen kunnen veroorzaken en bij deze waarschuw ik een ieder die dit leest en nog op reis moet.
 
Ik ben wel heel benieuwd hoe je dan de connectie hebt gelegd tussen de kwaliteit van de diesel en de storing in de turbosensor? Het klinkt voor mij niet logisch.
Wat wel logisch klinkt, is dat je turbosensor een storing geeft juist vanwege het urenlang rijden onder andere omstandigheden dan normaal (want langere rit, hogere belasting). Een 1.5 diesel moet hard werken in een Mondeo...
 
Goed verhaal..... en daar blijft het ook bij.... een verhaal. Denk je nu echt dat al die duizenden mensen die er per dag tanken deze problemen krijgen? Niks mis met dat soort brandstoffen.... al helemaal niet voor dit soort simpele auto's
 
in de EU moeten brandstoffen aan een bepaalde kwaliteit voldoen. Ook deze supermarktbrandstoffen. Zo'n mondeo moet daar prima op lopen. Als een auto daar niet tegen kan dan kunnen ze snel het tankstation sluiten met de nodige claims aan de broek. Nee ik begrijp het onderbuik gevoel maar staat los van elkaar.

En ook al zou je er ondermaatse kwaliteit brandstof mee tanken dan krijg je wel storingen, maar niet die gene die jij hebt.
 
Het verhaal van BUMP, klinkt voor mij logischer, dan het slechte brandstof verhaal.
Ik zie de connectie ook niet, tussen een positiesensor en (slechte)brandstof.
 
Ik heb zelf ook eens problemen gehad door in Frankrijk zo goedkoop te tanken. De camper waar ik mee op pad was had maar 70 pk en na tanken van die rommel waren een hoop van die pk's ook nog eens weg. Echt niet meer vooruit te branden.

Toen de tank was leeggereden weer merk diesel getankt en na een paar kilometer begon hij weer normaal te lopen.

Lesje geleerd...
 
https://lenergieenquestions.fr/automobile-ou-trouver-carburant-moins-cher-economies-supermarches-essence-gazole/2019/10/14/ zei:
Supermarkten: de goede deal?
Volgens een studie van de Franse Unie van Petroleum Industries (UFIP) wordt 61% van het brandstofvolume in Frankrijk verkocht door supermarkten. Sinds de jaren tachtig hebben supermarkten onder leiding van Édouard Leclerc de verkoop van brandstof overgenomen . Deze positie werd geboren na de eerste olieschokken. Maar ook een verlangen om de prijzen te verlagen om van brandstof een toonaangevend product te maken. Tegenwoordig hebben supermarkten een ware revolutie teweeggebracht in het brandstoflandschap in Frankrijk.

Zou je probleem werkelijk aan de kwaliteit van de brandstof liggen?
 
Een direct verband tussen de turbodruk sensor, en slechte brandstof zie ik ook niet. Echter, moderne auto's zitten bomvol gevoelige elektronica, en de geringste afwijking, kan al voor een foutmelding zorgen. Het kan best zijn, dat de "supermarkt" diesel een afwijkend cetaan getal heeft / had, waardoor de verbranding anders dan normaal verliep. Hierdoor kan de elektronica van slag raken, en met de vreemdste meldingen over de brug komen.
 
Wat ik altijd heb begrepen is dat auto's worden afgesteld/getest op een brandstofkwaliteit die lager is dan wat wij hier in NL zijn gewend zijn aangezien auto's over heel Europa/wereld worden verkocht. Er werd gezegd dat de kwaliteit van brandstof in oostblok landen lager was/is dan in bijv. NL of Dld.
Dus zelfs als de Franse supermarkt benzine van mindere kwaliteit zou zijn dan die van de Shell/Esso etc. dan zou dat geen invloed moeten hebben op de basisprestaties van een auto.

Wij hebben in NL ook goedkope tankstations (Makro, Tango). Zou daar dan niet hetzelfde voor moeten gelden als de benzine van de Carrefour/Leclerc? Daar horen we echter niks van.

Ik ga zelf ook bijna elk naar Frankrijk en tank ook bij de supermarkten maar heb nooit iets gemerkt. Ik denk ook eerder dat het een combinatie is van anders belasten (langere afstanden in hogere temperaturen, zwaarder beladen(misschien zelfs te zwaar als ik sommige auto's zag), gebrek aan of matig onderhoud) van de auto dan dat de brandstof de oorzaak is.
 
Dat kan natuurlijk wel kloppen. Het schijnt dat alle dieselauto's rondom die supermarkt kapot zijn, allemaal.
 
Een merk, ( shell, bp, esso ,enz.) vertegenwoordigt wel een zekere kwaliteit! Ik zou voor de zekerheid daar tanken. Zelftankstations van die merken hebben mijn voorkeur , als het om de prijs gaat!
 
Misschien is het minder zwart/wit dan hier geschetst.
Feit is wel dat onze garagist ook 98 prefereert boven 95 en dat hij ook aangeeft dat vaak veel problemen met inspuiting en brandstoftoevoer verdwijnen zodra men overstapt op E5.

Maar mijn getankte brandstoffen waren nooit zo slecht dat er storingen optraden. Wel merk ik met 98 een soepeler lopende motor.
 
Volgens mij staat er in Nederland maar 1 diesel destillatie- en verwerkingskolom in de Botlek en wordt deze diesel in dasis geleverd aan alle merken en merklozen. Bij een overlaadstation in Twente heb ik wel eens tankwagens van verschillende merken gelijk gevuld zien worden. Ik denk dat door de hoeveelheid diesel die zo'n regionale supermarkt in Frankrijk er doorheen jast op een dag een doorsnee tankstation hier jaloers zou zijn.. Zoeken aar goedkopere partijen / Rommel verkopen is duurder dan goed inkopen en verkopen (met weinig marge) en je winst uit de kwantiteit halen.
 
Je vergeet dat in zo,n verdeelstation, elk merk z,n eigen toevoeging (dopes) toevoegt aan de brandstof! Daar zit ,m nou net de kneep!
 
GTL en Blauwe diesel (HVO100) hebben veel betere, schonere en snellere verbranding.... maar kost ook meer. Keuze genoeg dus, als de portemonnee het toe laat. De basis diesel voldoet aan alle eisen die motorenfabrikanten stellen. Daar zullen ze niet op kapot lopen.
 
Ik heb al aan Noorse, Kroatische en Franse supermarkt tankstations getankt. De motor van mijn wagen heeft het allemaal zonder morren of tegensputteren overleefd
 
Niet helemaal mee eens Gullwing, als een motor daardoor beter en soepeler loopt en naar ik dus begrijp van onze specialist stotterproblemen met mn E10 verdwenen zijn is de kwaliteit van E5 gewoon beter. Maar kies je daarvoor, dat is een ander verhaal.. (maargoed, hier gaat het over diesel..)
 
Je auto is om een of andere reden niet zo geschikt voor E10, dat heeft niets met kwaliteit van E5 of E10 te maken. Als het stotteren bij alle auto's van een merk/type voorkomt, had de importeur het lijstje geschikt voor E10 ja/nee anders moeten invullen. (Maar dan jaag je de gebruikers naar duurdere brandstof) Is het incidenteel alleen bij een paar auto's kan het zo zijn dat een sensor of vervuiling/slijtage de oorzaak is icm deze E10. M'n 2 Amerikanen merken er niets van, mogen tot 15% ethanol.
 
De enige keer dat ik iets gemerkt heb met brandstofsamenstelling en de loop van de motor was bij een Ford Fusion met een 1.6 tdci. Dat ding was eigenlijk al helemaal gaar en begon in Noorwegen steeds beroerder te lopen op de normale dieselolie.
Op 'premium' diesel liep hij nog wel normaal en op de normale diesel in Zweden ook.
Op dat moment zat er in Noorwegen een hoger percentage biodiesel in verwerkt als ik het mij nog goed herinner.
De kern van het probleem was bij die auto dat de motor al nagenoeg gaar was (leaseauto die door de bestuurder voor mij helemaal aan gort was getrapt).

Bij een moderne diesel zoals de 1.5 tdci zou je dit echt niet zo verwachten, zeker niet aangezien het een PSA blok is waarvan er in Peugeot en Citroën modellen enorm veel in Frankrijk rijden.
 
Is het nog steeds een TDCI van PSA? De 1.6 van een paar jaar terug gaf standaard problemen, het halve wagenpark bij ons op het werk had op een gegeven moment problemen met de turbo. En die problemen traden altijd op bij langere ritten.
 
R Wolters zei:
Is het nog steeds een TDCI van PSA? De 1.6 van een paar jaar terug gaf standaard problemen, het halve wagenpark bij ons op het werk had op een gegeven moment problemen met de turbo. En die problemen traden altijd op bij langere ritten.

'paar jaar terug' = voor 2009; zeg maar 13 jaar geleden....
 
R Wolters zei:
Is het nog steeds een TDCI van PSA? De 1.6 van een paar jaar terug gaf standaard problemen, het halve wagenpark bij ons op het werk had op een gegeven moment problemen met de turbo. En die problemen traden altijd op bij langere ritten.

Heb ik 5 jaren mee gereden, 150.000,- km. Ook langere ritten, bergritten. Nooit enig probleem. Dus toch niet zo standaard. Vriend met een V40, meer dan 12 jaren zonder noemenswaardige problemen en hij heeft er ook met het hele gezin Europa mee afgereisd.
Heb wel gehoord van een geval met een Volvo C30. Zou er een verschil zijn tussen hoe de koeling bij de PSA-voertuigen gebeurt of bij de Fords en afgeleiden?
 
@ Wolters: Ik vermoed dat tijdens een lang stuk stevig doorrijden rijden er stukken aangekoekt vuil loskomen uit de EGR / Cilinderkop etc welke een enorme onbalans in de turbo teweegbrengen en mogelijk zelfs de turbo beschadigd raakt.
@FW: Die latere 1.5 tcdi's waren toch ook van PSA? M'n collega had in zijn Focus uit 2015 het befaamde gescheurde nokkenastandwiel (Terugroepactie).
 
Volgens mij is er niets mis met de Franse supermarkt brandstoffen, ik heb ook nooit enig verschil gemerkt. De storing zal daar ook niet mee te maken hebben.

De 1.6 TDCI en later 1.5 TDCI komen van PSA. Vanaf de 2e generatie die afhankelijk van het model in 2009, 2010, 2011, of 2012 op de markt kwamen waren goede en degelijke motoren. Bij Ford kwamen ze vaak wat later dan bij Peugeot en Citroën.
 
FW Ta 183 Huckebein I zei:
R Wolters zei:
Is het nog steeds een TDCI van PSA? De 1.6 van een paar jaar terug gaf standaard problemen, het halve wagenpark bij ons op het werk had op een gegeven moment problemen met de turbo. En die problemen traden altijd op bij langere ritten.

'paar jaar terug' = voor 2009; zeg maar 13 jaar geleden....

De enige 1.6 PSA diesels die problemen gaven waren de 16V versies. De latere 8V versies waren eigenlijk gewoon goed. Ik heb er zelf ruim 2,5 ton mee gereden zonder echte problemen anders dan 1x een gescheurde luchtslang.
De 1.5 heeft heel in het begin een serie gehad waarbij er een tandwiel kon scheuren maar dat is toen heel snel verholpen en sindsdien doen die blokken het ook prima, ze zitten al jaren in PSA en Ford modellen.
 
Janneman zei:
Ik heb zelf ook eens problemen gehad door in Frankrijk zo goedkoop te tanken. De camper waar ik mee op pad was had maar 70 pk en na tanken van die rommel waren een hoop van die pk's ook nog eens weg. Echt niet meer vooruit te branden.

Toen de tank was leeggereden weer merk diesel getankt en na een paar kilometer begon hij weer normaal te lopen.

Lesje geleerd...

Hier ook, ik tank al jaren ook in Frankrijk en telkens heeft mijn auto daarna een stuk minder koppel en de motor loopt minder goed. En dit is ook het geval als ik bij Total tank.
 
Terug
Bovenaan