Review
Verbruik

Autoreviews  |  Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic (2010)

Uitvoering3-deurs
Versnellingen5, handgeschakeld
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010
Km-stand bij aanschaf0 km
Km-stand laatst41.000 km
Eerste review-invoer05-02-2012
Laatst gewijzigd06-02-2012

Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster leeg ster leeg
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster leeg ster leeg
Kostenster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster half ster leeg
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: misschien
Auteur
Vorige autoOpel Corsa 1.4
(Gemiddelde lezerswaardering 87%)

De Punto Evo na dik een jaar rijden (41.000 km)

Intro

Tja, de Punto Evo, immens populair in Nederland.. Er staan inmiddels al 50 reviews op in de database en in de randstad sta ik wel eens voor en achter mijn eigen auto. Ik zal jullie daarom niet vermoeien met de beslissing, het afzetten tegen de alternatieven, etc.

Wel kort over mijn auto. Begin september 2010 bestelling geplaatst en half november, op de laatste dag dat leaseauto's nog op kenteken gezet mogen worden, heb ik de sleutels gekregen. De dealer had al 2 Punto's in bestelling staan, maar gelukkig kon de hele optielijst naar eigen wens herzien worden. Omdat er 2 auto’s beschikbaar waren heb ik samen met een collega de hele optielijst doorgelopen en hebben we vrijwel alles aangekruist. Ik zwart, zij wit, maar allebei: Leer, sportstoelen, glazen dak, interscope audio en nog zo'n 15 andere opties.

De Opel Corsa 1.4 Cosmo uit 2007 die ik een jaar als poolauto heb gereden zonder gevoelens van haat of genegenheid achtergelaten. Mooi afgewerkte auto, compleet, leuk uiterlijk (3-deurs), maar helaas was het een exemplaar uit de eerste serie en daarom 25% bijtelling. Dit maakt zelfs bij deze relatief goedkope auto's een groot verschil.

Mede door alle optie erg comfortabel. Vooral de sportstoelen zitten heerlijk. Ook is de auto op constante snelheden mooi stil en comfortabel afgeveerd. De interscope audio is ook op normale volumes vol en indrukwekkend , zeker voor zo’n kleine auto. De integratie van Blue & me + tomtom (de nieuwe, duur, maar een stuk beter) is werkelijk top. Daarnaast zit dit alles in een wat mij betreft een van de mooiere interieurs in deze klasse (op de premium wagentjes na).
Kortom, allemaal zaken die ik mis als ik tijdelijk, zoals nu (zie onder), een andere auto onderweg ben.

De motor, tja, eigenlijk wel een mooi blokje waar je ongelofelijk zuinig mee kan rijden (zie grafiek). In Nederland rijd ik er in de zomer 1:21-1:24 mee en in de winter 1:20. In het buitenland rijd ik stevig door, waardoor het gemiddelde na zo'n 50 tankbeurten op 1:20 komt.

[img]http://chart.apis.google.com/chart?cht=lxy&chs=568x100&chf=bg,s,FFFFFF00|c,s,FFFFFF&chco=6666CC&chxt=x,y,y&chxr=1,1,9&chxl=0:|feb|mrt|apr|mei|jun|jul|aug|sep|okt|nov|dec|jan|2:|l/100km&chxp=0,2,9,18,26,35,43,51,60,68,76,85,93|2,75&chxtc=0,3&chm=R,EEEEFF,0,0.02,0.09|R,EEEEFF,0,0.18,0.26|R,EEEEFF,0,0.35,0.43|R,EEEEFF,0,0.51,0.60|R,EEEEFF,0,0.68,0.76|R,EEEEFF,0,0.85,0.93|B,6666CC33,0,0,0|r,000000,0,0.995,1.0|r,000000,0,0.749,0.751|r,000000,0,0.499,0.501|r,000000,0,0.249,0.251&chd=e:DKEkFyG2HBIPIPLOMzN2ONO6QIQ1R4T.VkXUZQbWdzeggFgQg9hUh1iBjalKnco2qxtwv3wYx9y2245V6Y8I-a..,goejdHdrhckokeg4b6ZXnWkucUbMdXgKcud1h6iKU4hrZmj.goapce51j.eZgodRfme9fCcPZ6c9eZhhfrhCdcj6[/img]

Het blok is mooi op koppel te rijden als je hem in het juiste toerengebied houdt (1700 - 3000) en is dan niet al te luidruchtig.
Toch merk ik de laatste tijd dat ik een haat-liefde verhouding heb ontwikkeld met dit blok. Voornamelijk toe te dichten aan het turbo karakter. Je zit, zeker als het blok koud is, echt te wachten tot de turbo erin zet. Dan merk je dat het is toch echt een klein blokje is. Ik vind lineaire blokken altijd prettig, maar goed, het karakter is inherent aan dit type blok. Grotere moderne diesels lijken hier minder last van te hebben.
Ook zorgt de de efficiëntie van het blok er voor dat het enorm lang kan duren voordat hij behaaglijk warm is. Vooral in de stad kan dat vervelend zijn. Maar ach, aan de andere kant krijg je er een grote actieradius voor terug.

Het stuur- en weggedrag van de auto vind ik niet al te direct en soms wat nerveus op lange rechte stukken. Wel comfortabel en goed mee middellange afstanden binnen NL mee af te leggen. Ideale snelheid van de auto vind ik 105-110. Dit is wel jammer, want ik rijd liever wat harder, zeker buiten de randstad. Boven de 135 vind ik hem wel weer relatief en comfortabel krachtig voor een 1250cc turbodiesel.

Ik ben er inmiddels mee naar de Franse Alpen, Scandinavië, aantal keren Duitsland geweest etc. Ook op dit soort reizen is hij een fijne reispartner. In de bergen voldoende krachtig.

Problemen:
Ik heb inmiddels al redelijk wat kleine dingen met de punto gehad:

- Blue & Me systeem crash bij 2k km, reset bij de dealer
- Stootstrips zijdeuren lieten los (10k km). Reparatie kon gecombineerd worden met herstellen inbraakschade (!!)
- Slot achterbak kapot (33k km)
- Cruise control stuk (33k km)
- Turbo kapot (41000 km)

Vooral dat laatste vond ik nogal schokkend. Vorige week rustig accelererend vanuit file een grote blauwe wolk achter de auto. Gelukkig gebeurde het praktisch naast een tankstation, dus kon warm 2 uur wachten op de sleepdienst. Diagnose: turbo stuk en die daardoor vrijwel alle olie het blok in probeerde te zuigen. Dat is hem ook aardig gelukt... er stond ondanks de korte afstand die ik er na constatering heb gereden nog maar een bodempje in. Reparatie laat helaas nog even op zich wachten.

Verdict so far:
Al met al en fijne comfortable auto in deze klasse. Ik heb er in dik 40k km veel plezierig kilometers mee gemaakt, die kwaaltjes raken mij als lease rijder iets minder, maar geeft niet extreem veel vertrouwen. Dit vooral door het recente falen van een vitaal onderdeel van de auto.

k mag volgend jaar een nieuwe auto uitkiezen maar moet dan door wijzigingen in belasting en leaseregelingen er netto een stuk op in gaan leveren. Het kostenplaatje in nu voor mij top (krijg netto 90 euro terug vanwege onderschrijding norm en betaal 100 euro bijtelling. Daarom vrees ik dat ook het comfort/rijplezier niet evenredig gaat stijgen als er voor een nieuwe 1-serie, CT200, A3, o.i.d. gekozen gaat worden...

Pijnlijk, dat belastingklimaat waarin marginaal onzuinigere auto’s het zoveel zwaarder te voortduren hebben.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma Media”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Gebruikers geven Sanoma Media een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma Media, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op hyves plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Gedragsregels AutoWeek.nl:
  1. Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier lastig vallen.
  2. Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan. Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
  3. Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon is niet toegestaan.
  4. Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
  5. Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
  6. Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing, verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.

AutoWeek Autoverzekering

bij total loss: autowaarde garantie +10%

Logo AutoWeek Verzekeringen

Verkoop je auto

Binnen 2 minuten je auto te koop zetten?

Verkoop je auto al vanaf € 6,95 én adverteer op AutoWeek en Auto Trader.

© 2012 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Abonneren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - RSS - Twitter - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep