Leuk dat je een 75 overweegt! Ik ben thuis met het merk Rover opgegroeid, mijn vader rijdt al sinds begin jaren 90 Rover waarvan de laatste 20 jaar een 75 (diesel). Zelf heb ik sinds een aantal jaren ook een 75 2.5 V6.
Zijn over het algemeen goede auto's, maar er zijn zeker wat specifieke zaken om in de gaten te houden.
- Distributieriemen noemde je al. Flinke klus bij de V6 en daarom duur als je het uitbesteedt, dus fijn als het recent gedaan is (door iemand met kennis van zaken).
- Thermostaathuis is een zwakke plek. Hij zit in de V en wil nogal eens gaan lekken. Specialisten vervangen hem vaak preventief mee tijdens de distributiewissel.
- Aircomotor welke ook de motor koelt is bekende kwaal en dat kan, zeker in de zomer of met file, riskant zijn. Kortom check of deze werkt of dat er iets in de historie over te vinden is.
- De V6 heeft ingenieus kunststof kleppensysteem (Variable Intake System - VIS). Als deze kapot is/gaat hoor je geratel. Nieuw (als je er een vindt) een duur onderdeel, wel worden er vaak tweedehands exemplaren aangeboden. Het helpt de levensduur om de VIS motoren die de unit aansturen regelmatig te checken en zo nodig te vervangen. Ook een typisch dingetje dat Rover specialisten altijd controleren. Hier wat meer info hierover:
link
- De V6 motoren zijn vrij gevoelig voor sludgevorming door verstopte carterventilatie. Zo nu en dan preventief flushen en altijd op tijd olie verversen (jaarlijks, ook als je nog ruim onder de kilometers zit) is belangrijk. Ook vermijd ik korte ritjes.
Onderstel:
- Draagarmen (fusees) voor kunnen speling vertonen. Met de kilometerstanden die de meeste auto's hebben zal hier vaak al wel wat aan gesleuteld zijn.
- Draagarmen achter is ook aandachtspunt nu de auto's flink op leeftijd zijn; deze roesten vaak in de veerschotel doordat daar water en vuil blijft staan.
Roest:
Bij een netjes behandelde auto geen groot thema, behalve de dorpels achter. Dit begint op een gegeven moment bij de meeste exemplaren. In Engeland kan je relatief goedkoop vervangdorpel stukken vinden welke erin gelast kunnen worden, maar heb het bij mijne op maat maken bij een schadebedrijf.
Interieurs zijn over het algemeen goed slijtvast, wel is een typische ouderdomskwaal die je laatste jaren veel ziet hangende hemel- en deurbekleding. Let verder ook op lekkage in de kofferbak (gare achterlamp pakkingen) en voetenruimte voor (als de afwateringskanaaltjes vervuild zijn en/of in geval er een schuifdak is).
Ander ding dat misschien nog interessant is om te weten is het zogenaamde "Project Drive" (
link). De laatste jaren ging het Rover natuurlijk niet voor de wind en zijn er tal van bezuinigingen doorgevoerd (volgens mij doen andere merken dit ook trouwens..). Het zijn hier en daar logootjes, maar ook grotere zaken als isolatie, echt vs. nep houten dashboard, andere toeleveranciers etc (de lijst in de link geeft een idee). De eerste 75's werden in Cowley gebouwd waarna in zomer 2000 de productie werd verplaatst naar Longbridge en Rover niet meer in handen was van BMW. De kwaliteitsbeleving tussen de Cowley en vroege Longbridge auto's (1999 tot medio 2001) t.o.v. de latere is duidelijk merkbaar. Qua technische betrouwbaarheid maakt het uiteraard niet uit.
Lijkt een hele lijst, maar als een 75 gewoon netjes wordt bijgehouden heb je er heel lang plezier van

Er zijn er niet voor niets nog relatief veel, ondanks ze inmiddels behoorlijk oud zijn.
Peter noemde Rovee in Assendelft al, daar kom ik ook en is absoluut aan te raden altijd naar een specialist te gaan die weten wat ze doen. Zonder alle overige garages te willen diskwalificeren kan het soms teleurstellend zijn wat je aantreft als het onderhoud niet correct is gedaan.
Onderdelen zijn nog goed verkrijgbaar via de ex-dealers die bij Xpart aangesloten zijn en ook super adres in Engeland is DMGRS. Enthousiaste gasten die ook hun best doen bepaalde onderdelen te verbeteren. Ook hebben we in Nederland Damen en Kroes welke de grootste voorraad MG-Rover onderdelen ter wereld heeft.
Kortom het is goed te doen! Ben benieuwd wat het wordt, veel succes!
