Engineer2 zei:
Het is veel interessanter om te kijken naar fijnstof PM10, PM5 en PM2.5, onverbrande brandstof HC en de NOx. Dat zijn de probleemveroorzakers (smog o.a.) en hebben nog steeds een effect op gezondheid.
Uitspraak van Raad van State over het programma aanpak Stikstof, is wat betreft de NOx uitstoot natuurlijk een extra interessante. Kijkend naar de uitstoot van NOX van personenwagens is deze op papier fors gedaald, maar is dat in de praktijk ook zo? Heb ik zo mijn twijfels over, niet alleen vanwege het VAG schandaal maar ook vanwege het feit dat bij oudere voertuigen vaak het filter en / of de EGR voorziening worden verwijderd. Met alle gevolgen van dien.
De stikstofuitstoot in Nederland is in grote mate gerelateerd aan de verkeersdrukte / intensiteit. In de randstad is het niet ongebruikelijk dat waardes worden bereikt die tot 3x de norm bedragen van het toegestane jaargemiddelde. (120 mg / m3). In weekenden tijdens feestdagen ligt het nivo overdag vaak op een veel lager nivo. Het zijn vooral de voertuigen met Diesel motor die hier een bijdrage aan leveren. Sommige merken scoren hier beter dan anderen.
Aantal feiten :
1. Tot en met EURO 6 is de uitstoot van NOx bij de meeste personenwagens met Diesel als brandstof veel hoger dan voor de andere brandstoffen geldt.
2. De uitstoot van NOx voor diezelfde auto's valt ook nog eens significant hoger uitvalt dan de norm voorschrijft.
3. Vermoedelijk gaat de aanwezigheid van een werkend roetfilter hand in hand samen met het aanwezig zijn van een werkende EGR.
4. Vermoedelijk geldt ook dat veel EURO 2 tot EURO 5 modellen door ingrijpen middels afsluiten EGR en / of Chiptuning een nog hogere uitstoot hebben van NOx dan op papier bekend is.
5. Besloten is om pas te controleren op de aanwezigheid van een werkend roetfilter bij de APK voor auto's vanaf modeljaar 2011. Alle auto's van voor die tijd kunnen ongestraft in de rondte blijven rijden. Daardoor is de kans dat voorgaand punt van toepassing is veel groter.
6. Fabrikanten claimen dat de laatste generatie Diesel motoren veel schoner zijn. Maar de vraag is wel, hoe is dat over 100.000 km.
Zeker wat betreft punten 4 en 5 in het kader van de uitspraak over de PAS is mijns inziens de vraag : is dit besluit aangaande de APK nog in stand te houden? Moeten deze auto's bij steekproeven / APK keuringen niet van de weg worden gehaald mocht blijken dat ze niet meer voldoen?
En als laatste feit, qua CO2 uitstoot en gebruik lijken er inmiddels voldoende alternatieven te zijn die het gebruik van Diesel overbodig maken. Vanuit oogpunt NOx en PAS lijkt het logisch dat de overheid hier bepaalde heroverwegingen maakt. Welke dat moet zijn? Geen idee op dit moment. Minder NOx vanuit het wegverkeer (auto's en vrachtverkeer) lijkt me in ieder geval een bijdrage om de NOx naar beneden te krijgen. De subsidie op dure EV's raakt slechts een beperkt gedeelte van de vervangingsmarkt.
Niets doen is geen optie. Want de effecten op de gezondheid treffen ons allemaal, direct of indirect.