Volkswagen PASSAT 2000: airco koelt niet meer na tijdje (vraag over reparatiefactuur)

Guest
Hallo,

Sinds een aantal jaren heb ik het volgende probleem:
De airco heeft de eerste jaren dat ik deze auto had altijd erg goed gewerkt, maar nu is het zo dat als ik de airco inschakel bij warm weer (climate control AUTO op 18 graden) dat deze in het begin goed koelt. Er wordt dan ook hard geblazen uit de roosters. Na zo'n 3 kwartier is het blazen wat zachter geworden en komt er ook bijna geen koude lucht meer uit de roosters. Op een gegeven moment is het met heet/warm weer gewoon bijna ondoenlijk om uren richting het zuiden te rijden... De airco heb ik 2014 en 2015 wel bij laten vullen, maar dit heeft geen verschil gegeven.
Vorige zomer viel het me op dat er na een uur af en toe waterdamp uit de roosters kwam zetten.

Een garage en Pouw Zwolle hebben er al een keer naar gekeken, maar die constateren alleen een goede koeling (in het begin dus...) en hebben er behalve bijvullen niets aan gedaan. Voordat ik allerlei zaken laat uitproberen door garages wat me wellicht veel gaat kosten zonder resultaat (want heb al diverse zaken gehoord wat het zou kunnen zijn van monteurs) ben ik benieuwd of iemand uit ervaring weet wat dit zou kunnen zijn of tips wat het beste geprobeerd kan worden.

Alvast bedankt voor het meedenken!


Volkswagen PASSAT
bouwjaar: 2000
brandstof: diesel
motorcode: AHU
cilinderinhoud: 1900cm3
vermogen: 66kw
 
Hallo Passsat,

Ik heb bovenstaand probleem ook gehad, echter met een andere auto - een BMW 3-sere (E46).

Ook deze koelde als een malle, maar naar een tijdje hield het op en kwam er ongekoelde lucht uit de ventilatieroosters.
Als je de airco handmatig uitschakelde (dus het airco-knopje uitzetten, blazer wel aanlaten), een paar minuten wachtte en dan de airco weer inschakelde, koelde hij wel weer een tijdje.
Via een Duits forum kwam ik erachter dat een airco-sensor kapot was (garage wou het hele dashboard uitbouwen).
Door de kapotte sensor bleef de airco maar koelen waardoor er iets (warmtewisselaar?) dichtvroor.
Normaal gesproken gaat een airco aan/uit/aan/uit etc wat door deze sensor werd geregeld.
Na vervanging werkte alles weer prima.

Misschien dat dit ook bij jou het probleem is.
Mocht het weer gebeuren, schakel dan zelf de airco uit, wacht even en kijk of hij daarna wel weer koelt.
Dan is vast de sensor de boosdoener!

Ander oorzaak kan zijn dat de magneetkoppeling van de airco pomp slijt en als hij warm wordt slipt of uitschakeld...

Succes!
 
Je kunt met dit soort dingen het beste naar een aircospecialist. Die hebben het vaak eerder door dan een algemene garage.
 
Bedankt voor de reacties.

Ik zal dit verhaal zeker meenemen!

Weet iemand een goede airco specialist in regio Deventer / Zwolle?
 
Je verdamper zou bevriezingsverschijnselen kunnen vertonen, waardoor het systeem zich 'uitschakelt'. De capaciteit van het systeem is beperkt, als het buiten 30 graden is met het zonnetje op de voorruit, zal het niet meevallen om het binnen 18 graden te houden. Het is ook beter om het verschil maar een paar graden te hebben. In het kachelmenu zit vaak wel een verborgen optie om ook de uitstroomopeningstemperatuur af te lezen.
 
Oke, ook dit laatste zal ik vermelden bij een airco specialist en zal laten weten wat er uit komt.
Weet iemand een goede airco specialist in regio Deventer / Zwolle?
 
Zelfde gehad met een Volkswagen Golf uit 2001. Resetten van foutcodes via de climate control en positie van de kleppen opnieuw inleren was genoeg.

Kan je eens kijken welke foutcodes erin staan? Handleiding: https://www.gerritspeek.nl/vag-com_climatronic.html
 
Ik ken het bedrijf zelf niet, maar dit lijkt de enige airco specialist in Zwolle: https://www.autoaircoservicezwolle.nl
 
Terence zei:
Zelfde gehad met een Volkswagen Golf uit 2001. Resetten van foutcodes via de climate control en positie van de kleppen opnieuw inleren was genoeg.

Kan je eens kijken welke foutcodes erin staan? Handleiding: https://www.gerritspeek.nl/vag-com_climatronic.html
 
318 Hex = Air Conditioner Pressure Switch (F129)

https://www.passatworld.com/forums/volkswagen-passat-b5-discussion/92981-climatronic-codes-revealed.html

https://www.saunalahti.fi/~jues/Climatronic_Self_Diagnostics.pdf
 
Bedankt.

En is het nu handig om de code te wissen om te zien of die terug komt? Of is het hiermee al redelijk zeker dat dit het probleem is met mijn symptomen?
 
Resetten van de code lukt niet als ik onderstaande uit de handleiding volg. Hij gaat dan terug naar het beginscherm, maar als ik weer voor fouten check staat die er nog in..

- zet de auto op contact
- druk gedurende minstens drie seconden tegelijkertijd op de knoppen 'Luchtcirculatie' (knop 2, links onder) en 'ECON' (knop 9, rechts onder)
- druk nu minstens drie seconden op de 'ECON'-knop om de foutcodes te resetten
 
Een airco specialist heeft er naar gekeken en constateerde inderdaad dezelfde symptomen (begin goed koelen, na een tijdje wordt het slechter).
Daarop heeft hij geconstateerd dat de 2 leidingen van/naar verdamper bevriezen en daarmee dus ook de verdamper. Conclusie was dat er wellicht vuil/vocht in de verdamper aanwezig was en hij heeft daarop geprobeerd om de verdamper te reinigen dmv doorspuiten oid. Volgens hem heeft dit niet 100% geholpen, want als je de Climatronic op LOW zet (1 standje lager dan 18) dan bevriezen de leidingen alsnog. Als je de Climatronic dan weer op 18 graden zet ontdooien de leidingen volgens hem weer.

Volgens hem ligt het sowieso aan de verdamper, maar vervangen is dus nogal een dure aangelegenheid. Zou dit toevallig nog wat anders kunnen zijn?

Foutmelding is trouwens gewist middels VAGCOM en niet meer terug gekomen.
 
Ook heb ik tijdens vakantie laatst het volgende geconstateerd; na een tijd koelen komt er bijna geen lucht meer door de roosters zetten en het wordt warm in de auto. Als ik dan de airco uitschakel en veel lucht laat blazen komen er op een gegeven moment kleine brokken ijs door de roosters heen geblazen.
 
Tips, omdat ik niet geloof dat de verdamper direct defect zou moeten zijn. Dat vind ik een snelle en kostbare conclusie. Tot nog toe heeft het me 350 euro gekost namelijk zonder resultaat.
 
Een verdamper kan bevriezen door een te lage, lage druk of door de temperatuur sensor op de verdamper wie verkeerde waardes geeft.

Maat laten we eerlijk wezen, de auto is niet de jongste meer en de dagwaarde word al snel overschreden met dit soort storingen.
Zet de clima lekker een graad hoger zodat de verdamper niet bevriest zoals de aircospecialst zegt en lekker door rijden.
 
Onlangs heeft mijn auto bij een niet nader te noemen garage een onderhoudsbeurt en APK gehad. Hierbij bleek dat er een koelmiddel lekkage was met mijn waterpomp/slang koelmiddel/radiateur en deze onderdelen zijn vervangen. In totaal is hier 12 uren aan arbeid voor berekend met een totaal bedrag factuur van €1233,-
Dus voorgenoemde euvel is verholpen + olie verversen, oliefilter, luchtfiler. Voor de rest was er niets aan de hand.

Ik vraag me alleen af of dit niet een ietwat hoog bedrag (lees: veel uren berekend) is voor wat er is uitgevoerd. Klopt er hier iets niet of is er een foutje gemaakt met opmaak factuur wellicht..

Volkswagen PASSAT
bouwjaar: 2000
brandstof: diesel
motorcode: AHU
cilinderinhoud: 1900cm3
vermogen: 66kw
 
Sorry, glazen bol heeft weekendverlof. Waterpomp is arbeidsintensieve rotklus, samen met de rest (onderdelen) zou het zomaar eens kunnen kloppen.
 
Misschien kan de niet nader te noemen garage je vraag beter beantwoorden? Het is inderdaad een groot bedrag maar zomaar kunnen kloppen.
 
Het totaal valt me mee. Je bent de auto dus twee dagen kwijt geweest en niets is gecommuniceerd? heb je die opdracht gegeven of klacht geuit over een lekkage?

Het kan wel kloppen, 4 uur voor normale zaken en toen nog die radiator en pomp, maar wel zo netjes om dat vooraf te bespreken. Een klant kan wel willen besluiten het dan maar zelf te doen of grote problemen alleen bij dealer/zwager/beunhaas te laten oplossen.
 
APK, olie verversen, oliefilter en luchtfilter vervangen 4 uur, een uur is al veel.
Heb je 11 uur over, maar goed zo gaat het vaak, de klant betaalt toch wel.
Zo te zien aan het bedrag heb je nu een waterpomp van goud :)
 
Bij een Passat ligt de motor er in de lengte in, om bij de distributieriem en waterpomp te komen moet het front worden gedemonteerd.
Dit is vergeleken met ander auto meer arbeid, het totaal bedrag vind ik netjes.

Maar ik neem aan dat dit toch wel gecommuniceerd is van te voren?, bel de garage is op of ga langs om te vragen of ze de factuur willen onderbouwen.
Beetje garage wil je graag van dit gevoel afhelpen.
 
Maar even beide topics samengevoegd. Het gaat natuurlijk om hetzelfde en zien we ook de historie en waar het om gaat....

Terence
Autoweek moderator
 
Monsieur Le Loure zei:
Sinds wanneer is een airco- en koelsysteem hetzelfde?

Ah, misschien heb ik te snel gelezen/gekeken, maar denk dat het hier wel goed komt. Zo niet, dan moet TS even een pb sturen/melding maken.

Terence
Autoweek moderator
 
Terug
Bovenaan