• Beveel je je auto iedereen aan of kun je niet wachten tot de dag waarop je je volgende auto ophaalt? Of heb je er gewoon niet zoveel op aan te merken en moet iedereen dat ook weten? Doe nu mee aan het Auto Tevredenheidsonderzoek en laat weten wat je van je auto vindt.

Gezocht: eigenaren van Volkswagen met probleem-TSI-motoren

Guest
In 2009 kocht ik een nieuwe VW Scirocco met een 1.4 160 PK TSI-motor. Na 23.000 km begonnen de problemen. De motor begeeft het telkens, waardoor ik al verscheidene keren met de auto langs de weg heb gestaan. De verstuivers en de bobine zijn inmiddels meerdere malen vervangen, maar er is geen verbetering tot stand gekomen. De auto staat nu al enkele weken stil.

De dealer geeft aan dat de VW’s met dit type motor op dit moment binnenstromen. Bij andere dealers heb ik navraag gedaan en ook zij onderkennen dit probleem. De dealers zitten met de handen in het haar en wachten op een grootschalige terugroepactie. Tot op heden gebeurt er echter niets bij Pon. Daarom mijn oproep aan eenieder om een mail te sturen naar tsiprobleem[at]gmail.com en op deze wijze gezamenlijk stappen te ondernemen.
 
Oei!

Ik werk zelf in de branche (weliswaar bij de concurrent, Ford), maar ik had nog niet eerder gehoord van grootschalige klachten bij deze compacte turbomotoren. Degenen die denken dat ik nu in mijn vuistje lach als concurrerende dealer van een ander merk moet ik teleurstellen.

Ik ben als verkoper behoorlijk technisch geïnteresseerd en ik heb de rol van VW, als voortrekker bij de introductie van de kleine turbomotor bij het grote publiek, met belangstelling gevolgd. Zeker met de wetenschap dat mijn merk Ford de komende jaren vergelijkbare motoren op de markt gaat brengen (EcoBoost).

Alle berichten over de TSI motoren waren altijd geweldig: 'dit is de toekomst' schrijft vrijwel elk autoblad.

Jammer om te horen dat deze nieuwe innovaties niet zonder kinderziekten zijn. Ik hoop dat ze dit snel technisch kunnen herstellen en dat deze eerste generatie TSI motoren geen doodgeboren kindje blijkt met onherstelbare gebreken en een beperkte levensduur. Een dergelijk slechte pers doet niet alleen VW geen goed, maar schaadt elke fabrikant die de komende tijd met vergelijkbare techniek op de markt komt.
 
Ik zou bijna zeggen, terug geven dat ding.. ze erkenen de problemen..
De dealer geeft aan dat de VW’s met dit type motor op dit moment binnenstromen.

En je geld terug eisen, of inruilen op een nieuwe en een goede deal eruit slepen..

Hij voldoet niet aan de verwachting van een nieuwe auto(n)
 
@smarter
De reacties op de introductie van de TSI-motor waren inderdaad lovend. Reden te meer om voor een nieuwe Volkswagen te gaan. De eerste 23.000 km heeft-ie zich uitstekend gedragen. Een snelle auto en nog relatief zuinig ook. Wat wil je nog meer? Dat daar abrupt een einde aan zou komen, dat had ik nooit kunnen bedenken. Tik voor de grap eens 'problemen TSI-motoren 160 Pk' in, en je zal nog veel meer verhalen tegenkomen.

Wat ik van diverse monteurs echter hoor is dat er met de 122 PK-versie geen of weinig problemen zijn. Maar dat de 'zwaardere' motoren, zowel de Tiguan als de Golf, steeds vaker in de werkplaats staan. Ik hoop dat de technici van Ford er iets langer voor gaat zitten en met een betere motor komen.

@NutSack
Een goede deal maken, dat is nog zo eenvoudig niet. Ik heb het al aangekaart, maar dan schiet ik er voor 1/3 van de nieuwwaarde bij in. Dat houdt in: een afschrijving van 8.000 euro op een auto van net een jaar oud. Daar laat ik het uiteraard niet bij zitten.
 
NutSack zei:
Ik zou bijna zeggen, terug geven dat ding.. ze erkenen de problemen..
De dealer geeft aan dat de VW’s met dit type motor op dit moment binnenstromen.

En je geld terug eisen, of inruilen op een nieuwe en een goede deal eruit slepen..

Hij voldoet niet aan de verwachting van een nieuwe auto(n)

En jij denkt dat dat gaat lukken? Bedrijf moet eerst de gelegenheid gekregen hebben om het probleem op te lossen en dit mag hij doen door het te repareren want dan is het immers ook opgelost.
 
Een kennis van mij heeft een FSI motor, met ook uitvalproblemen. Waarschijnlijk dat de techniek van directe inspuiting wat minder betrouwbaar is. Alhoewel er meerdere merken zijn waarbij dit wel goed werkt. Dat downsizen is niet echt nieuw. saab is daar al jaren mee bezig, een kleine turbomotor in plaats van een grote motor.

Wat me wel interigeert is dat mensen nog steeds VW als betrouwbaar merk bestempelen, terwijl ik zelf er nooit een zou kopen juist vanwege het gebrek aan betrouwbaarheid, in mijn ogen dan.
 
Even zoeken naar het Golf VI topic op deze site, als je dat topic doorbladerd kom je heel veel lotgenoten tegen met precies dezelfde problemen met de 160 pk TSI. ( verstuivers en de bobine vervangen, etc. )
 
g3 turbo zei:
saab is daar al jaren mee bezig, een kleine turbomotor in plaats van een grote motor.

Oh ja... https://www.autoweek.nl/carbase_data.php?id=37874

De kleinste turbo die saab gemaakt heeft is de 2 liter.
De 1.8 uit de vectra is een atmo...
 
Die SUV is vast geen idee van de saab mensen, maar bedacht door GM.
De 2.0 turbo motoren worden gebruikt om geen grote 3 liter motoren hoeven te monteren, zodat je wel de snelheid hebt om veilig in te halen en ook zuinig kunt rijden. Je hebt dus 2.0 turbo's in verschillende vermogens om bv te concurreren tegen de bmw 325, 328, 330.
 
tsiprobleem zei:
@NutSack
Een goede deal maken, dat is nog zo eenvoudig niet. Ik heb het al aangekaart, maar dan schiet ik er voor 1/3 van de nieuwwaarde bij in. Dat houdt in: een afschrijving van 8.000 euro op een auto van net een jaar oud. Daar laat ik het uiteraard niet bij zitten.

Doodnormaal toch,
als je een directiewagen van 6 maand oud of een ex-leasing van 6 maand koopt, zit je ook al aan een korting van 22% op de nieuwprijs.
Deze is een jaar oud,
zijn kosten aan,
en de dealer wil er bij doorverkoop ook nog wat aan verdienen.
 
Precies de reden waarom ik nooit begrepen heb waarom mensen zo afgeven klassieke motoren zoals de verschillende 1.6 motoren als zijnde tijdperk dino. Klopt. Maar hij doet het wel. Wat er niet op zit kan ook niet stuk, en uitgerekend op een motor als een TSI zit zeer veel wat stuk kan. Daar weegt een paar proecent zuiniger nooit tegen op. De FSI heeft het strijdperk inmiddels al weer verlaten, de klassieke 1.4 en 1.6 zijn nog steeds in produktie. Dat zegt toch genoeg?

Nu zit je nog in de garantie en kunnen ze het blijkbaar al niet vinden. Hoe gaat dat straks? Wat krijg je straks zwart op zit? Waar kun je over drie jaar nog aanspraak op maken? Gelukkig heb je te maken met een goedmoedige en royale importeur als Pon, een bedrijf dat bekend staat om z'n soepele omgang met klachten en wat tot in lengte van dagen graag met je wil meedenken.
 
g3 turbo zei:
Die SUV is vast geen idee van de saab mensen, maar bedacht door GM.
De 2.0 turbo motoren worden gebruikt om geen grote 3 liter motoren hoeven te monteren, zodat je wel de snelheid hebt om veilig in te halen en ook zuinig kunt rijden. Je hebt dus 2.0 turbo's in verschillende vermogens om bv te concurreren tegen de bmw 325, 328, 330.

Grapjas. Een turbo wordt altijd gebruikt om een grotere, atmosferische motor te "vervangen". Zelfs bij een 12 liter vrachtwagenmotor... Dat is het hele idee van drukvulling. Veel volume, lage druk of meer druk, kleiner volume. Saab is niet gespecialiseerd in downgrading.
 
Afschrijving is inderdaad doodnormaal. Maar als je, zoals ik, in totaal al ruim een maand niet hebt kunnen rijden en de de verzekering en wegenbelasting maar doortikt, mag je toch wel een goede deal verwachten. Het is tenslotte niet mijn keuze dat ik er niet mee kan rijden. Zoals ik al zei: het is een prima auto zolang hij het doet en heb er ontzettend veel plezier van gehad. Als dit niet allemaal was gebeurd dan reed ik er rustig nog een paar jaar mee rond.
 
Hoe zit het trouwens met de GTI, die heeft een 2.0 TSI motor. Of is deze motor wat minder kritisch gebouwd, dus minder hoge turbodrukken en meer massa in het blok.
 
We doen nu alsof het inherent is aan 1.4 turbo blokken . Ik ken merken ook met 1.4 turboblokken, met geen enkel probleem en dat is normaal.
De oorzaak ligt bij het merk VW , DAT merk dat de laatste jaren de meest miserabele producten fabriceert met 4 modellen op de laatst plaatsen van de 100.000 km testen. Dat zegt genoeg.
Volg de autobild en u weet wat er echt aan de hand is , alleen als u geen last heeft van cognitieve dissonantie , vanzelfsprekend.
 
Paar losse opmerkingen:


Ik had niet verwacht ooit VW te moeten verdedigen, maar de duurtester Tiguan heeft het (toevallig?) wel goed gedaan, die 100.000km.

Saab is nergens (meer) in gespecialiseerd.

Autobladen komen alleen aan de voorkant van de dealer en hebben dus niet werkelijk verstand van auto's. Nooit kom je bij een nieuwe ontwikkeling kritische kanttekeningen tegen als: blijft dit wel heel? Is dit wel te onderhouden? Daarvoor moet je bij AMT zijn, dat is meer een garageblad dan een autoblad.

Een goede deal maken met inruilen kun je doorgaans wel vergeten. Na een onacceptabel eerste voorstel begint het maanden lang touwtrekken en wordt de auto maar ouder en ouder. Na verloop van tijd wordt het voorstel vanzelf acceptabel en hapt de moegestreden klant alsnog toe. Het misbaksel wordt dan gelijk doorgeschoven naar de handel die dan een buitenkansje heeft staan.

Ik vrees dat bij VW de marketing de touwtjes in handen heeft (dat kunnen ze ook het beste). Dat wat de techneuten vandaag verzinnen willen de marketeers morgen verkopen. Tegensputteren dat 't eerst nog wat verder ontwikkeld moet worden, dat er wat beter materiaal gebruikt moet worden en zo meer... wordt niet naar geluisterd. Hier met die producten, we willen het nu verkopen.

Citroen deed dit vroeger ook, prototypes aan klanten verkopen. Het heeft ze meerdere malen tot aan het randje van de afgrond gedreven.
 
gearhead zei:
Hee wie is daar nu? Dat zou je toch niet verwachten!

ik meen dat jouw vorige keer iets was verteld door de moderator , ga je nu weer je grenzen opzoeken ?
 
Citroen deed dit vroeger ook, prototypes aan klanten verkopen. Het heeft ze meerdere malen tot aan het randje van de afgrond gedreven.

Maar bij Citroën verwacht je dat ook gewoon, de eerste 1000 geleverde auto's van een nieuw model zijn de testrijders.

VW heeft juist een imago gemaakt dat het betrouwbare auto's zijn. En ondanks verwoede pogingen komen ze daar maar niet van af.
 
HDI 110 : Nederland is geen auto(fabricerend land) en derhalve zul je nooit de info krijgen die er toe doet. Advertentieinkomsten.....
Daarom noem ik nederland wel een grote echoput als het om autos gaat , er komt geen nieuws bij.
In een land als Duitsland heeft de massa wel de macht ondertussen en zie en hoor je wat er loos is , zoals gezegd.
 
Buitengewoon jammer dat nu 2 merken , Vw en Toyota de reputatie van respectievelijk de benzine en diesel motoren in zijn algemeenheid zo te grabbel gooit.
 
alfamannetje zei:
HDI 110 : Nederland is geen auto(fabricerend) land en derhalve zul je nooit de info krijgen die er toe doet. Advertentieinkomsten.....
Daarom noem ik nederland wel een grote echoput als het om autos gaat , er komt geen nieuws bij.
In een land als Duitsland heeft de massa wel de macht ondertussen en zie en hoor je wat er loos is , zoals gezegd.

Heb je haakje even verplaatst... In Limburg worden nog de nodige auto's in elkaar gezet.

Ik denk niet dat het er veel toe doet of er auto's gemaakt worden in een land of niet. Ik wijt het eerder aan een zesjes cultuur, oppervlakkigheid en gemakzucht. Als je oud genoeg bent dan weet je misschien nog hoe de Autokampioen voor dat internet bestond en voor dat er zelfs computers in een winkel te koop waren uitgebreide enquêtes uitvoerde die dan als titel meekregen: 13.021.251 kilometer met... merk x model y. Dat was handwerk en leverde een schat aan gebruikers informatie op. Van honderden eigenaren werd opgetekend wie ze waren, hoe ze reden, hoeveel ze reden, het verbruik, de abnormale onkosten, hoe lang de banden mee gingen, wat ze van de auto vonden enz enz. Een schat aan informatie. Zeer veel gedetailleerder dan een autoweek onderzoekje waarbij een 'detail' als de TSI problemen verscholen gaat achter 'meer dan gemiddeld elektronische problemen'. Totnogtoe heb ik alleen in Franse autobladen echte details gevonden over autokuren waarbij wanneer van toepassing zelfs het jaar en de maand genoemd worden waarna verbeteringen zijn doorgevoerd.

In de huidige tijd kunnen we naar een ander middel grijpen: fora op internet. Start een website met een forum en je komt alles te weten.
 
gearhead zei:
Hee wie is daar nu? Dat zou je toch niet verwachten!

Allemaal "toevalligheden", nietwaar?

alfamannetje zei:
Buitengewoon jammer dat nu 2 merken , Vw en Toyota de reputatie van respectievelijk de benzine en diesel motoren in zijn algemeenheid zo te grabbel gooit.

Je valt wel hééél erg veel in de herhaling. Toyota heeft trouwens nog steeds terecht een betrouwbaarheidsimago bij velen. De J.D. Power onderzoeken welke een beter beeld geven hoe het met de betrouwbaarheid van een automerk of model is gesteld dan een duurtest met één auto, laten nog altijd zien dat Toyota wat betrouwbaarheid tot de top behoort. En dat Fiat nog veel werk te verzetten heeft gezien de constant lage noteringen in de lijsten.

Ontopic: Pon doet er alles aan om problemen in de doofpot te stoppen, dat is me onderhand wel duidelijk. De trillingsproblemen bij Audi (zie topic van ketelapper), lakproblemen bij VW, FSI/TSI/2.0 TDI-problemen bij VW etc. Ik meen dat ketelapper ook soortgelijke acties heeft ondernomen om iets gedaan te krijgen en met succes, want hij kreeg een nieuwe A6 voor zijn oude in de plaats. Misschien dat je TROS Radar kunt inschakelen als je voldoende mensen weet te verzamelen.
 
@DC: behalve de Fiat Panda uiteraard, die scoort altijd top.

Wat het laatste betreft ben ik het met je eens. Ik heb ooit ook eens een maandagochtendauto (A6) gehad. Die werd na ruim een jaar ingeruild voor precies dezelfde uitvoering (kleur, alles) met weinig bijbetalen (circa 10%). Daarnaast zal ik geen dag mijn nieuwe auto moeten missen zonder dat ik gratis van de dealer een leenauto meekrijg. En als dat voor langere tijd is (meer dan dagen) zal het ook een gelijkwaardige leenauto zijn.

Dus hoewel wij wellicht niet alles weten van TS denk ik wel dat zij wat assertiever moet zijn.
 
Trouwens; ik zie nog niemand die zich meldt met met problemen aan zijn TSI-motor :rolleyes: (ben wel serieus + kritisch geïnteresseerd, want overweeg een Audi A1 met 1.4TFSI aan te schaffen, dus als er problemen zijn hoor ik dat graag)
 
Zodra je je probleem 'en-public' breed gaat uitmeten, krijg je bij PON al heel snel niets meer. Die lezen (hier) ook mee.....
Het is niet om enige problemen te ontkennen, maar meteen hoog vanaf de toren blazen werkt averechts.


....en allemaal die TSI's maar blijven chippen bij elke garage die maar iets denkt te weten van motortuning...., want ja....die zijn zo goedkoop...(n)
 
Na een jaar zonder problemen met mijn Tiguan 1.4 TSI gereden te hebben begonnen een maand geleden de problemen. De motor stopte er mee en het lampje van de motormanagement brandde. Gelukkig was mijn dochter, die op dat moment de auto bestuurde, vlak bij een VW dealer. Nadat een aantal onderdelen waren vervangen o.a. een verstuiver, benzine pomp en als laatste zijn alle vier de bougies vervangen omdat deze volledig zwart zagen (vet geslagen). Na een week rijden rook ik een benzinegeur en ben terug gegaan naar de dealer. Hier bleek dat de eerste reparatie niet goed werd uitgevoerd; een pakking o.i.d. was niet goed geplaatst. Tevens hebben ze meteen maar de turbo vervangen en de andere 3 verstuivers. Na een week rijden begon de auto weer in te houden en brandde het EPC en motormanagement lampje. Ik ben hortend en stotend naar de dealer gereden waar men nu na een week de oorzaak van het probleem zegt te hebben gevonden. Voorzover ik begrijp was er geen compressie op een van de cilinders! Nadat de cilinderkop werd verwijderd vond men een gat in de zuiger! Dit zou veroorzaakt moeten zijn door een lekkende verstuiver. Er is besloten de hele motor te vervangen. Ik heb weinig vertrouwen meer in de TSI motor ook al omdat men nu bij de dealer toegeeft dat het een bekend probleem is. Men mag echter de verstuivers niet preventief vervangen van PON, daar de kosten per verstuiver 500 euro per stuk is. Ik heb een Audi Q5 besteld bij dezelfde dealer, ik heb nl niet het vertrouwen in de dealer verloren maar wel in VW en de "revolutionaire" kleine TSI motor.
 
Tja Daewoo-chevrollet : de ADAC 2008/2009 laat voor de panda en aygo de beste notering zien met 1.5 punt . de avensis en de corrola een 7 of 8 en dat is niet best . Zie ook de Autobild 100.000 km testen , dezelfde trend ( want daar gaat het om ) , de auris op 18 plaatsen aan het rotten. De diesels ach, ......dat hoort allemaal niet .
Samen met VW al jaren een trend te zien ..................
 
Zie bij de Adac-overzichten toch nergens Volkswagens onderin staat. En Audi al helemaal niet :confused:
 
meeuw zei:
Trouwens; ik zie nog niemand die zich meldt met met problemen aan zijn TSI-motor :rolleyes: (ben wel serieus + kritisch geïnteresseerd, want overweeg een Audi A1 met 1.4TFSI aan te schaffen, dus als er problemen zijn hoor ik dat graag)


Ik ken er wel eentje die met de 122pk 1.4 TSI motorstoringen had. Dat begon bij 17.000km, en hij heeft z'n auto net weer terug. En nu werkt de cruisecontrol niet meer.
Als leenauto had hij een Sirocco die hetzelfde probleem had.
 
Ik lees net in Autobild dat de Tiguan 2.0 TDI de 100.000 km duurtest uitstekend heeft doorstaan, in tegenstelling tot Polo, Fox, Touran, etc.
Er is dus verbetering!
 
Heeft Audi soms een eigen Notdienst?

q5_haeuserschlucht.jpg
 
HDI110 zei:
Heeft Audi soms een eigen Notdienst?

Ja, maar welk automerk heeft dat niet, ikzelf ben aangesloten bij de Renault route service voor het geval dat ik met pech kom te staan en ik denk dat Peugeot, VW, BMW, Citroën, SEAT, Skoda, Fiat, Alfa, Toyota, Honda, Daihutsu, Nissan e.d ook hen eigen pechdienst hebben dus je hoeft Meeuw zijn opmerking over de noteringen van Audi bij de ADAC niet in twijfel te trekken denk ik.
 
w.admiraal zei:
ben terug gegaan naar de dealer. een pakking o.i.d. was niet goed geplaatst. Tevens hebben ze meteen maar de turbo vervangen en de andere 3 verstuivers.

Dit is toch te bizar voor woorden? Ja, ik denk ik ga even een pakje kauwgum halen. Had niet verwacht dat ik ook gelijk een nieuwe inboedel zou gaan kopeno_O

Dus je gaat voor een pakking en er wordt gelijk voor 2 mille aan onderdelen vervangen, oftewel de helft van wat mijn auto gekost heeft die inmiddels 4 ton nagenoeg probleemloos heeft gereden?

Ik ben steeds blijer dat er nog fabrikanten zijn die gewoon met-beide-beentjes-op-de-grond modellen maken. De Logan MCV komt steeds dichter bij...
 
Maar goed, de TSI heeft dus precies de problemen blijkbaar waar ik al bang voor was. Sterk vergelijkbaar met de FSI-troubles die er zijn geweest. Het blijft toch een teer iets, directe inspuiting.
 
Ik volg de problemen op de voet, maar is het enigszins duidelijk waar de oorzaak ligt? Er komen namelijk verschillende mogelijkheden voorbij: directe inspuiting, turbo/compressortechniek...
 
Tot nu nog maar 1 persoon met een probleem? Of zijn er een hoop op de mail binnen gekomen?
 
s velthuis zei:
Het blijft toch een teer iets, directe inspuiting.

Hoezo? Diesels zijn bijna altijd al direct ingespoten geweest. En de huidige diesel inspuitdrukken zijn vele malen hoger dan die van de benzine systemen.

Er zijn ook andere fabrikanten (Mitsubishi o.a.) die het wel goed kunnen.

Een gat in de zuiger kan prima komen door een slechte verstuiver. En dan is het probleem eigenlijk best heel simpel. Of de verstuivers zijn van zeer slechte kwaliteit, of de verstuiver krijgt zeer vuile brandstof voor zijn kiezen. (slechte filters??)
 
schudde zei:
s velthuis zei:
Het blijft toch een teer iets, directe inspuiting.

Hoezo? Diesels zijn bijna altijd al direct ingespoten geweest. En de huidige diesel inspuitdrukken zijn vele malen hoger dan die van de benzine systemen.

Mitsubishi heeft zeer veel problemen gehad met de GDI's. Bij de Charisma was de 1.6 zelfs te preferen boven de 1.8 vanwege die directe inspuiting van die laatste. En ook bij direct ingespoten diesels zijn de verstuivers gevoelig en zeer prijzig en gaan ze lang niet altijd een autoleven lang mee.

Hoe vaak heb jij dit meegemaakt met een normale motor:

alle vier de bougies vervangen omdat deze volledig zwart zagen (vet geslagen).

Ik alleen toen mijn uitlaatklep verbrand was, verder nog nooit. Ook de FSI was geen lang leven beschoren, er zijn er geweest die al na 35k volledig gereviseerd moesten worden vanwege interne vervuiling.

Hier staat er meer over:

Directe inspuiting
Bij direct ingespoten benzinemotoren, zoals de GDI-motoren van Mitsubishi en Toyota, de Alfa Romeo JTS en de FSI-motoren van Volkswagen en Audi gebeurt juist het omgekeerde. De injector zit in de cilinderkop en spuit rechtstreeks in de cilinder op de hotspot van de zuigerbodem. Het voordeel hiervan is dat de verdamping warmte onttrekt aan de verbrandingskamer, waardoor de NOx-uitstoot daalt. Bovendien kun je heel gericht armere en rijkere zones creëren, zodat je gemiddeld genomen met heel arme en dus zuinige mengsels rijdt.

Het nadeel van directe injectie is echter, dat de benzine minder tijd krijgt om te verdampen. Er is dus minder damp en meer druppels, waarvan de kern niet altijd even goed verbrandt. Het is inmiddels ook bekend dat direct ingespoten benzinemotoren net als dieselmotoren fijnstof uitstoten, iets dat gewone benzinemotoren bijna niet doen.
Om dat tegen te gaan is een nog fijnere verneveling nodig met hogere inspuitdrukken en nog fijnere gaatjes. Deze injectoren worden dus nog gevoeliger voor vervuiling, en dat terwijl ze in de verbrandingsruimte zitten. Daar hebben ze ook nog last van vervuiling door verbrandingsgassen, terwijl de toepassing van EGR, zoals Volkswagen dat bijvoorbeeld op de Polo 1.4 FSI gebruikt, ook nog uitlaatgassen terugvoert naar de cilinder. Dit alles geeft een opbouw van koolstof op de injector. Koolstof zuigt ook brandstof op, die daar onvolledig verbrandt en de opbouw van vervuiling versnelt. Wanneer de gaatjes geheel of gedeeltelijk worden geblokkeerd wordt het sproeipatroon verstoord.


Bron: autokompas

En in een later stadium zorgt juist die koolafzetting dus voor het inbranden (ingloeien) van gaten in zuigers en kleppen en dus het zo goed als TL draaien van de motor. Fijn, lekker milieuvoordelig...

Doe mij maar een klassieke, indirecte, atmosferische, iets minder zuinige (?) standaard Otto. Op de lange termijn het goedkoopst en betrouwbaarst. Alleen voor de leaser zal dat anders liggen vanwege de lagere bijtelling voor zo'n moderne motor icm het feit dat er geen zorgen zijn om de reparatiekosten, hoewel het ook voor de leaser irritant is omvaak, lang en onverwacht stil te staan.
 
schudde zei:
s velthuis zei:
Het blijft toch een teer iets, directe inspuiting.

Hoezo? Diesels zijn bijna altijd al direct ingespoten geweest. En de huidige diesel inspuitdrukken zijn vele malen hoger dan die van de benzine systemen.

Er zijn ook andere fabrikanten (Mitsubishi o.a.) die het wel goed kunnen.

Een gat in de zuiger kan prima komen door een slechte verstuiver. En dan is het probleem eigenlijk best heel simpel. Of de verstuivers zijn van zeer slechte kwaliteit, of de verstuiver krijgt zeer vuile brandstof voor zijn kiezen. (slechte filters??)


Nou, dat is mijn buurman niet met je eens. Zijn Mitsubishi met 1.8 GDI heeft 'm erg veel geld gekost door problemen met de motor.
 
Dat de GDI's veel problemen hadden was ik mij niet van bewust.

Dieselverstuivers gaan niet altijd een autoleven (tja, wat is een autoleven???) mee, maar meestal wel. Nu is het natuurlijk wel zo, dat een iets wat slecht werkende dieselverstuiver niet direct zeer grote gevolgen heeft op motorprestaties. Bij benzine is dat natuurlijk veel erger, het mengsel ontbrandt wel of helemaal niet.

Toch vind ik het wel vreemd dat men het blijkbaar dan niet betrouwbaar/degelijk kan bouwen. Zo nieuw is het allemaal niet, zelfs directe benzine inspuiting niet.

EGR is helaas een noodzakelijk kwaad, men moet dus eigenlijk meet trappen met het blok om de egr dicht te houden ;)
 
Ik durf te beweren dat de 1.4 TSI, meer specifiek de versie met turbo èn compressor, binnen vijf jaar uit productie gaat. Het wordt dezelfde afloop als de G-lader eind jaren '80 en de latere W8-motor. Leuke techniek om je te onderscheiden van andere merken en 'lekker' in de public relation-sfeer. De consument koopt er echter rationeel niks beters mee, nog afgezien van de mindere betrouwbaarheid en hogere onderhoudskosten. Niet vreemd dat beide motoren na amper 3 jaar geruisloos van de markt verdwenen. De V5 hield het langer uit, maar kende in eerste instantie (150 pk-versie) ook geen vlekkeloze start.

Een compressor heeft op zo'n kleine motor weinig toegevoegde waarde, vreet vermogen en je krijgt er (zonder turbo) weinig vermogenswinst voor terug. Het is veelzeggend dat Mercedes-Benz afscheid heeft genomen van de compressortechniek bij de viercilinders en de huidige Mini Cooper S een turbo heeft i.p.v. een compressor, zoals een aantal jaren terug. Een mechanische compressortechniek is alleen interessant bij dikke, flink opgevoerde motoren op methanol (tractorpulling), om de verbranding met deze vluchtige brandstof nog enigszins beheersbaar te houden.

De theorie van een compressor i.c.m. een grote turbo (VW-style) is in theorie geweldig, maar systeemtechnisch fragiel. Ik ben benieuwd of ik ooit een 1.4 TSI zal tegenkomen met 250.000 km zonder buitensporige onderhoudskosten. Het gaat VW allang niet meer om kwaliteit, het gaat om het verkopen van zoveel mogelijk nieuwe auto's.

Ik las gisteren het bericht dat de 1.8 20V turbo na vele jaren uit productie gaat. Misschien toch verstandig om juist deze motor met conventionele indirecte benzine-inspuiting te blijven produceren.
 
s velthuis zei:
Doe mij maar een klassieke, indirecte, atmosferische, iets minder zuinige (?) standaard Otto. Op de lange termijn het goedkoopst en betrouwbaarst. Alleen voor de leaser zal dat anders liggen vanwege de lagere bijtelling voor zo'n moderne motor icm het feit dat er geen zorgen zijn om de reparatiekosten, hoewel het ook voor de leaser irritant is omvaak, lang en onverwacht stil te staan.

De volgende regels schrijf ik niet tegen velthuis, maar tegen iedereen; ik hang ze alleen op aan de quote van velthuis, omdat dat een mooie ingang is:

Dat we nu ineens gedownsizede motoren als een 1.4 TSI met 150 pk hebben (niet lang geleden haalde je uit een 1.4 een mooie 70 pk), is niet zozeer vanwege zuinigheid of lage bijtelling voor de leaserijder (= een puur Hollandse kwestie, en daarvoor ontwikkelt Duitsland echt geen auto's), maar vanwege de strenge milieu-eisen waaraan de autofabrikanten moeten voldoen, in combinatie met de hoge verwachtingen op het gebied van comfort en veiligheid, die de auto's zo veel zwaarder hebben gemaakt. Dan is de betaalbaarste technisch meest gerijpte oplossing op dit moment dus TSI. Niet voor niets bieden vrijwel alle fabrikanten dit aan. Ja, jammer dat nu blijkt dat VW in één van die versies de verkeerde keuzes heeft gemaakt (componenten, materialen, afstelling, ontwerp, etc.), maar dat lijkt voorlopig nog een exemplarisch probleem (alleen de VAG 1.4 TSI met 150 pk), over andere VAG TSI's horen we deze klachten niet of minder en over 1.4 TSI's (of hoe heten ze allemaal) van andere merken ook (nog) niet.

Kortom, overdrijf dit probleem nu niet, voorlopig lijkt het nog beperkt tot de VAG 1.4 TSI. Trouwens, de Mitsubishi GDI is alweer van 13 jaar geleden, dus inmiddels zijn we wel een stuk verder.

schudde zei:
Hoezo? Diesels zijn bijna altijd al direct ingespoten geweest. En de huidige diesel inspuitdrukken zijn vele malen hoger dan die van de benzine systemen.

De direct ingespoten diesel kennen we in personenauto's ook pas sinds 1989 (Fiat Croma D.i.d.), maar misschien moest jouw autocarrière toen nog beginnen dus heb je nooit anders gekend.
 
Dennis_zw zei:
De direct ingespoten diesel kennen we in personenauto's ook pas sinds 1989 (Fiat Croma D.i.d.), maar misschien moest jouw autocarrière toen nog beginnen dus heb je nooit anders gekend.

Ik denk dat schudde de wervel en voorkamer diesels ook onder direct ingespoten verstaat,

Direct ingespoten benzine motoren bestaan al sinds 1955, de Mercedes 300SL was hierin de eerste: https://www.youtube.com/watch?v=B8Z7PXpqCkM
 
Terug
Bovenaan