Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Autoreviews

Toyota HZJ 78 4x4 camperbestelbus (2008)

Uitvoering3-deurs
Versnellingen5, handgeschakeld
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008
Km-stand bij aanschaf12 km
Km-stand laatst99.600 km
Eerste review-invoer16-06-2010
Laatst gewijzigd20-12-2015
Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster leeg ster leeg
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Kostenster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: ja
Auteur
Vorige autoMercedes SLK
(Gemiddelde lezerswaardering 86%)
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Landcruiser HZJ 78 (47.000 km)

Sinds 2 jaar ben ik de trotse eigenaar van een Landcruiser HZJ 78. Gekocht als bestelauto voor mijn bedrijf en als begeleidingswagen voor rondreizen in afrika. Na lang wikken en wegen gekozen voor de hzj 78 boven Landrover Defender vanwege de grotere binnenruimte, degelijker techniek en betere verkrijgbaarheid van onderdelen in afrika. De auto betreft een zgn afrika uitvoering, in Duitsland aangepast aan de europese wetgeving.( EURO 4)

Na twee reizen door afrika is er nog niks aan de auto kapot gegaan. Ondanks de soms zware omstandigheid geeft de auto geen krimp. Het diesel gebruik bij off-road rijden niet veel hoger dan tijdens normaal gebruik in Nederland. Het gemiddelde verbruik is tussen de 1 op 6,5 en 1 op 8 Geen super cijfer natuurlijk maar de auto heeft dan ook een 4,2 liter 6 cilinder diesel motor en is met klapdak en dakkoffer ongeveer 2,5 meter hoog. In Nederland word de auto gebruikt voor mijn bedrijf en kan met gemak met meer dan 1000 kg beladen worden.

De auto moet echt gereden worden als een terreinauto. Rustig door de bochten, kan niet snel optrekken en de topsnelheid is ongeveer 130 km. De besturing is redelijk precies, maar natuurlijk niet te vergelijken met een normale personen auto. In deze auto heb je geen haast en krijg je een rustige en defensieve rijstijl. Ondanks de enorme grootte van het voertuig en het negatieve imago van SUV`s krijg je bij deze auto nooit negatieve reakties. Juist veel complimenten, wat ik zeker niet verwacht had. ( De defender heeft de betere looks )
Omdat deze auto`s gemaakt worden voor de afrikaanse markt heb ik preventief de holle ruimtes met was laten behandelen en de bodem laten tecktileren i.v.m de roestpreventie. Ik hoop dat dat voldoende is, maar kan hier na 2 jaar gebruik nog niks zinnigs over zeggen.

kapote dieselkat (50.000 km)

Voor een nieuw reis de auto nog even een grote beurt laten geven. Er bleek een scheur in de aanhechting uitlaat pijn/ dieselkat te zitten. Het bleek een duur onderdeel te zijn. Niet af-fabriek door Toyata gemonteerd maar achteraf in Duistland om de auto aan de euro 4 norm te laten voordoel. Gelukkig was de Duitse aanpasser couland en heeft een nieuwe dieselkat opgestuurd onder voledige garantie. Aangenaam verrast!!
Ik ben zeer tevreden over de terreinband. BF goodrich All terrain. Na 50.000 km kan ik zonder problemen nog een keer naar Zuid-afrika rijden ( als alles goed gaat natuurlijk, maar er is nog genoeg profiel op de banden)

Amsterdam naar Kaapstad (72.000 km)

In drie maanden zijn we van Amsterdam naar Kaapstad gereden. Een reis van meer dan 20.000 km door zand, modder, sneeuw, heel veel stenen en dan weer door hoog water. De auto heeft bijna geen krimp gegeven. Een steentje tussen de remschijf en schijfbeschermer en een losgetrilde raambevesting waardoor het raam niet meer omhoog wilde,midden in de serengeti, waren de enige kleine ongemakken. De achterbanden heb ik na 65000 km vervangen, vooral omdat ik meer grip wilde hebben in Zambia en Botswana (regenseizoen)
Omdat je in Afrika veel rustiger rijd dan in nederland is het verbruik lager. Ondanks de soms zware terrein omstandigheden en hoge gewicht van de auto ( totaal omgeveer 3500 inclusief de extra benodigheden voor een lange reis als compressor, extra band, veel water enz enz) Het gemiddelde verbruik kwam uit op 1 op 8,7.
Onderweg is de auto in Tanzania naar de garage geweest voor smeren, nieuwe olie en dieselfilter.
Voor in Nederland is de auto niet echt ideaal. In de stad rijd de auto erg lekker omdat je een heel goed overzicht heb maar op de snelweg kom je net wat vermogen tekort. Ook word het gebruik enorm als je rond de 130 km per uur rijd.
Voor de langere stukken in Nederland heb ik daarom een volkswagen pola blue motion aangeschaft.

Van zandhapper naar stadsridder (75.900 km)

Helaas blijft het onrustig in Noord-Afrika. De ferry naar Egypte is uit de vaart genomen, Libië is niet echt een optie en voor Mali geld een negatief reisadvies. Dus het laatste jaar is de landcruiser niet gebruikt voor reisbegeleiding maar alleen als bestelbus. Soms komt de 4x4 van pas. Sommige klanten bestellen juist hun dierenbenodigheden als de staat opgebroken is en dan kan nog gewoon voor de deur parkeren. Iedere week worden er meerdere pellets kattenkorrels opgehaald in de haven maar de auto geeft geen krimp. Maar veel Km worden er niet gereden waardoor ik het laatst jaar geen enkel onderhoud aan de auto heb gehad. Gelukkig was de jaarlijkse apk geen probleem. "Het blijft spannend die roetmeting ".
Ondanks dat het een oud model auto is blijf ik het heerlijk vinden om erin te rijden. Alleen als het starten geeft al een machtig gevoel. Ook het gevoel "niks houd me tegen " en "als ik wil rijd ik naar de andere kant van de wereld" maken het gevoel alleen maar sterker : deze auto doe ik nooit meer weg!

APK (81.000 km)

Vandaag is de auto weer APK gekeurd. Iedere jaar blijken de regels weer te veranderen, Verleden jaar was een roetmeting noodzakelijk voor de APK, dit jaar volstaat het uitlezen van het euro 4 systeem
Voor de eerste keer moest er wel iets gerepareerd worden. Een massadraad van de achterverlichting had losgelaten waardoor deze niet correct werkte. Ook waren de remblokken voor aan vervanging toe, maar dat valt onder de normale slijtage. De olie moet wel vaak vervangen worden , zeker vergeleken modernere auto`s. In Afrika vervang ik de olie na ongeveer 7000 km, in Nederland na ongeveer 10.000 km. Iedere keer gaat er bijna 10 liter motorolie in.

Buiten de diesel en olie is het een zeer voordelige auto om te rijden. Na 3 keer een lange reis alleen een massadraadje kapot ( en de dieselkat onder garantie) en remblokken laten vervangen is natuurlijk te verwaarlozen. Wie wel eens reisverslagen van andere overlanders leest hoeveel er wel niet kapot kan gaan en dan mag je alleen maar erg blij zijn als die ellende je bespaard blijft. Tevens is de auto heel erg waardevast. Ik denk zelfs dat er geen enkele auto te vinden is die procentueel minder afschijft als deze.

Binnenkort is het niet meer mogelijk de auto nieuw te kopen op Nederlands kenteken . Als je nu nog een nieuwe wil hebben , koop er dan snel 1. Alleen als je er echt lange reizen meer wil maken in minder ontwikkelde gebieden, anders zijn bijna alle andere auto`s meer geschikt voor Europees gebruik. Behalve een paar maanden geleden kwam de 4x4 goed van pas. Omdat de straat voor mij winkel 6 weken opgebroken was kon ik geen zware artikelen geleverd krijgen. Gemeente beloofde rijplaten e.d. maar niks van dit alles. Gelukkig kon ik zelf de artikelen ophalen en dwars door het zand en modder mij winkel bevoorraden. Alleen probeerde o.a. de TnT en andere pakketdiensten meerdere malen hetzelfde... direct tot aan de assen vast. Soms is de binnenstad net de jungle :-)

met pensioen (96.000 km)

Begin van het jaar zijn we nog een keer Marokko geweest.

De auto heeft ons gelukkig niet in de steek gelaten. Maar 1 keer ging het dan toch een keer iets mis wat alle andere reizen nog niet gebeurd was. Tijdens een off road rit een ben ik in een moment van onoplettendheid bovenop een niet te missen steen gereden. De auto hebben stond met de voorwielen keurig in de lucht, de steen zat vast onder een dwarsbalk van het chassis. Gelukkig konden we de auto zonder schade van de steen krijgen. Met een beetje gekrengd ego en een lichte beschadiging aan de ouderkant van de auto konden we weer verder rijden.

Tijdens reizen, en zeker na een off road rit, controleer ik altijd het oliepeil, radiatorpeil en het luchtfilter. Ook hang ik soms onder de auto om te kijken of de auto geen vloeistoffen lekt en voel aan wat onderdelen of alles goed vast zit. Al vele tientallen keren doe ik hetzelfde ritueel, maar nog nooit heb ik iets kunnen ontdekken.


De auto bevalt nog steeds erg goed. De stoelen zien er simpel uit, maar ik kan het er langer volhouden dan de stoelen in mijn C klasse, het overzicht is geweldig en er rammelt nog steeds niks. Maar je merkt ook dat het een echte ouderwetse terreinauto is . Boven de 100 veel lawaai, veel last van zijwind en een niet meer van deze tijd dieselgebruik. Maar wat misschien wel het allerbelangrijkste is: Ik heb nog steeds heel veel plezier aan deze auto bezorgd me nog steeds een “big smile”

Tijdens distributie werk of het laden van goederen mis ik wel een schuifdeur aan de zijkant van de auto. Vooral met zwaardere goederen is het laden en lossen niet altijd even gemakkelijk. Dus mag de auto met "pensioen". Voor het werk heb ik een Mercedes sprinter aangeschaft en ik hoop de Landcruiser alleen nog te gebruiken voor het begeleiden van expeditie( overland ) reizen.

Binnenkort ga ik de autopreventief behandelen tegen roest ( holle ruimtes en de onderkant ). Waarschijnlijk laat ik ook een beschermplaat voor de versnellingsbak en stevige sidebars monteren.
Op onderhoud heb ik nog nooit bespaard. Ik denk dat zich dat uiteindelijk terugbetaald in vele probleemloze kilometers

Van bestelauto naar full time camper (96.500 km)

Enkele weken geleden heb ik de auto laten keuren door de RDW. De landcruiser is vanaf heden een echte camper die alleen nog maar als camper gebruikt gaat worden. Over een paar weken gaan we met de camper op vakantie naar IJsland.

Voordat ik de auto heb laten keuren door de RDW heb ik eerst contact opgenomen met de belastingdienst auto. Het grote voordeel van een camperwagen kenteken is het zgn. kwart tarief voor de wegenbelasting. Een keuring door de RDW is niet voldoende, de belastingdienst moet de auto ook goedkeuren aan de hand van interieurfoto`s en de binnenmaten. Gelukkig viel alles niet binnen de gestelde eisen en word het kwart tarief toegepast. En dat is maar goed ook. De wagen heeft een gewicht van bijna 2800 kg. Dat betekend € 3200 aan wegenbelasting en dan word het wel een erg dure hobby auto.

Een bijkomend voordeel van het camperkenteken is dat de auto als camper verzekerd word. Omdat de meeste bezitters van een camper hun bezit voorzichtig behandelen en niet dagelijks gebruiken is de premies veel gunstiger ( minder dan de helft ) dan voor een bestelauto of personenauto.
De inrichting is eenvoudig en heeft natuurlijk niet de alle voorzieningen van een grote camper maar toch is er ruimte voor een kooktoestel, koelkast, stromend water ( spoelbak en buiten douche) , diverse leeslampjes, 12 en 220 volt aansluitingen en een heerlijk bed op de eerste verdieping. Omdat we vooral naar gebieden reizen waar de wegen slecht zijn is het vooral belangrijk dat alles heel blijft. Daarom zijn alle kasten vastgeschroefd aan de carrosserie en aan een stevige houten bodemplaat. Uit ervaring weet ik dat de kastjes muurvast zitten en ook op de ergste wasbord wegen niet los trillen

Voor overlandreizen vind ik de combinatie van een relatief kleine 4x4 met een hefdak toch wel het meest ideale. Overdag is het een gewone 4x4, handzaam, en je valt bijna niet op bij de lokale bevolking. In de avond kan je van binnenuit na bed en hoef je niet van buiten in de daktent te klimmen. Vooral met slecht weer is het handig dat je nog even “beneden” wat kan lezen, eten koken of je omkleden. Omdat je in de auto slaapt is er ook minder kans op inbraak, wat soms gebeurt bij mensen die in een daktent slapen.

Het alleen met een hefdak mogelijk om de auto als camper te registeren.

Naar Ijsland en aanpassing vering (99.600 km)

Een paar maanden geleden zijn we met de camper naar IJsland geweest.
Omdat er sinds de laatste onderhoudsbeurt slechts 5000 km met de auto was gereden heb ik de auto alleen laten keuren voor de APK. Onderhoud was niet echt nodig. Helaas merkte ik tijdens de voorbereiding voor de IJsland reis dat de diff-lock van het achteras differentiël het niet meer deed. Ondanks dat ik de diff-locks niet heel veel gebruik vind ik het wel een prettig idee dat ik het in geval van nood kan gebruiken Reparatie was niet goedkoop, maar ik neem liever geen risico dat ik in de middle of nowhere met pech kom te staan.

Omdat de auto jarenlang zwaar beladen is geweest en ook de camper inrichting meer dan 500 kg weegt heb ik een zwaarder verenpakket onder de auto laten monteren waardoor er 5 cm meer bodemvrijheid is ontstaan. Tot mijn verbazing is de auto er een stuk comfortabeler mee geworden en geeft het off-road net was meer vertrouwen dat de onderkant van de auto niet de grond raakt. Tevens staat het de landcruiser erg mooi, net iets stoerder.

De reis door IJsland , met de ferry vanuit Denemarken , was fantastisch . De auto heeft het wederom fantastisch gedaan. Het wegen waren veel beter dan verwacht, ook de zgn. F wegen zijn prima te berijden. Alleen…. Keer op keer moet je door een rivier rijden. Na veel zand, stenen , wasbordwegen en modder in Afrika zijn diepte watercrossing toch een stuk spannender….. uiteindelijk is alles goed gegaan en is de auto na de reis keurig gestald in een camperstalling.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma Media Netherlands”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma Media Netherlands de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
 
Gebruikers geven Sanoma Media Netherlands een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma Media Netherlands, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
 
mail naar een vriend  plaats dit bericht op linkedin