Dubbeltjes draaien en toch autorijden.

rke

Wegverkenner
Het is weer eens zo ver.

Onderzoek (het spelletje waarmee je werkelijke alle onzin recht kan praten) heeft aangetoond dat slechts 3% van de 50+ers na ontslag weer met een vaste baan aan het werk komt. Nu werkte ik afgelopen jaren als gedetacheerde op contractbasis (arbeidscontract voor de duur van het project) en daarmee heb ik de laatste tijd links en rechts wel een opdrachtje kunnen scoren. Korte opdrachten, vaak in België. België waar je slechts 180 dagen mag werken als Nederlandse werknemer. Na die 180 dagen is de werkgever verplicht loonbelasting en sociale lasten af te dragen aan de Belgische overheid, wat een Belgische salarisadministratie tot gevolg heeft en waar een klein bedrijf niet aan wil beginnen.
Sinds afgelopen oktober heb ik weer een langere vakantie zonder muntjes voor de boeg, maar dit keer is het toch anders. Tot 1 januari was het volkomen stilte op de arbeidsmarkt. Ja, er stonden advertenties en ik ben zelfs naar evenementen geweest om werk als app-developer, vrachtwagenchauffeur of buschauffeur te krijgen. Het was een absolute stilte, van een kleine 50 reële sollicitaties was er een enkeling die een arbeidscontract overwogen heeft om de sollicitatie met de opmerking "je kan ergens anders vast veel meer verdienen" af te breken. Zelfs mijn Belgische kennissen konden met moeite een uitnodiging scoren die resulteerde in een "nee dankzij radiostilte" na een derdegraads verhoor in twee stappen. Het schijnt dat de KBC - een grotere bank in België - een koerswijziging voor haar IT heeft ingezet waardoor veel mensen met mijn kennis en ervaring er uit gegooid zijn.

Sinds 1 januari 2020 is er de wet arbeid in balans. Wie wat langer op deze blauwe bol rondgezworven heeft, weet dat als de overheid zich er mee gaat bemoeien, je dan maar beter uit de vuurlinie kan blijven. De maatregelen zijn vaak nogal "overdadig", zeg maar. Ik noem de diesel"problematiek" maar als voorbeeld, je wordt als trouwe dieselrijder tegenwoordig gezien als een soort Holleeder van de openbare weg. Straks moet je nog gratis mondkapjes op je kofferbak leggen voor zielige passanten terwijl alle filters en katalysatoren van jouw hightech diesel machine de lucht schoner maken dan het was voordat het de machine in ging.
Deze keer sta ik weer eens midden in de vuurlinie. In de vuurlinie omdat ik altijd als tijdelijke werknemer gewerkt heb, in de vuurlinie omdat ik meerdere oudere auto's (op benzine notabene, gatsiederrie) bezit, in de vuurlinie omdat ik een oudere werkzoekende ben en misschien ook nog in een andere vuurlinie. De vuurlinie van de echte, ouderwetse mainframes waar enkele bedrijven als een Neptunus met de ijzeren drietand regeren - en met die vork ook zeer gepeperde rekeningen schrijven.
De bank, waar ik vroeger met plezier gewerkt heb, maakt mij met rode cijfertjes subtiel duidelijk dat ik iets moet gaan doen aan mijn uitgavepatroon. Mijn uitgavepatroon waar ik vooral iets aan kan doen door mijn verzameling vervoersmiddelen in te krimpen. Ik kan er enkele verkopen, ik kan enkele tijdelijk schorsen, ik kan een oude tweetaktscooter naar de sloop brengen maar ik zou er toch graag minimaal een houden. Bij vrijwel iedere sollicitatie wordt gevraagd of je "eigen vervoer" hebt en daarmee bedoelen ze geen hardly trapson, gazelluf of de grote gele veecontainer van de NS.
En; ik zou het werk wat ik vroeger als tijdelijke kracht deed graag weer oppakken maar er zijn meer mensen die hetzelfde kunstje kennen. Meer mensen die ook vissen in dezelfde lege poel van ooit permanent-tijdelijke opdrachten. Opdrachten die vroeger jaren duurden, het gekste wat ik ooit gehoord heb is een detacheringsopdracht van meer dan 40 jaar bij een klant.

Een bekende uitspraak is: Er is niets zo permanent als een tijdelijke oplossing.

Ik sprak recent en informeel de eigenaar van een schoonmaakbedrijf en we spraken over het in dienst nemen of hebben van oudere werknemers. Deze ondernemer was niet positief over al zijn werknemers en in het bijzonder niet positief over oudere werknemers. Hij is o.a. opgezadeld met een oudere werknemer die regelmatig al kauwend weet te vertellen dat hij een enorm overgewicht heeft. Dit overgewicht wordt volgens hem veroorzaakt omdat afvallen niet lukt en bewegen niet kan vanwege zijn oude, arme gewrichtjes die niet tegen het springen van 150 kg kunnen. De beste man is willens en wetens hard onderweg naar een erg korte oude dag maar ondertussen mag de werkgever al zijn uitvallen betalen.
Deze ondernemer was naar mij heel eerlijk in het niet aannemen van ouder personeel en zelfs mijn argument dat ik in de laatste jaren slechts een handvol ziektedagen heb staan kon hem niet overtuigen. Hij besefte wel dat dit gedrag "discriminatie" is maar zijn argument is dat hij een bedrijf runt en geen filantropische instelling. Ziektedagen, ontslag, langdurig herstel, minder productiviteit geven nu eenmaal forse kosten die een werkgever niet prettig vindt.
Wat gaat de houding van werkgevers zijn naar deze wet die tijdelijk werk tegen wil gaan? De wet WAB zal ook gevolgen hebben voor werknemers die een "vast contract" hebben. Bedrijven hebben een slecht voorspelbare hoeveelheid personeel nodig en soms is er meer personeel nodig. Vandaag zijn deze drie werknemers mans genoeg voor het werk, morgen ligt er gewoon te veel werk voor deze drie. Eigenlijk hebben bedrijven een wisselende hoeveelheid werk waarvoor de manager inschat dat Japie, Achmed en Jan het aankunnen in plaats van "we hebben tweedriekwart FTE nodig".

Een gevolg van deze nieuwe wet kan zijn dat mensen met een vast contract straks makkelijker ontslagen moeten kunnen worden. Bijvoorbeeld: Japie zit midden in een (v)echtscheiding, belt continu met zijn soon-to-be-ex en advocaat en is tegenwoordig minder efficiënt in zijn werk. Het gevolg kan zijn dat Japie mag opzouten en Klaasje krijgt zijn baan.
Wat dat betekent voor de besproken vetklep mag duidelijk zijn. We hebben het over een vriendelijke, oudere man, goed in zijn werk door erg veel ervaring maar wel iemand die regelmatig uitvalt door problemen met zijn suiker en gewrichten en iemand die na twee tellen echt werken staat te hijgen als een gepensioneerd postpaard. "Arbeid in balans" betekent voor hem dus "koop een geranium". Gezien het feit dat zijn pensionering geen eeuwen gaat duren is dat op een ongewilde manier misschien nog een goede balans ook.

Voor mij zijn de gevolgen voorlopig anders.
Ik krijg sinds 1 januari weer vragen of ik wil komen werken maar ik merk wel dat de werkgevers heel erg terughoudend zijn. Het derdegraads sollicitatieverhoor blijft, maar het vissen-naar-een-baan-dobbertje beweegt weer. Zaken als een leaseauto zijn voor mij voorlopig waarschijnlijk niet van toepassing (jaarcontract, instap-functie) dus vertrouw ik op mijn trouwe Clio voor het eerste jaar. Wat ook opvallend is, is dat ik nu vragen krijg voor werk waarvoor traditioneel alleen jongeren gevraagd werden. Vacatures waarvoor de HRM de onmogelijke opdracht gekregen heeft een hoger opgeleide, ervaren kracht van twintig jaar te vinden die een nieuw en zeldzaam kunstje kent en ook nog eens voor een fooi op een jaarcontract wil werken.
Voor mij is de grote verandering voorlopig samen te vatten als "veel meer gesprekken". Gesprekken met HRM's die ernstig twijfelen aan mijn ervaring, kennis of motivatie. Ook moet ik zeer binnenkort afscheid gaan nemen van mijn geliefde motorfietsjes en mijn niet-zo-trouwe Polo - einde spaargeld is einde hobby. Ach, eigenlijk is het slechts klein leed, het klinkt als het beroemde reclame-verhaaltje van de ondernemer die "dan verkoop je toch de boot" te horen krijgt. Mijn nieuwe relatie ziet motoren toch als "enge dingen" en de roverheid wil de verbrandingsmotor ernstig graag in de ban doen. We gaan kolen verbranden in een centrale in plaats van benzine in een plofmotor en ondertussen hopen we op de gouden bergen van de fusiecentrale.

De fusiecentrale die met zonnetechniek elektriciteit net zo duur maakt als elektriciteit van de zon.
Het zonnetje in huis, het nieuwe luchtballonnetje, Neerland's hoop in donkere dagen.
 
Als de sollicitatiegesprekken net zo verlopen als het stukje dat je schrijft begrijp ik heel goed dat je nog steeds geen werk hebt.
Je geeft iedereen de schuld, de wet, het systeem, de werkgevers, maar ik zou eerst eens wat dieper naar mezelf kijken.
Als je een serieus sollicitatiegesprek omschrijft als een derdegraads sollicitatieverhoor ontbreekt er duidelijk iets aan je motivatie.
 
Mijn vraag is: Lucht zulk geschrijf hier op AutoWeek nou een beetje op?
c078.gif
 
ScaniaV8 zei:
Als de sollicitatiegesprekken net zo verlopen als het stukje dat je schrijft begrijp ik heel goed dat je nog steeds geen werk hebt.
Je geeft iedereen de schuld, de wet, het systeem, de werkgevers, maar ik zou eerst eens wat dieper naar mezelf kijken.
Als je een serieus sollicitatiegesprek omschrijft als een derdegraads sollicitatieverhoor ontbreekt er duidelijk iets aan je motivatie.

Een goed sollicitatiegesprek is een een soort verhoor. Het ene bedrijf gaat daarin veel verder dan het andere, het meest extreme wat ik heb meegemaakt zijn de assessments als een middelbare school examen. Compleet met een formulier met meerkeuze en open vragen.

De manager wil in een minimaal aantal gesprekken weten wat de kandidaat kan en de kandidaat mag in deze gesprekken zonder (ongewild) overdrijven de manager overtuigen van zijn kunnen. Bij functies waarvoor weinig kennis of ervaring nodig is, is dat "verhoor" min of meer een formaliteit maar voor andere functies kan kennis en ervaring doorslaggevend zijn. Wat ik wel frustrerend vind, is een verhoor in Verweggistan door een team wat echt geen flauw idee heeft wat de functie inhoudt en dat ook openlijk toegeeft.
Ik zeg verder niet dat de wet(gever) schuld heeft aan mijn werkloosheid, ik beschrijf alleen mogelijke gevolgen van deze wet. Gevolgen die analisten ook zien. Ik beschrijf ook een forse toename van het aantal kansen sinds de invoering van deze wet, een toename die de brave detacherings-burger (ik) moed geeft.

Verder beschrijf ik een gesprek met een werkgever (dat is een erg minimale steekproef, dat is waar) over het vroegere ontslagrecht met alle financiële en personele rariteiten. Deze werkgever gaf aan dat hij voornemens is zijn personeelsbestand te gaan opschonen omdat hij werknemers in dienst heeft die zijn bedrijfswinst in ernstige mate in gevaar brengen. Ik schrok van de cijfers die hij noemde maar aan de positieve kant staat wel dat dit meer mogelijkheden voor werkzoekenden geeft. Dhr Chruyff wist dit in prachtig Amsterdams goed te benoemen.
 
Wat een klaagzang, ik zou er een liedje over schrijven.
 
Klinkt mij allemaal zeer bekend in de oren, zowel van de werknemerskant als van de werkgeverskant.

Wat beide partijen uiteindelijk willen is zekerheid, de werknemer wil graag een duurzaam vast arbeidscontract en de werkgever wil graag flexibel personeel met hart voor het bedrijf.
En op zich kan dat ook prima als de lusten en de lasten voor beide partijen ook maar een beetje evenredig verdeeld worden.
Maar helaas is de verdeling van die lusten en lasten de laatste 25 jaren wel aardig scheef komen te staan.
Steeds meer verplichtingen bij de werkgever en steeds meer bescherming bij de werknemer, gewoon afgedwongen door wetgevingen en bonden.
Personeel aannemen is voor een werkgever met een enkel telefoontje tegenwoordig al te regelen, personeel ontslaan kost tegenwoordig al snel een klein jaarsalaris als het ontslag aangevochten gaat worden... maar een werknemer kan nog steeds probleemloos z'n dienstverband vlot opzeggen na een korte opzegperiode, dan maakt het niet uit of het voor de werkgever wel of niet uitkomt.
En dan heb ik het nog niet eens over dingen zoals verplichte doorbetaling bij ziekte, allerlei extra vrije dagen bij diverse omstandigheden en noem maar op, die komen ook allemaal op het bordje van de werkgever.
Logisch dat werkgevers dus liever geen duurzame contracten meer aan willen gaan en verder willen gaan met flexibele arbeidsinzet.... de risico's spreiden en/of vermijden door ze elders neer te leggen dus.

Hieruit zijn eigenlijk 2 vrij nieuwe categorieën ontstaan.... aan de ene kant de detacheringsbedrijven en payroll bedrijven, aan de andere kant de kleine (al dan niet gedwongen) zelfstandigen die ook wel onder de noemer ZZP door het leven gaan.
Beide categorieën zijn nog steeds fors in opmars: de detachering/payroll wordt steeds meer gemeengoed in het bedrijfsleven als vervanger voor een duurzaam arbeidscontract, en de ZZP-er schuift overal (bedrijfsleven en particuliere sector) een beetje aan.
 
tja als je geen cent te makken hebt moet je de tering naar de nering zetten. je moet dus keuzes maken, zodra een situatie gaat veranderen moet je dus kijken wat je dat gaat kostten en opleveren. leuke al die auto's maar ze op de weg houden kost ook heel wat geld. Een garagebox huren kost zo 100 euro per maand, x 12 is 1200 euro op jaarbasis...
Ik begrijp dat je Nederlands onderdaan bent, al langer dan een half jaar in loondienst, dan is er toch geen probleem? Allereerst direct al je auto's verkopen aan je vrouw ( of op buitenlands kenteken in je schuur houden) dan ww aanvragen en vervolgens gewoon zeggen : ik heb wel een rijbewijs maar geen auto omdat ik werkeloos ben. Dat is voor het UWV ( Uw Werkplek Vervalt) geen probleem, dan gaan zij namelijk zorgen dat je mee kan rijden met een collega!

Inplaats van te treuren wat je niet kan, kun je beter kijken wat je nog wel kan en ook leuk vind.

enne als je dan een keer wat verdiend hebt, geef dat niet meteen uit maar spaar eens wat ( desnoods in een koektrommel onder je bed)
 
@Muddy Bandit,

Ik heb altijd in detachering gewerkt en ik heb het mezelf heel vaak afgevraagd waarom een bedrijf een dure, ingehuurde consultant wilde hebben in plaats van een arbeidskracht met vast contract. Toen ik met de genoemde werkgever praatte - we spraken over de extreme toename van kansen sinds begin 2020 - gooide hij wat cijfers over tafel. Cijfers waar ik van echt van schrok, dat jaarsalaris komt helaas echt in beeld. En dan heb je het niet alleen over werknemers die het werk niet kunnen doen; nee, je hebt het ook over mensen die er heel open in zijn dat ze het werk niet meer willen en daarom niet zullen doen.
Daar sta je dan met je bedrijfje met winstmarges van een paar euro per werknemer en je mag de euro's met duizenden over de balk scheppen.

Dit heb ik gevonden over de wet WAB:
rijksoverheid zei:
Doel van de WAB
Werknemers met een vast contract hebben vaak betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten dan flexibele werknemers. De regering wil deze kloof tussen vaste contracten en flexibele contracten kleiner maken. Daarom krijgen oproepkrachten en payrollwerknemers meer zekerheid. Ook wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om een vast contract aan te bieden.
Een kloof kan je van twee kanten dichten; je kan de kloof vol gooien of je graaft de randen af. Als ik de eerder genoemde ondernemer hoor over zijn gevecht om zijn bedrijf rendabel te houden, denk ik ook dat de makkelijkste manier om die kloof te dichten zal zijn het ontslagrecht van vaste medewerkers aan te pakken.
Ik heb daar weinig buikzeer van, ik ben dat gewend. Het eerste wat je hoort bij een reorganisatie is "externen eerst".

De glimmende keerzijde van deze medaille is dat ik de laatste maand opvallend vaak contact heb voor werk in vast dienstverband. Aanbiedingen waarbij HRM's soms jammer genoeg nog een beetje "klassiek" denken: "Oh jee, als hij eenmaal binnen is, krijgen we hem nooit meer weg.". Een gedachte die met dat jaarsalaris in het achterhoofd heel begrijpelijk is; als men mij na een jaar weg wil hebben ben ik twee keer zo duur geweest als de bedoeling was.
 
Tja flexibiliteit is geld waard. En je ziet bij grote bedrijven en overheden inderdaad vaak dat men liever twee ton per jaar wegboekt op 'externe deskundigen' of 'overige uitgangen' dan een halve ton op 'salaris'. In mijn vakgebied (architectuur, bouwkunde) zie je het ook steeds meer. Dan worden mensen op projectbasis aangenomen, of als gedetacheerde. Dat je als bedrijf vervolgens het salaris betaalt van een ervaren senior en er vervolgens een veredelde stagiaire voor terugkrijgt, dat wordt blijkbaar voor lief genomen. Gelukkig ziet mijn werkgever dat nog anders, die heeft wel in de gaten dat het dan goedkoper is om gewoon een opdracht te weigeren als het niet in de planning past.
 
Het is niet voor niets dat de toewensing "veel personeel" een niet al te gunstige toewensing is.
Personeel kost gewoon veel, het is niet alleen de kostenpost salaris maar er komt ook nog een hoop andere dingen zoals gereedschap, verzekeringen, vervoer, opleiding en noem maar op bij als extra kostenposten... en daarnaast wordt je als werkgever ook nog met de nodige extra bedrijfsrisico's opgezadeld als het personeel opeens iets anders wil/doet als wat in het bedrijf passend is.

Ik zie het met regelmaat om me heen (en het is mezelf ook al overkomen): net goed ingewerkt en geïnvesteerd in opleiding en ze vertrekken weer naar een andere werkgever, of ze beginnen voor zichzelf en gaan er met je klantenkring vandoor.... daar wordt je als werkgever ook niet vrolijk van.
De laatste 10 jaren doe ik ook steeds meer aan uitbesteding of samenwerking met collegabedrijven/ZZP'ers i.p.v. te investeren in personeel.
Financieel gezien ben ik er absoluut niet slechter van geworden (minder omzet maar meer winst) en de kopzorgen zijn wel een heel stuk minder geworden.... dat bevalt mij dus prima, als ik over een jaartje of 5 rustig wil afbouwen met de toko hoef ik mij ook niet meer druk te maken over personeelszaken en/of bedrijfsopvolging.
 
Poeh, te veel om te lezen. Maar volgens mij ben je in je 50'er jaren nog prima inzetbaar voor een werkgever met de juiste mindset, ervaring, kennis en kunde. Ik werk in de IT en genoeg 50'ers om mij heen. Vooral ZZP'ers (ook in de 50'er jaren) die in een auto rondrijden waar je U tegen zegt. Als je je goed positioneert als ZZP'er, en jezelf laat inhuren, dan kom je een heel eind. Bij een reguliere werkgever ook als je duidelijk maakt wat je kan. Vooral enthousiastme is het meest belangrijk.

Bij mijn bedrijf zijn nog tig recentelijk in dienst genomen van jouw leeftijd, ook vanwege de te kort aan specialisme moeten ze soms ook wel.

Ik zit dan wel in een geheel andere positie, 28 jaar, 2 kids van 4 jaar, nog bezig met een deeltijd opleiding, wel in vaste dienstverband bij een groot ziekenhuis, tijd te kort eigenlijk.
 
Muddy Bandit zei:
Het is niet voor niets dat de toewensing "veel personeel" een niet al te gunstige toewensing is.
Personeel kost gewoon veel, het is niet alleen de kostenpost salaris maar er komt ook nog een hoop andere dingen zoals gereedschap, verzekeringen, vervoer, opleiding en noem maar op bij als extra kostenposten... en daarnaast wordt je als werkgever ook nog met de nodige extra bedrijfsrisico's opgezadeld als het personeel opeens iets anders wil/doet als wat in het bedrijf passend is.

Ik zie het met regelmaat om me heen (en het is mezelf ook al overkomen): net goed ingewerkt en geïnvesteerd in opleiding en ze vertrekken weer naar een andere werkgever, of ze beginnen voor zichzelf en gaan er met je klantenkring vandoor.... daar wordt je als werkgever ook niet vrolijk van.
De laatste 10 jaren doe ik ook steeds meer aan uitbesteding of samenwerking met collegabedrijven/ZZP'ers i.p.v. te investeren in personeel.
Financieel gezien ben ik er absoluut niet slechter van geworden (minder omzet maar meer winst) en de kopzorgen zijn wel een heel stuk minder geworden.... dat bevalt mij dus prima, als ik over een jaartje of 5 rustig wil afbouwen met de toko hoef ik mij ook niet meer druk te maken over personeelszaken en/of bedrijfsopvolging.
De ondernemer waar ik mee gesproken heb, heeft ook dat idee. Geen nieuw personeel, klanten selecteren op basis van samenwerkings-ervaringen en eventueel overvloedig werk doorspelen aan concurrent-collega ZZP-ers.

Je zou er ZZP-er van worden.


Smilespergallon zei:
Poeh, te veel om te lezen. Maar volgens mij ben je in je 50'er jaren nog prima inzetbaar voor een werkgever met de juiste mindset, ervaring, kennis en kunde. Ik werk in de IT en genoeg 50'ers om mij heen. Vooral ZZP'ers (ook in de 50'er jaren) die in een auto rondrijden waar je U tegen zegt. Als je je goed positioneert als ZZP'er, en jezelf laat inhuren, dan kom je een heel eind. Bij een reguliere werkgever ook als je duidelijk maakt wat je kan. Vooral enthousiastme is het meest belangrijk.

Bij mijn bedrijf zijn nog tig recentelijk in dienst genomen van jouw leeftijd, ook vanwege de te kort aan specialisme moeten ze soms ook wel.

Ik zit dan wel in een geheel andere positie, 28 jaar, 2 kids van 4 jaar, nog bezig met een deeltijd opleiding, wel in vaste dienstverband bij een groot ziekenhuis, tijd te kort eigenlijk.

Ten eerste: ik ben een zestiger die vaak als vijftiger wordt ingeschat. Ik ben actief, ik ben gezond (gelukkig) en ik zoek werk omdat ik bezig wil blijven (een salaris in plaats van bijstand is dan mooi meegenomen).

Ik ken ook wel oudere ZZP-ers die nog steeds werken, zelfs 70+ ers. En ik ben niet van de dure auto's, daar heb ik geen behoefte aan. Dus ik wil graag voor een normaal collegiaal salaris werken. Ik zou het niet erg vinden om na mijn pensionering door te werken - mits de gezondheid het toelaat - en daar ben ik in de sollicitatiegesprekken ook heel duidelijk in.

Maar er is toch een terughoudendheid merkbaar om oudere werknemers aan te nemen.
Ik kreeg recent nog een afwijzing na twee gesprekken (een waar derdegraads verhoor) dat ik een kunstje niet zou kennen, een kunstje wat ik vier jaar lang naar tevredenheid voor een andere klant had uitgevoerd en een kunstje waarvan ik vrij nauwkeurig heb uitgelegd wat ik precies gedaan had.
Aan de andere kant: wil ik wel werken voor een bedrijf waar men al negatief staat tegen mijn dienstverband nog voor ik getekend heb? Ik vind ook dat het enthousiasme van twee kanten moet komen, daarom heet het ook samenwerken en de eerste indruk is erg bepalend voor de rest van de tijd.
 
Zoals steeds een vlot geschreven openingsartikel.
Weliswaar voor mij weinig herkenbaar, aangezien het over een typische Nederlandse situatie gaat en laat ik nu net een specialist in het Belgische arbeidsrecht zijn.
Wat BE betreft is het al veel langer het geval dat een werkgever niet mag discrimineren tussen tijdelijke contracten en vaste contracten, de arbeidsvoorwaarden en voordelen moeten dezelfde zijn.
Gelijklopend is dat het er op latere leeftijd niet gemakkelijker op wordt nog een (leuke) job te vinden. De overheid vindt dat iedereen langer aan de slag moet, maar slaagt er m.i. niet in om de werkgevers ertoe aan te zetten ouderen werknemers nog een kans te geven.
Hier in BE mag je ervan uitgaan dat je na je 55e na ontslag niet meer aan de bak komt, tenzij je natuurlijk erin slaagt om nog een schitterend staatsexamen af te leggen en over te stappen naar de ambtenarij, de enige job waarvoor men niet naar je startleeftijd maar wel naar je rangschikking in het examen (en je politieke relaties) kijkt.
Je moet natuurlijk - ook op latere leeftijd - maar net de competenties hebben waar een tekort van is op de arbeidsmarkt.
Mijn partner - intussen ook een groot stuk in de 50 - belde de ene dag voor info over een vacature, mocht de dag erna al op gesprek, en had die zelfde avond al een contractvoorstel vast dienstverband in de mail. Nog even een mailtje over het ontoereikende startloon, dat meteen bevredigend werd aangepast, en het contract was getekend.

Je verhaal doet me denken aan Elmer aka ZEN.
Die werkte ook steeds in detacheringsopdrachten, raakte op latere leeftijd die job kwijt, zag zwarte sneeuw en doet het nu zeer goed als ZZP'er, weliswaar in diverse projecten in Duitsland. Absolute voorwaarde daarbij is niet honkvast zijn, permanent verhuizen en dus weinig hebben dat je aan Nederland bindt (vb kinderen).

Maar het voelt inderdaad zuur aan als je na een jarenlange carrière, wetende dat je nog steeds mee kan en mee wil in de maatschappij, een forse stap moet terugzetten en je hobby's vaarwel zeggen, afstand doen van dat leuke tweede autootje, van die strikt gezien overbodige tweewieler, ...
Een mens verdient beter na een jarenlange loopbaan waaraan door omstandigheden vreemd aan jezelf een einde kwam!
 
British Racing Green zei:
Je verhaal doet me denken aan Elmer aka ZEN.
Die werkte ook steeds in detacheringsopdrachten, raakte op latere leeftijd die job kwijt, zag zwarte sneeuw en doet het nu zeer goed als ZZP'er, weliswaar in diverse projecten in Duitsland. Absolute voorwaarde daarbij is niet honkvast zijn, permanent verhuizen en dus weinig hebben dat je aan Nederland bindt (vb kinderen).

Maar het voelt inderdaad zuur aan als je na een jarenlange carrière, wetende dat je nog steeds mee kan en mee wil in de maatschappij, een forse stap moet terugzetten en je hobby's vaarwel zeggen, afstand doen van dat leuke tweede autootje, van die strikt gezien overbodige tweewieler, ...
Een mens verdient beter na een jarenlange loopbaan waaraan door omstandigheden vreemd aan jezelf een einde kwam!

Ik heb via LinkedIn af en toe contact met ZEN. Hij heeft het wel getroffen daar, wat ik van zijn reacties begrijp heeft hij het daar prima naar zijn zin.
Maar toch, ook de Duitsers zijn niet echt happig op mijn inzet. Ik heb familie vlak bij Aken wonen en daarom kan ik makkelijk daar naar een kamer zoeken. Maar het voelt alsof ik mijn sollicitaties zo de prullenbak in stuur, niet eens een ontvangstbevestiging komt er terug.
Ik ben ook nog steeds bezig met zoeken in België, Ook daar zal het weer een kamer huren worden of de sleurhut op de camping zetten.
In Brussel gaat een kamer huren prima, ik gooi de auto in een parkeergarage, doe alles in Brussel lopend (bij de laatste kamer mocht ik zelfs een fiets lenen) en aan het eind van de week ga ik eens kijken waar ik de bolide vergeten ben en of alle vuile was er wel in past.

Over een jaar is mijn vriendin gepensioneerd en is honkvast niet meer zo noodzakelijk. Ik heb dat niet-honkvaste een tikkeltje anders ingevuld, ik zoek nu ook in de richting van vrachtwagenchauffeur of touringcarchauffeur. Het lijkt mij erg leuk werk om een setje yuppies naar brekebeen-skiën, een oudenvrouwenclub naar Lourdes of een kudde losgeslagen pubers tot in Benidorm te brengen. Of gewoon; witgoed naar de witgoedgigant, appels naar Appie en spartel-verse zalm naar de Lidl te sjouwen.
Inmiddels lijkt de laatste optie wel kansrijk.
 
rke zei:
Of gewoon; witgoed naar de witgoedgigant, appels naar Appie en spartel-verse zalm naar de Lidl te sjouwen.
Inmiddels lijkt de laatste optie wel kansrijk.

Vergis je niet...
Vroeger werd je hartelijk ontvangen, tegenwoordig word je altijd afgesnauwd wegens altijd te laat of niet op het afgesproken tijdstip; dat het verkeer geen pretje meer is, wordt door de ontvanger gemakshalve vergeten.
 
British Racing Green zei:
rke zei:
Of gewoon; witgoed naar de witgoedgigant, appels naar Appie en spartel-verse zalm naar de Lidl te sjouwen.
Inmiddels lijkt de laatste optie wel kansrijk.

Vergis je niet...
Vroeger werd je hartelijk ontvangen, tegenwoordig word je altijd afgesnauwd wegens altijd te laat of niet op het afgesproken tijdstip; dat het verkeer geen pretje meer is, wordt door de ontvanger gemakshalve vergeten.

Ik weet het.
Klanten zijn tegenwoordig extreem veeleisend, het verkeer is een grote chaos en de marges zijn zo klein dat een vergissing direct een srevig stuk winst wegsnoept.
Als touringcarchauffeur is het ook geen pretje, oma moet iedere vijf meter even pissen, opa vindt dat je veeeel te snel voortkruipt en achterin zit Japie Ongeduld die er eigenlijk gisteren had moeten zijn.

Maar ik ben nog wel een klein beetje stressbestendig, ik hoop dat ik het aankan.
 
Laat links en rechts je CV is controleren. Het kan best zijn dat je jezelf beter kan verkopen.

Als je bijvoorbeeld 20 jaar lang moeilijke protocollen en systemen noteert haakt de HR medewerker in sector X en misschien zelfs de IT manager al af.

Verpak je het als 20 jaar zeer uitgebreide IT ervaring binnen de X en Y sector dan valt het kwartje misschien wel.
 
Overigens RKE: is het voor jezelf ook niet een optie om eens over pre-pensioen na te denken? Krijg het idee dat werken je meer kopzorgen brengt dan dat het oplost. En je nuttig maken/voelen kan ook op andere manieren. Mijn vader zat in eenzelfde soort situatie, al had hij het zelf niet voor het zeggen. Het bedrijf waar hij werkte werd simpelweg opgedoekt (bij mijn weten is het nooit zo uitgesproken, maar waarschijnlijk om om de ellende van een eventueel faillissement voor te zijn). 5 dagen betaald werk hebben nu plaats gemaakt voor 3 dagen vrijwilligerswerk. En natuurlijk was het financieel wat leuker geweest als hij tot z'n 67e door had kunnen werken, maar nu bezien is er niemand ongelukkiger van geworden en mijn ouders hebben er ook niets door hoeven laten. De auto is er nog en ze zijn onlangs zelfs verhuisd naar een duurdere woning. Strikt genomen zal de erfenis t.z.t. waarschijnlijk wat lager zijn, maar dat geloof ik allemaal wel ;)
 
rke zei:
Een bekende uitspraak is: Er is niets zo permanent als een tijdelijke oplossing.

"Er is niets zo permanent als een tijdelijke oplossing."

Wat een ongelooflijke post. Het was moeilijk om me niet ontroerd te voelen. In de eerste plaats omdat ik 26 jaar oud ben en de geschiedenis ervan voorbeeldig lijkt. Ik hoop over 20 jaar dezelfde werkfilosofie te hebben als jij. Aan de andere kant geloof ik dat zijn verslag een duidelijk bewijs is van waarom regeringen zich moeten houden aan Lassiz faire en de directe invloed op de economie en de arbeidsindustrie moeten beperken. Ik heb te maken met een vergelijkbare situatie op het gebied van vertaling en ik geloof zeker dat deze nieuwe regels het alleen maar moeilijker maken om werk te vinden. Wat tenslotte doet denken aan de film The Intern van Robert de Niro. Ik denk dat we op dit moment, en vooral als man, ons hebben moeten aanpassen aan de werkomgeving, hoewel deze soms extreem vijandig is.

Twijfelachtige link weggehaald.

Ivanov
AutoWeek Moderator
 
Dat is een hoop onnavolbaar gewauwel, enkel om je linkje te kunnen spammen. Ben jij ook de aardige Indiase meneer van Microsoft die me net belde in verband met problemen die m'n computer zou hebben?
 
D Elzinga zei:
Dat is een hoop onnavolbaar gewauwel, enkel om je linkje te kunnen spammen. Ben jij ook de aardige Indiase meneer van Microsoft die me net belde in verband met problemen die m'n computer zou hebben?

Wow jij ook al? Ik werd vorige week gebeld, Fins nummer op mijn Finse telefoon. Hij was van Microsoft en of ik even naar mijn computer wilde gaan om samen met hem mijn licenties te updaten. Toen ik hem vertelde dat ik geen computer heb begon 'ie te dreigen dat hij mijn licentie zou blokkeren. Zou er ergens een klein lekje bij autoweek zitten?
 
Dhr William wijst mij er - waarschijnlijk ongewild - op dat een update wel wenselijk kan zijn.

Ik zoek mezelf nog steeds het habbaboebie naar werk. En soms (deze gehele week) heb ik het geluk dat ik op gesprek mag komen. Hier zitten soms echt leuke opdrachten bij en ook baantjes waar ik echt nooit aan gedacht heb. Het zijn tot nu toe wel allemaal vacatures waar ik heel graag zou willen beginnen en vacatures waarvan ik denk dat ik ze na een inwerkperiode wel aan zou kunnen. Vooral deze week is het raak, meerdere gesprekken waarbij ik van ieder gesprek hoop dat dit die ene, gouden vacature is die ik mag gaan vervullen.

Maar ik merk een hele grote terughoudendheid bij werkgevers. Ik krijg soms overduidelijke smoesjes, een enkele keer uitgesproken door een HRM die de beleefdheid heeft mij persoonlijk te bellen in plaats van een ontwijkend mailtje te sturen. En ik was op een zeker moment ook nog eens zo bot om in mijn Rotterdamse directheid gelijk het afwijzen van repliek te voorzien waardoor de HRM dame in gestotter verviel. Mijn excuses daarvoor, ik begrijp het dilemma van afwijzen op niet-discriminerende gronden.

Het dubbeltjes draaien is inmiddels wel wat ten goede gekeerd. Ik heb enkele voertuigen verkocht - waaronder mijn geliefde motorfietsje - en ik let beter op mijn uitgavepatroon. Een forummer wees mij er op dat er een mogelijkheid is de jaren voor het pensioen een uitkering te genieten en mezelf alvast met kleinkinderen te gaan bemoeien. Voor mij is dat een laatste redmiddel, vooral omdat ik nog geen kleinkinderen heb.
Formeel bezit ik nu nog slechts vier voertuigen waarvan ik er voorlopig drie wil houden. De Clio is voor mij de meest bruikbare daily driver, de Fiat Seicento is zeker nog een half jaartje het autootje van mijn dochter, de oude BMW motorfiets is geen drol meer waard maar het is mijn persoonlijke sleutel- en knutselprojectje en dan heb ik nog ergens een tweetakt scooter waarvan ik niet weet of ik die ga verkopen of laat slopen. Het ding rijdt goed, maar sinds de accu overleden is wordt hij niet meer gebruikt.

Wat mij vooral gebleken is, is dat bij discriminatie de uiterlijke vorm nauwelijks van belang is. Ik vind het niet erg dat men mij een oude man noemt, ik heb er problemen dat ik met de vooroordelen van een oude man te maken heb. Wat dat betreft is de anti-discriminatie wetgeving zo lek als een mandje, het lijkt zelfs niet eens op een vorm van symptoombestrijding.
 
Vooral omdat je er compleet niet uit ziet als een oude man. Maar jammer rke. Hopelijk keert het tij ten goede....je geboortedatum staat toch wel op je CV??
 
Als werkgever weet ik maar al te goed hoe het soms met personeel gaat. Overigens hebben wij net deze week een vrouw van 62 aangenomen en mijn laatste adviseur die ik aangenomen heb is 54. Ik kan er een aardig boekje over volschrijven ten aanzien van personeel dat maar te pas en te onpas ziek zwak en misselijk is. De arbeidsethos die ik had als werknemer is soms ver te zoeken. Is het daarom alleen maar kommer en kwel? Nee want ik heb ook personeel waar ik wel tevreden over ben. Overigens is het in Nederland wel zo dat een tijdelijk contract in sommige gevallen minder flexibel is. Ook draag je fors meer WW premie af voor iemand in tijdelijke dienst. Voorbeeld ten aanzien van minder flexibel. Iemand met een jaarcontract zal je ook het hele contract moeten laten uitdienen waar je bij een vast dienstverband, mits goed onderbouwd met een transitievergoeding afscheid kan nemen.
 
michel1975 zei:
Als werkgever weet ik maar al te goed hoe het soms met personeel gaat. Overigens hebben wij net deze week een vrouw van 62 aangenomen en mijn laatste adviseur die ik aangenomen heb is 54. Ik kan er een aardig boekje over volschrijven ten aanzien van personeel dat maar te pas en te onpas ziek zwak en misselijk is. De arbeidsethos die ik had als werknemer is soms ver te zoeken. Is het daarom alleen maar kommer en kwel? Nee want ik heb ook personeel waar ik wel tevreden over ben. Overigens is het in Nederland wel zo dat een tijdelijk contract in sommige gevallen minder flexibel is. Ook draag je fors meer WW premie af voor iemand in tijdelijke dienst. Voorbeeld ten aanzien van minder flexibel. Iemand met een jaarcontract zal je ook het hele contract moeten laten uitdienen waar je bij een vast dienstverband, mits goed onderbouwd met een transitievergoeding afscheid kan nemen.

Tja, jezelf verontschuldigen dat je met bijna 40 graden koorts thuis blijft, is niet meer van deze tijd. Net zo min als bedrijfsarts die even komt informeren hoe het er mee gaat.

Er zijn er bij die zich net vaak genoeg beter melden om uit de WAO te blijven. Ten koste van collegae die steeds diensten mogen opvangen. Een paar weken ziek, een dag werken en dan de volgende ziekte.
Het lijkt sterk op de bijna dodelijke ziekte die aanstelleritus genoemd wordt.
 
Terug
Bovenaan