AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Seat Leon ST (2013)

Setje compleet

66 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
AutoWeek 47 2013
AutoWeek 47 2013

Je leest het in AutoWeek 47 2013

Voor het eerst in de geschiedenis van de Leon is er ook een stationwagon. En Seat heeft juist daar hele hoge verwachtingen van. Terecht? Dat zoeken we uit aan de zonovergoten Costa Brava.

Seat heeft het de laatste jaren moeilijk. Die pijn zit hem met name in de compacte middenklasse. Een blik op de vorige Toledo (als je het tenminste voor elkaar krijgt om door die bult achterop heen te kijken) en de Exeo (afdankertje van Audi, voor weinig gekocht bij de kringloopwinkel) leren je voldoende. De Leon behoorde altijd tot de warme broodjes, maar had ook zo zijn beperkingen. Zowel de eerste als de tweede generatie was alleen verkrijgbaar als vijfdeurshatchback, terwijl de concurrenten meerdere koetsvormen in het schap hadden liggen. En daarom heeft Seat het voor deze derde generatie van de Leon, die vorig jaar als vijfdeurshatchback verscheen, helemaal anders aangepakt. Begin dit jaar kwam daar de driedeurs SC bij als smaakmaker en nu is het tijd voor de ST, oftewel Sports Tourer. En is dit in eigen huis een primeur, binnen de familie moet de ST het opnemen tegen de Volkswagen Golf Variant en de Skoda Octavia Combi. Wat meteen opvalt als je die drie naast elkaar zet, is dat Seat meer heeft ingezet op design en – om er maar een mooie marketingterm tegenaan te gooien – lifestyle. Bij de lijnen van de ST zijn veel minder concessies gedaan aan de functie dan bij de Golf en de Octavia. De ST is tot aan de C-stijl exact gelijk aan de vijfdeurshatchback. Vanaf daar naar achteren gaat hij een eigen leven leiden, met een mooi schuin aflopende daklijn en een stel scherpe vouwen over de flanken, die hem een dynamisch uiterlijk geven. De ST is maar liefst 27 centimeter langer dan de vijfdeurs en de SC, en die toename zit volledig in de achteroverhang en dus de kofferruimte.

Björn en Benny

27 centimeter is een flinke winst, maar door de wat rankere lijn is de kofferruimte van de ST minder goed dan die van de Golf (605 liter) en de Octavia (610 liter). Dat neemt niet weg dat de Leon ST nog een beste berg bagage kan verstouwen: 587 liter in de normale configuratie. Seat heeft daarbij zijn best gedaan de Leon ST te voorzien van allerlei handigheidjes om hem tot een geschikte vrachtslokker te maken. Geen van die zaken verdient het predicaat primeur, maar alles bij elkaar is het toch een mooi aanbod. Zo verbergt de laadvloer een extra, platte ruimte, maar kan hij ook een eindje zakken als je wat extra hoogte nodig hebt. Onder die laadvloer is een speciale ruimte vrijgelaten voor de hoedenplank, toch een object waar je meestal mee blijft zitten wanneer je hem demonteert. De rugleuning van de achterbank kan met twee hendels in de bagageruimte worden neergeklapt, en – voor de volksstammen die hun zondagen het liefst bij Ikea doorbrengen – de rugleuning van de passagiersstoel kan plat, zodat je stukken tot 2,67 meter in de lengte kwijt kunt. Genoeg voor Björn én Benny samen. Wel even je vrouw achterlaten, maar daar is Småland dan weer goed voor. Overigens moet je dan niet voor de FR kiezen, want de sportstoelen kunnen door de hoge lendensteunen niet voorover. En even terug naar de normale configuratie: de beenruimte achterin is keurig, vrij gemiddeld voor deze klasse. De hoofdruimte daarentegen is echt bovengemiddeld; knap, gezien de toch vrij ranke daklijn van de koets. En wanneer je een niet al te karige uitvoering kiest, hebben de achterpassagiers twee eigen ventilatieroostertjes, vliegtuigtafeltjes én zonwering.

Over het leven in de cockpit kunnen we kort zijn, want dat kennen we al uit de gewone Leon en de SC. Het dashboard was bij de vorige Leon zonder twijfel één van zijn zwakste punten, maar daar is bij deze derde generatie flink aan vertimmerd en het resultaat daarvan mag er best wezen. Het is strak en functioneel, en doordat het licht naar de bestuurder toe is gebogen, is het zelfs behoorlijk sportief. Maar neem je zwarte bekleding, dan wordt het wel een erg donker geheel, en echt tijdloos zal het wellicht ook niet blijken. Het infotainmentsysteem maakt gebruik van dezelfde techniek als dat van de Golf VII, waarbij de knoppen van het touchscreen tevoorschijn komen als je vinger het scherm nadert. Leuk gedaan, maar helaas zit het met de connectiviteit minder goed. Waar Audi na jaren van gedoe met onnodig ingewikkelde en dure kabeltjes eindelijk de universele aux-aansluiting begint te ontdekken, treffen we in het dashboardkastje van onze ST die vermaledijde 'multi'-media-interface aan. O ja, en de navigatie spreekt de Spaanse straatnamen uit als Blub de Vis met een borrel te veel op.

Sportonderstel

Ook wat betreft het rijden verwijzen we terug naar onze eerdere ervaringen met de vijfdeurshatchback en de SC. Wij rijden een 1,4-liter TSI met 140 pk en de FR-uitvoering. Dat betekent een sportonderstel dat 15 millimeter lager is. Toch valt op dat de nieuwe Leon een heel stuk comfortabeler is dan de tweede generatie. Maar goed, die was dan ook wel snoeihard. Deze editie is beduidend zachter, wat hem meer allemansvriend maakt. Deze FR heeft bovendien het adaptieve onderstel, waarmee je de diverse parameters naar smaak kunt instellen. Denk daarbij aan gasrespons en de mate van stuurbekrachtiging. De verschillen tussen de instellingen zijn overigens niet erg groot. De 140 pk sterke motor weet prima raad met de vrij lichte ST, maar deze motor is in ons land nauwelijks relevant. En dat brengt ons op het beste nieuws aan deze Leon ST, want er komt begin volgend jaar ook een 1,6-liter TDI Ecomotive, en die laat per gereden kilometer gemiddeld 85 gram CO2 achter in de atmosfeer. Dat betekent dat deze versie ook in 2014 recht blijft geven op 14 procent bijtelling, terwijl hij toch een heel acceptabele 110 pk levert. Het is vooral vanwege deze versie dat de importeur hoge verwachtingen heeft van de Leon ST. Verreweg het grootste deel van de ST's zal met deze motor het Nederlandse daglicht zien. Maar afgezien daarvan komt er ook een scala aan minder zuinige, maar krachtiger motoren, oplopend tot een 180 pk sterke benzine en een 184 pk producerende diesel. De basisuitvoering is de Reference, die onder andere elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, touchscreen en handbediende airconditioning in het basispakket heeft. De Style heeft lichtmetalen 16-inchwielen, multimedia met Bluetooth, elektrische raambediening achter en keuze uit meerdere interieurkleuren. Topper is de FR, met 17-inchwielen, sportonderstel, led- achterlichten, sfeerverlichting, sportstoelen en klimaatregeling. Deze drie uitvoeringen zijn vanaf de jaarwisseling leverbaar. Wie zijn vuurwerkpakket nog in zijn nieuwe ST naar huis wil brengen, kiest voor de First Edition, die de importeur heeft samengesteld om de eerste schaapjes over de dam te trekken. Dit zijn extra luxe uitvoeringen tegen minder luxe prijzen. Op 30 november verschijnen de eerste ST's op onze wegen. De versie met 14 procent kan in februari op kenteken, maar is nu al te bestellen. Seat zal ook een vierwielaangedreven versie gaan bouwen, maar de haalbaarheid daarvan op de Nederlandse markt wordt nog onderzocht.

Seat Leon ST
Rijimpressie - Seat Leon ST
Rijimpressie - Seat Leon ST
Rijimpressie - Seat Leon ST
Rijimpressie - Seat Leon ST
Rijimpressie - Seat Leon ST

PRIVATE LEASE Seat Leon

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (66) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum