Test: MINI Clubman Cooper (2008)

'Praktische' variant

Mini Clubman Cooper

Je kunt fabrikant BMW niet verwijten dat die de autoliefhebber overvoert met variaties op de Mini. Na de introductie in 2001 krijgen we nu eindelijk de 'praktische' variant voor geschoteld: de 22,8 cm langere Clubman. Is-ie écht zo praktisch?

Ruim zes jaar geleden alweer introduceerde BMW de Mini. Van meet af aan was de retro vormgegeven Engelsman een groot succes. En de Mini bleef een publiekslieveling, tot op de dag van vandaag. Dat heeft natuurlijk meer redenen dan alleen het opvallende, vrolijke uiterlijk. Hij rijdt gewoon goed en je zit lekker laag. De op de hoeken geplaatste wielen geven de auto het gevoel van een kart. En hij stuurt strak. Dus wat wil je nog meer? Tja, iets meer ruimte kan natuurlijk nooit kwaad. Wie ooit op de achterbank van een Mini heeft gezeten, weet waarom. En ziedaar, de Clubman werd geboren.

Iets langer
Laten we eens even goed naar de auto kijken. De Clubman is inderdaad 22,8 centimeter langer dan de hatchback. De wielbasis groeide met 8 centimeter. De overhang achter nam dus iets toe. De bagageruimte van de Clubman is ten opzichte van de hatchback met 100 liter toegenomen. Oké, daar val je niet direct van achterover, zeker niet als je weet dat het totaal op 260 liter blijft steken.
Maar toch, in deze Mini kun je meer meenemen dan alleen een sporttas. Met neergeklapte achterbank is het verschil zelfs groter. Dan praten we over een toename van maar liefst 250 liter. Het grote verschil zit hem uiteraard in het feit dat de deurtjes van de Clubman rechtop gemonteerd zijn. Achter het stuur merk je in eerste instantie niets van de toegenomen ruimte. Wél als je in de binnenspiegel kijkt. Het zicht wordt door de stijlen van de achterdeurtjes wat minder, en dat dwingt je meer gebruik te maken van de buitenspiegels.

Of de Clubman in de praktijk als gezinsauto wordt ingezet, valt te betwijfelen, natuurlijk. De tijd dat gezinnen met drie kinderen, bagage, opa en oma in een Kever, Fiat 500 of – inderdaad – Mini op vakantie gingen, is toch echt voorbij. Maar een weekendje kán echt. De Clubman is echter, evenals z'n hatchbackbroer, vooral een ultiem lifestylevervoermiddel. Een statement. Hip, jong, helemaal van deze tijd.
De Clubman is minder stuiterig dan de hatchback. De verlengde wielbasis helpt daaraan mee. Wie dit jammer vindt, schaft als extra het sportonderstel aan, maar wij adviseren dat niet te doen. Zonder dat sportonderstel is de auto beter in balans en minder hobbelig. Evenals de hatchback stuurt de Clubman snaarstrak en is de draaicirkel zo riant dat de optionele parkeerhulp geen overbodige luxe is, zeker omdat je vanwege de deurtjes weinig overzicht hebt. De zesbak schakelt kort en krachtig.

Stop 'n Go
De Clubman is uitgerust met dezelfde voor zieningen als de efficient dynamicsmodellen van BMW. Stop 'n go houdt in dat de motor voor het verkeerslicht wordt afgezet. Zodra je het koppelingspedaal indrukt, slaat de motor weer aan en rij je meteen weg. Het Brake Energy Regeneration-systeem reguleert het opladen van de accu. Er gaat meer energie naar de accu wanneer je je voet van het gaspedaal haalt en remt dan wanneer je gas geeft. Dat spaart energie. Helpt het? Mini meldt een verbruik van 1 op 18,8. Wij halen 1 op 14,2. Ook niet gek, maar niet zo mooi als de fabrikant belooft.

  • +Stuurt als een kart
  • +Mede dankzij stop ’n go-systeem zuinig
  • -Veel uitrusting alleen tegen meerprijs leverbaar

Signalement

Merk Mini
Model Clubman Cooper
Carrosserie 4-deurs, stationwagon
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 24.845

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.598 cc
Maximaal vermogen 88 kW / 120 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 160 Nm bij 4.250 tpm
Inhoud brandstoftank 40 l
Lengte / breedte / hoogte 3.937 mm / 1.683 mm / 1.426 mm
Wielbasis 2.547 mm
Massa leeg 1.120 kg
Laadvermogen 525 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 750 kg / 500 kg
Banden175/65R15Prijzen
Topsnelheid 201 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,9 s (fabrieksopgave: 9,8 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 5,5 s / 8,6 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,9 s / 15,7 s
Brandstofverbruik 7,0 l/100km (fabrieksopgave: 5,5 l/100km)
CO2-uitstoot 132 g/km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum