Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Autotests  | 

Volkswagen Golf Variant 1.6 Comfortline (2008)

Tijd voor een gezinsauto

9 april 2008
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Signalement

Volkswagen
Golf Variant 1.6 Comfortline
5-deurs, stationwagon
5 versnellingen handgeschakeld
2008
€ 24.250

Er komt een hoop kijken bij een gezinsuitbreiding. Niet alleen binnenshuis moet het nodige worden aangepast, ook die leuke auto voldoet meestal niet meer. Tijd voor een gezinsauto, dus. Die vinden we in de vorm van de nieuwe Golf Variant.

De stationwagonversie van Volkswagen zou best ‘Jetta’ kunnen heten in plaats van Golf, want de neus is hetzelfde als die van de vierdeurs sedan, voorzien van het nodige chroom. Dat geeft hem ontegenzeggelijk een chiquer voorkomen dan de hatch. Ook de omlijsting van de zijruiten wordt gesierd door chroom. Kijken we naar de achterkant dan wordt die tv-commercial opeens duidelijk, waarin de achterzijde de hele tijd stiekem verborgen blijft. Smaken verschillen, maar we kunnen ons nauwelijks voorstellen dat er mensen zijn die de achterlichten van de Variant geslaagd vinden. Om het geheel nog meer uit balans te brengen, priemt de achterbumper als een door een wespensteek opgezwollen onderlip uit de koets, iets wat vooral en profil erg opvalt.


Passen en meten
Maar goed, het uiterlijk van een kindvriendelijke auto staat vaak niet bovenaan bij de koopbeslissing. Nu gaan andere zaken een belangrijker rol spelen, zoals het ruimteaanbod. De Golf Variant heeft dezelfde 2,58 meter lange wielbasis als de Golf hatchback en de Jetta. Ook de lengte en breedte van 4,56 en 1,78 meter zijn op wat millimeterwerk na gelijk en wat hoogte betreft zit hij er tussenin. De mooi afgewerkte bagageruimte is verdiept, maar dankzij een afdekking ontstaat er toch een vlakke laadvloer. Bijkomend voordeel is dat er onder de plaat een afgesloten vak zit voor los grut.
Kleine spullen kun je eventueel ook kwijt in de nisjes en de vakken links en rechts achter de wielkasten. Je kunt de dekplaat, die in het midden scharniert, voor de helft opklappen en fixeren, waardoor je de ruimte in tweeën deelt. Handig voor als je bijvoorbeeld een paar boodschappentassen wilt vervoeren. Die slingeren dan niet door de hele kofferbak. De achterbank is in twee ongelijke delen neer te klappen, waarmee de inhoud van 468 naar maximaal 1.550 liter groeit.


Ruimte
We gaan een afdeling naar voren, naar het inzittendencompartiment. De VW biedt, mede dankzij de horizontaal doorlopende daklijn, voldoende plek voor vier volwassenen – dus zeker voor ouders met één of twee kinderen. In de cockpit van de Variant is het gevoel niet anders dan in een gewone Golf. Diverse chroom- en aluminiumkleurige elementen geven hem een vrij luxe uitstraling. Dankzij de grote variatie van de stoel- en stuurverstelling is voor iedereen een zit naar wens te vinden. Het enige minpunt in de Golf is dat de harde, plastic stuurkolom een beetje te ver naar onderen uitstulpt, waardoor je knieën er nog wel eens tegenaan willen stoten.
Voor de met 102 pk en 148 Nm toebedeelde VW geldt dat je flink in de vijfbak moet roeren om de boel een beetje op toeren en daarmee op gang te houden. Met het gewillige en secure schakelmechanismen van VW gaat dat overigens goed. Opmerkelijk is dat de nieuwe Variant nog met de achtklepper wordt geleverd. Dat is ongetwijfeld een marketingstrategische keuze, want bij Volkswagen is ‘TSI’ ondertussen het toverwoord. Boven de ouderwetse 1,6-liter zijn drie, in vermogen oplopende 1,4-liter turbomotoren gepositioneerd.

Eindoordeel

Brandstofbenzine
Cilinders4 in lijn
Kleppen/cilinder2
Brandstofsysteemmultipoint injectie
Cilinderinhoud1595 cc
Maximaal vermogen75 kW/102 pk bij 5600 tpm
Maximaal koppel148 Nm bij 3800 tpm
mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Lease de Volkswagen Golf Variant