Rechtszaak aanmaningskosten boete

Gjalt 1067975

Startmotor
Afgelopen week schreef de volkskrant dat per jaar circa 900.000 verkeersboetes te laat worden betaald en daarom worden verhoogd met aanmaningskosten (eerst 50% en daarna het verhoogde bedrag met 100%, dus 100 euro boete wordt na de tweede verhoging 300 euro boete).

Ik ben ervan overtuigd dat deze aanmaningskosten onrechtmatig zijn. Een verdriedubbeling heeft niets met aanmaningskosten te maken maar is een straf op te laat betalen (terwijl te laat betalen niet strafbaar is). Mensen die aanmaningskosten hebben betaald zouden recht op teruggave moeten hebben.

Ik wil graag kosteloos een proefzaak voeren waarbij ik namens iemand die aanmaningskosten voor een verkeersboete heeft betaald, deze kosten terugvorder van de staat. Ik kan in mijn omgeving helaas niemand vinden die aanmaningskosten voor een verkeersboete heeft betaald.

Wie kan ik blij maken met een kosteloze kans om de absurd hoge aanmaningskosten terug te krijgen? Heb jij aanmaningskosten betaald of ken je iemand, laat het mij graag weten.

Groet, Nicolaas Huppes
 
Je zou eerst eens uit kunnen zoeken of het niet de Volkskrant is die ten onrechte de term aanmaningskosten heeft gebruikt in dat artikel.
 
Met andere woorden: heb je een verkeersboete, wacht dan met betalen, zodat je deze man verder kunt helpen met z'n onderzoek.

Of beter nog... waarom zorgt de heer Huppes niet gewoon zelf voor een eigen verkeersboete om dit proefproces op te starten? Opties genoeg zou ik zeggen, het is algemeen bekend waar de trajectcontroles zijn en je hoeft niet per se meteen heel veel te hard te gaan, als je maar net boven de correctiemarge zit.
 
Bestaat er jurisprudentie waaruit blijkt dat aanmaningkosten onrechtmatig worden verrekend? Normaal gesproken wordt er namelijk goed gecommuniceerd wat eventuele aanmaningskosten zijn bij het te laat betalen, dan lijkt mij het vanzelfsprekend dat de ontvanger/betaler van de boete het risico volledig draagt.
 
Als er jurisprudentie was waaruit bleek dat de aanmaningskosten onrechtmatig zijn dan was een proefproces niet nodig ;)

Het is zeker geen gelopen race, maar ik denk dat ik goede argumenten heb. Het is onbegrijpelijk dat de aanmaningskosten bij ander boetes 20 euro en daarna een verhoging met 20 procent zijn, en alleen bij verkeersboetes een verdriedubbeling.

Ik heb er idd aam gedacht zelf een boete uit te lokken. Maar dat kost geld en duurt bij elkaar drie maanden voordat ik alle verhogingen heb. Efficienter en leuker om iemand te helpen die ze al voor zijn kiezen heeft gehad.
 
Als je een statement wilt maken, dan maak je zelf een kleine overtreding en wacht je op de aanmaningskosten. In de tussentijd kan zich natuurlijk altijd iemand bij je melden. Beter krijg je vrijspraak bij twee tegelijk lopende procedures dan bij een ;-). Mocht de een niet goed gaan dan weet je wat je moet veranderen voor de tweede…
 
Er zijn van die clubjes die gratis verkeersboetes aanvechten, zoals verkeersboete.nl. Ik zou zeggen bied je diensten daar eens aan, daar zitten ongetwijfeld klanten met aanmaningskosten tussen.
 
Ik denk dat je weinig kans maakt, de aanmaningskosten van het CJIB zijn wettelijk vastgelegd. Ook is vastgelegd dat je niet bij het CJIB kunt protesteren tegen aanmaningskosten en volgens de pagina van de nationale ombudsman is het wettelijk vastgelegd dat je bij hem ook niet tegen wetten mag protesteren. De pagina van de nationale ombudsman zegt tevens dat de beste procedure is om het aan te kaarten bij een politieke partij die het dan op de agenda kan zetten om de wet te veranderen. Dus als je een procedure zou willen starten zal het vele jaren duren voordat je succes hebt omdat de wet zal moeten worden veranderd.
 
Ik snap het hele punt niet. De Vkrant tamboereert op zielige mensen met weinig geld die toch al hun enveloppen niet open maken. Na mijn nader onderzoek blijkt niet 25% van de boetes te gaan over onverzekerde auto's, maar in tegenstelling daarmee is ruim 80% van de 8 miljoen jaarlijkse boetes een gevolg van te hard rijden. Rijgedrag dus. De basis: je moet gewoon geen verkeersovertredingen maken en anders maar gaan fietsen. Een rechtszaak over aanmaningskosten gaat mi. dus vooral over nalatigheid van de weggebruiker, niet over de inhaligheid van de overheid.
 
Moet mijn werkgever driedubbel loon uitkeren als straf als ze te laat met uitbetalen zijn? Nee natuurlijk niet. Dan gelden de normale regels. Alleen bij het te laat betalen van verkeersboetes gelden die idioot hoge aanmaningskosten. Bij alle andere dingen (te laat betalen loon, factuur, bestuurlijke boete, strafboete, belasting, etc) geldt een heel normaal tarief van circa 20 euro eerste aanmaning en daarna max 20 procent.

Anyway, ik hoef geen gedoe. Ik zou graag iemand helpen die een boete te laat heeft betaald en daardoor driemaal de originele boete heeft betaald. Thats all. Als ik het verkeerd heb dan verlies ik de zaak. No problem.
 
Dit is natuurlijk gewoon pure oplichting, dit is wettelijk zo geregeld dus je maakt geen enkele kans in de rechtbank. Je kan natuurlijk ook gewoon op tijd betalen.
 
Waar slaat het nou op om dit oplichting te noemen. Ik geef mijn volledige naam. Prima online vindbaar. Ik zeg duidelijk dat ik de dienst gratis aanbied.

Jij denkt dat het kansloos is. Prima. Ik denk dat ik een goede kans maak. Ja het is wettelijk zo geregeld maar ik zeg dat die wet in strijd is met het algemene beginsel van geen straf zonder overtreding.

Laat iemand zich melden en we leggen het aan de rechter voor. Dan merken wij het vanzelf.
 
Ik denk dat het belangrijk is je te verdiepen in waarom die kosten zo oplopen. Is het afdwingen van betalen? Is het omdat overtreders weigeren te betalen? Is het om meer geld binnen te krijgen? Is het systeem fout?

Ik merk dat je al aanneemt dat laatste en dan zul je in elke rechtszaak om je oren worden geslagen over vebrek aan feitenkennis.

Ik vind dat je een terechte boete gewoon hoort te betalen. Punt. Tevens zie ik ook wel dat bij dit aantal boetes er zeker weten onterechte tussen zitten en daar moet wel een goede afspraak over zijn. Ik noem bijvoorbeeld iemand die zijn wagen op de stoep zet omdat daar iemand is elkaar is gezakt en hij 1e hulp verleent, die hoort geen fout parkeren boete op te lopen.
 
Moet mijn werkgever driedubbel loon uitkeren als straf als ze te laat met uitbetalen zijn? Nee natuurlijk niet. Dan gelden de normale regels.
Dan gelden zeker niet de normale regels, dan geldt de (zware) sanctie van Artikel 625 Burgerlijk Wetboek Boek 7:
Voor zover het in geld vastgesteld loon (...) niet wordt voldaan uiterlijk de derde werkdag na die waarop ingevolge de artikelen 623 en 624 lid 1 de voldoening had moeten geschieden, heeft de werknemer, indien dit niet-voldoen aan de werkgever is toe te rekenen, aanspraak op een verhoging wegens vertraging. Deze verhoging bedraagt voor de vierde tot en met de achtste werkdag vijf procent per dag en voor elke volgende werkdag een procent, met dien verstande dat de verhoging in geen geval de helft van het verschuldigde te boven zal gaan. Niettemin kan de rechter de verhoging beperken tot zodanig bedrag als hem met het oog op de omstandigheden billijk zal voorkomen.
Het is niet voor niets dat dit in de praktijk niet veel voorkomt (behalve bij louche bedrijven en bedrijven die toch al op de rand van een faillissement staan).
 
Janneman ik heb al heel wat procedures gevoerd. Uiteraard heb ik de parlementaire geschiedenis bekeken. De aanleiding van de bizarre aanmaningskosten bij verkeersboetes is een gat in de begroting op justitie. Dus ja het gaat om extra inkomsten.

Maar ik geef het op hier. Mijn doel is niet een zinloze discussie over of het nou wel of niet terecht is om een boete te verdrievoudigen als iemand te laat betaalt. Ik zoek iemand die ik kan helpen om de aanmaningskosten terug te vorderen.

Ik ga ergens anders zoeken.
 
Janneman ik heb al heel wat procedures gevoerd. Uiteraard heb ik de parlementaire geschiedenis bekeken. De aanleiding van de bizarre aanmaningskosten bij verkeersboetes is een gat in de begroting op justitie. Dus ja het gaat om extra inkomsten.

Maar ik geef het op hier. Mijn doel is niet een zinloze discussie over of het nou wel of niet terecht is om een boete te verdrievoudigen als iemand te laat betaalt. Ik zoek iemand die ik kan helpen om de aanmaningskosten terug te vorderen.
Ik had het artikel in de krant ook gelezen en was ook verbaasd dat het zo hard opliep. Juist dat het nog zwaarder wordt afgestraft dan te laat loon betalen (daarop is de sanctie hoog omdat mensen afhankelijk zijn van hun loon en in problemen kunnen komen als ze dat niet op tijd krijgen) lijkt mij een goed argument dat de verhoging bij verkeersboetes (waar een dergelijke reden niet bestaat: de overheid komt niet in de problemen als iemand een boete te laat betaalt) onredelijk is.
 
Zo’n proces kan natuurlijk wel even duren lijkt me, dus de kans is groot dat de aanmaningskosten steeds verder oplopen als je de boete niet betaald, of is dat niet zo? Als je dan de rechtszaak verliest, heeft de “klant” ofwel proefpersoon een gigantische schuld op z’n naam staan…
 
Zo veel juridische kennis is er dus. Ja, dit zal vast een succesvolle zaak worden.

Welke dienst?
Ik ben niet gespecialiseerd in arbeidsrecht maar dat zegt niets over algemene kwaliteiten.

Ik bied gratis aan om voor iemand aanmaningskosten op een verleersboete terug te vorderen. Geen garantie op succes. Gewoon om te kijken of de verhogingen ogv art 23 en 25 van wet Mulder stand houden voor de rechter.

Laten we aub stoppen met verwijten en assumpties.

Als er iemand is die aanmaningskosten voor een verkeersboete heeft betaald en die terug wil vragen dan hoor ik het graag.
 
Zo’n proces kan natuurlijk wel even duren lijkt me, dus de kans is groot dat de aanmaningskosten steeds verder oplopen als je de boete niet betaald, of is dat niet zo? Als je dan de rechtszaak verliest, heeft de “klant” ofwel proefpersoon een gigantische schuld op z’n naam staan.

Daarom zoek ik iemand die de kosten al betaald heeft. Dan vorderen we de kosten terug.

Want idd, niet betalen is een heel slecht plan. Dan blijven de kosten oplopen.
 
Terug
Bovenaan