Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic (2010)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Punto Evo 1.3 Multijet 16v 85 Dynamic |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand laatst | 270.000 km |
INTRODUCTIE
- 1.700 km
Ik rij nu twee weken in de nieuwe Fiat Punto Evo 1.3 Multijet 16V Dynamic. Dit eerste verslag is enkel een intro, ik zit pas aan de 1700km. Omdat ik zelf erg veel heb gehad aan deze review-site tijdens mijn zoektocht, vind ik het niet meer dan normaal om zelf ook mijn ervaringen te delen.. Ik hoop dus dat mensen er iets aan hebben!
Mijn vorige auto was een Renault Clio 1.5DCI 80pk in 3-deurs uitvoering van september 2003. Vanwege mijn woon-werkverkeer heb ik deze in augustus 2005 aangeschaft met 61.000km op de teller. Toen ik medio 2009 vond dat ik qua onderhoud wel weer redelijk aan de beurt begon te komen, ben ik me gaan orienteren voor de aankoop van iets anders. Uitgangspunten in financiele zin voor mij: nieuwe of jong gebruikte auto, verbruik moest in de praktijk het verbruik van mijn clio (ca 1:22,5; dus diesel) minstens benaderen, maandelijkse kosten (verbruik, onderhoud, wegenbelasting, anwb) omlaag; qua uitvoering: een 5-deurs (o.a. de brede deuren van een 3-deurs was ik beu) minimaal v.v. cruise control, airco en bluetooth voor de telefoon. Uiterlijk van een auto speelt uiteraard ook een rol, maar wat dat betreft ben ik iemand die een gelikt interieur nog belangrijker vind.
Na bestudering van en proefritten gemaakt te hebben met diverse auto's in de kleinste klasse (C1, Aygo, 107, Cuore) en de eerste wegenbelastingvrije auto's in het segment daarboven (Polo, Ibiza) kwam Fiat met de Grande Punto en Punto Evo op de proppen. Na het volgen van enkele tests en reviews ben ik maar eens gaan kijken bij de dealer. Hoewel ik de grande punto er van voren wellicht net wat gelikter uit vind zien, gaf het interieur van de Evo voor mij de doorslag. Uiteraard hoort daar een prijsverschil bij, maar ook het uitrustingsniveau (incl. cruise control..) van de Evo maakt dan weer veel goed. Voor de Evo zijn uiteraard verschillende optie-pakketten beschikbaar. Ieder z'n eigen ding, maar voor mij is lichtmetaal geen must meer en die tom-tom aansluiting bovenop de middenconsole vind ik alleen maar uitnodigend voor het boevengilde (en er resteert daardoor nauwelijks opbergruimte in/rond de middenconsole). Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij de 5-deurs uitvoering in de kleur Brit blue pop i.c.m. het blauwe interieur. Fabrieksopties: stootstrips in kleur, blue&me (bluetooth t.b.v. telefoon, USB-aansluiting in middenconsole voor MP3-speler en USB-stick), volwaardig reservewiel en mistlampen met bochtfunctie. Door de dealer is v.w.b. laatstgenoemde een foute code doorgegeven, zodat ik dus i.p.v. mistlampen nu een middenarmsteun in mijn auto heb. Bij aflevering de auto met een extra korting (ontbreken mistlampen dus) geaccepteerd, want inbouw achteraf gaf beperking in functie (geen bochtfunctie) en wachten op een nieuwe auto duurde me te lang (de Clio had inmiddeld 235.000km gelopen). Auto is midden juni besteld en begin september geleverd, dat was een maand eerder dan aangegeven. Maar je hoort mij uiteraard niet klagen!
DE EERSTE KM's:
- Exterieur
Of een auto mooi is, is een kwestie van smaak uiteraard. Ik hoor vooralsnog alleen maar oh's en ah's, dus dat is positief (en ik vind hem zelf ook nog steeds prachtig). Echter, het design van de auto heeft wel invloed op het zicht van binnen uit. De spiegels zijn bijvoorbeeld bovengemiddeld groot, wat dan weer prima is. Maar de zijruitjes vóór de voorste portieren vind ik niet alleen rare design-elementen, ze voegen ook totaal niets toe aan het zicht rondom. De neus is totaal niet zichtbaar (dashboard is erg diep) en ik vind dat de voorruit wat te vroeg stopt bij het dak (bij stoplichten boven de weg moet ik nog vaak voorover buigen om het te kunnen zien). De auto heeft ook achter een redelijke dode hoek (brede stijl). Maar goed, elke auto heeft wel dergelijke zaken (de Polo en Ibiza hebben ook een flink brede stijl achter..) en tot op heden zorgen ze nog niet voor irritaties (qua lengte zit ik dus net goed..).
- Interieur
Als je gaat zitten dan kijk je uit op een instrumentarium met een o.a. een km-teller (onhandige schaal 50,70,90,110 etc) en een teller voor het brandstofverbruik. Wanneer er wordt gereden met de daglichtverlichting, dan is dit paneel niet verlicht en is deze teller zeer moeilijk af te lezen. Met verlichting aan is het geen probleem. Ook heb je een display recht voor je neus met de tijd, buitentemperatuur en km-stand. Daarnaast kun je zelf instellen of je het radiostation wil zien (net als op het front van de radio zelf), de actieradius, het gemiddelde verbruik of het huidige verbruik. Tevens worden de gegevens van bellers hier getoond (mits Blue&me aanwezig is). Als je erg lang bent (>1.95)KAN het overigens wel zo zijn dat je het bovenste deel van de klokkenwinkel niet ziet i.v.m. de positie van het stuurwiel. Nu is dat voor de toerenteller niet zo'n probleem, maar voor de snelheidsmeter wel.
Het stuurwiel (standaard stuur, dus niet het leren exemplaar) pakt lekker vast. Het heeft ook verdikkingen en het materiaal voelt prima aan. Het stuurwiel heeft links en rechts 4 verlichte knoppen voor bediening van radio/cd/mp3/usb/telefoon.
Mijn middenconsole bestaat uit een aflegdeel aan de bovenzijde, daaronder het front van de radio/CD en daaronder de draaiknoppen van de airco. Het front van de radio is uitgevoerd in pianolak. Dat was voor mij niet zo nodig geweest, maar het is nog niet hinderlijk geweest. Ook het display van de radio is voor mij nog altijd duidelijk afleesbaar geweest, onder diverse zon-omstandigheden.
Omdat ik nu dus een middenarmsteun (opklapbaar en met opbergruimte) heb en het aflegdeel in de middenconsole, mis ik verder geen opbergruimte. Het dashboardkastje is niet groot (de boekjes van Fiat heb ik opgeborgen in de 'opbergtas' aan de passagiersstoel), de vakken in de voor- en achterportieren zijn dat ook niet. Wel handig zijn de bekerhouders in de deuren en de middenconsole (t.b.v. asbak).
Ik had nog een oude Tom-tom (v3), deze zet ik nu m.b.v. de zuignap rechtop in het aflegdeel bovenop de middenconsole. Dat blijft ook bij bochten/rotondes prima staan. Tevens geen kringen op de voorruit hierdoor. (plaatsing in de 'asbakhouder' achter de pook is ook nog een optie).
De stoelen bieden wel een goede zit, alleen is de zitting te kort. Wel vind ik dat de armsteunen in de deuren te smal zijn en datzelfde geldt eigenlijk voor de armsteun in het midden. Je zit redelijk met de armen uit elkaar als je beide armen op een steun laat rusten. Het is dus of het één of het ander. Minpuntje vind ik wel het deel waar de sleutel in moet. Als je echt lang bent, zit je hier met je knie toch wel snel tegenaan (hele sleutelbossen aan de autosleutel is dan ook geen optie meer). Tot op heden past het bij mij allemaal prima, het is uiteraard even zoeken naar de ideale positie.
In de middenconsole zit ook een USB-aansluiting. Hier kan een USB-stick in met daarop MP3's. Het werkt perfect, ook via stuurwielbediening. Fiat biedt ook de mogelijkheid om te werken met het programma Ecodrive (via USB-stick), dit moet ik nog gaan uittesten.
Het geluid van de audio klinkt gewoon goed. Werking bluetooth en geluidskwaliteit ervaar ik als prima. Je kunt alle functies van de telefoon met de stuurwielbediening uitvoeren en als je gebeld wordt zie je ook de naam van degene die je belt (mits deze uiteraard in je telefoonboek staat). Je kunt ook via het stuurwiel d.m.v. spraak aangeven wie je wil bellen ('bel thuis'). Erg gemakkelijk!
Kofferruimte: de achterklep kan via de afstandsbediening worden geopend. Hij springt hierbij een beetje open, waarna je hem zelf gemakkelijk en licht (met 1 vinger) open kunt trekken. Erg gemakkelijk dus! Voor mij (zeker t.o.v. Clio) is de kofferruimte meer dan groot genoeg! Wat ik wel mis (standaard in deze klase?) zijn die opbergmogelijkheden in de zijkanten voor bijv. je lampensetje etc. Dat slingert nu eigenlijk rond in de auto (portiervakken achter), mits het er in kan. Aan de binnenzijde is de klep voorzien van een handvat waaraan je de klep weer dicht kunt gooien. Geen vieze vingers dus op de klep!
Concluderend kan ik stellen dat ik qua interieur vind dat ik t.o.v. de Clio 2 of 3 klassen vooruit ben gegaan in design, uitstraling, comfort, sfeer en uitrustingsniveau. Aangezien ik me hier toch doorgaans bevindt tijdens het rijden is dit voor mij een erg belangrijk aspect.
- Rijden
Het eerste wat me opvalt tijdens het rijden is dat het binnen zo stil is. Het onderstel bevalt me tot nu toe goed en zodoende ben ik qua rijcomfort tot nu toe blij verrast! Ik rij voornamelijk snelweg en provinciale weg, maar ook op kinderkopjes worden de oneffenheden mooi weggewerkt naar mijn idee. Ook nergens een kraakje of rammeltje gehoord.
Sturen gaat licht (en kan nog lichter d.m.v. CITY-stand) en direct. De auto staat op de standaard 15" banden, maar bij flinke wind afgelopen week heb ik niet veel hoeven te corrigeren. Ik verbaas me erover dat er erg veel mensen zijn die 'problemen' hebben met deze deze besturing..
Inrijden doe ik rustig aan, nu is dat voor mij ook niet zo moeilijk want overal waar ik harder rij dan 100km/h wordt ik door oom agent hard afgestraft... Het gemiddelde verbruik valt hier bij te houden: http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/417220.html
Eerste tank 901 km dus, momenteel geeft de actieradius aan dat ik voor de tweede tank op ca 1000-1050km ga uitkomen. Hierbij heb ik wel 2x snelweg gereden met wind vol op de kop (verbruik 5,5-6lt/100km).
Schakelen gaat in het begin nog wat haperig (vooral 2 en 3), maar dat gaat nu alweer als vanzelf. Start en stop-systeem gebruik ik tot nu enkel bij situaties waar ik de volgorde van de stoplichten ken of daar waar ik 2e of 3e in de rij sta. De motor slaat snel genoeg aan (het duurt echt geen uren!) en het heeft me nog geen boze blikken achter me opgelevert.
Tot op heden ben ik erg content met de auto! Het is een feest om erin rond te rijden. De autoweek-waarderingen zet ik voorlopig even op voldoende, daar kan ik uiteraard nog niks van zeggen nu. (EDIT: n.a.v. reacties gewijzigd in goed! Ik was iets TE voorzichtig blijkbaar..)
Wordt vervolgd...
UPDATE
- 2.950 km
Nu bijna een maand onderweg. Auto bevalt PRIMA!
- lengte van de neus kan ik nu goed inschatten, dus geen probleem meer.
- schakelen gaat een stuk minder haperig dan in het begin; zou het nu al haast soepel willen noemen; het is natuurlijk ook een kwestie van gewenning.
- onwennig is nog wel steeds de stuurwielbediening audio/telefoon; in mijn oude Renault had ik van die vaste flippers achter het stuur; nu zit ik in een bocht/rotonde wel eens in de situatie dat ik één van die knoppen moet/wil gebruiken. En dat is best lastig met het stuur op z'n kop...
- heb inmiddels een USB-Stick (Lacie Moskyto 8GB) met daarop fiat Ecodrive EN een mapje MP3 (met een cd-tje of 20). Stick erin, ecodrive start automatisch op en gelijktijdig kun je gewoon naar de muziek luisteren. Ik heb de afspeelmodus op random staan, dus van een willekeurig nummer van CD x naar een willekeurig nummer CD Y. Mijn Ecodrive-score staat overigens momenteel op 80 punten.
- brandstofmeter: hierover verbaas ik me nog steeds.. De auto heeft een tankinhoud van 45 liter. Bij 7 liter (volgens het boekje) resterend begint een lampje te branden. Dan wordt je vrindelijk verzocht d.m.v. een melding in het display om bij te tanken. Dat is bij de wijzer halverwege die 7 liter. De actieradius die de boordcomputer dan aangeeft is '----'. Uiteindelijk besluit ik dan maar te tanken, wanneer de wijzer nog op 2-3 liter hangt, echter bij de pomp kom ik echt niet verder dan 38-39 liter! Het verbruik houdt ik ook hier op de Autweeksite bij, maar de link naar spritmonitor werkt ook nog. Gemiddelde na 2866km: 1 op 24,72! Volgens mij best netjes, ben de auto nog aan het inrijden tenslotte!!
- klein ergernisje: met de zon schuin van linksachter blinkt het FIAT-logo je wel heel erg (verblindend) tegemoet.
Verder geen nieuwe dingen te melden.. auto rijdt soepel en komt goed mee in het verkeer. Auto blijft lekker stil en nog steeds geen kraakjes!
Foto's volgens binnenkort.
UPDATE
- 4.875 km
foto's toegevoegd en verbruikscijfers ge-updated:
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/417220.html
UPDATE
- 5.875 km
- Verbruikscijfers ge-updated. Blijf het volgens mij wel aardig doen! (wel veel wind helaas de laatste tijd).
- Over twee weken naar de dealer om enkele zaken te laten nakijken, welke bij of na aflevering niet helemaal in orde waren. Ik heb destijds afgesproken om wat dingen te verzamelen alvorens langs te komen. Dat is voor mijn agenda beter, maar uiteraard ook voor de dealer zelf. Punten op te lossen:
* front radio scheef gemonteerd en alu biesje wat er omheen zit was beschadigd (beide bij aflevering).
* stoelwang bestuurderstoel aan deurzijde ingezakt.
* make-up spiegel verbreed enorm; controle of dit normaal is.
* de laatste dagen valt me op dat de verwarming langzaam op temperatuur komt (t.o.v. mijn oude Clio dan).
* nalevering lakstift.
* uitlezen mogelijke modificaties Fiat Nederland.
- t.a.v. de verbruiksmeter: in de volgende redenatie kan ik me wel verplaatsen: Het 'rode' in de brandstofmeter begint bij 1,5 streepje, en je hebt 8 streepjes. De eerst 5 liter is reservetank.
Dus, 45 - 5 reserve = 40 liter. Ik tank de laatste keren zoveel mogelijk als de wijzer nagenoeg horizontaal hangt, dus dat lijkt wel te kloppen.
- T.o.v. de Clio moet ik constateren dat de boordcomputer erg nauwkeurig is t.a.v. opgave verbruik! Boordcomputer en echt verbruik liggen nagenoeg gelijk, dat geeft ook 'vertrouwen'; je hoeft niet zelf voortdurend te hoofdrekenen (wat bij de Clio nogal eens het geval was).
- Winterbanden zijn besteld; Goodyear Ultragrip 7+. Wordt de eerste keer winterbanden voor mij, ben benieuwd. Wel hopen dat koning winter nog even op zich laat wachten, want het zou zo maar eerste week december kunnen worden, voordat de banden eronder kunnen...
UPDATE
- 8.000 km
- Ik ben onlangs bij de dealer langsgeweest:
* Aluminium rand rondom radiofront vervangen en radiofront opnieuw gemonteerd.
* lakstift geleverd.
* de make-up spiegel blijkt 'normaal' te zijn voor Fiat. Daar moeten we het dan maar mee doen.
* enkele weken voordat ik langs zou komen, had ik één van de verkopers reeds laten zien wat er met de stoelwang aan de hand was. Misschien wat naief, maar ik had misschien verwacht dat ze dit dus wel in één keer op konden lossen. Niet dus, men moet een hele zitting bestellen, waarvoor ik dus moet terug komen.
* Tevens zullen de achterlichtunits compleet worden vervangen (modificatie Fiat NL) i.v.m. condensvorming in de units.
* dat de verwarming langzaam op gang komt heeft te maken met de efficiency van de huidige generatie motoren volgens Fiat. Blijkbaar zijn er toch veel opmerkingen over gemaakt, want sinds kort is er een zogenaamde bijverwarming (ca €300) in de optielijst van de Punto Evo te vinden. Ik moet nog nagaan of deze achteraf ook nog in te bouwen is, een standkachel is nog wat prijzig (ca €1500, Webasto evo met afstandbediening).
- Winterbanden: eind oktober de winterbanden besteld, tot op heden nog niet geleverd. De Duitsers hebben voorrang gekregen i.v.m. de gewijzigde wetgeving aldaar, daar moeten wij maar op wachten.. hopelijk niet te lang meer, want met dit weer zijn ze wel noodzakelijk.
- Verbruikscijfers ge-updated op spritmonitor.de.
- Kosten: ik heb de kosten van de Cio en de Evo maar eens tegenover elkaar gezet. Ik heb daartoe de maanden september, oktober en november 2009 (Clio) en 2010 (Evo) genomen. En ik ben een gelukkig man... (en zodoende heb ik de waardering voor kosten opgewaardeerd naar uitmuntend)!!
* Clio wegenbelasting € 168 / Evo € 0
* Clio verzekering € 141 / Evo € 126
* Clio ANWB € 27 / Evo € 0
* Clio brandstof €416,10 (10 beurten) / Evo € 362,48 (8 beurten)
BESPARING: € 263,62 = € 87,90 per maand! (dat is dus 35% t.o.v. de Clio!!).
Opm. 1: hierin zijn de onderhoudskosten van de Clio niet opgenomen.
Opm. 2: dieselprijs 2009 was lager dan 2010; zodoende kan het zijn dat ik nu per tankbeurt duurder uit ben (ondanks het lagere verbruik). Ik heb van de Clio geen km-registratie bijgehouden, zodoende kan ik de kilometerprijs-vergelijking niet helemaal volledig maken.
UPDATE
- 11.000 km
- Ik ben weer bij de dealer langsgeweest:
* Niet de zitting, maar de gehele stoel is vervangen.
* De achterlichtunits zijn vervangen.
* Oliepeil gecontroleerd (laten checken i.v.m. diverse verhalen over te laag oliepeil met als gevolg een kapotte turbo..).
De bijverwarming welke nu in de optielijsten staat opgenomen, is achteraf niet in te bouwen. Standkachel is dan het enige alternatief, maar dat vind ik voorlopig nog even te duur.
- Winterbanden: EINDELIJK! Ze liggen eronder! Goodyear Ultragrip 7+. Op de doorgaande wegen nog niet kunnen beoordelen, maar hier op de parkeerplaats merk ik wel veel verschil zeg!
- Verbruikscijfers ge-updated op spritmonitor.de. Met de vorst 's nachts (langzaam opwarmen motor) en de opstoppingen op de wegen i.v.m. het weer, heb ik niet echt lekker door kunnen rijden de afgelopen weken, wat zich (uiteraard) vertaald naar het verbruik. Vandaar de 'forse' stijging.. Hopelijk komt er snel een einde aan dit weer, dan kunnen we weer richting de 4,0ltr/100km!!
UPDATE
- 17.000 km
- Winterbanden zijn uitermate goed bevallen de afgelopen periode. Ook bij regenachtige omstandigheden zeer goede prestaties! Nogmaals, voorheen nog nooit met winterbanden gereden, maar wat een verschil zeg. Een aanrader dus.
- Verbruikscijfers ge-updated op spritmonitor.de.
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/417220.html
Eens kijken of we met wat mooier en warmer weer de fabriekswaarde van Fiat kunnen gaan halen!!
- Kosten: De vorige sessie aangevuld met de maanden december, januari en februari en daarbij nu wel de onderhoudskosten meegenomen (onderhoud Clio, winterbanden Evo). Indien mogelijk zou ik de waardering op willen hogen naar zéér uitmuntend!
* Clio wegenbelasting € 336 / Evo € 0
* Clio verzekering € 282 / Evo € 252
* Clio ANWB € 54 / Evo € 0
* Clio brandstof € 911,68 / Evo € 786,20 (17 beurten)
BESPARING: € 1264,81 = € 210,80 per maand! (dat is dus 48% t.o.v. de Clio!).
Opm.: zonder onderhoud Clio en winterbanden Evo kom ik op een totale besparing van € 545,48 en dat is nog altijd 34%!
- De auto verder: geen bijzonderheden. Ben aan het kijken op welke manier ik wat orde kan scheppen in de bagageruimte. Daar liggen nogal eens wat dingen los in, die bij elke bocht van links naar rechts schuiven. Eens kijken of er ergens een schaal voor onder de hoedenplank te verkrijgen is voor het kleine spul. Misschien heeft hier iemand tips?
UPDATE
- 25.500 km
- De zomerbanden (standaard af-fabriek) liggen er inmiddels weer op.
- Verbruikscijfers ge-updated op spritmonitor.de.
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/417220.html
Ondanks de harde wind van de laatste dagen toch weer een mooie score behaald! Fabrieksopgave is wel degelijk mogelijk!!!
- Kosten: De vorige sessie aangevuld met de maanden maart, april en mei, incl. de onderhoudskosten (Clio vs. Evo).
* Clio wegenbelasting € 504 / Evo € 0
* Clio verzekering € 423 / Evo € 378
* Clio ANWB € 71 / Evo € 0
* Clio onderhoud € 1066,42 / Evo € 432,09 (winterbanden + bandenwissel zomerbanden)
* Clio brandstof € 1460,90 / Evo € 1224,49 (26 beurten / 25293km)
BESPARING: € 1500,74 = € 166,75 per maand. (dat is nog altijd 42% t.o.v. de Clio!).
Ga maar na hoe dat was geweest met de dieselprijzen van 2010.
- De auto verder:
Nog niets gevonden v.w.b. een opbergvak voor onder de hoedenplank.
De auto gaat maandag even naar de garage; deze week tot 3 maal toe gehad dat de motor net na het opschakelen naar 5 begint te sputteren. De eerste keer dacht ik dat ik een lekke band had gereden. Eens kijken of ze iets kunnen vinden.
Irritant: een rammeltje aan de bijrijderskant. Is het de rechterzijkant (waar het netje zit) van de middenconsole? Is het het deurpaneel? (nee, het is niet de inhoud in het vak van de armsteun). Ook wel eens last van resonantie in speaker rechterdeur. Daar moeten ze ook maar meteen naar kijken.
De eerste beurt komt waarschijnlijk wat vroeger dan de 35.000km; dit i.v.m. autovakantie.
UPDATE
- 32.000 km
- Probleem ‘stotteren / schokken / bokken’ van de motor. Garage heeft helaas niets kunnen vinden, in de computer zijn ook geen meldingen opgeslagen o.i.d. Gelukkig ben ik niet de enige die hiermee zit, op het Punto-forum kom ik het probleem ook tegen. Wordt vervolgd. (Vooralsnog blijft de 4e ster voor betrouwbaarheid wel gewoon staan, maar ik begin wel te twijfelen.)
- Sinds dat mijn Lacie USB-stickje is gecrasht, werk ik niet meer met Ecodrive. Ik zat daar voortdurend rond de 78-81, dus erg spannend vond ik het ook niet meer.
- Auto is vóór de vakantie langs geweest bij de dealer voor de 35000km-beurt + olie. Geen bijzonderheden aangetroffen, kosten waren cf. de pakketprijzen (€ 286,39).
Wel nog enige zaken onder garantie bekeken: portier bestuurder opnieuw gericht (hing iets lager dan het achterportier, goed te zien in de buitenspiegel aan de rubbers), nieuwe achterlichtunit geplaatst (rechtsachter), probleem resonantie speaker rechter portier onderzocht en vooralsnog lijkt dit ook opgelost te zijn en tenslotte lijkt er een oplossing te zijn voor de veroorzaker van de lekkage t.p.v. achterruitwisser; echter hiervoor moet ik nog een keer terugkomen, omdat het nieuwe rubber niet voorhanden was (beetje jammer, want dit probleem had ik tijdig van tevoren reeds via email doorgegeven).
- We zijn met de auto op vakantie geweest naar Oostenrijk. Héénweg gestopt in Nurnberg, vervolgens de dag erop doorgereden naar Salzburg. Ik heb dit op 1 tank gehaald (1031km) met een gem. verbruik van 1:27,5 (zie spritmonitor)!! Dat had ik echt niet verwacht! Zeker niet gezien het heuveltje op-en-af-rijden vanaf pak en beet Wurzburg, maar blijkbaar maakt het heuveltje af dan veel goed. Gemiddelde snelheid buiten de wegwerkzaamheden (60-80-100) was 110km/h. Rondom Salzburg een beetje de nabije regio verkend (tamelijk vlak), maar toen we naar Innsbruck reden (eerste stuk binnendoor over Bad Reichenhall – St. Johan in Tirol – A12) toch weer behoorlijk op en af. Nabij Innsbruck (o.a. Achensee) ook flink geklommen (en weer gedaald). Op de terugweg weer in Nurnberg gestopt en getankt; 856km met een verbruik van 1:22,8. Viel me absoluut niet tegen (kon ik van de prijs van de diesel daar niet zeggen overigens i.t.t. Oostenrijk!). Aftanken heb ik nog niet gedaan; na een retourtje Nijmegen en wat regionaal verkeer staat de teller nu op ca. 900km en een gem. verbruik (BC) van 3,6. Die heeft op de terugweg vanuit Nijmegen nog op 3,5 gestaan, echter de korte tripjes maken daar korte metten mee helaas…
- De motor moet bergop wel flink werken; eerder terugschakelen en hoog in de toeren gaan zitten dus (als vergelijk heb ik een Scenic 1.9diesel 2007, waarmee we vorig jaar in het Zwarte Woud hebben rondgereden; dat rijdt dan toch wat soepeler). En dan heb ik de airco niet aan gehad bij bergop. Maar goed, dat weet je als je een 1.3 koopt he!
Comfort van de auto is gewoon goed. Vanuit huis naar Nurnberg was het ca. 700km. Onderweg 3 keer gestopt, kwamen erg uitgerust aan. Misschien laat ik de zitting van de passagiersstoel nog wel een beetje opvullen; op de terugweg was het helaas (door vermoeidheid) wat lastiger volhouden voor de medepassagier… Blijft jammer dat deze stoel niet verstelbaar is.
- Alsof de duvel er mee speelt: de hele vakantie geen probleem gehad met ‘stotteren / schokken / bokken’ van de motor. Kom ik terug in Nederland, gebeurt het me bij het eerste de beste korte ritje wéér. Wel toevallig dat het gebeurde nadat ik S&S had gebruikt en toen de airco aan stond. Op vakantie heb ik S&S niet gebruikt (wel de airco). Eens kijken wat de garage er van zegt, moet toch nog terug voor het rubbertje van de achterwisser.
Verwend...?
- 45.700 km
We zijn al weer ruim 12.000 km verder t.o.v. de laatste update. Wat gaat het snel!
Het regenereer-probleem is (nog) niet opgelost. In technische zin althans. Nu de buitentemperaturen wat minder zijn (t.o.v. de zomermaanden), blijft het probleem tijdens het regenereren achterwege! Volgens mij hoef ik er dus de komende tijd niet mee terug te gaan naar de garage, dan vinden ze toch niks.
Het verbruik is de laatste weken wel ‘omhoog geschoten’ (hoor mij nu…). Dit komt met name door de wind. Op de een of andere manier lijkt het alsof ik deze ook altijd tegen heb (ik rij voornamelijk ‘strak’ van west naar oost v.v.).
Wat daarnaast op valt is dat het verschil boordcomputer – werkelijk verbruik (sinds de problemen met regenereren!!) volledig gedraaid is. Waar ik tot juni 2011 in de praktijk gunstiger uit was dan het verbruik van de BC, is dat nu omgedraaid en sterker nog, de BC geeft nu een sterk gunstiger verbruik aan (ik zal trachten een staafdiagrammetje uit Excel als foto te uploaden). Ik wordt de laatste tijd dus nogal eens verrast aan de pomp.
Ik heb de speakers achterin uitgeschakeld (fader). Er zit een hele vervelende resonatie. Daar moet ik wel voor terug. Eens kijken of ze het rubbertje voor de achterwisser inmiddels binnen hebben (misschien heb ik rond/in de vakantie wel een berichtje gemist?). Wel hoor en lees ik van alles over modificaties; misschien moet ik sowieso eens wat vaker langs gaan, want ik krijg er langs de ‘officiële kanalen’ nooit bericht over. Maar misschien dat een terugroepactie (ook aanstaande volgens enkelen) een mooie gelegenheid is om de auto weer een door te lichten.
De winterbanden liggen er inmiddels ook alweer 2 maanden onder. Bij de wissel in het voorjaar had ik meteen de afspraak gemaakt, met de intentie om dit jaar maar eens op tijd te zijn. Nou… dat hebben we geweten..
Tenslotte nog even de kosten over 1 volledig jaar (sep t/m aug) vergeleken met de Clio:
- Clio totaal, incl. onderhoud: €4575 (let wel; geen winterbanden en bandenwissels)
- Evo totaal, incl. onderhoud: €2950 (incl. winterbanden, bandenwissels)
Per maand ‘scheelt’ me dat dus nog altijd €135! (=36%). En dat is mooi. Maar het was mooier geweest, wanneer we de dieselprijzen van medio 2010 (€ 1,10) een jaar lang hadden kunnen vasthouden.. Dat had me (op 1760 liter) nog eens een goede € 450 opgeleverd. Ben benieuwd waar die prijzen het komende jaar naar toe gaan. Maar ik denk dat ik het antwoord al wel weet...
Jarig!!
- 94.000 km
Het is hier behoorlijk lang stil geweest, waarvoor in de eerste plaats mijn excuses.
De P-Evo wordt binnenkort 3 jaar! De eerste herinnering daaraan ontving ik via de dealer: langskomen voor de eerste APK!
Hieronder een korte terugblik..
In mei 2012 heeft de auto een 75.000km beurt gehad i.c.m. de oliewissel (bij 60.000 km laten doen i.v.m. aflopen garantie en aanstaande autovakantie).
Daarbij zijn onder garantie vervangen / verholpen:
- nieuwe speakers achterdeuren;
- (wéér) nieuwe achterlichtunits;
- rubber achterwisser;
- kachelhuis;
Tevens zijn daarbij de vloeistoffen voor remsysteem en koppeling ververst.
Het probleem met schokken en bokken heeft men toen niet kunnen verhelpen (is nog wel regelmatig opgetreden tussen 45-60.000km). Tevens heb ik toe al (schriftelijk) de modificatie voor de carterventilatie geclaimd, echter op dat moment wist de betreffende dealer daar nog niets van (zie hieronder).
Vervolgens heeft de auto ons daarna nog zonder enige problemen naar Denemarken gebracht.
Terug van vakantie wachtte mij helaas een onaangename verrassing op het werk. Kort gezegd kwam het er op neer dat de P-Evo wat minder dagelijkse km's kon gaan maken. Je merkt dit sterk in het verbruik, want de korte stukjes die je dan maakt zijn erg onzuinig. Daar tegenover staat dan weer wel dat je uiteraard veel minder aan de pomp staat.
In de wintermaanden zat ik wel erg met de combinatie vorst-stilstaan-korte stukjes in mijn maag. Uiteindelijk is na tussenkomst van Fiat NL, eind januari, de modificatie carterventilatie uitgevoerd bij de plaatselijke dealer.
Na een maandje of wat thuis, kon de P-Evo sinds juni dan weer vol aan de bak: Dagelijks 140 kilometer!! 's ochtends kan dit vrijwel filevrij, echter 's middags zit daar nog wel eens wat file bij helaas. Toch ben ik uitermate content over het verbruik dat nu wordt gerealiseerd!! En dat met de airco vol aan de laatste twee/drie weken.
Olie is onlangs al ververst bij 90.000km. Zeer nette service van de plaatselijke dealer, want ik kon daarvoor terecht op zaterdag!
Zoals gezegd mag de auto voor de eerste APK. Dit doen we na de vakantie (zuid-Duitsland) bij een verwachte km-stand van 97.500. Dit combineer ik dan weer meteen met de 105.000km beurt.
Ik heb in de tussentijd ook bewust gekozen om de garantie niet te verlengen. Dit o.b.v. beperking v.w.b. kilometrage, uitsluiting van veel onderdelen, de kosten en de verplichting om bij een Fiat garage de werkzaamheden te laten uitvoeren.
Tevens heb ik weer een abo op de ANWB afgesloten na het aflopen van de garantie, echter nu enkel de NL-service incl. woonplaats. In Europa ben ik tenslotte (driedubbel kwam ik achter) gedekt door de auto- en reisverzekering.
Tenslotte nog een melding over de banden. Alle originele zomerbanden zitten er nog onder op één na; deze klapte tijdens de zomer-winter-wissel op de zijwang (monteur kon nog net wegspringen gelukkig) en daarvoor is gratis een nieuwe gemonteerd.
tot zover weer...
UPDATE - still going strong -
- 210.000 km
Tijd voor kleine update dacht ik zo. Inmiddels gaan we naar de 210.000km. Het gaat vrij rap, mede ingegeven door mijn dagelijkse woon-werkverkeer (momenteel dagelijks naar Leiden; 220km/dag).
Buiten de bandenwissels, oliewissels en (jaarlijkse) beurten / APK, geen bijzonderheden! Bij de laatste bandenwissel wel twee nieuwe winterbanden eronder, maar goed, bij 190.000km mag dat ook wel dacht ik zo.
Momenteel oriënteer ik me toch op iets anders.Wat méér comfort/luxer/groter. Echter, qua kosten gaat het natuurlijk nooit meer hetzelfde worden..
Enigszins vergelijkbaar qua maandelijkse lasten / verbruik fabrieksopgave:
- Nieuwe Megane 5D (fraai model, ook hoogte verstelling pas. stoel, echter (wel een mooi ogend) dashboard erg gevoelig voor vieze vingers...)
- Mazda CX3 (erg fraai, maar weinig opties, geen hoogte verstelling pas. stoel; in Belgie echter wel meerdere uitrustingsniveaus voor diesel beschikbaar.. raar)
- Nieuwe Astra (aflopende daklijn, matig interieur (hoogglans / schermkleuren), maar wel de AGR stoelen)
- Captur (afknapper is dat hoogglans dashboard.. zet er het dashboard van de Megane in met een ander frame rond het touchscreen en ik loop zo naar de dealer..)
Of toch iets anders:
- Jong gebruikte S60 (zwaarder, minder toegankelijk kofferbak, wel luxer (voorruitverwarming))
- Nieuwe Sportage / RAV4 (Diesels erg duur in aanschaf, stuk zwaarder / onzuiniger, dus fors duurder)
Wordt vervolgd....
THE END
- 270.000 km
Na bijna 7 jaar komt er een einde aan de relatie met de Punto. Wat ben ik blij geweest met de Fiat. Ben bijna 270.000 kilometer verder en buiten wat terugroepacties eigenlijk weinig noemenswaardige issues en/of dure reparaties gehad.
De eerste jaren waren bijna lachwekkend, kijkende naar de maandelijkse kosten (geen MRB). Het verbruik heeft zich over de gehele periode netjes gestabiliseerd en is uitgekomen op de fabrieksopgave. Uiteraard, zoals al aangegeven, mede door de dagelijkse route met snelheidsbeperkingen, trajectcontroles en gewoon drukte (80-90km/uur).
Zoals hierboven al aangegeven was ik al langer aan het rondneuzen voor iets nieuws (iets groter, iets meer comfort).
De uiteindelijke keuze vindt je hier terug:
http://www.autoweek.nl/autoreview/44267/renault-scenic-dci-110-intens
Iedereen bedankt voor alle reacties en feedback hieronder!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.