Test: SsangYong Korando 2.0 e-XGi (2012)

Groeihormonen

SsangYong Korando
AutoWeek 24 2012
AutoWeek 24 2012

Je leest het in AutoWeek 24 2012

We kennen de SsangYong Korando al weer een tijdje, maar tot dusverre was hij er uitsluitend met dieselmotor. De komst van een benzineversie is daarom genoeg reden voor een hernieuwde kennismaking.

Het is al weer anderhalf jaar geleden dat we de vierde generatie SsangYong Korando leerden kennen. We waren toen redelijk enthousiast over de auto, maar dat kwam vooral door alles wat SsangYong in de jaren ervoor op ons had losgelaten. Alles is relatief. De huidige Korando zou een jaar of zes, zeven geleden niet misstaan hebben tussen de Kia Sportage en Hyundai Tucson van toen, maar die zijn in de tussentijd verder geëvalueerd. Het probleem met de Korando is dat het ontwerp lange tijd in de koelkast heeft gestaan, omdat SsangYong op omvallen stond en alles moest wachten op een reddende engel. Die kwam, met een naambordje Mahindra om de nek en het leven gaat weer door voor de Koreanen. De nieuwe eigenaar peuterde een paar kopstukken weg die ooit Hyundai uit zwaar weer hadden geloodst en het vertrouwen was terug.

Maar goed, wie niet gebrand is op het allerhipste model, zal daar niet wakker van liggen. Op zich is de Korando een keurige, best stoer en robuust ogende auto. En ook het interieur is keurig, maar nooit extravagant. Waar potentiële kopers wel wakker van zouden kunnen liggen, is het feit dat de Korando uitsluitend verkrijgbaar was als diesel. De importeur heeft becijferd dat zes op de zeven middelgrote SUV's met benzinemotor worden besteld, en daar had SsangYong dus een probleem. Deze gloednieuwe 2.0 e-XGi moet daar een oplossing voor bieden. Bovendien brengt hij de instapprijs omlaag en dat is ook belangrijk, want wie niet hip kan zijn, moet stunten. SsangYong denkt in ons land flink te kunnen groeien met deze nieuwe motorisering.

Koolstofvezel-look

Dik in orde is in elk geval de zitpositie in de Korando. Je zit lekker hoog, toch een van de argumenten om voor een SUV te kiezen. Het stuur is in hoogte en diepte verstelbaar en ligt goed in de hand. Minpuntje is de bedieningshendel van de cruise control, die rechtsonder achter het stuur uit kijkt. Die zit veel te dicht bij je rechterhand, waardoor hij in de weg kan zitten bij snelle stuurbewegingen. De beenruimte achterin is ronduit royaal, hoofdruimte is prima, maar voor een SUV niet echt riant. Het dashboard is op alle uitvoeringen standaard afgewerkt met mooie koolstofvezel-look panelen, waar het verder wat saaie interieur erg van opknapt. De standaard ingebouwde geluidsinstallatie heeft aansluiting voor aux en usb, maar kan voor fijnproevers een argument zijn om elders te gaan shoppen of andere audio in te bouwen. Het klinkt wat vlak en doods, laag komt er amper uit.

De benzinemotor mag dan wel gloednieuw zijn, het concept is eerder retro. Een ouderwets atmosferische, indirect ingespoten tweeliter motor met een vrij bescheiden maximum vermogen van 149 pk. Ook het koppel zal stratenmakers geen grijze haren bezorgen: 197 Nm die pas bij vierduizend toeren vol op stoom zijn. Dat alles maakt van de Korando een auto voor mensen die zelden haast hebben. Onder de tweeduizend toeren gebeurt er amper wat, daarboven bouwt het vermogen zich heel geleidelijk aan op. Bij 120 km/h in zijn zes draait de motor 2.800 tpm, wil je van daaruit verder accelereren, dan zul je echt naar de pook moeten grijpen. Dat is gelukkig geen straf, want de standaard zesbak schakelt erg prettig; strak en precies. De koppeling is heel licht, maar toch goed te doseren.

De Korando heeft elektronische stuurbekrachtiging en de volumeknop daarvan staat op tien. De besturing is wel heel erg licht, waardoor je weinig gevoel met de weg hebt. Daar zijn ook genoeg liefhebbers voor, maar hou het wel in gedachten. Het weggedrag van deze auto is, zeker als je dat van eerdere SsangYongs in herinnering hebt, heel netjes. Overhellen in bochten blijft redelijk binnen de perken en mede dankzij de optionele vierwielaandrijving is de auto keurig neutraal in de bochten.

Automaat

De Korando is er in drie verschillende uitvoeringen. Aan de basis staat de Crystal, met standaard afstandbediende centrale vergrendeling, 16 inch lichtmetalen wielen, handbediende airco, muziek en cruise control. Voor € 1.600 extra krijg je de Quartz, met (onder meer) 17 inch, dakrails en –spoiler, leren stuur- en pookbekleding, bagagescherm, automatische airco, mistlampen voor, verwarmde voorstoelen en parkeersensoren achter. Nog twee mille erbij en je rijdt Sapphire: 18 inch, hittewerende voorruit, privacyglas, licht- en regensensor, leren bekleding en verwarmde achterbank. Vooralsnog is de Korando benzine er alleen handgeschakeld, een zestraps automaat staat voor eind dit jaar op de planning.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (16) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum