Ford Focus 1.0 Ecoboost Titanium (2013)

Dynamiek van huis uit

Ford Focus 1.0 Ecoboost Titanium
In het C-segment is de concurrentie moordend, zeker nu Volkswagen de zevende generatie van zijn Golf heeft geïntroduceerd. Ford heeft een sterk ijzer in het vuur met de Focus, die op het gebied van rijeigenschappen nog altijd het ijkpunt vormt.

Nee, als een saaie auto komt de Ford Focus niet over. Hij oogt behoorlijk expressief. Niet alleen vanbuiten, ook vanbinnen heeft de Focus een spannend lijnenspel meegekregen. Hier en daar een beetje té spannend. Dat heeft tot gevolg dat we nog steeds niet kunnen wennen aan de knoppenbrij op de middenconsole. Ford had de bediening van klimaatsysteem en infotainment best wat helderder kunnen maken. Daar zijn niet per se mooie aanraakschermen met swipe-mogelijkheid voor nodig. Hoewel de rolmaat niet liegt, hebben we de indruk dat de Focus ons meer omarmt dan ons eigenlijk lief is. Zeker op de achterbank is de auto niet de ruimste. Met de zitpositie is verder niets mis. Het kost weinig moeite om een lekker plekkie achter het stuur te vinden en op pad te gaan.

Dappere driepitter


Net als andere Fords heeft ook de Focus een naam hoog te houden als het gaat om het weggedrag; er zijn maar weinig concurrenten die zo'n fijn en stabiel onderstel hebben. Het is dan ook een ijkpunt voor menig fabrikant. Waar sommige concurrenten een speciaal sportonderstel hebben, komt de Focus met zijn standaardonderstel al heel dynamisch over.
De driecilinder in de Focus toont zich altijd bij de les, z'n 125 pk en tijdelijke 200 Nm bij overboost komen zonder problemen vrij. Natuurlijk, je moet hem niet met te lage toerentallen rijden, maar dat zijn situaties die je zelf in de hand hebt. Gewoon een kwestie van tijdig schakelen met de trefzeker te bedienen versnellingsbak. Daarnaast zijn we nog steeds onder de indruk van de manier waarop Ford de driecilindermotor laat ronddraaien. Trillingen en onbalans blijven beperkt tot een minimum. Op de tussensprints én op het gebied van respons, verfijning en levendigheid zet de driepitter veel viercilinders op achterstand. Dat laatste geldt niet voor het brandstofverbruik, dat toch wel fors afwijkt van de opgave van de fabrikant. Wij kwamen in onze test niet verder dan een gemiddelde van 1 op 11,6, terwijl in de folder een verbruik van 1 op 20,0 wordt genoemd.


De Focus heeft alle gangbare voorzieningen die je van een auto in dit segment mag verwachten, zowel qua comfort als qua veiligheid. De optielijst van de Focus is weliswaar relatief bescheiden van lengte, maar desalniettemin is individualiseren geen enkel probleem. De auto die wij voor onze test inzetten, is voor een flink bedrag opgetuigd met een keur aan extra's die het rijden niet alleen veiliger, maar ook eenvoudiger en comfortabeler maken. Denk hierbij aan systemen die verkeersborden herkennen, automatisch voor voetgangers remmen en de auto zelf- standig inparkeren. En elektrische voorruitverwarming zit er uiteraard ook op

Oordeel

3 sterren

De Focus maakt indruk met zijn prettige 
rijgedrag en met zijn dappere driecilinder, die echter minder zuinig is dan we hadden verwacht.

Signalement

Merk Ford
Model Focus 1.0 EcoBoost 100pk ECOnetic Titanium
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 23.125

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 3-cil. in lijn
Cilinderinhoud 995 cc
Maximaal vermogen 74 kW / 100 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 170 Nm bij 1.400 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.358 mm / 1.823 mm / 1.484 mm
Wielbasis 2.648 mm
Massa leeg 1.176 kg
Laadvermogen 724 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 635 kg
Banden205/55R16Prijzen
Topsnelheid 185 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,3 s (fabrieksopgave: 12,5 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 4,5 s / 6,2 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,6 s / 12,9 s
Brandstofverbruik 4,8 l/100km
CO2-uitstoot 109 g/km

PRIVATE LEASE Ford Focus

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (49) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum