Viva Italia: Lamborghini!

Lamborghini Miura
Lamborghini CountachLamborghini GallardoLamborghini Sesto ElementoLamborghini Murciélago LP 670-4 SVLamborghini DiabloLamborghini LM002Lamborghini Aventador JLamborghini EspadaLamborghini 350GTLamborghini JalpaLamborghini Veneno
Deze week laten we ons bij AutoWeek inspireren door al het moois dat Italië ons op automobiel gebied heeft gebracht. AutoWeek 37 staat er vol mee en op deze plaats zetten we elke dag de 10 mooiste - maar ook de miskleunen - creaties van een Italiaans merk in het zonnetje. Vandaag: Lamborghini.

Lamborghini heeft uiteraard een stuk minder modellen uitgebracht dan bijvoorbeeld Alfa Romeo en Fiat, maar er zitten dusdanig veel pareltjes tussen dat onze top-10 zich snel vulde. En we benadrukken het maar weer eens: een dergelijke lijst blijft subjectief. Geniet met ons mee en laat de discussie losbarsten!

1. De Miura (1966). Er zijn zo veel prachtige Lamborghini's, maar geen enkele is historisch zo relevant als de Miura. Een van de mooiste auto's aller tijden en door velen beschouwd als de eerste supercar. En dat zelfs de ultieme versie, de SV, de geclaimde topsnelheid van 300 km/h bij lange na niet haalt, wie maalt daar nou om?

2. De Countach (1974). Het was een beetje als met de Beatles en de Stones: de brave jongens hadden eind jaren tachtig een poster met een F40 boven hun bed, de 'bad boys' kozen natuurlijk voor de Countach. Grappig genoeg startte deze auto als een excentrieke maar redelijk onschuldige creatie, maar naarmate z'n carrière vorderde, werd het een steeds intimiderender auto vol met woest spoilerwerk. Belichaamt het DNA van Lamborghini.

3. De Gallardo (2003). De succesvolste Lamborghini ooit en alleen al daarom een plek in de top-3 waard. Dat de auto bij z'n introductie de 360 Modena en de Porsche 911 Turbo op alle vlakken voorbijstreefde, helpt natuurlijk ook. De vierwielaandrijving is toch een fijn vangnet als het eens wat te spannend wordt, maar het karakter van de inmiddels 570 pk sterke Gallardo blijft bruut. Zou nog hoger kunnen staan als de concurrentie van Ferrari en McLaren 'm momenteel niet finaal voorbijgestreefd was. Onze verwachtingen voor de opvolger Cabrera zijn zonder meer hooggespannen.

4. De Sesto Elemento (2012). Het bewijs dat Lamborghini meer doet dan alleen buitenissige ontwerpen neerzetten. Sesto Elemento verwijst naar het zesde element in het periodiek systeem, koolstof. Door het gebruik van bakken koolstofvezel houdt Lamborghini het gewicht namelijk beperkt tot een onwaarschijnlijk lage 999 kilogram. Door een V10 uit de Gallardo is de topsnelheid dik 350 km/h. Innovatie en een Lambo-uiterlijk, een winnende combinatie. Hij is te koop voor twee miljoen euro, maar je mag er helaas niet de openbare weg mee op.

5. De Murciélago (2001). De eerste 'Audi-Lamborghini'. Maar wees gerust: de Murciélago is nog steeds een beest. Startte z'n carrière met 'maar' 580 pk, maar de apotheose was de heerlijke LP670-4 Superveloce met 670 pk. Dat was de laatste auto met de bruut klinkende, klassieke Lamborghini-V12. Alleen al hierom plaatsen we 'm net wat hoger dan de Aventador.

6. De Diablo (1990). Was in z'n oervorm het mooiste en zeg nou zelf, 499 pk was echt wel genoeg in deze extreem brede en onoverzichtelijke super-Lambo. Maar uiteraard kon het allemaal veel gekker: later in z'n carrière kwamen de onvermijdelijke brute versies. Omdat de Murciélago een enorme verbetering bleek ten opzichte van de Diablo, blijft-ie op de zesde plek steken.

7. De LM002 (1986). Shockeerde halverwege de jaren tachtig vriend en vijand. Een Countach-V12 in een terreinwagen, wie zat daar nou op te wachten? De oliesjeiks, zo bleek al snel. Een SUV avant la lettre en daarom is het des te opvallender dat Lamborghini in dit cross-over decennium geen SUV meer in het gamma heeft. Iets waar in 2017 verandering in zou moeten komen.

8. De Aventador (2011). Is er nog maar net en kan de komende jaren dus nog flink wat plekken winnen. Een extreem heftig uiterlijk en een 700 pk sterke V12 zijn veelbelovende ingrediënten, maar heeft toch net niet de X-factor die de eerdere V12-Lambo's hadden. De fantastische one-off Aventador Jota uit 2012 had die X-factor wél, dus laat die nieuwe special editions maar komen!

9. De Espada (1968). Een GT van Lamborghini, was dat wat? Zeker wel! De Espada was begin jaren zeventig de succesvolste Lambo. Met een 350 pk sterke V12 wist-ie zich dan ook goed staande te houden naast de Italiaanse en Engelse concurrentie. Aan het begin van deze eeuw overwoog Lamborghini een spirituele opvolger te ontwikkelen, maar uiteindelijk besloot het management al het geld in de ontwikkeling van de Murciélago te steken.

10. De 350 GT (1964). Mag niet ontbreken, omdat dit de allereerste creatie was van de man die auto's ging bouwen omdat Ferrari hem zo arrogant behandelde. Nu klinkt het allemaal niet zo spannend, maar Ferruccio Lamborghini zette in 1964 een voor die tijd erg snelle auto neer. Met een sprint van 0 tot 100 km/h in 6,8 seconden en een topsnelheid van 254 km/h was je helemaal het mannetje en bezat je een rijdend protest tegen het machtige Ferrari.

Dan de miskleunen: zelfs een merk als Lamborghini zit er wel eens helemaal naast. De eerste is de Jalpa, een halfbakken poging uit 1981 om een compact model te maken. Want kom op jongens, een Lamborghini hoort in een rechte lijn al het andere op de weg te intimideren en een 250 pk bij 1.500 kilogram is een combinatie waarvan zelfs moderne hot-hatches een spontane lachstuip krijgen. Nummer twee is veel recenter: de Veneno. Op de Autosalon van Genève presenteerde Lamborghini dit jaar zonder enige schaamte een spuuglelijk apparaat op basis van de Aventador. Dus dat deze auto 750 pk heeft en een top van 350 km/h? Het kan ons niet schelen. Maar ook Lamborghini kan het hoongelach van de journalisten niets schelen, want het heeft alle drie de Veneno's verkocht voor 3,12 miljoen euro per stuk. Dus zijn ze bij Lamborghini nou zo slim, of zijn wij journalisten nou zo dom?

Behoefte gekregen aan nog meer moois uit Italië? Haal dan AutoWeek 37, die werkelijk uit z'n voegen barst van de Italiaanse schonen!

Lezersreacties (20)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.