Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Autotests  | 

Lancia Dedra 1.9 Turbo DS LE (1995)

Turbodieselen in stijl

26 juli 2000
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Signalement

Lancia
Dedra 1.9 Turbo DS LE
4-deurs, sedan
5 versnellingen handgeschakeld
1995
€ 20.397

Dieselmotoren zijn niet vies meer en niet traag. Dat laatste geldt al helemaal voor turbodiesels. Ze zijn daardoor prima op hun plaats onder de kap van gedistingeerde auto’s met een sportief accent.

Heeft de turbodiesel de toekomst? Soms lijkt het er wel op, want er komen steeds meer auto’s met dieselmotor met uitlaatgascompressor. Dat een turbodiesel goed te combineren valt met een sportief imago, bewijst de Lancia Dedra 2.0 Turbo DS. De trekkracht is met 186 Nm best voldoende, waardoor de 1200 kg wegende Lancia goed presteert. Zo is een top van 180 km/h netjes. Maar als we het hebben over acceleratietijden dan blijkt pas de echte kracht van de turbodiesel. Volgens de officiČle cijfers kan de Lancia vanuit stilstand in 12,3 tellen naar honderd snellen. Met ons verse testexemplaar kwamen we nog altijd tot 13,1 s. Voor 80-120 waren in ’vier’ slechts 9,8 seconden nodig. Met de vijfde versnelling ingeschakeld werd dat 13,1 s.
De koppeling van de Dedra grijpt gretig aan en de wagen laat meteen merken dat hij er zin in heeft. Maar dadelijk na de koude start verraad hij wel duidelijk wat voor krachtbron er onder de kap zit. Hoewel het geluid snel afneemt, blijft de Lancia tijdens het rijden toch iets dieselachtig klinken, zelfs bij een constante snelheid van 100 km/h merkten we het nog. Bij dit tempo registreerden we 68 decibel. Bij 120 scoorde de Dedra 70 dB.
Zoals gebruikelijk bij diesels, zijn de versnellingen korter dan bij benzine-auto’s. Dat merk je vooral bij het optrekken. Je moet sneller doorschakelen naar de tweede versnelling. Dat schakelen gaat prima. Niet supersoepel, maar stevig en trefzeker. De pookbewegingen in de Lancia bereiken de versnellingsbak naast de dwarsgemonteerde motor via lange en minder rechte wegen. Dat maakt het wat lastiger hem een goed schakelgedrag te geven.
In bochten is de Dedra in hoge mate neutraal. Hij voelt stevig en sportief gedempt aan, maar zonder het comfort geweld aan te doen. Dat merk je vooral bij het rijden over belabberd plaveisel. Hobbels en kuilen worden keurig verwerkt en de inzittenden ervaren geen ongerief. De bekrachtiging van de Lancia laat nog wat werk aan de bestuurder over. Daardoor vraagt de Italiaan iets meer stuurkracht, maar daar geeft hij een sportief gevoel voor terug.

 

Beschaafd sportief
De Lancia is een beschaafd-sportieve auto met een gedistingeerde uitstraling; zeker als we naar het interieur kijken. Het bedieningsgemak laat nog wel iets te wensen over. Op en aan de twee hendeltjes aan de stuurkolom is een groot aantal functies samengebracht. Enkele daarvan mĘet de bestuurder op de tast kunnen vinden. Dat de Dedra standaard van een in hoogte verstelbaar stuur is voorzien, mag niet baten, want de hendeltjes bewegen met de stuurkolom mee. Ook even zoeken is het trouwens naar de knopjes waarmee kofferdeksel en tankklepje van binnenuit te openen zijn. Die zitten namelijk in het handschoenenkastje.
Dat de Lancia gedistingeerd ān sportief is, zie je aan het instrumentenpaneel, dat naast de gebruikelijke klokken ook meters voor de olietemperatuur en voor de conditie van de accu rijk is. Voor een gedistingeerd accent zorgen weer de stevige dikke zetels, die veel zijdelingse steun geven.
Op het punt opberg- en aflegruimte heeft de Dedra niet zoveel te bieden. De portiervakken zijn klein en ergens anders kun je ook al weinig kwijt. Of het zou rechts op het dashboard moeten zijn, maar daar blijven de spullen niet liggen.
Achterin kun je goed zitten. Er is voldoende beenruimte, doordat de voeten onder de stoelen geschoven kunnen worden. De hoofdruimte kan er ook best mee door. De geboden bagageruimte is netjes en kan via in ongelijke delen neerklapbare achterbankleuning en -zitting worden uitgebreid.
Lancia biedt alle Dedra’s standaard aan met accessoires als elektrische ruiten voor, centrale portiervergrendeling, middenarmsteunen voor ān achter, en een in hoogte verstelbaar stuur. Onze luxe LE was verder onder andere uitgerust met twee elektrische buitenspiegels, elektrische ramen achter, een in delen neerklapbare achterbank, hoofdsteunen achter en een airbag voor de bestuurder. ABS hoort niet tot de standaarduitrusting van de Lancia, maar kan wel als optie worden geleverd.

Eindoordeel

Brandstofdiesel
Cilinders4 in lijn
Kleppen/cilinder2
Brandstofsysteemindirecte inspuiting
Cilinderinhoud1929 cc
Maximaal vermogen66 kW/90 pk bij 4100 tpm
Maximaal koppel186 Nm bij 2400 tpm
mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Lease de Lancia Dedra