Speciaal voor Huckebein met die tests (zonder bron) en alle andere twijfelaars: Lees dit even: https://www.ahc-lwd.nl/pdf/vergelijking-banden-519617.pdf
Vooral deze passages:
"De afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld gezien dat moderne zomerbanden steeds beter zijn geworden onder zomerse omstandigheden. Hiermee kunnen zomerbanden steeds beter omgaan met toegenomen vermogens en snelheden van moderne auto's. Tegelijkertijd hebben we echter gesignaleerd dat de wintereigenschappen van zomerbanden over de afgelopen jaren sterk gereduceerd zijn".
En dit:
"Op droog wegdek zijn de verschillen kleiner. Toch staat de auto met winterbanden vanaf 100 km/h ca. 3 meter eerder stil dan de auto met zomerbanden. De 4-seizoenenband bevindt zich hier op het niveau van de winterband. De remweg op nat wegdek valt ook ten gunste van de winterband uit maar de onderlinge verschillen zijn hier klein. Onderlinge verschillen van diverse merken banden van hetzelfde type zijn in de regel groter. Toch kunnen kunnen we in zijn algemeenheid stellen dat waterverdringing van de winterbanden onder de geteste omstandigheden (temperatuur plus 2°C
[size=large]*[/size] ) beter is dan bij zomerbanden. De auto met winterbanden krijgt vanaf ca. 90 km/u last van aquaplaning. Dezelfde auto met zomerbanden verliest bij 80 km/h grip en wordt onbestuurbaar. De 4- seizoenenband bevindt zich hier ook tussen de zomer- en winterband in.
Op sneeuw, en dan hoeft niet direct aan een dik pak gedacht te worden, zijn winterbanden onverslaanbaar."
Maar klik even op de link, kijk even naar de tabel en lees het hele verhaal.
Dit
[size=large]*[/size] heb ik zelf even in de tekst gezet. Dat is een temperatuur die zelfs in een Nederlandse winter zeer regelmatig voorkomt in de ochtend- en avondspits, toch?
Overigens rijd ik in de winter op een wat kleinere maat velg (15" i.p.v. 16" ) en smallere 175 i.p.v. 195 banden, dit op aanraden van mijn (Poolse) bandenleverancier. Vreemde vogel

die man: aan de grotere velgen en vooral banden kon 'ie toch echt meer verdienen... Waarom dan toch? Nou, hierom:
"Heb je normaal gesproken erg brede banden en grote velgen, dan is het verstandig om de winterbanden en de velgen in de kleinst voorgeschreven maat te kiezen. Bij glad wegdek geldt een breed contactvlak tenslotte als een nadeel."
Bron: https://www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden/winterbanden-en-velgen
PS En nu niet gaan roepen dat de ANWB door de banden"mafia" gesponsord wordt of zoiets, dat is nou nét een ietsepietsie té goedkope argumentatie.
