Autoreviews  |  Saab 9-5 3.0 V6 t Griffin (1999)

Uitvoering4-deurs
Versnellingen4, automaat
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2008
Km-stand bij aanschaf189.000 km
Km-stand laatst223.000 km
Eerste review-invoer09-12-2008
Laatst gewijzigd20-12-2011

Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Kostenster vol ster vol ster vol ster leeg ster leeg
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster vol ster half
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: ja
Auteur
Vorige autoBMW 118d executive
(Gemiddelde lezerswaardering 92%)

ERVARINGEN (207.000 km)

EEN HEER VAN STAND

De Saab 9-5 is een wat anonieme maar nog steeds elegante bak met een imago van degelijkheid. In de zoektocht naar een 'nieuwe' (tweedehands) auto na het inleveren van mijn lease 118d heb ik op internet alles afgespeurd en de 9-5 kwam er in het algemeen goed uit, waarbij de viercilinder 2.0 en 2.3 turboblokken naar mijn mening gemeden moesten worden vanwege de kans op black sludge motorproblemen. Een alternatief voor de Aero's was een redelijk zeldzame drie liter V6, het liefst in de Griffin uitvoering. Behalve een gemeld - en verwacht- fors benzine verbruik waren er op de site van het Saabforum verder niet heel veel opmerkingen, wel dat het van groot belang was dat het onderhoud volgens plan was gedaan. Daarom heb ik in eerste instantie bij dealers gekeken en niet bij particulieren. De lokale Saab dealer had er twee staan. De in mijn ogen beste uitgezocht en een proefrit gemaakt. Dat reed uitermate prettig. De verkoper moest wel even slikken toen mijn vrouw vroeg: zo'n Saab, is dat een beetje een veilige auto?

De dealer sprong natuurlijk bijna een gat in de lucht omdat hij een lel van een auto kwijt was en ik bovendien niets had in te ruilen en deed mij een aanbod dat ik niet kon afslaan, inclusief een jaar volledige Saab garantie en dat voor een (bijna) tien jaar oude auto met 190.000 op de klok: lang leve de kredietcrisis! De volledige onderhoudshistorie was er ook bij en heb ik in mogen zien.

De auto
Een 9-5 Griffin uit 1999 betekent een geblazen drieliter V6 met low pressure turbo en intercooler, automaat, elektrisch verstelbare leren stoelen met verwarming en ventilatie, een geluidsinstallatie van Harman Kardon en verder alle extra's (verstelbare spiegels, ook bij het achteruitrijden, wiswassers op de koplampen, follow-me-home verlichting, alarm, immobiliser enz. enz.) die in het instructieboekje normaliter altijd als 'Optie' of 'Extra Uitvoering' (met sterretje) staan vermeld en die er normaal natuurlijk nooit op zitten, maar nu een keer wel! Ik mis alleen een schuifdak.
De 9-5 zit in de klasse van de 5-serie of E-klasse en is veel vergeleken met de S80 (waarbij de 9-5 in testen vaak als beste uit de bus kwam). Indertijd kostte de auto nieuw rond de 52k (in euro's). Dit V6 model lijkt vrij specifiek voor de VS markt opgezet.

Exterieur
Indertijd als onopvallend en zelfs saai betiteld, is deze Saab redelijke tijdloos gebleven met een zekere elegantie, hoewel het faceliftmodel van na 2001 minder hoekig overkomt. Heel herkenbaar als Saab. De C-stijl doet mij wat aan de Ferrari 456 denken. Het imago van de 9-5 en Saab in het algemeen is wat vaag maar wel positief: je ziet er niet direct de hoge (aanschaf) prijs aan af. Geen petjes die er in rijden. De auto roept - net als Volvo's - geen afgunst op en heeft een kleine maar loyale groep berijders.
De voorruit staat relatief rechtop en is niet al te groot, volgens Saab vanwege het opvangen van elanden. Nadeel is dat niet alle verkeerslichten daardoor kunnen worden gezien zonder naar voren te buigen.

Techniek
Een geblazen drieliter V6 met 200 pk op de voorwielen(om een idee te geven: dat is meer dan een BMW 528i uit die tijd had) is natuurlijk niet niks: 310 Nm met een V6 waarbij tot de toerenbegrenzer kan worden gas gegeven is ook wat anders dan een soortgelijk koppel met een turbodiesel, omdat de powerband bij een diesel veel smaller is. De motor is supersoepel. De turbo komt al heel vroeg in en een turbogat kan ik niet ontdekken.

Veiligheid
Vaak lever je met een oudere auto in op veiligheidsvoorzieningen, maar dat is bij deze Saab niet aan de orde: de 9-5 was tot 2000/2001 de meest veilige (geteste) auto ter wereld. Hij voelt ook aan als een rijdende kluis. Hij heeft ABS en tractiecontrole, een fors aantal airbags en andere nuttige veiligheidsvoorzieningen zoals anti-whiplash hoofdsteunen en dubbele zonnekleppen.

Interieur
De leren, verwarmde en elektrisch verstelbare stoelen zitten goed, hoewel het leer nogal glad is en de zijdelingse steun wel beter zou mogen. Volvo stoelen rond dit bouwjaar zitten (nog) beter. Maar voor en achter zit je als een vorst met veel beenruimte. De cockpit lijkt op het flightdeck van een Cessna met rondom het stuur ontworpen meters. Ergonomisch klopt het allemaal en het ziet er gelikt uit. Jammer is wel dat de knoppen op het stuur voor de audio installatie niet verlicht zijn. Het Night Panel, waarbij alle meters behalve de snelheidsmeter op donker gaan, is meer dan een leuke gimmick en ik gebruik het heel vaak: het geeft veel meer rust aan in het donker vaak vermoeide ogen en is een veiligheidsfactor van formaat. De sleutel zit op de middenconsole en het veiligheidsargument daarbij - dat je bij een frontale botsing niet met de sleutels in aanraking kan komen - overtuigt mij eerlijk gezegd niet echt. Nu zit je weer met rinkelende sleutels op de middenconsole en je mouwen van je regenjas willen wel eens aan de sleutel blijven haken bij het schakelen.
Het is niet moeilijk om een goede en prettige zitpositie te vinden en je kan de positie inclusief de spiegels op memory opslaan. Een dubbele boordcomputer completeert het dashboard. Opvallend is dat alle parameters niet na elke rit of na enige tijd weer op nul beginnen, je moet op Clear drukken. Onhandig, want ik wil per rit het verbruik bijhouden en nu moet ik extra handelingen verrichten.

Rijden
De motor heeft een wat tweeslachtig karakter: Dr Jekyll is een goedmoedige, bijna slome baas die de auto gezapig en onthaastend vooruit trekt. Tot 120-130 km/u is de zescilinder vrijwel onhoorbaar. Maar zet de bak in de sportstand, trap de kickdown in en mr Hyde komt te voorschijn: met een op een V8 lijkende grom schiet de auto weg naar de horizon. In een seconde of acht naar de 100 is makkelijk te doen, van 80-120 in een seconde of zes, zeven ook en de auto heeft een top van 238, wat dus nog beter is als de fabrieksopgave van 235 (voor wat het waard is). Noot: na een chiptuning zijn de prestaties nog beter geworden; zie onder.
Ik gebruik mr Hyde veel op de weg bij het inhalen: zet de bak in S en trap de kickdown in; bak en motor reageren razendsnel en je flitst allejezushard langs medeweggebruikers. En een Aero schijnt nog harder te gaan....

Verbruik
In de stad - niet verrassend- 'pittig', bij constante snelheden verrassend laag. In de stad is het bij sommige snelheden constante heen en weer schakelen (vermoed ik) van grote invloed op het verbruik, want de toerentallen blijven op zich natuurlijk laag. Je kan de bak dan ook beter in 2 of 3 vastzetten in plaats van in D. Reken op 1 op 7 a 8 in de stad bij een warme motor en 1 op 6 a 7 bij een koude motor. Op de snelweg daarentegen is 1 op 10 - 12 (bij normale snelheden) goed haalbaar. Omdat ik hoofdzakelijk snelweg rij zit ik gemiddeld op 1 op 9 à 10 met frequent gebruik van de cruise control die helaas niet vanaf het stuur te bedienen is. Gelet op het gewicht van de auto en de grote motor een prima score. Ik tank voornamelijk 98. 95 kan ook (en zelfs dat Franse E10 spul), maar dan loopt-ie niet zo mooi rond en ook wat onzuiniger. Gelukkig kan ik altijd in België tanken, dat maakt een en ander wat dragelijker.

Wegligging
De wegligging is een beetje wennen als je vanuit een snaarstrakke 1-serie komt. Ook een door mij gereden nieuwe A6 2.7 TDI Quattro ligt - zeker als het wat harder gaat - als een blok op de weg vergeleken met deze 9-5. Maar ja, er ligt ook meer dan tien jaar tussen. Tot 120 gaat het wel maar daarboven heeft de auto last van een (te) comfortabel onderstel en rolt de auto om de lengte-as. Ik denk wel dat betere / nieuwere dempers voor en achter de wegligging aanzienlijk zouden verbeteren en ik hou dit in de gaten. Door de keus voor comfortabel rijden rijdt de auto een tikje onrustig, wat afbreuk doet aan het 'King of the road' gevoel.

Het bochtgedrag is goedmoedig en zoals het een voorwielaandrijver betaamt licht onderstuurd. Het sturen gaat prettig bekrachtigd en relatief licht. Het is geen bochtenridder zoals een BMW maar draait om een paar opeenvolgende snelle bochten zeker zijn band niet om, hoewel de koets dan nogal overhelt. Het stuur geeft opvallend weinig aandrijfreacties weer. De remmen zijn goed maar mogen wat bijtiger.

Comfort
De auto is luxueus en ook extreem comfortabel. Soms heb je, bij een glad wegdek, het onwerkelijke gevoel dat je zweeft. Heel apart. De geluidsinstallatie met 9 speakers waarvan twee woofers en een CD-wisselaar voor in totaal 7 CD's en eventueel cassettebandjes (voor de VS/GB markt) is van uitstekende kwaliteit (Harman Kardon). De climate control is ook uitstekend en bewijst zijn waarde in koude tijden: in no-time is de auto ontwasemd en zijn de ruiten ontdooid. Je kan merken dat de auto uit Zweden komt. De auto heeft een sterk onthaastend effect.

Tijdens het rijden is, mede als gevolg van de stille motor, het onderstelgeluid boven de 120 nogal wat duidelijker aanwezig dan bij modernere auto's. Daar merk je dan toch wel het wat oudere ontwerp. Ook de rijwindgeluiden zouden wat minder mogen, ondanks de uitstekende CW-waarde. Als bestuurder valt dat laatste niet zo op, maar wel als passagier als je tegen de portieren aanleunt.

Kosten
Zie onder. Dit type motor heeft wel een onderhoudspost van formaat in de vorm van het vervangen van de distributieriem met aggregaten om de 80.000 km. Bij mijn 9-5 is dit bij aflevering gebeurd dus ik kan er weer een paar jaar tegenaan.

PRESTATIES (01/10/2009)
Eindelijk eens de A31 kunnen bezoeken. Top ligt op 238 echte kilometers op de TomTom, op de snelheidsmeter liep de wijzer bijna de schaal uit (>250), maar meer liet het verkeer niet toe. Hij accelereert snel naar de 220 om dan de laatste km wat rustiger aan te doen. Wel apart, door Duitsland kruisen met 200-220 km/u op de klok. Het verbruik van deze gecombineerde NL/D rit viel ook mee: 694 km op 72 liter.
Wegligging heeft mij daarbij zeer aangenaam verrast, de Griffin staat op standaard 215 banden maar werd niet zweverig of licht in de neus, en trok strak door bochten heen (ook met 220+). De remmen zijn wel aan de magere kant voor dit soort snelheden, zeker als je vanaf 200+ vol in de ankers moet gaan. Niet voor niets hebben Aero's grotere remmen en worden die vaak nog dikker gemonteerd.

Tuning
De Saab is van tuning voorzien via de Zweedse firma Nordic. Het vermogen zou nu zo'n 240 pk moeten zijn en het koppel moet zijn gestegen naar 390 nm. Ik verwacht dat de Griffin nu de 250 wel moet kunnen aantippen en een 0-100 sprint in minder dan 7 seconden. Sprintjes van 80-120 worden tussen de 5 en 6 seconden geklaard, waarbij opvalt dat de bak wat bedenktijd nodig heeft. Ik voel een fractie meer in het stuur en gaspedaal dan daarvoor. Het verbruik onder normale omstandigheden lijkt gelijk te zijn gebleven maar de motor, zeker met de bak in de sportstand, is nu zo gretig bij acceleraties, dat dit extra benzine kost. Maar tjonge jonge, die tussenacceleraties zijn verslavend. Zet hem in S en je bent er voorbij. Erg handig op twee baanswegen.

Eindoordeel
Deze 9-5 is een elegante, m.i. nauwelijks gedateerde, luxueuze en snelle sedan die bij normaal gebruik sterk onthaastend werkt. Hoofdschuddend zit je te kijken naar al die weggebruikers die met 130 langsscheuren. Laat ze vooral hun gang gaan! Intussen zit jij in een rijdende geluidsstudio en geniet je van alle luxe gadgets in de auto. De auto pakt je in met een huiselijk, bijna gezellig interieur met leer en hout. En als je de kolder in je kop hebt kun je een leuk partijtje meeblazen op de Autobahn.

UPDATE 18/03/2010 207.000
Na de barre winter eindelijk weer eens wat lange ritten gemaakt. Dat is heel goed voor de motor geweest, de aandrijfreacties in stuur en gaspedaal zijn helemaal verdwenen en de motor zoemt weer als vanouds. Op de snelweg kon ik het toch niet laten om even door te trekken: van 120-160 tussen de 5 en 6 seconden. Lekker rap dus. Verbruik op een lange rit (400 km) volgens de verbruiksmeter 8,4 l / 100km, waarbij ik wel moet aangeven dat ik de cruise control netjes op 120 zet en me vrij exact aan de snelheid heb gehouden. Dan is het heerlijk relaxen met een aangenaam verbruik.
De winter heeft de Grif trouwens goed doorstaan: hoe koud het ook was, of ik de auto nu wel of een week of wat niet gebruikte (staat altijd buiten): de auto sloeg altijd meteen aan en was heel snel op temperatuur.

Kosten/ problemen (223.000 km)

Tot op heden relatief kleine dingetjes:
- alarm, dat ik speciaal weer had laten activeren (was uitgeschakeld) ging nogal eens spontaan af. Noodstroomaccu van de sirene is onder garantie vervangen. Sindsdien foutloos (193.000).
- ruitenwissers weigerden een maal dienst. Zekeringetje. Garantie.
- auto heeft inmiddels wat parkeerdeukjes (niet door mij). Het is gewoon een lel van een auto. maar kan ik de auto natuurlijk niet verwijten.
- roestige dubbele einddemper. Is in 2010 vervangen.
- wat speling in het stuur, vooral bij lastwisselingen. Garantie; baksteun vervangen.
- links in het dashboard zit een hinderlijke resonantie. Verholpen.
- airco werd niet echt koud meer: dealer heeft airco gecontroleerd en onder garantie koelmiddel op niveau gebracht (201.000).

UPDATE 05/11/2009 204.000
Probleemloze APK bij de dealer, beurtje inclusief APK kostte € 267,00, verversen diverse vloeistoffen en olie, wat lampjes e.d. Speling in het stuur is verholpen inclusief de hinderlijke resonantie linksvoor.

UPDATE 18/03/2010 207.000
Nieuwe achterdemper 'mit doppelt auspuff'voor € 220,00 bij de Kwikfit en met twee jaar garantie (Saabdealer € 550,00). Kwikfit was zo eerlijk om aan te geven dat de demper op zich nog wel ok was. Vervanging was meer om esthetische redenen.

Volgende actie zal zijn het vervangen van de remschijven voor en de remblokken. Komt van de zomer aan de orde.

UPDATE 28/09/2010 212.000
Bij check bleken alle schijven en blokken nog prima, daar wacht ik dus nog mee. Rechtsvoor wel een geluid bij drempels. laat ik bij de eerstvolgende beurt checken. Voor de rest een degelijke snelwegcruiser.

UPDATE 03/11/2010 215.000
Bij APK en kleine beurt banden achter vervangen (wangen waren niet meer APK-waardig), en vóór een silentblok rechts en enkele stangetjes laten vervangen alsmede remblokken achter en een baksteun. Geen goedkoop beurtje (in totaal ca. € 1450,00, niet helemaal verwacht omdat de auto verder probleemloos rijdt) maar tot op heden heeft de auto mij niet veel gekost en nu rijdt-ie weer uitstekend.

UPDATE 20/09/2011 223.000
Afgelopen jaar weinig problemen, de Griffin toont zich een betrouwbaar apparaat maar een auto van 12, 13 jaar kost natuurlijk wel onderhoud. In de strenge winter leek de auto opeens wat (licht) olie te lekken. Volgens de dealert was de pakking tussen versnellingsbak en motorblok (lekkere reparatie ja) niet helemaal 100% meer maar kon het verder geen kwaad mits het oliepeil maar in de gaten wordt gehouden. In het begin lag er nog wel eens een drupje olie onder maar het laatste half jaar niet meer. Vanzelf opgehouden?
Verder bleek recent de airco niet meer te werken. Twee poreuze o-ringen bleken de boosdoener, airco weer afgevuld. Ook in verband met APK twee nieuwe banden (bij de Kwikfit, verreweg het goedkoopst voor twee Michelin Primacy HP 215/55/16), de oude waren vijf jaar oud (DOT 2006) en hadden nog ca. 3 mm, maar de wangen aan de binnenkant waren beschadigd. Verder geen bijzonderheden.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma Media”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Gebruikers geven Sanoma Media een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma Media, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op hyves plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Gedragsregels AutoWeek.nl:
  1. Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier lastig vallen.
  2. Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan. Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
  3. Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon is niet toegestaan.
  4. Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
  5. Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
  6. Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing, verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.

AutoWeek Autoverzekering

bij total loss: autowaarde garantie +10%

Logo AutoWeek Verzekeringen

Verkoop je auto

Binnen 2 minuten je auto te koop zetten?

Verkoop je auto al vanaf € 6,95 én adverteer op AutoWeek en Auto Trader.

© 2012 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Abonneren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - RSS - Twitter - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep